Statcounter

fredag, september 19, 2008

En ölj för foten...

Jag har sett ordet "fotölj" så hiskeligt många gånger att jag misstänker att den kära gamla fåtöljen snart kommer att få byta sitt å mot ett o. Vi pratade språkfrågor på personalrummet idag, några kollegor och jag, och då ojade jag mig över hur ofta jag ser jag ser fåtölj stavas fel.... fast jag sa inte hur.

-Ja, med å.... o ska det va... sa en.
- Nej, med å... sa jag. F å t ö l j...
- Va, det stavas väl f o t ö l j... sa en tredje.
- F å t ö l j... sa den fjärde... med å
- Va??? Det hade jag gett fel för om jag sett det i en uppsats, sa den tredje... jag skriver med o...

Den förste trodde inte riktigt på mig och fyran, så han kommer att gå hem och slå upp det... Han hävdade att det kommer av att man kan ha upp fötterna... vila foten.... Och jag vet att det kommer från franskan, men jag vet inte var det franska ordet kommer av. (Det vet säkert nån av er, upplys mig gärna!)

Jag var fortfarande säker, men kollade ändå i SAOL, för det har hänt flera gånger att de godkänner nya stavningar som inte fanns när jag lärde mig stava. De godkänner t.ex. "ett rack" numera, och snart är vi bara några gamla stofiler som vet att det egentligen heter "en racket"...

När jag hade min praktikklass i Vadstena för en himlans massa år sen, rättade jag en diktamen där 23 av 24 barn stavat kök som "skök"... och den gången började jag efter ca 18 felstavningar undra om jag verkligen var riktigt riktigt säker på att det inte skulle vara något s...

F.ö. har jag blivit betydligt mindre kaxig när det gäller stavning. Ju mer jag skriver, desto krångligare ord använder jag, och blir alltmer osäker. För att inte tala om hur jag kan krångla in mig i långa meningar och inte hitta ut bland alla utan att få syftningsfel och andra byggfel... Och sen när jag i böcker ser att författare skriver isär ord som "allt mer" eller "allt efter som" då blir jag genast tveksam... och slår upp.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Lille Maken som alltid är så förträfflig och hade stora A i allting i skolan har berättat om när han fick stå i skamvrån. Det var när de i småklasserna hade stavningsövning. De skulle stava till "korg borg sorg." Han skrev "korj borg sorj". Det blev bock i kanten för alla tre och han skulle skriva om orden. Han skrev "kårg bårg sårg". Då åkte han in i skamvrån, för fröken trodde att han drev med henne. - Ökenråttan rapporterade.

Anonym sa...

"Borj" skulle det vara i första försöket, så klart. Är man rätttstavare, som jag, tar det emot att skriva fel, som ni ser. påpekar Ökenråttan

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Så roligt att se dig! Gissar att du har fullt upp inför nästa helg.
Hälsa Lille Maken att vi fröknar är mycket snällare nuförtiden.

bollebygdsbo sa...

Ska läsa dina rader snart.
Ville bara meddela att jag följde ditt råd och plockade bort sista meningen. :)
Tack.

Återkommer strax

Lena sa...

Särskrivningar och hopskrivningar gör mig numera alldeles förvirrad. Tur att det finns ordböcker. Så här står det i ne:s ordbok om fåtölj:
HIST.: sedan 1706; av fra. fauteuil med samma bet., av fornfra. faldestoel 'hopfällbar stol'; av germ. urspr.

Fotölj tycks vara allmänt utbrett, i alla fall när man som jag understundom läser annonser på Blocket.

Bloggblad sa...

B-bo: Ja, ofta vill man förklara lite extra...

panter: Tack! Visste väl att jag skulle få veta.

Anonym sa...

Jag blir snart galen på alla fotöljer... det finns inget som heter så ju. FÅTÖLJ fåtölj fåtölj... har inget med fot att göra. För det är rumpan man sätter i fåtöljen, även om man som jag ofta har fötterna uppe. Likt sjutton heter det i alla fall fåtölj.

Särskrivningar är ett annat elände som jag har svårt att överse med.

Språkpolisen har talat! :)

Anonym sa...

Jag gillar när man diskuterar rättstavningsproblem, särskrivning och annat som dykt upp i den "moderna" svenskan nuförtiden.
Man läser ofta fåtölj felstavat i annonser, kan undra varför folk inte vet hur det ska stavas?

Marias stickning och läsning sa...

Det är intressant med stavning. Har faktiskt inte sett "fotölj" i min omgivning. Det uttalas ju med ett å. Mycket lustigt att tro att fåtölj skulle ha med fot att göra. En fåtölj är ju ingen fotpall...
Du har en trevlig blogg, som jag gillar att läsa!

Anonym sa...

Ser att även du gillar svenska språket - att det ska vara korrekt! Men jag har slagit av på kraven (på mig själv) med åren. Bloggandet, mailandet och övrig snabb kommunikation i skrift gör att det går inte att få allt rätt. Ibland blir jag förskräckt när jag läser blogginlägg eller mail jag sänt iväg... :-)

Samtidigt så är det ganska skönt att inte behöva skriva perfekt svenska! Huvudsakenär att andra förstår budskapet, brukar jag tänka.

Cicki sa...

Jag har också sett fåtölj stavas med o och retat mig på det. Kommer i alla fall osökt att tänka på en historia som ligger många år bakåt i tiden. Det var när fd maken var nybakad polis. En lika nybakad kollega till honom skulle ta emot en stöldanmälan per telefon. Det gällde ett källarinbrott. Kvinnan som ringde pratade dålig svenska. Hon ska beskriva vad som saknades i källarförrådet. "Det var två fotoljer", säger hon. Makens kollega skriver att det saknas två fat olja och frågar efter hur mycket olja de innehöll. Då svarar kvinnan: "Den ena var röd och det andra var grön". Efter vissa missförstånd så insåg kollegan att det handlade om två fåtöljer, en röd och en grön. Så kan det gå ibland med språksvårigheter....:-)

Anonym sa...

Min svägerska som är lärare skrev fotölj. Jag noterade det men sa inget. Nu har jag också sett att fler och fler skriver fotölj. För mig känns det fel. Min fröken Hanna Olofsson lärde mig stava till fåtölj med å så jag fortsätter med det.

Klimakteriehäxan sa...

Min erfarenhet är att ju större bokstäver man skriver med, desto svårare är det att se eventuella fel... annars brukar jag berömma mig själv för att vara grymt bra på korrekturläsning, men nog kan ett och annat slippa igenom. Fast undantagslöst blir jag jätteirriterad när jag läser en bok eller artikel där det bara dräller av stav/tryckfel.

Anonym sa...

Min mellanstadeilärare gav mig fel när jag i en uppsats om Vasaskeppet skrev bärga med g. Hon hävdade bestämt att det skulle vara j... Jag lyckades till slut övertyga henne om att jag hade rätt.

Ett annat irriterande fel som folk gör allt mer är att de förväxlar hans/hennes med sin/sitt. Hon matade hennes barn. (Vems barn? Matade hon inte sitt barn?) Det måste väl också komma från engelskan?

Eleonora sa...

Har upptäckt att du är åter med bloggeriet - vilket gläder mig! Har inte hört något från dig sedan sista augusti men hoppas du vill komma tillbaka och hälsa på hos mig någon gång. Jag har saknat dina trevliga kommentarer. En skön och härlig helg önskar jag dig och stor kram.

Bloggblad sa...

ALLA: Nu svarar jag i klump!

Tack för era kommentarer - skönt att det är fler än jag som vill ha ordning och reda i språket. Hörde på radio härförleden att det finns två riktningar bland språkvårdare: de som välkomnar allt nytt och de som vill värna om (obs! jag vägrar ta bort om:et där) de gamla reglerna.

Välkommen till Maria som jag inte träffat här vad jag vet.

Pernilla: Hans/sin... hujedamej så fel det kan bli om herr Pettersson åker på semester med hans (herr Olssons) fru... Har vi träffats förr? Välkommen hit!

K-häxan: Jag är bättre på att läsa korr när nån annan skrivit, när jag skrivit själv vet ju hjärnan vad det ska stå... Fick tips av Ö-råttan att ändra typsnitt och marginaler för att få texten att kännas som ny, och det funkar rätt bra, ser mer fel då.
Det händer att jag tappar förtroendet för en författare om språket känns fel... ett och annat korrfel kan jag stå ut med, men inte syftningsfel och grammatiska fel. Jag vill att ögonen ska flyta över texten - som i din bok!

Eleonora: Tack - och jodå, jag surfar runt lite, fast mer sporadiskt nu, vill läsa hos alla, men det blir kanske inte så flitigt som förr.

mossfolk sa...

Men vad kommer det sig då, undrar jag, att språket blir allt sämre? Eller blir det inte sämre utan bara moderniserat?
Jag är med på att språket förändras och stavningar med det... Men i många fall känns det mer som om alla felstavningar beror på en ökande okunnighet eller eventuellt slapphet. Det har liksom blivit mer ok att stava lite hur man vill...
(hälsar hon som egentligen knappt vågar kommentera inlägg gällande stavning :)

Bloggblad sa...

Mossfolk: Där tror jag att du satte fingret precis på rätt ställe! Det är en himla skillnad på att språket ändras med tiden och moderniseras - mot slarv och okunnighet. Jag tycker det är jättekul när folk (inkl. jag själv) hittar på nya ord och tänjer på gränser, om man bara vet hur det ska vara och kan reglerna.

Särskrivning och syftningsfel med sin/hennes hör inte till modernisering. Eller när man ska skojsa till det med gammeldags språk och tror att "äro" är singular... vilket jag sett flera gånger.

PGW sa...

Är inte Blocket- och Traderasvenskan lite spännande rent allmänt? Eller är det bara jag som är nyfiken på grejer som säljs av "fria stavare"?

Anonym sa...

Men hur in i bängen kan en lärare som tror att det heter fotölj undervisa i en skola??? Så går det när de själva undervisas slarvigt och historie- och språkhistorielöst på Lärarhögskolan!

Anonym sa...

Jo, vi har hälsat förut. Jag är trogen läsare, men inte lika flitig med att kommentera (kommatera höll jag på att skriva ;) )

Bloggblad sa...

PGW: Jag har faktiskt aldrig varit inne på Blocket eller Tradera... för jag vill inte ha några fler grejer att hålla reda på. Och sälja där? Näe, det verkar krånligt.

Fri stavare.... bra! Det är jag bara när jag stavgår. Eller stav går kanske, på nusvenska...

ab: Redan när jag gick ur LHL vid mitten av 70-talet, hade jag klasskamrater som fullständigt struntade i att de inte kunde stava... de klarade sig igenom i alla fall.

Pernilla: Svårt att veta när det inte finns en klicklänk till nån blogg... Men du är välkommen hit ändå!

Cecilia N sa...

Folk som inte kan stava får nog sälja i stort sett vad som helst på Tradera, men inte till mig.

Det skrämmer mig att jag först inte fattade felet i fotölj. Det är nog inte nyttigt att läsa vår dagstidning, med Sveriges mest mediokra stavare. Är det värre någon annanstans är det riktigt riktigt illa ...

Bloggblad sa...

Cecilia: Grejer kan jag väl köpa av folk som inte kan stava, men... får jag en felstavad lapp om ett möte - eller ser en affisch med "Vivalidi" då blir jag fundersam... kan det va' nåt?

Jag har en vän i tidningsbranschen som försvarar slarvet med en otroligt tidsbrist och för lite personal.

Musikanta sa...

Jag ligger numera lågt när det gäller att rätta någons stavfel. Jag insisterade nämligen vid något tillfälle att sebra absolut skulle stavas med z. Fick sedan se att det även KUNDE göra det...

Fast när du skrev "fotölj" såg jag inte meddetsamma vad det var för ord. :-)