Statcounter

tisdag, november 14, 2006

Saknad...

Jag visste inte att jag hade saknat kyrkokören så mycket! Gjorde ett uppehåll i höst, fram till nu, och visst har det varit skönt med lediga tisdagskvällar - eller... lediga är fel ord, för jag har nog haft att göra...

Men i kväll var det dags igen. Hosianna och Dotter Sion och hela Davidssonfamiljen. Härligt! Och vilken känsla att bli omkramad och hälsad välkommen tillbaka och återta min gamla vanliga plats där på soprankanten... med basarna som sitter och busar bakom... pojktakterna sitter kvar trots att de uppnått ganska mogen ålder. Jag kommer inte att göra uppehåll på ett bra tag nu, det känner jag. Klarar mig utan utan vare sig bus, fnitter eller körsång.

Nästan svårt att hålla tyst... Hosiaaaana ii hööööjden ... Kanske ska jag öppna fönstret och sjunga för grannens flaggstång...

45 kommentarer:

Humlan sa...

Det är nästan så att jag hör dig ända hit!
Min morfar sjöng fortfarande i kör när han var över 80, jag tror att det var sångarglädjen och gemenskapen som höll honom så frisk!

Linda sa...

Å, jag vet precis vad du menar!
Jag har inte varit iväg på två veckor nu, eftersom det varit så mycket. Men på torsdag ska jag dit, då måste jag fylla på förråden inför fredagens tuffa och jobbiga prövning.

Tankevågor sa...

Det var många år sen jag slutade i kyrkokören i min hemstad. Men när jag går i kyrkan vid adventstid och får sjunga just Hosiana och som du skriver hela "Davidsonfamiljen" då saknar jag kören.

Tänk att snart är det första advent!

Anonym sa...

Det är den enda julgrejen som gärna får börja "för tidigt" för mig - tvärs emot alla kommersiella påhitt. Jag bara ÄLSKAR julsånger och ännu bättre om det är körmusik.
Jag har en hel samling musik-kasetter och CDs från hela Europa med körmusik relaterad till julen och jag får gåshud när jag lyssnar på dem.
Lyckliga du som får hålla på med
den sortens musik och dessutom i kör med kompisar och ackompanjemang!

Anonym sa...

Hej! Förlåt en fråga.
Jag fick trycka flera gånger på bokstäverna för att mitt svar skulle bli accepterat.Jag ville kolla först att jag inte stavat fel och sen blev det nya bokstäver för att jag skulle få tycka. Det gör inget, men varför har du det här systemet? Det brukade inte vara där förut.
Hej då.

Anonym sa...

Till Londongirl.

Sjung gärna på men stressa mig/oss inte! Jag sliter för att avsluta höststädningen och orkar inte ens tänka på att vi snart ska tända det första ljuset i adventsstaken!
Och lussebullarna. Det blir nog köpebullar i år! Skäms:-)

Anonym sa...

Hej! Första gången jag är inne på din blogg. Och ja, jag måste bara hålla med i det du skiver om körsång! UNDERBART! Speciellt nu med alla fantastiska julsånger! jag ryser när jag hör dem. Speciellt "Hosianna"! Brukade älska "Dotter Sion" mest, men nu leder Hosianna.

Anonym sa...

Det hördes ändå hit!

qi sa...

Åh vad det låter roligt att sjunga i kör! Har funderat tidigare att gå med i någon kör men vet inte om jag har röstresurser till det. Men när man startade kan-inte-sjunga-körer funderade jag starkt på det. Men det blev inte av...

Anonym sa...

Jag har gjort ett uppehåll i snart 20 år. (Det kan inte vara bra för halsen att osjunga så länge.) Men när man råkar höra någon av de där gamla slagdängorna så sitter ju basstämman där fortfarande.

Vonkis sa...

Har inte sjungit i kör på 1,5 år nu och saknar det oherrans mycket. När har ni julkonsert, och i vilken kyrka?

Bloggblad sa...

Uj, vad det ramlat in mycket som jag ska försöka svara på - blir så glad så över kommentarer = nån läser!

Humlan: Det är bevisat och klart - man mår bättre av att sjunga. Det har ju vissa av oss vetat länge, men nu har även Vetenskapen hittat det.

Lindalotta: Jag tror inte du hunnit glömma så mycket... hos oss är det alltid bara tenorerna som glömmer sin stämma från ena advent till nästa...

Londongirl: Gäller dig med, det sitter säkert där det ska! Börja om!

Avundsjuk: Välkommen hit, känner inte igen dig! Visst är det lycka med körsång - men det är ganska lätt att hitta den lyckan, det finns körer för alla på de flesta ställen.

Och du, bokstäverna är för att slippa spamrobotar, jag tog bort dem och fick drygt 100 sexerbjudanden, utspridda på de 100 senaste inläggen. Robotarna klarar tydligen inte de sjösjuka. Det är bara att klicka igen om man gör fel, då kommer det nya. Ibland kan jag försöka 3-4 ggr innan jag får till det... trist, men jag vill inte ha snuskkommentarer...

Hemmamamma: höststädning... höststädning... jag tycker mig ha hört det ordet nån gång, men jag har tappat innebörden... och du! Bagarna ska väl också leva?!?!

Annika: Välkommen! Jag tycker det är kul med första övningen av julsångerna, men när jag hört dem i affärer o.dyl. tröttnar jag rätt snabbt. Hemma lyssnar jag på engelska gosskörer med lite varierad julmusik.

Anne-Maj: Du är rolig du! Och du märkte att jag sjöng på teckenspråk också! HEja!

Qi: Jag har hört många utbrända som säger att de slutat med allt utom körsången... för den GER energi. Pröva för allt i världen!

Hakke: Jaså, jag hade annars gissat på tenor... jag har lite fördomar om hur man ska se ut i olika stämmor. För mig stämmer det, jag ser ut som en typisk sopran... Men du, 20 år? Sjöng du bas redan i gosskören?

Vonkis: Klart du ska börja igen! Vi sjunger 3:e advent i stora röda kyrkan kl 17 (med barnkör)+ kl 19 (utan barnkör) Gå på den första, den är charmigast.. hehehe...

Strumpstickan sa...

Hosianna är härlig! Jag sjöng i kör som barn i kyrkan och det saknar jag ibland, men det har varit alltför mycket sena nätter och cigaretter sedan dess *skrattar*

Bloggblad sa...

Strumpstickan: Du kanske kan bli bas? I den andra kören här i stan finns en kvinna som sjunger i basstämman... att de sjunger tenor är ganska vanligt.

Anonym sa...

Jag sjunger hellre än bra. Men sjunger gör jag varje dag och aplåder får jag med lite aoa-ljud till. Det är ettåringarna som jag sjunger ofta för, stackarna. Men dom följer med i rörelser så gott dom kan och vet precis när sången är slut...då klappar dom händerna. Roligt är det i alla fall

Anonym sa...

Nu känner jag mig mer dum än tidigare. Vad är en spamrobotar eller heter det spamrobot kanske?
Fortsätt sjunga och gärna högt så det hörs hit.

Cornelia sa...

Åh, jag måste hitta en ny kör...jag gjorde ett uppehåll och då upplöstes min gamla kör.

Fria Foten sa...

Saknat kyrkokören? Trodde du saknat mig. Men vad är en ping på bloggen när man kan ses in real på Willys????

Bloggblad sa...

Gunnel: Det viktiga är inte HUR man sjunger själv när man sjunger med barn. Det viktiga är ATT... Om du låter ungarna börja, får du bättre tonart för deras röster, oftast börjar vuxna för lågt, och barn har inte så låga toner. Det är bättre att fröken får anstränga sig lite än att de ska tappa sjunget.

Avundsjuk: Om du inte känner till De Onda Spammarna måste du vara rätt ny i gamet... Det är inte människor som skriver ca 150 spam till min mailadress varje dag... det sköts helt via datorer som söker adresser. Till min mail får jag ständigt ca 10 spam per timme, till bloggen kommer det en drös med några månaders mellanrum tydligen. Och då står det:
Hi, nice site! I love it - please welcome to mine: .... och så en länk - jag klickar förstås aldrig så jag vet inte exakt vart den går, men jag tror verkligen inte att engelsktalande sitter och läser min och andra svenska bloggar...

Cornelia: Det måste finnas massor i din stad!

Flaxa: Jag insåg att även du har en stor del av ditt sociala liv på Willy's - vi får snacka när vi träffas där själva!

Anonym sa...

Förstår vad du menar med Hosianna etc. De där gamla jullåtarna har en särskild nisch i hjärtat, oavsett omständigheterna!

Anonym sa...

Åh vad härligt det låter, att få sjunga alla fina julsånger. Man blir så glad av dem.

Bloggblad sa...

K-häxan och Eva: Men håll med om att det bara gäller ett par veckor... sen känns de slitna.

Linda sa...

Om 20 minuter sitter jag där! :)

Anonym sa...

Skulle jag låta dom börja...då skulle det inte bli någon sång. Dom är bara 1 år :O)

Bloggblad sa...

Lindalotta: Lyckos... jag har tillbringat kvällen i kyrkans verksamhetsutskott... vid protokollet - och det får jag ju inte formulera hur jag vill... :)

Gunnel: Okej, du får dispens! Bra att du sjunger!

Anonym sa...

Körsång är fantastiskt. Önskar att jag hade tid och ork.

Bloggblad sa...

Jag hoppas att du kan sjunga trots din skada! Ska kolla hos dig och se om jag får veta hur du mår...

Anonym sa...

Alldeles rätt! Första advent då känns de fräscha och stämningsfulla och fram till Lucia.

Anonym sa...

Toppen! Sjunga för din egen skull och inte ha ansvaret. Mycket bra!
Och ja -Öppna fönstret.

Anonym sa...

Jag är - som du påpekade - rätt ny i gamet och inte speciellt duktig när det gäller datorgrejor så jag bad en expert att sätta upp min dator och fick ett tips för att "blockera" SPAM genom att sätta in vissa siffror först på adresslistan till dina kontakter - alltså innan du börjar med de personer som har namn som börjar med ett A. Med det tricket installerat slipper både maken och jag SPAM/junkmail på våra respektive datorer. En del slinker ju igenom iaf, men mer än 10 per månad är det inte.
Å andra sidan använder vi oss inte av nätet för att handla och om man gör det vet jag inte om det funkar.

(Och du, Bloggblad, var inte så säker på att du inte har utländska besökare på din blogg! Du är på väg att bli en "världskändis" och inte bara en lokal sådan. Jag rekommenderar dig gärna som läsning och jag har vänner både här och där.)

Jag vet inte om det funkar hos dig men vi slipper i alla fall DEOESS-arna du förklarade för mig.

Och till STRUMPSTICKAN: Min röst är inte heller något vidare efter vinet och cigaretterna men jag trallar gärna med om det är något som jag gillar. Och enligt Bloggblad kan man ju sjunga upp sej om man vill.

Bloggblad sa...

Eva: Just det, nånstans vid Lucia blir de tjatiga... fast jag hoppas lusten håller sig till tredje advent när vår stora julinsjungningen går av stapeln.

En liten tant: Tyvärr, maken tillåter inte att jag sjunger för öppet fönster...

Avundsjuk: Jösses vad nyfiken jag blir - vem är du? Och jag blir nästan skakis... världskändis... ojojojoj. (Rekommendera dem gärna att köpa mina böcker också! :)

Det där med bokstäverna har jag hört nångång, men inte fattat. Jag är gift med en dataexpert, men han har vissa inskränkningar i sina kunskaper - och mina SPAM hör till dessa. Han själv får så gott som inga spam eftersom han aldrig skriver ut sin adress någonstans.
Jag har ett spamfilter, men det är mycket osäkert, viktiga mail från viktiga personer har hamnat där vid flera tillfällen, så jag måste kolla igenom papperskorgen varje dag. (Jodå, jag räknar alla mina mailvänner som viktiga, men förlagskontakter är snäppet viktigare i vissa lägen...)

Jag ska kolla vidare om det där med bokstäverna... min dräng har också en dräng... (dvs maken har flera mycket kunniga yngre omkring sig på jobbet)

Och visst kan alla sjunga! Alla har instrumentet med sig - mer eller mindre upptränat.

Anonym sa...

Jamen det är ju det som är litet kul med bloggandet och kommentarerna. Vi "känner varandra" litetgrann och kan ändå vara anonyma. Jag kan väl då också säga:
Vem är du? Jag upptäcker nya och ofta intressanta sidor hos dig hela tiden - det frustrerade shitshitshit-uttrycket idag t.ex. -och tycker att det är spännande.

Fakta: Det är inte bokstäver man sätter först - det är SIFFROR. Således "lurar" man datorsystemet.
Vi har använt 1000 (ett tusen) och för oss funkar det. Om det gör det där du bor vet jag inte. Bare -å - åk (pröva) som Stenmark sa.

Med bokförsäljningen tror jag inte att jag kan hjälpa, tyvärr.
Lever du av de inkomsterna, eller? Om det behövs kan jag kanske försöka starta en kampanj, men å andra sidan ser jag från dina bloggkommentarer att du redan har en fan club.

Hoppas det går bra med SPAM-bromsen.
Låt mig gärna veta om hur det går om du har tid.

Och fortsätt att sjunga julsånger och annat. Själv älskar jag Aled Jones - och dessutom har han ju vuxit till sig sedan början av karriären.

Bloggblad sa...

Avundsjuk: Jag gillar ditt alias i alla fall - för vem är inte avundsjuk? Jag är det ganska ofta.

Du har helt rätt i att vi är många som är anonyma, fast om du har hängt med ett tag har du sett att vi var 20 stycken som träffades en lördag i augusti. Det var jättekul att få ansikten till de anonyma. En del skriver privata mail - och då lär man också känna varandra rätt bra, så jag tycker att jag känner ganska många bloggare.

Konstigt nog känns de som har en blogg och skriver själva, inte så anonyma som de som bara kommenterar med ett alias. För egentligen vet man som sagt inte vem det är ändå.

Och jag är så där väldigt ordentligt och "fin" när jag skriver - försöker hålla imagen uppe :) Visar bara fasaden och försöker hålla mig "städad"... För det finns väldigt mycket jag väljer att inte blogga om. Jag gillar inte eländesbesbloggar, och så kan jag lura mig själv lite också genom att bara skriva om trevliga saker.

Jag lever inte av royalties och STIM-pengar - för då skulle jag ha det väldigt knapert... det var mer ett skämt. Men jag skulle inte ha något emot att göra det.

(att jag skrev 'bokstäver' var nog en freudian slip. Jag avskyr nämligen siffror såvida de inte finns på lönepapper o.dyl.)

Aled Jones... där gick jag bet. Jag är kass på alla namn i den moderna musikvärlden. Kan bara Idol-gänget :)

Anonym sa...

Det finns två sorters avundsjuka - jag försöker hålla mig till den "friska". Dvs den som bara gör att man gärna också skulle vilja ha det mysiga som någon annan har, men absolut inte beröva någon av något. Sen finns ju tyvärr också den andra - fulare - avundsjukan där man gnidigt vill ha det den andra har och skiter i om den berövade får behålla det begärliga. Den a-sjukan försöker jag att inte känna.

Jag förstår din freudian slip. Själv föredrar jag korsord framför sudoko.

Aled Jones "upptäcktes" i England just i en kör för ungeför 20 år sedan för att han då - innan tonåren - hade en enastående röst. Han är numera gift och har barn men fortsätter att sjunga otroligt bra (tenor), mest religiös musik. Och han verkar mycket trevlig, åtminstone när han intervjuas och talar i pratprogram, mestadels i engelsk TV. Så, SÅ "modern" är han inte. Gå och fråga efter någon av hans skivor/kasetter/inspelningar nästa gång du går förbi en välsorterad musikaffär.

Träffas - njae - 20 pers som talar med och i munnen på varandra? Jag gillar relationer och kommunikation, men är inte lika förtjust i massmöten. Och så är det då förstås restiden och biljettpriset. Men en vacker dag kanske vi träffas "på riktigt" i alla fall. Vem vet?

AVUNDSJUK kallade jag mig när du skrev om din körsång och underbara julmusik och jag också ville vara med och sjunga och njuta. Egentligen heter jag något annat. Men det gör väl du också?

Har du provat med siffer-blockeringen ännu?

Bloggblad sa...

Avundsjuk: Sifferblockeringen får vänta tills maken snackat med arbetskompisarna, han visste inget om den själv och fattade inte riktigt vad min adressbok har med inkorgen att göra... Men jag återkommer!

Jag håller helt med dig om avundsjukan. Och när jag är avis brukar jag tala om det - det känns bättre och då känner jag själv att missunnsamheten försvinner, för sån vill jag inte ha. Jag bor i en liten stad där många följer Jantelagen... och sån vill jag inte vara.

Stor skillnad på att också vilja ha/göra/kunna mot att vara missunnsam.

Nu har jag googlat på Aled Jones - och blir jätteintresserad, ser att han sjunger ihop med Bryn Terfel som är en favorit, och jag ser på titlarna att det är musik jag gillar. Ska förstås kolla i skivaffären!

Bloggträffen var faktiskt jättekul! Vi träffades på Mosebacke, bytte platser ideligen - fortsatte till ett annat ställe och bytte platser ofta där också så jag hann prata med ganska många.

Några bloggare har jag träffat på tu man hand IRL. Också jätteroligt - tänk vilken ny värld med nya vänner som öppnats genom bloggandet! Så länge det inte tar över verkligheten förstås... det finns säkert de som blivit beroende. Jag aktar mig noga för det. Mailberoende är jag redan som du förstått...

Anonym sa...

Eftersom jag oftast pratar med mina familjemedlemmar, vänner och andra kontakter per telefon är jag glad om jag har haft tillfälle att ha varit hemma hos dem och kan "se"/Imagine by John Lennon/ dem i deras environger medan vi pratar med varandra, där de sitter i soffan, framför öppna spisen etc.


Du bor i ett liten stad i ett litet land där Jantelagen som ord uppfanns. Själv flyttade jag ifrån Jantelagens och mitt hemland för många år sen - men var säker, Jantelag är ganska internationellt numera, efter vad jag förstår av erfarenhet.

Eftersom man - enligt förslag och ordspråk - ska lära sig något nytt varje dag undrar jag om jag har rätt när jag tror att din förkortning/IT-uttryck "IRL" betyder in real life, eller?

Jag tror inte att du "behöver" din man som expert när det gäller SIFFERBLOCKERING. Sätt bara in 1000
som namn innan din första kontakt i din adresslista.
Det kan ju inte förstöra något och om det går bra kan du ju säga till maken-experten att du kunde alldelans själv. Och så slipper du säga shitshitshit lika ofta. Försök - du kan kanske gänga upp med dotterdottern. Hon verkar ju "kunna själv".

Jag är ganska säker på att du kommer att gilla Aled Jones. Min första grej från hans karriär är en kassett från 1985. Han är lika bra nu - och du slirar ju in på ett bananskal om du redan gillar Bryn Terfel.

PS. Jag förstår att du behöver ditt WF system, men jag - som ser litet dåligt och har knappt om tid att sända eftersom jag måste byta kod tre gånger i minuten - irriterar mig. Kanske kan siffersystemet rädda dig från det oxå?! A-sjuk

Anonym sa...

Hallå - Bloggis! Ursäkta tilltalsnamnet - men jag är litet irriterad.
Jag behövde min man för att få mitt senaste inlägg sänt till dig. Det ska fan behöva jobba så mycket!
HUR snuskiga är dina ovälkomna kommentarer? Är det värt besväret för oss välvilligt inställda?

Anonym sa...

Hallå hallå hallå och TACK! Ser att WV är borttaget! Hoppas det fungerar.

Bloggblad sa...

Bara för din skull!!!

Anonym sa...

Jag känner mig ödmjuk och utvald och tackar igen!

Anonym sa...

Har du läst om hunden Tabak som sjunger som en ängel. Digitala Expressen 21/11 2006. Enl. dem "Dalarnas mest oväntade körsångare".
Jättefint reportage! Kolla!

Anonym sa...

Var vi inte överens om att du ville bli AV med grannens upplysta flaggstång??!! Om den hör din vackra stämma vill den nog bara komma ändå närmare så det verkar inte vara ett bra förslag, eller....Jag tror mer på slangbellor när det gäller stången.

Bloggblad sa...

Kulsprutan:
Jag har missat hunden Tabak - och konstigt nog kom inte meddelandet om din kommentar in heller - den såg jag först nu när jag upptäckte att någon sökt på det uttrycket och kommit till mig... ska kolla.

Anonym sa...

Hoppas att du gillar det - om det går att hitta så här litet i efterhand.

Bloggblad sa...

Kulsprutan: Jag hittade både text och bild. Verkade trevligt, synd att det inte var ljud till.