Statcounter

söndag, mars 11, 2007

Nicaraguanska bondemässan

Nu har jag avnjutit den. Kyrkan var mer än fylld, det var många som fick ståplats... bl.a. kören på nästan 100 pers. Nästan omöjligt att ta en bra bild från läktaren med starka lampor som motljus, men med lite fantasi kan man nästan höra den maffiga sången och musiken. Vid sådana här tillfällen kommer det väldigt många som inte är vana kyrkobesökare, och det är roligt, alla är förstås välkomna. Ofta brukar det pålysas att man väntar med applåder till efter gudstjänsten/konserten, för att inte störa stämningen. I det här fallet ingår sångerna i mässan, och då passar det inte med jätteapplåder efter varenda sång - och pålysningen glömdes bort - det var synd för det blev sönderhackat och flytet och texterna tappade lite av sammanhanget. (Kändes lite som den skolavslutningen när ungarna började applådera efter såväl psalmer som textläsning och bön...)

Nu kom skolfröken i mig fram och det blev en lektion i hur/när man applåderar i kyrkan, men det kan ju vara bra att veta för den som blir sugen att gå på kyrkokonsert. De flesta sådana är dessutom gratis.

20 kommentarer:

mossfolk sa...

Vad trevligt det ser ut! När jag tänker efter var det jättelänge sedan jag var i kyrkan...
(Den pålysningen glömdes på min konfirmation. Det pratar pappa fortfarande om då och då :)

Anonym sa...

Det här påminner mig om när jag var i en liten liten kyrka i Sätrabrunn. Det var Peter Karlsson och blå grodorna som underhöll där. Då applåderades det och många glada skratt. Inte var det någon som tänkte på att vi var i kyrkan då inte...fast iofs så var det inget med det kyrkliga budskapet heller.

Bloggblad sa...

mossfolk & Gunnel:
Det är ju lite skillnad på vad det handlar om... Glad tjosanmusik blir inte förstörd av applåder - liksom när min barnkör sjunger, då blir det ofta ickestörande applåder. Men sjunger en solist något finstämt som hör till en gudstjänst, då stör man inte med applåder. Tycker jag. Och då handlar det inte om att man inte "får" applådera i kyrkan, som det ofta sas förr.

Anonym sa...

Nu blev jag verkligen nostalgisk.
En riktig körsångarupplevelse var det en gång när Mifflan var tonåring.

Vi hade dessutom ett utbyte med en Nicaraguansk körgrupp. Det var mycket strul runt det eftersom det politiska läget var så att musikerna in i det sista inte visste om de skulle få komma pga avhoppsrisk...¨

Nu måste jag ner i källaren och leta efter bandupptagningen från den konserten!!!

Bloggblad sa...

Mifflan: Jag förstår dig! Jag har varit med och sjungit den här förr, och fick riktigt bita mig i läppen för att inte vråla med.

När jag hör Mozarts Requiem känner jag lukten från Nicolaikyrkans rep.lokal i Örebro... och minns vad jag hade på mig då, -76...

Anonym sa...

Nicarauga? Flickorna har varsin "nationalklänning". hade du hojtat till så hade du fått låna och imponerat på dom!

Bloggblad sa...

Anne-Maj: Tror du att jag hade kommit i deras kläder? Hehe... fast jag kunde ju ha viftat med en från läktaren där jag satt... :)

Anonym sa...

Vad fint och härligt,jag borde verkligen gå på sånt där,ska undersöka om mitt pastorat har några likn evenemang här...

Jag gillar att vara i kyrkor,men samtidigt är jag inte med i någon allls...

Bloggblad sa...

mammamia: Nu hände det igen - jag svarade och trycka iväg och så försvann det...

Jag skrev att om du är ovan vid kyrkor men gillar miljön - passa på att gå när det är konsert. Det har de i alla kyrkor och på fredagarna brukar församlingarna annonsera. Håll utkik.

Jubbe sa...

Jag känner rytmen ända hit

Linda sa...

Det där med applåder är ett aber...
Eller när de klappar takten - i otakt... Jösses.

Jag minns också vad jag hade på mig -76...

... blöja :)

Bloggblad sa...

Jubbe: Ja, det är bra! Håll den tills jag kommer till Sthlm på torsdag... (vandrarhem...)

Linda: När jag var i din ålder och folk pratade om tidiga 50-talet, då kunde det lika gärna varit stenåldern, tyckte jag. Och så händer det nåt - och det är plötsligt inte alls länge sen det var -76... (Även om min dotter tycker det är stenåldern...)

Anonym sa...

Det är bra när man berättar varför man kan vänta med applåderna till sist, annars tror gärna folk att det är för att "man inte får klappa händerna i kyrkan", vilket ju inte stämmer...

Är det Yamandú Pontvik som skrivit denna mässa? Jag kan tipsa om hans mässa "Esperanza azúl" och "Mångfaldsmässa". De är grymt härliga! -Speciellt om man är med i kören... Då kan man inte stå stilla! Man bara MÂSTE dansa till då! :D

Anonym sa...

Ja du det där måste vara mäktigt.
Jag är då ingen flitig kyrkogångare, men vid sådana här tillfällen är en annan sak :-)
Ha de gott i solen :-)

Strumpstickan sa...

I sista stund, jag vet, men ville tipsa om ett program idag, tisdag, kl 12.10 på P1 om 'hur ska en bra kördirigent vara'...

Evas blogg sa...

Härliga mässor med mycket musik! Och vad det gäller applåder så är de mycket irriterande under en mässa, det hackar sönder stämningen. Så det är av vikt att säga det innan. Men om man glömmer det, ja då blir det som det blir, inget att göra något åt.

Bloggblad sa...

Blyger: Det är Carlos Meija Godoy som skrivit den här, 1974-75.
Jag har inte hört dem du skriver om - men ska hålla utkik.

Pialotta: Välkommen hit, jag tror det är ett nytt namn...(det är många tillfälliga så jag blandar lätt ihop alla namn)
Det är en stor fördel med Svenska kyrkan - det finns mycket att gå på vare sig man är van eller ej - och i vilket syfte man vill.

Strumstickan: Redan avlyssnat! Det var bra. Sjöng förstås med i sångsnuttarna...

Eva: Det händer ju att en del inte kan hålla sig i alla fall - men visst hackas det sönder. Efteråt blir en jätteapplåd desto mer förlösande.

Bloggblad sa...

Pialotta: du har bara bytt namn... kaffebönan känner jag förstås igen!

Anonym sa...

Ja, Godoy! Det var väl det jag trodde! När vi bodde i Nicaragua var vi ofta på hans (och hans brors) nattklubb där Carlos Godoy sjöng sina egna sånger. Stort socialt engagemang, härlig röst och vacker musik. Han är JÄTTEPOPPIS i sitt hemland.

Även brorsan sjöng med ibland, särskilt när det var lite "folkliga" låtar i traditionell stil. Vi har flera Godoy-skivor som du kan få höra om du kommer hem till mej, Bloggblad. Även Mässan kan man hitta, tror jag, om man gräver lite i samlingarna.

Bloggblad sa...

Ökenråttan:ÅÅÅÅÅÅÅ - har du hört honom sjunga själv!!!! Jag gapar stort!
Och kommer gärna och lyssnar!!!