Statcounter

lördag, juni 16, 2007

Impad...

Musik & dans på gator och torg - årligen återkommande evenemang lördagen före midsommar. I ganska många år stod jag med min damkör och sjöng på Storgatan, det var kul att medverka, men skönt att bara sticka ner på stan och bara se och höra och njuta.

Massor av dansgrupper - men den enda som impade riktigt, var den lettiska som svävade över gatstenarna. Titta noga på bilderna, det är inte många fötter i marken.... I en halvtimme for de fram som en tornado (vilket också var namnet på gruppen). Lilla barnbarnet var mycket intresserad! De här folkdanserna verkade inte vara släkt med våra alls - inga nigningar här - bara hög knäföring och lätta hopp- och springsteg. Impade gjorde också bandet från Södertälje som spelade på bensinfat. Helt otroligt häftigt ljud! Synd bara att det blåste så förskräckligt kallt uppe vid kanalen. (Det var inte helt fel med varma musikmuddar i dag, alltså!)

21 kommentarer:

Vonkis sa...

Kanske är mer släkt med Riverdance än med hambo? Här blåser det också en del fortfarande. Vinden har varken koll på årstiderna eller på geografin. Det är inte höst och det här är inte Umeå.

Bloggblad sa...

Hm... ja, lättheten i fötterna var definitivt släkt med Riverdance, fast musiken var mer lik vår folkmusik än den irländska.

Anonym sa...

Det är likadant när finländarna har uppvisning...men jag kan inte hjälpa..jag gillar våra danser. Inte så mycket gruppdanserna..mer när det är två och två.

Strumpstickan sa...

Glass med hopp:) Härliga bilder!

Linda sa...

Nu har jag sett din vilda rabatt, en underbar ros, varit på examen, kollat muddar och varit på middag med din hatt och nu sist kollat in de svävande dansarna.
Så mycket här var att läsa ikapp :)

Så nu har sommarlovet börjat?
Din gottegris :)
Din tunika ser jättefin ut! (fortfarande) :)

mossfolk sa...

Vilken trevlig tradition och mycket folk :)
Fast jag tycker allt om vår svenska folkdans. Det ligger en viss stämning i den...

Klimakteriehäxan sa...

Folkdans är kul - men hellre dansa själv än titta på!

Bloggblad sa...

Gunnel: Finska danser känner jag inte till. Och själv skulle jag inte orka många minuter av letternas virvlande skutt...

Strumpstickan: Förra året var det en mängd barndansare - då var den lilla alldeles hänförd och vi fick inte gå därifrån.

Linda: Det blir så ibland - man upptäcker att man missat en massa hos nån. Händer mig ideligen fast jag tycker att jag tar många småstunder att läsa bloggar.

Mossfolk: Ja, det är en kul grej. Full fart över hela staden hela dagen.
Jag gillar också det vemodiga tungsinnet som vilar över den svenska hambon, men det här var faktiskt mycket roligare att titta på.
I en av danserna la sig gubbarna ner och körde 20 armhävningar i takt...

Bloggblad sa...

K-häxan: Här går vi om varandra... Det är väl med dans som med kärlek och en massa andra saker: roligare att vara delaktig än att titta på... :)

Morgondimma sa...

Jösses leviterar dom?

Bloggblad sa...

Morgondimma: Ja, ärligt talat funderade jag över tyngdlagen jag också.

Anonym sa...

Det ser kul ut, själv är jag impad av min mor som fortfarande dansar och uppträder.

Bloggblad sa...

Oj - hannele - du och jag är ju nästan lika gamla, och min mor dog för 14 år sen, vid 81 års ålder... Tänk vilken skillnad.

Ingela sa...

I fjol somras var det internationell dansfestival här i Malå. Det är kul med dans! Både att titta på andras och att dansa själv.

Anonym sa...

Ser flott ut! Förstår om Du var impad!

Lena sa...

Fokligt festligt och säkert fullsatt också... Vad roligt att du fick kort just i luften. Jag kom att tänka på tibetanska munkar.

Bloggblad sa...

Ingela - Inga - Panter: Jag måste väl erkänna att jag tycker att det är roligare att dansa själv än att titta på när andra gör det - fast de här letterna... ett undantag.

Tibetanska munkar...känner inte till hur de dansar - men tanken gick till dervischer eller vad de kallas - de där som snurrar. Turkar, tror jag de är. Just det där svävande flytet.

Elisabet. sa...

För den som likt undertecknad saknar taktkänsla (kanske på fler än ett sätt ...) är såna bilder rena "fantasyn"!

Anonym sa...

Kikar in och tillönskar dig en välförtjänt och solig sommarledighet.

Bloggblad sa...

Elisabet: Ånä, så taktlös tror jag inte att du är. Själv tänkte jag mest på kondisen de hade!

En liten tant: Tack det samma. Det kommer mail!

PGW sa...

Nämen hur håller de sig i luften sådär? Tryckluft? Gömd hydrualik? Harry Potter?