I kväll har jag varit på Gärdestadsmässa. Jag kan väl erkänna att jag var liiiite skeptisk... ibland känns det som om vi i kyrkan hittar på vad som helst för att locka publik. Jag hade fel vad gäller innehållet, men - lockade publik gjorde det! Det kom drygt 300 personer till kyrkan, och det kommer sällan mer än 100 även när det bjuds på riktigt fina konserter sommartid.
Ungdomskören som sjöng är tillfälligt ihopsatt med ungdomar från olika församlingar en bra bit härifrån, och med ljuvligt rena och klara röster sjöng de väl valda sånger av bröderna G. Sångerna ihopfogades med lämpliga bibelord och min skepsis försvann redan efter första sången.
Lilla barnbarnet var med, det gick inte att hejda henne utan hon sjöng med i "Himlen är oskyldigt blå" - men vi satt på läktaren och hon störde ingen. I varannan sång fick församlingen sjunga med. Lite synd att så få vågar... det borde blivit rejäl sång då, men det blev det inte. De flesta verkar överlåta det hela till proffsen...
Jag fick några bättre bilder - men dem spar jag till församlingsbladet...:) hm... såg jag först nu, egna fel är svårare att se än andras...
Om ni inte säger det till nån, kan jag viska att lilla barnbarnet kom igång på slutet uppe på läktaren och lekte "Allsång på svansen*" och ledde oss i den gemensamma sången med rejäla tag... Vi var bara 5 som satt där, och de 3 som inte kände henne hade svårt att hålla sig för skratt. MEN - hon satt tyst när hon skulle! Fostrad, jodå!
* Svansen är inte felstavat. Hon kallar det så.
20 kommentarer:
Vilken fin kväll det måste ha varit!
Lilla b: Ja, jag fick både gåshud och tårar i ögonen...
Skoj!
Jag firade friluftsgudstjänst inomhus på ett skolmuseum för att vädret inte tillät annat.
Dä gick dä mä.
Sen var det musik i sommarkväll med en violinduo och ett intressant program.
Fast det var på ett annat ställe.
Jag var på något liknande förra sommaren i Alnö gamla kyrka. Det var en fantastisk upplevelse.
Ted Gärdestads musik betydde så mycket för mej när jag var ung, och med den inramningen fick alltihopa en dimension till.
Grät gjorde jag förstås.
Kan bara föreställa mig hur bra det var. Ted Gärdestad (och Kenneth) har gjort så många fina låtar!
Allsång på svansen var kul :-))
Jag är såååå avundsjuk på Dig som får ha barnbarn i närheten istället för 90 mil bort!
Låter som ett trevligt evenemang. Håller med Dig om att det är synd att inte fler tar tillfället i akt och besöker fina kyrkokonserter sommartid. Jag brukar försöka gå på några i alla fall.
Kruxet med att sjunga med i kyrkan är ju att vi som inte "kan sjunga" inte lyckas hänga med i de (höga) tonarter som väljs i kyrkan. Killarna ligger ju naturligt lagom mycket lägre för att det ska passa in. Att på egen hand sitta och försöka transponera musiken till en stämma man behärskar är inte lätt.
Gick på "alla kan sjunga-kör" med Yvonne af Ugglas och hon sa precis det jag skriver ovan (jag hade ju själv märkt det innan och var glad över bekräftelsen).
Om proffsmusikerna och prästerna i kyrkan anpassade till normalmusikbegåvade männsikors kapacitet skulle fler sjunga med.
Kyrkan är ju underbart vacker lokal med bra akustik, varför ska den stå tom? Varför ska jag behöva åka till Stora Staden för att kunna lyssna på musik? Locka publik... fel uttryck.
Heter det inte "Alfons p� Skansen"?
Barn är ljuvliga!
Allsång på svansen säger allt!
Hoppas allt är väl med dig och familjen.Har läst lite nu på morgonen och ser att du fejjar mellan kalas, fotografering och sång.Önskar dig en skön sommar!
Cecilia N: Kul att det är fler kyrkfolk än jag som är här!
Ingela: Mitt största minne av dem är faktiskt att jag som ung musiklärare -74, fick alla ungar att sjunga "Kolapapperskung" - det blev en hit i alla 18 klasser som jag kunde "muta" med för att få igång sångglädjen. (Fast jag hade lite tårar i ögonen igår när texterna fått en ny dimension för mig - fast de sjöng inte Kolapperskung)
mossfolk: När de var som mest igång, då var jag småbarnsmamma och lyssnade inte mycket på radio, så jag kan inte så många av deras låtar. Men gillar gör jag.
inga M: Jag njuter av varje stund - även om det blir lite väl mycket fart och "mormor vad gör du... nu ska vi..." ibland...:)
Jag utnyttjar verkligen alla tillfällen till god och gratis musik i kyrkor.
Pernilla: Välkommen! Tror att du är ny gäst här, eller?
Det där med tonlägen är ett av mina stora intressen! Har skrivit mycket om det tidigare.
Jag kan hålla med dig om att ovana sångare behöver lägre tonarter - men att våga och kunna komma upp några steg är mest en fråga om övning och vana. Den nybörjarkör jag hade i 8 år bestod i början av nästan enbart altar. Låga altar. Men efter ett par år hade de flestat övat upp sig och insåg att de var rena sopraner - och jag hade ont om altar i stället.
Jag har jättesvårt att sjunga med när det går lågt - men jag försöker använda bröströst och komma ner. Det klingar dock inte så mycket om sånger som ligger i bekvämt pratläge, det är nog därför de flesta psalmer ligger högre. Nej inte "nog" - jag vet att det är så, från säker källa: psalmbokskommittén...
Sen har jag en annan teori: Eftersom de flesta gästmusiker är superproffs, så blir skillnade så enormt stor när en ovan sångare gör sina försök. Det är synd, tycker jag, för i psalmer FÅR ALLA sjunga med, det måste inte vara proffsigt, där sjunger man för glädjen att sjunga.
Hannele: Har ni inte musik i er kyrka? Här finns det konserter även i de minsta kyrkorna på landet. Synd!
Jag var lite ironisk med "locka publik" men ironi i text går sällan fram utan rätt röstläge. I Stora Staden intill oss sjöng en rock/popstjärna i går, och att locka med sånt tycker jag är tveksamt... mässan igår var ingen publikflört, den var äkta!
Ökenråttan: Som det djur du är med säkert stor kännedom om Skansen, så vet du nog bäst där :)
Lena: Jag kom inte in på din blogg via ditt namn... jotack, vi har det rätt lugnt och skönt. Eller... så länge lillflickan är här är det inte långtråkigt i alla fall...
Vad konstigt mitt förra inlägg blev ...
Är det inte lustigt hur ditt barn(barn) och mitt barn (syrrans barnbarn) uppfattat "Allsång på Skansen". Din lilla vet allt om sång och musik och då blir ordet "allsång" korrekt uppfattat. Skansen däremot är kanske lite avlägset för henne; alltså blev det "svansen". "Mitt" barn bor i Stockholm och på Skansen har hon varit tusen gånger. Men allsång! Hon kommer från en ganska omusikalisk familj, men är rätt beläst, så då blir det Alfons som hon lättast associerar till.
Vad säjs om min analys?
alfonsråttan: det har du nog tolkat helt rätt!
Vår lilla har aldrig varit på Skansen. Tänk om vi skulle råda bot på detta den här sommaren!
Jag undrar just vad det månne bliva av den lilla.
De få gånger jag går i kyrkan försöker jag häna med i psalmerna...men jag har lite svårt för de nya
Gunnel: Övning övning! Gå lite oftare så lär du dig! Men det är lovvärt att du försöker. Pluspoäng!
Sen har jag hört att förskolelärare(?) gör "felet" att de tar ner låtarna till "sin" altnivå istället för att försöka pipa i lite. Och då hamnar det på pratnivå för barnen, som därmed inte får känslan av hur det är att sjunga. Sjunga blir samma sak som skrika som är samma sak som att prata högt.
Och det är ju inte att sjunga.
Jag tycker inte att psalmerna går för högt, nån enstaka ensktaka gång går de ju till e, men det klarar nästan våra altar (*skryt skryt*).
Oftast går de inte högre än c och det trodde jag att varenda kotte kunde sjunga. Iaf kvinnor.
Men maken som är baryton får spader. Han tycker de ligger precis fel. På mitten får han byta oktav.
Cecilia N: Helt rätt - det är väldigt många som sjunger i sitt eget pratläge. Jag har hört det otaliga gånger, och även tjafsat med förlaget som gett ut mina skolsånger, de ville ta ner sångerna till sin nivå... påstod att inga lärare törs använda sånger som ligger så högt =lagom barnnivå...
Men - det är inte bara lärarnas fel - redan på mellanstadienivå (alltså för dem som inte tränat rätt) gnäller ungarna så fort vi passerar till höger om nyckelhålet. De vill sjunga som "stjärnorna" gör - och det innebär rockartister som pratsjunger...
Din make kanske kan testa olika sångteknik? Alla har en skarv mellan bröströst och huvudklang, det känns avigt att byta uppåt för de flesta, för mig känns det avigt att byta neråt, vilket jag måste göra just vid nyckelhålet (enklare att förklara vilket c jag menar :)
Barn kan inte sjunga rent i pratläge, de är inte konstruerade för att styra stämbanden där. Och så när de tycker att det låter falskt, slutar de att sjunga. Barn kan komma nästan hur högt som helst, de har inte samma gräns uppåt som vi har, men däremot nedåt.
Jag är rädd för att sången bland barn kommer att tystna eftersom det blir på de vuxnas villkor. Bäst vore om de lät barnen ta upp sångerna och sen pipa med bäst de kan och låta ungarna styra läget.
Det här ämnet ligger mig varmt om hjärtat - jag har åtminstone gjort vad jag kunnat med det hundratal barn som passerat min barnkör...
Klart vi har musik i vår kyrka och vi åker även till andra kyrkor för att lyssna på konserter, även såna som egna familjen inte medverkar i :)
Hannele: Tänkte väl det - men det lät i kommentaren ovan som om du måste åka till Stora Staden...men jag kanske missuppfattade det.
Måste ha varit en fantastisk konsert! Och allsång på svansen... :-)
Skicka en kommentar