Statcounter

söndag, juli 15, 2007

Sång och andning

Nu är jag lite lagom hög efter dagens minikurs som var precis så givande och rolig och trevlig som jag hade förväntat mig (har ju varit med förr...)
Kristina Shtegman, konsertpianist och sångerska från S:t Petersburg var ledare. Hon har egen hemsida, klicka bara på namnet så börjar hon spela direkt! Ivan Sanchez, filosofilärare från Spanien visade oss tensegrity - och vi hängde på så gott det gick - det är en urgammal mexikansk teknik, lite i stil med Chi gong och/eller Tai chi, för att förbättra andningen, mjuka upp muskler, samla ihop sin energi och komma i kontakt med sig själv - alltså: för att må bättre.

En timmes tensegrity, ett par timmars sångteknik då vi fick enskild undervisning inför gruppen, och sen lite ihopsamling kring mate, en dryck från Argentina. Örtte - som smakade... hm... njae... men det var kul att pröva!

Jag vet att det finns många körsångare som läser här, och Kristina hälsar att hon gärna kommer och håller kurs eller kördagsseminarium, var som helst i landet. Hennes mailadress finns på hemsidan: http://www.kristinashtegman.se/

Och så lite bilder:
Kristina visar hur man "drar upp energi" från marken med fötterna.
Ivan och Kristina - andas in... andas ut...
Och så var det dags för lite allmän uppsjungning med röstövningar. Mjuka käkar, luftkudde i magen, luft i alla håligheter i huvudet, avslappnad hals, klangbotten i bröstkorgen... var det nåt mer... näe, då är det bara att sätta igång...
Titta på Maries förvånade min - hon har just fått veta att hon har sopranröst! Hon som sjungit andraalt i flera år... men så kan det gå när man lär sig att inte sträva uppåt för att nå höga toner, utan att öppna upp och bredda, slappna av, gäspa lätt och satsa...
Ivan visar konsten att brygga mate-te, det var liksom inte bara att slänga i en påse...
Och så var det slut på en jättehärlig eftermiddag - det var inte svårt att övertyga Kristina om att satsa på en längre kurs nästa sommar, just här, ute i S:t Anna. Det finns campingplats och B&B för den som är sugen, jag återkommer med information i god tid.
(Och alla har godkänt att jag lagt ut bilder!)

24 kommentarer:

PGW sa...

Låter spännande! Jag har hamnat allt mellan andra sopran och andra alt, kunde bli intressant att se var jag egentligen hamnar!

Anonym sa...

Blir sugen på att börja sjunga igen....

Bloggblad sa...

PGW:Du får väl komma hit och vara med!

Thomas: Klart att du ska sjunga igen - lägg genast tillbaka golfklubborna och ta ton! Du kan hänga med svärmor på kurs nästa sommar!

Bloggblad sa...

Och du, Thomas, putsa upp saxofonen också när du stoppat ner klubborna!

Humlan sa...

Jag förstår att det var en dag som gav kraft och inspiration!

Anonym sa...

Och när jag sökte som andraalt till musikhögskolans (Piteå) kammarkör kom jag in som andrasopran... Det har gått över! Fast nu är jag förstaalt i alla fall :-)

Det låter som en intressant kurs, ska spara länken bland mina favvosar, om vi skulle behöva uppfräschning i min kör.

Ha det gott!

qi sa...

Jag funderar allvarligt på att pröva körsång framöver, det verkar finnas mycket glädje att hämta där!

Ingela sa...

Verkar kul, men lite "tjållerandligt". Eller???

Andrea's Garden sa...

Hallo, I wish I knew what you are talking about. Maybe I need to take Swedish lessons after all. :-) Anyhow, about the Buddleja. They die when you cut them in the fall. If you cut them in spring, they survive. Hope that will help you for the next one. :-) Andrea

Bloggblad sa...

Humlan: Effekten sitter i fortfarande dagen efter!

Miriam: Jag fick alltid sjunga alt i skolkörerna eftersom jag kunde noter - vilket inte betydde att jag kunde sjunga alt... det var underbart när min musiklärare på l-högskolan knuffade upp mig till rätt sopranstämma.
Hon är en kick för vilken kör som helst! Annorlunda och kul. Och kunnig!

Qi: Jag vet många som fått tillbaka livsglädjen av att sjunga i kör. I den dam-nybörjarkör jag hade, var det flera som sa att sången och gemenskapen hade fått dem att må mycket bättre efter utbrändhet.

Ingela: Jag känner inte till det ordet - menar du flummigt? Det kan nog verka så, men då är chi gong och thai chi också flummigt, och det har funkat i tusentals år... Jag har praktiserat några av de här tensegrityövningarna själv, sen jag lärde mig lite av det för 2 år sen, och jag tycker att de funkar jättebra när man ska "samla ihop" sig.

Andrea: Ja, wenn du schon zwei Sprache beherrscht, ist die dritte viel einfacher!
Wenn du auf den "link" klickst, kanns du von den Kursleiterin auf Englisch lesen...
Ich habe also gestern gesungen...

Buddleja... ich versuche nicht mehr, glaube ich... habe keine grüne Fingern...

Mette sa...

Jag blir enormt stressad av att andas rätt. Jag gick ju Qi Gong för ett tag sen. Att andas med magen ... tre inandningar och så andas ut ... nä, jag blir på helspänn. Fast det ska funka tvärtom ju ... hm....

JULIEK sa...

...men så spennende. Skulle gjerne ha lært å dra energi upp från marken : )

Anonym sa...

Jag blir lyrisk av att läsa här. Jag bara älskar kurser!! Så kul man har och vilken sammanhållning det brukar bli för det mesta.

Men vad var det för te han gjorde, mate-te??

Anonym sa...

inget för mej..

Bloggblad sa...

Mette: Så där stressad blir jag när de säger: slappna av... tänk på ... en blomma, t.ex. Då kan jag inte bestämma mig utan blir skitstressad av vilken blomma jag ska tänka på. Men om nån säger till när jag ska andas in och ut - det går jättebra.

Julie K: Det är det lättaste av övningarna - bara att liksom skrapa upp nåt in mot det andra benet - och sen byta.

Gunnel: Men bara om kursen innehåller nåt jag gillar! Och ledningen måste vara kunnig. Då!

Mate är som örtte, fast det luktar som om man hällt vatten på ett välfyllt askfat...

Hannele: Vilket? Mate-te, sång eller tensegrity? Eller alltihop?

Anonym sa...

Jag går bara på kurser som jag gillar....när jag får välja själv :O)

Det där teet får nog vara för min del....gillar inte lukten från askkoppar

Anonym sa...

Mate-te är nog helt ok :)

Bloggblad sa...

Gunnel: I mitt jobb får vi inte alltid välja själva - så jag har kvävt en och annan gäspning genom åren...

Hannele: hehe... det är det enda som går bort i mitt val... :)

Amber sa...

Låter som en härlig sommarkurs! Hon som sjungit andraalt och "blev" sopran har vandrat motsatt väg mot mig. Hon blir nog glad - det är ju roligare, egentligen, att sjunga sopran.

Anonym sa...

Har alltid varit avundssjuk på sopranerna som får sjunga melodistämman...nu ska jag få göra det...härligt!

Bloggblad sa...

amber: Ja, du ser här strax ovanför hur glad hon blev!

marie: Och så vackert du sjöng! Det var väl tur att jag tvingade dig att sjunga då för länge sen....:) Tänk om din vackra röst hade fått vara orörd!!!

Vonkis sa...

Åh, vad roligt med en sån där röst men att sjunga inför en grupp med körsånare, och inför en så duktig lärare. Vad nervös jag hade varit!

Ingela sa...

Det där ordet, det hade nog ingen hört eftersom det uppfanns just när jag skrev det. Men du fattade rätt.

Jag vet att det finns många olika tekniker som fungerar, har gått på både qi gong och numera på yoga, men jag är ändå rätt misstänksam mot sånt som inte har någon fysiologisk förklaring, speciellt om det omges av "andligt" snack.

Bloggblad sa...

Vonkis: Det är en vanesak, jag var dönervös första gången - nästan ännu läskigare att sjunga och bli bedömd inför andra, än att dirigera inför lärare... det är ju bara på det sättet man lär sig och går vidare, genom att vara öppen för konstruktiv kritik... ingen säger ju nåt taskigt utan det bygger på varje persons förutsättningar.

Ingela: Jag är också skeptisk, men jag tror ändå att en del saker funkar ändå... och det här är lika beprövat som de andra gamla teknikerna. Mycket som handlar om andning, och det vet vi ju hur viktigt det är... :) Och koncentration.