Statcounter

torsdag, september 06, 2007

Hade tänkt

Märkligt.... texten blev centrerad och tangenterna lyder inte....

Jag hade tänkt skriva ett flammande inlägg om att det nu äntligen blivit officiellt att barn inte mår bra och utvecklas som de ska när de föds upp på färgämnen, konserveringsmedel och annat skräp. Nu står det i "The Lancet" och då gills det. Men redan när mina barn var små för sisådär 25 år sen, och jag börjde intressera mig för mat och hälsa, lärde jag mig att barn lätt blir hyperaktiva av skräpmat... fast det var säkert "bara" hälsogurusar som gjort ovetenskapliga undersökningar... annars borde det varit förbjudet för länge sen att ge barn sånt.
Så jag gör inget flammande inlägg om föräldrar som föder upp sina barn fel... det är inte alls svårt att se i skolan vilka barn som får riktig mat och vilka som lever på chips, pomme, godis och läsk. Och att helt ovetenskapligt komma fram till vad som händer med koncentration m.m. Nu får vi se hur stark socker-godis-skräpmatskrafterna är - och hur starka föräldrar är, om de kan stå emot nu när det är "bevisat" vad barn far illa av.

Lever jag utan färgämnen då? Nej, det är svårt att undvika helt. Jag är godisgalen - men - restriktiv med det till vardags. Och mina barn var rätt stora när de fick upp ögonen för vad godis är.
Berlinbarnet som bodde hos oss för 28 år sen, hade i sitt 10-åriga liv aldrig stött på såna konstigheter som grönsaker och inte hört ordet "vitaminer" när han kom. Han har fortfarande inte glömt hur jobbig jag var med dessa exotiska fenomen....

Däremot frossar jag i andra färgämnen - och har inte kollat upp alls varifrån de här färgerna eller tygerna kommer... vet inte om jag vill veta.... Men jag ska inte äta dem - de är bara ögongodis. Det blev lite remsor över när jag fått ihop mina 4 kuddar, och det är roligare att leka med dem än att ta hand om det som borde tas om hand på nedre bilden till höger...
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Strumpstickan sa...

Underbara tygfärger!

Bloggblad sa...

Monica: Tack - jag är väldigt svag för såna... och försöker lägga in bild på färdiga resultatet, men det trilskas.

Lilla B sa...

Jag blev ckså lite snopen när jag hörde The Lancet citeras i morgonnyheterna. Det hörde jag också när våra ungar var små. ibland faller kunskap i glömska och återuppstår på nytt efter ny forskning.

Susanne sa...

Åh, vilka fina färggranna skapelser du knåpat ihop!

Hörde också om forskningsrapporten och även sonen reagerade. Vi kom fram till att det verkligen är ett bra val vi gjort genom att bli grönsaksätare och oftast låta bli godiset, läsken och färgerna. Bara lördagsgodiset hänger med ännu.

Bloggblad sa...

Lilla B: Det är bra att det kommer upp igen - men som sagt, inget nytt.

Susanne: Tack tack. Jag var vegetarian i många år, men klarade inte dubbel matföring. Jag kan inte vara utan godiset till helgen, men tror inte det gör så mycket när jag är noga till vardags.