Statcounter

torsdag, februari 21, 2008

Berlinerpopplarna

I natt läste jag ut en av de allra bästa böcker jag läst på länge. En sån som kommer att stanna kvar i minnet... och jag ska genast ställa mig i kö för uppföljaren.

Anne B Ragde heter författaren - och när jag googlar på boken ser jag att den kommer att bli tv-serie i Norge. Måtte SVT köpa in den!

Välskriven och engagerande till tusen. Jag som brukar tröttna på långa beskrivningar om sånt jag inte kan nåt om, blev plötsligt jätteintresserad av hur olika avelssuggor är mot sina kultingar...

Gestaltningen är exemplarisk. Inte någonstans känns det som: "Javisst, ja, jag måste gestalta, som dom sa på kursen...."och så några påklistrade klyschor med vankande över golvet, eller giriga bloss på en cigg... Här läser man mellan raderna och vet precis vad personerna känner och tänker utan att det står ett ord om det.

Det är minsann inte alltid jag känner mig personligt bekant med personer i böcker, men det gjorde jag med alla i boken - eller... gör, för jag är kvar i den ännu ett tag.

Däremot retar det mig att det står "... feelgood-roman..." på framsidan, och så jämförs andan i boken med "Änglagård". Varför? För mig är en "feelgood-bok" en lättköpt story i klass med kioskböcker. Och att jämföra med Änglagård för att det finns en gård och ett arv och relationer mellan folk av olika klasser? Dumt. Den här gav mig mycket mer än någonsin filmerna om Änglagård. Måste man stoppa in allt i fack? En så här bra bok säljer ändå!

Jag var lite rädd för Happy End på slutet - men författaren var smartare än så. Bra!

Nej, jag får inte provision för att jag ropar LÄS DEN om du inte redan gjort det!

Uppdatering: Eremitkräftorna är beställd på bibblan - köplats 1... :)

19 kommentarer:

cruella sa...

Då ska även jag läsa den;-) Jag snackar böcker på ett ställe där man visserligen får mängder med tips men där de flesta nog rätt av skulle köpa de jämförelser du gör och tycka de var på pricken. Inget fel på må bra-böcker förstås. Änglagård har jag däremot MYCKET svårt att stå ut med.

Lena sa...

Jag läste (och skrev om )den i somras. Den är bra! Vissa scener har stannat i mitt minne.

Bloggblad sa...

Cruella: Jag är nog lite allergisk mot att kalla nåt för en "må bra"-film eller bok. Känns menlöst - jag vill ha lite tuggmotstånd även om jag mår bra av att läsa eller se.

Just som du säger - en jämförelse för dig med Änglagård ger dåliga associationer... nån annan stönar av välbehag...

F.ö. tycker jag inte man ska jämföra. I helgen lyssnade jag på en ung grabb med en otrolig sångröst, djup bas. Ovanligt djup - och damen som presenterade honom sa att han är en ny Christer Sjögren... Hrmpfff! Det är en av de sångröster jag får frossa av... och maken reser sig och går om Chr Sj sjunger i tv.
Och så sjöng killen med en fräsch och ny basröst som gav mig tårar i ögonen. Så grymt att jämföra honom med nån som kanske hälften av auditoriet inte gillar.

Efteråt tackade jag för sången och beklagade liknelsen - och grabben (19) rodnade och sa att han inte tycte om Chr Sj... och inte alls blev glad över liknelsen.

Panter: Jag vet att jag läste någonstans om den, men sen "tappade" minnet informationen och det har inte blivit av förrän nu. Men det var värt att vänta på.

Anonym sa...

Yyk, ja, det var en synnerlige felriktad komplimang;-)

Anonym sa...

Vad kul! Jag har boken hemma och har tänkt beställa uppföljaren.
Har precis läst ut Nora Roberts "På slaget 12" så nu ska jag börja med Berlinerpopplarna.
Spännnande!

Anonym sa...

Tack för boktipset! Så ger jag ett tillbaka "Kicki & Lasse" Peter Kihlgård tror jag han heter som har skrivit den. Verkligen läsvärd. Lite torftig i språket ibland, men väldigt "underhållande".

Bloggblad sa...

Cruella: Jag tycker inte heller om när (som det ofta görs på sommarkvällsmusiken på tisdagskvällarna i vår kyrka) någon säger: nu kommer ni att få höra en vacker sång! (Tänk om jag inte tycker om den? Eller sångrösten? Vem bestämmer vad som är vackert i mina öron?)

Marskatten: Var Nora Roberts läsvärd, tycker du? Jag känner inte till - så det är ingen näsvis fråga!

Emelie: Jag ska kolla!

Tankevågor sa...

Jag läser den nu! :) Fick låna den av min arbetskamrat (Rosvik här i blogglivet) och den är jättefin! :)

Anonym sa...

Du ställde inte frågan till mig, men jag kan ju svara på den lite grann. Jag har läst en del Nora Roberts, och tyckte att de var bra i början. Ju fler böcker jag läste av henne desto mer tyckte jag att jag hade läst boken förut. Inte så mycket variation mellan böckerna och liknande intrig i alla böckerna. Men en eller två kan man läsa utan att bli uttråkad :)

Saniel sa...

Ja, den boken hade vi mycket roligt åt i vår lilla bokklubb. Men vet du att det har kommit en fortsättning(också på svenska)? Jag har inte läst den än men det ska jag göra!
Hälsningar Kristina

Anonym sa...

Jag tycker också om "Berlinerpopplarna" , uppföljaren levde upp till förväntningarna, så jag hade väldigt höga förväntningar på den tredje delen. Det var lite dumt.
Läs dom på originalspråket, dom förlorar lite i översättning. Det är inte s å svårt att läsa norska!

Bloggblad sa...

Londongirl: Kan tro att vi har samma smak! Jag är lite nyfiken på vad min man ska tycka om den, han gillar mest deckare och action, är inget för relationer och känslor i böcker.

Emelie: Då ska jag pröva en...

Kristina: Jag har just beställt den på bibblan. Jag tror att du är ny här? Välkommen!

Malou: Finns det en TREDJE del? På norska då, för på svenska verkar det inte finnas.
Läsa på norsk? Hm... det kanske inte är så svårt, men jag är rätt lat... vill att det ska gå fort utan ansträngning. Ibland hörde jag dock norskt uttal när jag läste.

Anonym sa...

Nora Roberts...vet inte om jag tyckte den var något att ha. Tidsfördriv, men inget som fastnar. Fattigt språk, med en del uttryck som roade mig, som jag tänkte skriva om min blogg.

Strumpstickan sa...

Feelgood tycker jag är ett knepigt uttryck och inte ens på Svenska...

tack för boktips!

Översättarhelena sa...

Jag gillade den också skarpt!
Jag har läst alla tre delarna i trilogin, och tyvärr kändes det som om den tredje,"Ligge i grønne enger", gick lite på tomgång. (Jag tror inte den har kommit på svenska ännu.)

Anonym sa...

I går bad jag maken lämna tillbaka boken "Att arbeta och leda ett projekt" och hämta hem boken "Hästarnas utfodring". Trevlig läsning. Det blir garanterat en roman efter det. Men vad? Många köpta och olästa står i hyllan nu. Inte för att tala om nästa veckans hårda prövning. BOKREAN

Bloggblad sa...

Marskatten: Då gissar jag att det är en sån bok där jag somnar efter nåt kapitel... och låter den ligga oläst sen...

Strumpstickan: Håller med. Förresten var det en så läskig start i B-popplarna att jag inte alls mådde bra... och att läsa om knepiga relationer och djupa känslor... kallar jag inte må-bra-läsning. Mer engagemang-läsning...

Ö-helena: Jag läste i en intervju med författaren att hon blivit avrådd att försöka sig på en uppföljare... Jag har varit med om det fenomenet i många serier som börjat bra.

Anne-Maj: Ja, se till att du får lite njutningsläsning också!

Linda sa...

Tack för boktips - det gillar jag!

Bloggblad sa...

Det kan nog bli fler. Del II ligger och väntar...