Statcounter

lördag, april 19, 2008

Äntligen!

Förr i tiden, då när jag var en ambitiös husmor, brukade jag cykla iväg och plocka rejäla mängder med nässlor och förvälla och frysa in. Nu går jag till ett av de misskötta hörnen i trädgården och får ihop till en rejäl omgång soppa. Det får räcka, då har jag i alla fall fått njuta av det goda en gång. Trots att jag är uppvuxen i asfalten, så har jag alltid älskat nässelsoppa. Jag minns att jag bloggade om soppan, från samma ställe, för två år sen. Men förra året när jag laddat med handskar och bunke, hade maken tömt en massa överblivet ris just över mina nässlor... Det som ser risigt ut nu, är bara nedvissnade f.d. gula blommor. Namn? De vet ju inte själva vad de heter... så varför ska jag... Skämt åsido - jag kan fler blomnamn än fågelnamn, men just nu har jag glömt.
Soppan blev suveränt god! Men jag avnjöt den alldeles ensam, maken har åkt iväg för att vara barnvakt.
Jag känner att jag nog kommer att vara en tråkig bloggkamrat för ett tag... tyvärr. Har fått så mycket att göra att jag måste prioritera annat, som väl är är det idel roliga saker. Men! Jag dyker nog upp snart igen.

49 kommentarer:

Vonkis sa...

Lycka till med allt du ska göra. Hinner du lägga ut receptet på nässelsoppan? Den ser god ut (gillar ju både spenat- och grönkålssoppa) och jag har länge tänkt att jag skulle testa att äta nässlor.

Anonym sa...

Oj... yäääck!

Spenatsoppa och nässelsoppa är det värsta jag vet. Den som vill vara riktigt överelak mot mig bjuder på dessa soppor.

Jag vet att dessa soppor är nyttiga - men nej tack. Hellre går jag hungrig... och det vill inte säga litet.

Bloggblad sa...

Vonkis & Nina: Hehe... det var verkligen motsatta reaktioner...

Vonkis: Jag gör sällan något efter recept, det blir enklare så, men ungefär så här:

Några liter nässlor (bunken på bilden rymmer 4 liter luftiga osköljda)
Förväll nån minut och häll bort vattnet (en del dricker det som te, men det är starkt och vasst i smaken)
Mixa nässlorna med lite nytt vatten.
Gör en redning - smält smör och blanda ner mjöl och späd med mjölk.
Blanda alltihop - späd till lagom konsistens, krydda med salt och peppar, ev. grönsaksbuljong (och jag använder ALLTID thailändsk fisksås och ostronsås i precis allting)

Och så lite ägg i.... och njuuuut.
Finns säkert mer exakta recept, men det här funkar, det smakar rätt även med lite olika mått.

Vonkis sa...

Mörsi!

Vonkis sa...

Nina

Smaken är som röven

klöven

Klimakteriehäxan sa...

Ser gott ut, men jag kan inte veta att jag nånsin ätit nässelsoppa. Fast är det inte väldigt likt spenat- ?

Bloggblad sa...

K-häxan: Påminner om spenat, men smakar lite vassare och "vildare". Strävare och mer smakrikt, liksom. Som en skogpromenad...

Men - lukta på nässlor, så får du en aning.

Anonym sa...

Jag har aldrig provat nässelsoppa men har också ett hörn på tomten som är fullt av nässlor. Kanske skulle testa... Eller så skickar jag ner dom till dig. :)

Anonym sa...

Du får ha det så bra med allt du ska göra.

Nässelsoppa har jag aldrig ätit, tror inte ens jag har smakat för jag har aldrig haft tillfälle. Klart jag skulle kunna gå ut och plocka de små bladen själv...men nej det blir inte av bara. Jag får skylla mig själv

Bloggblad sa...

mmy: Hehe... nu har jag ju ätit min portion! Klart att du ska våga pröva själv.

Lilla B sa...

Kräsmagad är jag INTE - men nässelsoppa är så vedervärdigt att jag icke går när den.
Låter mig aldrig mera trugas till detta vämjeliga. Never.

Bloggblad sa...

Men lilla b: Du är väl ändå lite impad av att jag alls gick ut i trädgårdslandet? Även om det är rätt risigt och ogräsbemängt...

Lilla B sa...

Självklart blir jag djupt imponerad över såväl trädgårdsintresset, dvs det frivilliga närmandet av trädgårdslandet som artkännedomen.

Bloggblad sa...

lilla b: Dagen är räddad! Jag har impat!!!

mossfolk sa...

Det ser jättegott ut. Måste absolut provas. Fast än har jag inte sett några nässlor i år...

Anonym sa...

Spenatsoppa älskar jag, har däremot aldrig ätit nässelsoppa, men tror säkert att jag gillar det!

Ta det nu lugnt bara, vad det nu månde vara som kan hålla dig borta från bloggen....
Kram

Bloggblad sa...

Mossfolk: Men du rör dig i riktig nässelmiljö på jobbet...

marskatten: då kommer du att gilla nässelsoppa!

Det är för att hinna ta det lugnt som jag ligger lågt med bloggandet ett tag.

Elisabet. sa...

Nässelsoppa är övermåttan ljuvligt!
Jag ska nog ta och plocka lite och koka. Dessutom lär det vara supernyttigt.

Elisabeth sa...

Nässelsoppa har jag aldrig ätit... men vad jag förstår så smakar det litegrann som spenatsoppa?

Förstår att du har mycket nu... så försök att ta det lugnt... var rädd om dig.. du är viktig för så många!

Varm kram..

Bloggblad sa...

Jaha - nu försvann mitt svar ut i rymden igen...

Elisabet i söder: Klart att måste ut och jaga nässlor (om du hinner mellan blogginläggen och resor och annat... :)

Elisabeth i norr: Ja, fast lite strävare - men godare.

Jag tar det så lugnt så lugnt - det är därför jag prioriterar bort bloggandet, för att hinna vila mer.

Tankevågor sa...

Jag minns att du skrev om din nässelodling och soppan tidigare. Jag älskar nässelsoppa men ids inte att vara ute och plocka dem i tid innan de blir för stora.
Mycket smart av dig att ha en egen odling med nässlor i din trädgård! ;-)

Annika sa...

Vilken mysigt vårlig bild! Jättefin!
Nässelsoppa är nog inte min grej. Den smakar för mkt spenatsoppa, men NYTTIG är den ju!!
Hoppas du inte blir borta för länge nu!

Bloggblad sa...

Londogirl: Bra minne! Det är två år sen eftersom det inte blev nån förra våren. Nu är det ingen odling direkt... mer slöhet med att göra i ordning där...
Sen kan man faktiskt ta toppar med nya skott även på utvuxna plantor - om man är jättesugen...

Annika: Tack! Det handlar mest om att jag måste koncentrera mig på skrivjobb som jag måste göra - församlingsbladet, du vet... det tar en hel del tid. Avlönat, men ändå.

Anonym sa...

Nässelsoppa har jag aldrig provat, men vet kompisar som testat det och gilar det.

Ha en skön vår!

/Caroline

Hannele på Hisingen sa...

jag har försökt, många gånger, finns goare

Miss Gillette sa...

Tack för nässelrecept, nässelsoppa är ju en delikatess av guds nåde och jag borde bli gisslad med ullmogna nässlor som varit för slö i flera år för att laga det i alla fall en gång varje vår. Men nu!

De vissna blommorna som inte vet vad de heter ser ut att kunna ha varit gullris av nåt slag, höstgullris antagligen. Det kan du ju tala om för dem om du går förbi nån dag!

Bloggblad sa...

Hannele: Då har du åtminstone prövat! Det är viktigt att man vågar - jag känner flera som ratar rätter som de inte ens provsmakat.

Miss G: Den var ännu godare i går när den hade stått till sig. Har en liiiiten slurk kvar till kvällen...

Just det - nåt gulaktigt vippigt var det närmast nässlorna - och sen kom jag på att det är ett slags Rudbeckia mer ät höger. Jag ska påminna dem om de ids knoppa upp framåt sommaren!

Bloggblad sa...

Caroline: Då tycker jag du ska pröva! Antingen älskar man det - som en del av oss här - eller också inte.
I min familj har vi all ätit det sen barnsben, och alla gillar det.

(Utom den gången jag tappade taget om locket till mixern och hela köket blev grönt... just då avskydde jag nässelsoppa...:)

Linda sa...

Har aldrig någonsin testat och ser nällorna som fiender, inte föda.
fast hade någon bjudit mig så skulle jag provat :)

Hoppas du hinner med allt du har fått på agendan.
Glöm inte andas mellan varven!

Bloggblad sa...

Linda: Jag har aldrig prövat kirskål, som också lär ska vara en delikatess. Finns hur mycket såna som helst där jag promenerar, men där går också en mängd hundar... så... det får vara.
Men nässlor - jag vill verkligen ha n-soppa på våren!

Jag tar det lugnt - det är därför jag inte bloggar... får en massa tid över att slappa på...

Eleonora sa...

Vilken underbar nässelsoppa du har gjort!
Välkommen tillbaka när du har tid och känner för att skriva igen. Sköt om dig vännen och stor kram.

Bloggblad sa...

Eleonora: Tack ska du ha! Jag återkommer när jag skrivit allt som jag måste ha klart till nästa församlingsblad.

Anonym sa...

Åh, så gott det ser ut, Bloggblad! Jag rensade bort nässlor i förrgår, men det fanns inte tillräckligt för soppa...

Ville bara titta in och läsa litet hos dig, och skicka en hälsning - ha det gott, jag återkommer!

Anonym sa...

Jag har ätit råa nässlor, plockade från kvistarna, med bara fingrarna... Och jag brände mig inte... Jag förstår inte hur det gick till... Det var ett tag sedan och jag tänker inte prova igen. :-S Det var dock en granne till mig som visade att det gick bra att plocka och äta nässlor som de är. Om jag minns rätt så pratade jag snällt med nässlorna innan jag åt dem, så de skulle vara snälla mot mig. ;-)

Bloggblad sa...

Ursula: Du är välkommen närhelst du kommer. Själv har jag tagit paus eftersom verkligheten med deadlines pockar på min uppmärksamhet.

Man behöver inte så mycket nässlor för att få fram smaken. Sen kan man dessutom ta skott hela sommaren.

Blyger: De bränns inte på undersidan - och om man hackar dem försvinner "brännet" också. Jag har också provat det i sallad när jag var på råkosthälsohem (G:a Tallmogården) Där åt vi vildsallad varje dag med alla möjliga blandningar. Fast granskotten som var för dåligt hackade stacks rätt rejält i halsen...

Anonym sa...

hallo! It has been a while that I have been here and what do I see? You are in the garden - and cooking green soup. :-) Well, I hope you will see spring soon. It is coming here in leaps and bounds. Greetings from Germany, Andrea

Bloggblad sa...

Andrea: Servus! Eseln essen Nesseln nicht... oder sowas habe ich in der Schule gelernt. Aber ich bin ja kein Esel!
Ich bin sonst nicht sehr fleissig im Garten, aber Nesselsuppe mag ich gern!
Es ist auch hier ganz schöne Frühlingstage!

Anonym sa...

Ville bara titta in och säga hej till bloggpausaren!

Skönt med vår, inte sant?

Bloggblad sa...

ab:Hej hej!
Jo, våren och ljuset och värmen sitter inte fel. Bara mitt adrenalin har lagt sig... är så uppretad på mansgrisar med härskarteknik på mitt jobb... andas uuuuuuuuut.... in.... uuuuuut... ledig helg ledig helg... snart sommarlov....

Eleonora sa...

Skön och trevlig helg önskar jag dig, kram.

Anonym sa...

Har aldrig smakat nässelsoppa, men skulle gärna vilja testa hur det smakar! Jag tycker i alla fall det ser gott ut.

Anonym sa...

Morsning Bloggblad!
Här är inlägget du frågade efter:

http://blygers.blogg.se/1207570553_nattvard.html

Lycka till!
Ha en fin lördag!!

Bloggblad sa...

matilda: har ni samma nässelsort på andra sidan jorden? Som du kan se av kommentarerna svänger det mellan delikatss och äckelpäckel...

Blyger: Tack, jag drar ihop det till en kortare fråga och hittar på en signatur.

Bloggblad sa...

Eleonora: Tack ska du ha! Detsamma till dig. Jag fortsätter att pausa och vila och göra det jag ska i ett par dagar till... tror jag.

Evas blogg sa...

Nässlor - de finns nog snart här också, bara snön tinar bort. Vilket den gör mer och mer för varje varm dag som går. Gott. Jag bakade ofta nässelbröd när jag hade mitt lilla bageri.

Bloggblad sa...

Eva: Oj, har ni snö kvar än? Här är det som försommar idag.

Nu blev jag påmind om att jag faktiskt också hade torkade nässlor i brödet... då, för sisådär 25 år sen när jag hade min duktiga husmorsperiod. Då la jag även grötrester i degen... Nu känns det som om jag glömt allt sånt. Förträngt.

Evas blogg sa...

Men det som finns där kan ju återupptas rent aktivt - någon gång, om du har tid och lust d v s.

Bloggblad sa...

Eva: Det tror jag knappt - kanske vid nåt enstaka tillfälle - jag har så mycket annat för mig som lockar mer.

Anonym sa...

Min kärlek tillnässelsoppa och ägg delas inte av någon i närheten så det var länge sedan sist!

Smaklig måltid önskar jag Dig!