Statcounter

lördag, maj 10, 2008

Tv-tyckare

Nu måste jag få tycka till lite om kvällens sångprogram i tv.

Först PSALMTOPPEN. Naturligtvis tycker jag att det är kul om psalmer får mer plats i tv. Även om man inte är kyrklig/troende så har de allra flesta ett förhållande till en eller ett par psalmer.

Men - så ledsen jag blir när folk i vinjetten tydligen enbart känner till Den blomstertid och Härlig är jorden... och så nån enstaka annan psalm. Det finns mängder med jättefina nya och gamla psalmer. En granne sa till mig (m.a.a. att jag är i branschen som kyrklig, körsångare och deltagare i en psalmskrivarutbildning) "det är ju så svåra psalmer, de nya..." Och det är klart att det är svårt om man går en gång vartannat år och aldrig hinner lära sig...

Nästa irritationsmoment: Att poppa upp alla psalmer till exakt samma schlagergung och kalla det för att man "tolkar dem"...

Lite fakta: "psalm" innebär en sång som i kyrkan/kyrkliga sammanhang sjungs av många. Det innebär att man inte kan göra en personlig tolkning varje gång om folk ska kunna sjunga med.

Snabba, rytmiska nya psalmer finns det gott om, alltså finns det ingen anledning att hotta upp de gamla lugna psalmerna så att ingen kan sjunga med hemma vid teven.

Nästa irritationsmoment: Att kalla psalmer för "låtar"... Jag ska kolla med hans son när jag träffar honom nästa vecka, vad Anders F-son skulle tyckt om att han "skrivit mer än 140 låtar i psalmboken..." Visst har jag förstått att han var folklig och hade humor, men jag har läst hans bok "Dogmatoch dikten" och den handlar inte om "låtskrivande".

Nästa irritationsmoment: Att man kallar precis vad som helst som folk gillar för "psalmer" (och förstås att kalla psalmer för låtar)... Ok, man kan tolka sånger som man vill, men det får väl vara nån måtta... bara för att nån gillar "det vackraste jag vet, är att se dig när du sover" blir det inte en psalm.

Någon har redan stämt programmet för falsk marknadsföring eller vad rubriken var...

Och så KÖRSLAGET - jag tycker det var ett kul program som blev bättre för varje gång, och jag tycker att rätt kör vann, men att kora Can till "Sveriges bästa körledare".... näe, det köper jag inte. En körledare som varken slår in eller slår av... Han hade flera jätteduktiga sångare med som tydligen klarade sånt själva, ett härligt engagemang och häftiga låtar. Men körledare... nej. Det var bara Lotta som hade själva tekniken även om Can visade rätt takt och inte bara gungade som en del andra.

VA? Gammal och gnällig och det var bättre förr? Nänä! I morgon ska jag iväg och sjunga nåt alldeles nytt i kyrkan... nya finska sånger, översatta till svenska. I körsättning. Tänk "sauna möter folkvisa"... urhäftig musik! Känns ny och fräsch samtidigt som det känns som nåt jag redan kunnat i många år, det ligger perfekt i både munnen och hjärtat. Jag har bestämt mig för att jag har fått rösten tillbaka i morgon förmiddag... jag vet ju vilken kick det blir att sjunga.

En förhoppning: Tänk om tv kunde sända alla de nya psalmer som produceras i den psalmskola jag går i! Häftiga nya melodier, moderna texter som passar i nutiden, och en massa känsla... Det vore grejer...

23 kommentarer:

Ingela sa...

Såg faktiskt finalen av körslaget, och det är klart att rätt kör vann. Den kören hade bra klang vilket många gånger kommer av en blandning av unga och mogna röster. Dessutom tror jag att Can hade hittat en hel Annars skulle de aldrig ha klarat Carmina Burana så som de gjorde. Sen kunde ju Can formulera hela meningar i intervjusnuttarna och det gör ett gott intryck på en gammal skolfröken.

Ingela sa...

...hop från början drivna körsångare.

Föll bort i tidigare kommentar.

Bloggblad sa...

Ingela: Han var en jättetrevlig "bekantskap", jag kände inte till Can tidigare. Och visst hade han gått mer efter körsångaregenskaper än ungdom och utseende - eller familjeband...

Jag har varit med om när körledare bara höjt ögonbryn eller blinkat - men det funkar bara med folk som redan kan.

(Fast, jag är väldigt förtjust i Brolle också, är så gullig... )

Bloggblad sa...

Ingela: Den satsen av Carmina Burana är inte så svår, det är bara väldigt högt i sopranen, jag har sjungit den några gånger. Däremot den andra de sjöng i Cans kör - den verkade väldigt svår!

Vonkis sa...

Såg bara den sista delen av Körslaget, den där de sa vem som vann men av snabbgenomgången att döma var det rätt kör som segrade.

Psalmtoppen har jag aldrig sett, valde det då jag förstod att det inte bara skulle vara psalmer på den där toppen. De borde gjort ett studiebesök hos Thylle i Gålsjö Bruk.

Strumpstickan sa...

Jag har inte ens sett programmen men hålar ändå med dig fullständigt.

Oavsett ämne så tenderar tv-program som ska bli populära att göra ämnet ifråga ytligt och "folkligt" så substabs och innehåll bara vattnas ut eller i många fall ästntill förlöjligas... oseriöst och trist.

Musik som kan vara så mycket vackert:)

Strumpstickan sa...

hmm.. håller med dig.. substans...

Anonym sa...

Psalmtoppen har jag inte sett, men jag håller med dig!
Inte för att jag är religiös, eller anser att "det var bättre förr", men jag tycker nog att man ska låta psalmer vara det de är, just psalmer.

Körslaget såg jag faktiskt igår och blev glad när Cans kör vann. Bohemian Rapsody är en av mina favoritlåtar av Queen.
Brolle är visserligen charmig och gullig, men körledare? Nä.

Bloggblad sa...

Vonkis: Fel marknadsföring är det - det borde hetat "psalmer och populärmusik - men vi hottar upp allt och tar med några kända artister, skit samma om de tror på vad de sjunger... allt för att få en UNG publik!"

Han som var artist förra veckan gick ut med att han aldrig går i kyrkan och inte tror på Gud - hans agent hade bara bokat honom....

Strumpstickan: De tycker nog att vi som sitter och glor på tv (svenska folket) är bra korkade och inte orkar ta in mer än lättsmält ihopkok när det är bästa sändningstid...

Marskatten: Man behöver ju inte vara religiös för att gilla några psalmer....

Charm räcker inte så långt... och Cans kör gjorde det bra.

Vår kör sjöng också bra i dag - häftiga låtar med härligt kompband och massvis av percussion...

Anonym sa...

*applåder applåder applåder*
Vad härligt det var i kyrkan idag, och vad bra ni var! Kompgruppen gick ju inte heller av för hackor!!

Vill du gå och titta på folklustspel i sommar`jag skänker bort en biljett via bloggen, när jag för en gångs skull vinner så kan jag inte utnyttja vinsten. Kika på bloggen om du är nyfiken!


För övrigt håller jag med ang psalmtoppen.... Jag blir väldigt besviken!

Anonym sa...

Ojojoj, Bloggblad - blev inte din positiva energi feldirigerad här?Eller var det skönt att få bli arg?

Har tyvärr inte TV-programmen du nämner som referensram, men jag tillhör typen som sällan besöker just kyrkan för tröst och ändå gillar att känna igen den psalm som man ska "tralla" med i - de få gånger jag går dit.

Men förallandel, jag förnyar mig gärna, så då är det väl bara för er att ´plugga/promotionera´ de nyare låtarna/psalmerna så att vi ovana känner igen melodien åtminstone. Annars blir det väl svårt att ordna allsång.

Eller....?

Hoppas att jag inte gjort dig mer förbannad :o)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Emelie: Jag har anmält mig hos dig!

K-sprutan: Nej, ingen fara med energierna, tv blir jag så ofta arg på, det går inte på djupet.

Jag blir inte förbannad över att du vill känna igen dig - det vill många - men vi som går ofta blir lätt lite trötta på att bara köra samma om och om igen för att tillfredsställa dem som kommer vart tredje år...

Här har vi "månadens psalm" som byts - JA - du gissade rätt! 12 gånger per år... Det skulle gå att göra evenemang för att lära ut psalmer - men de som är anställda har häcken full av bröllop och begravningar och gudstjänster och orkar inte alltid med en massa nya påfund. Har jag märkt när jag kommer med käcka förslag...

Nu ska jag lägga mig raklång igen - går lite fram och tillbaka mellan solstol, datorn, soffan, solstolen, datorn... osv...
Det blåser i dag men är soligt och varmt.

Anonym sa...

Oopps, jag glömde skriva månad, 26 el. 27 JUNI är det som gäller... Klantigt. Är du fortfarande intresserad?

Ingela sa...

Du har säkert rätt om svårighetsgraden i styckena. Bohemian rhapsody ingår i min "tonårsrepertoar" och låter mer bekant i mina öron än Carmina som jag bara hört live en gång, med Erik Westbergs vokalensemble.

Bloggblad sa...

Emelie: Jag gissade det - och jag är intresserad än! Mest för den 26/6

Ingela: Jag lyssnar aldrig på rockmusik om jag kan slippa - finns förvisso en del bra, men mycket är så skränigt att jag blir trött. B..Rh... gillade jag!

Anonym sa...

Här var det ord och inga visor....eller var det psalmer :O)

Jag såg inte programmet om psalmerna men däremot körslaget. Jag tycker också att rätt kör vann. Jag har gillat dom hela tiden för jag tycker att dom har bjudit mycket på sig. Jag blev lite glad av dom

Bloggblad sa...

Gunnel: När det gäller psalmer och körsång... ja, då sjunger jag ut!

Jag såg en löpsedel att de försökte hjälpa Cans kör genom sångval m.m. Kan tänka mig att det gör mycket skillnad också hur mycket kräm man lägger på i mikrofonerna. En del solister lät rätt mesiga.

Måste gå in och läsa skvallret... :)

Anonym sa...

Jag har till skillnad från andra kommentatorer sett både Psalmtoppen och Körslaget (missat lite av dem dock) och du har så rätt, så rätt i allting. Det är en gammal tradition att sända "nåt religiöst" kl 19 på lördagar (ungefär). På sista tiden har man lämnat det rent frireligiösa hallelujakörsjungandet och försökt få till ett lite ungdomligare och allmängiltigt trallalasjungande så att det inte blir så himla religiööööst. En käck programledare utan minsta anknytning till kyrkan (vad jag vet) och upphottade rytmer. Det får inte bli för allvarligt.

Och Körslaget... herregud, där stod de s k körledarna och rockade loss utan att ha en aning om körledning. Spelade gitarr, snurrade runt och höll på. Men vad jag har läst var det körkunnigt folk som övade körerna och stödinspelning i bakgrunden, annars hade det ju aldrig gått. Men kul i alla fall att körsången uppmärksammats och all ära till Caroline af Ugglas!

Bloggblad sa...

Rutan: Tack - jätteskönt med nån som tycker likadant, även om jag inte alls känner av nåt mothugg, att musiksmak är olika vet jag ju redan.

Jag har läst i bl.a. Kyrkans Tidning om hur orättvist det är att släppa fram kristendomen när vi har så många andra religioner... då säger jag bara: släpp fram dom också! Kan vara jätteintressant att se en annan sida av islam än den våldsamt fundamentalistiska som det hörs mest om.
Vi har ju 5 minuter finsk tv, 5 minuter samisk... varför inte 5 minuter dagligen av alla religioner... Då skulle kristendomen få mer än de har nu...

Och egentligen... jag betalar min tv-licens och får leva med att SPORTEN tar halva - ibland hela - tablån i anspråk.

Mord och misshandel och sex och snusk... det är ingen som är rädd att påverka stackars tv-tittare med sånt? Det är tydligen bara kristendom som kan påverka ...

(Och snart börjar den halvårsvisa debatten om avslutningar i kyrkan... jag väntar med spänning på årets argument.)

Oj, vad kaxig jag blev här i rutan... borde kanske varit ett eget inlägg...

Evas blogg sa...

Psalmtoppen såg jag en gång, sen fick jag nog. Och nu har jag länkat till dig och skrivit ett eget inlägg ang. detta program.

Unknown sa...

Heter det Psalmtoppen så ska det vara psalmer och inte visor, det finns så många vackra psalmer som inte är så kända, varför inte föra fram dom.
Kram

Musikanta sa...

Jag har spelat på några bröllop där brudparet inte hade en aning om att det kommit en "ny" psalmbok 1986 utan valde psalmer efter sin gamla konfirmationspsalmbok. Jag tyckte väl att det var en lite udda psalm de hade valt som löd:

Nu stunden är kommen, o saliga fröjd
den stund som bebådad är vorden
då anden sig sänker från himmelens höjd
att bygga Guds kyrka på jorden...

Det är nr 475 i den "nya" psalmboken. Nr 475 i den gamla var I denna ljuva sommartid, den som brudparet hade tänkt sig. Även psalm nr 2 var fel.

Av någon anledning hade jag inte kollat psalmerna förrän jag kom till kyrkan och prästen, som var helt omusikalisk hade inte reagerat alls.

Som väl var upptäckte jag misstaget innan vigseln hade börjat så att vi kunde byta ut numren på psalmtavlan. Numera frågar jag alltid brudeparen vilken psalmbok de har hemma när de ska välja psalmer.

Anonym sa...

Det finns ju underbara psalmer bland "dom nya". Jag hoppas att jag får leva så länge att "Jag ska gråtande kasta mig ner /på en kust som jag aldrig har sett" inte alls är ett enda dugg ny när den spelas på min begravning. Men jag känner till den för att jag var körsångare i slutet av 1980talet när den nya psalmboken sjöngs in i min dåvarande hemförsamling. Var kan man höra melodierna om man inte är flitig kyrkobesökare?