tisdag, mars 03, 2009

Symfoni av dofter...

Nu är jag rätt så förgrymmad. (Grov underdrift)

Jag kommer från en kontraktskörövning med 125 entusiastiska och glada sångare. Ljuvliga sånger, fart och fläkt. MEN - åtminstone hälften hade sprejat på sig sin älsklingparfym i minst dubbel dos. Och när 125 vuxna sjungit sig varma... just det. Värre än parfymavdelningen på en Finlandsfärja...

Förr i tiden, innan jag fick astma, använde jag också parfym, mot bättre vetande. Numera klarar sig astman, men ångorna lägger sig som ett klister över stämbanden, så mot slutet var det rätt plågsamt för alla oss som är parfymallergiker. (Jag vet att jag inte är ensam!)

Och då, förr, tyckte jag att parfym doftade gott - sen jag har börjat plågas är det en stank som ger illamående, hur dyr flaskan än var, och vilket flott märke den än har. (Och på kurs har jag lärt mig att den lägger sig som klister över allas stämband. Inte bara allergikers!) Vitlök, svett och annan naturlig skitlukt är lättare att stå ut med.

Om jag inte törs säga till, jag som är så kaxig, undrar nu den kära läsaren? Hehehe... försök få inbitna parfymanvändare att sluta!!! Jag har försökt många gånger. Resultatet: när de ser mig, säger de: javisst ja...

Häromsistens var jag på mammografi. Stor text på kallelsen: ANVÄND EJ PARFYM!!!! Men vad hände? Jo, när jag satt och trängdes kom det in en dam vars parfymstank tog upp hela utrymmet.

Gasmask? Nån som vet nån liten piffig modell jag kan ha på Den Stora Konserten i april?

(Jag är nyfiken på vad som kommer att kommenteras till parfymerandets försvar...)

27 kommentarer:

em sa...

Jag tror att de som använder pigvatten dagligen blir immuna mot doften och märker inte när de höjer dosen. Jag har slutat att vara finkänslig jag går därifrån när det stinker - och talar om varför jag går. Värre är det på bussar eller tåg, men där är jag så sällan nu för tiden.
Margaretha

Ingela sa...

Inget försvar härifrån. Jag har samma problem. Till vardags har jag inga bekymmer med normal parfymdoft, men på gymmet, på sångövningen och andra tillfällen där man andas mer intensivt är det rena giftet. Eller kollegan som envisas med att spraya "Elnett" i personaltoan. Fast hon är ombedd femtielva fånger att låta bli...

Konserter kan bli katastrofala när alla damer sprayat på sig golukt. Det blir att välja på kli i halsen och hostattacker modell unstoppable eller inhalator tills hjärtat slår som en hammare i bröstet.

Musikanta sa...

Jag använder numera bara parfym enstaka tillfällen vid sänggåendet eftersom MM gillar Chanel nr 5...

Har också lagt av att använda det vid andakterna på äldreboendena (även om det skulle behövas där!) sedan en ilsken personal ringt hem och sagt att hon hade fått gå hem p.g.a. astmaanfall...

Elisabet sa...

Ja, inget försvar härifrån, men jag använde ju verkligen parfym ,-)
Dagligen.
Inte så ofta på jobbet däremot .., det finns ju kunder som inte klarar av det och att det blev såna problem när man sjunger, det visste jag rakt inte, tur att man inte är körsångare ..-))

Elisabet sa...

Ps. På mammografin .., då borde det ju stå i kallelsen framförallt .., det är lite väl sent att skriva en sån skylt när man väl är där ...? Men det kanske står i papperet man får att ingen parfym, tack ...?Ds.

Bloggblad sa...

em: De som själva inte har så bra luktsinne, gör det nog för andras skull... så har jag förstått det också.

Ingela: Jag tycker ju att det borde vara alllmänt känt bland körsångare, att det inte är bra för nån med parfymångor i halsen...

Musikanta: Det må vara dig förlåtet.

Elisabet: Jag har märkt att du och andra diskuterar go'dofter på bloggarna...

Och - det VAR på kallelsen det stod med feta VERSALER!!! Men min erfarenhet är att parfymanvändare inte bryr sig. Bara fjuffar på av rutin.

(Det finns två notoriska stinkbomber i vår kör... som inga böner hjälper hör)

KDes sa...

Tyvärr så brukar det inte hjälpa om inte en allergiker blir ordentligt sjuk, så att allergin är bevisad. Då först är den verklig. Innan dess är allergi bara gnäll.

malou sa...

Jag gillar parfym, men håller med om att ibland blir det för mycket. Till mitt försvar vill jag anföra att jag sitter ganska ensam på mitt kontor, att ingen i min närhet är allergisk och att jag numera stort sett bara sjunger i duschen (fast jag visste faktiskt inte det där om stämbanden!)

Anonym sa...

Jag håller med 100% - en hiss kan bli rena tortyrkammaren när det stiger in någon parfymerad. En liten dutt på handleden borde räcka men det verkar inte alla förstå. På ´fina´ restauranger förbjuds serveringpersonalen använda parfym. Dom får inte heller äta vitlök så det märks.

Kulsprutan

Eleonora sa...

Är man hel och ren och nyduschad, så är det den absolut bästa doften! När det doftar så där nästan babyrent!

Använder själv eau de toilette, men sparsamt, med tanke på alla allergiker. Faktiskt!

Vädja du vänligt men bestämt om att såväl damer som herrar avstår från att parfymera sig vid era träffar.

Ha det gott och kram

Humlan sa...

Jag är känslig för vissa dofter och då vill man ju bara fly när folk stinker för mycket, men det brukar gå över ganska snabbt när jag kommer därifrån.
Jag har däremot väldigt doftkänsliga personer i min närhet. P.g.a. alla parfymer så kan dessa inte längre handla själva eller ens gå i centrum utomhus för att folk doftar för mycket. Detta handlar inte om en kort stunds obehag utan en astma som sitter i i flera dagar med förstörd sömn, klarar inte av sin vardag och ständig ångest för att man inte får tillräckligt med luft.

Vad jag vet så ber ALLA vårdinrättningar om att folk inte ska använda parfym, så skyll inte på att det inte stod på kallelsen!

Bloggullet sa...

Jag får migrän och problem med andningen när det luktar stark parfym, herrdofter är bättre.
Du har något att hämta hos mig.
Kramar

Anonym sa...

Jag gillar verkligen parfym, men det ska vara milda, "rena" dofter. Såna där vanilj-mysk-tjosan klarar jag inte av.
Det killar och ilar i mina tänder av stark parfymdoft, dessutom börjar jag ofta nysa.
T.ex Oscar de La Renta (eller hur det nu stavas) som var på modet för 15-20 år sedan och ALLA skulle ha, den fixar jag bara inte. HU vad hemskt.
Nej, någon parfymförespråkare är jag inte, men visst finns det många dofter jag gillar:
Laura
Acqua di Gió
Happy (Clinique)
Sunflower
Coolwater
Jo, det finns några "fina" som inte sätter sig i hals och näsa.

ullisen sa...

jag försvarar mitt parfymanvändande med att du förmodligen skulle bli ännu sjukare om jag höll mig doftlös... ;)

nä. allvarligt. jag försöker att vara helt parfymfri på jobbet (i en typ av butik) och efter att Maali kom känns det inte så aktuellt att spruta sprit där hon är och sniffar heller.

Rutan sa...

Vi blir så itutade att det är en stor skam och hemskt att lukta kropp och tar på oss parfymer för att inte riskera att lukta annat än konstgjort. Största fasan för många är att lukta illa, var det än kommer ifrån mellan huvud och fot. "Räcker heeela dagen" och man ska bli mystisk eller som en havsvind. Tidigare var det andedräkten och gula tänder "du borde tala med din tandläkare om... om dålig andedräkt!", som du nog också minns.

Jag tror att många tar på sig lite extra när man ska vara nära andra, som vid gruppsammankomster, kroppsundersökningar mm.

Cecilia N sa...

Min salig svärmor tillhandahöll mig mångahanda doftprodukter. Jag vet inte om det var någon pik eller bara för att få mig intresserad eller för att hon ville skämma bort mig.

Men jag har aldrig varit bra på att sätta på mig dofter. Jo, kanske i tonåren. Men när jag gick på univ. så fanns det en sekreterare som hade en skylt på dörren att ingen fick komma in som hade på sig doftande grejer och dessutom en konsekvensbeskrivning för hennes del om överträdelse skedde.

Min tonårskompis fick migrän av fotogen så jag hade lätt att förstå sekreteraren. Hur mycket av våra äventyr, kompisens och mina, blev abrupta av obetänksam fotogenanvändning ...

Sen när jag fick barn så ville jag inte lukta främmande för dem. Och sen har det bara fortsatt.

Vonkis sa...

Det där med parfymfabriker är något jag främst stör mig på på bussar. Har funderat på att alltid ha med våtservetter så kan fabriken i fråga torka av sig det mesta i alla fall.

Anders sa...

Jag tror det där grava parfymduschandet är lite av en generationsgrej, faktiskt. Känns som om dom som luktar tung blomsterbutik i hissar och rulltrappor tenderar att vara äldre än jag för det mesta. Sen har väl dom flesta en panisk lukta-gott-period i tonåren, men då handlar det ju mest om ängslan för att man ska lukta svett eller hud eller -gud förbjude- människa.

Bloggblad sa...

Alla: Tack för intressanta synpunkter - och från olika håll...

Skönt att jag inte är ensam i alla fall... än har jag inte fallit ner död av doft - men jag undrar hur reaktionen hade blivit igår och jag rest mig och gått därifrån och sagt att det var för stanken...
(När jag bytte plats pga den sa jag högljutt varför i alla fall.)

Generationsfråga? Till viss del - en högstadieklass efter gympa med dusch är inte nådigt...

Många äldre har nog dels lite sämre eget luktsinne - dels är de nog rädda för att lukta illa... (jag minns salig svärfar som tyckte det var enklare att spreja än att duscha... men så hann han bli 94...)

Nyss halkade jag in på ett intressant tv-program med experiment att inte tvätta sig på en månad.... skulle jag inte pröva... trots att jag inte störs av vanlig människodoft.

Christina sa...

Jag har svårt för parfymer, särskilt tunga såna.
Extra svårt har jag för människor som har dränkt in sig i parfymer och som sen börjar svettas och bli varma. Hua!

Har genomlidit en opera med en dam framför mig på läktaren som stank parfym ju mer värmen steg där under taket. Det var nästan outhärdligt.

Gillar mer Eau de Toilette om det nu ska på nåt.

Jag avskyr också parfymerade tvättmedel. Jag klarar inte av att sova i något annat än lakan som luktar ren bomull. Helst soltorkade, då luktar de extra gott.

Christina sa...

Var det inte Napoleon förresten som skrev hem till sin efterlängtade kejsarinna (Josephine?) att hon inte skulle tvätta sig på några veckor, för nu var han på hemväg...

Flaxa sa...

En del dofter doftar så äckligt. fattar inte hur man kan bära dom och måste folk damma på för kung och fosterland. Gillar marskattens parfymer. Men jag kan inte fatta att man måste ha på sig parfym när man ska gå på kör. Fatta läget körsångare!!!!!

Nina sa...

Förstår precis din vånda bland parfymerade människor. Lider av samma själv. Använder själv lite parfym... fick en golukt av Jägarn... men med yttersta måtta.

Nu för tiden behöver man ju inte dölja sin odör i parfym, det är ju bara att duscha och hålla sig ren. Lätt som en plätt. Och "ren människa" är inte dålig doft!

Anonym sa...

Åh, soltorkade nytvättade oparfymerade bomullslakan (som föreslogs härovan av Christina).............

Bort med invaserande lukter!

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Jag känner att jag måste börja hänga ut mina lakan snart... längtar efter den doften.

Jättekul att läsa era olika tyckanden om doter/lukter.

Att sitta nära nån parfymerad på konsert... då skulle jag behöva byta plats. Svårare med numrerade platser - men i kyrkan har jag bytt pga det ibland.

Rexxie sa...

Ojojoj! "Komma-ut"-dags!

Jag är en parfymoholic!

Har närmare 50 olika dofter i badrumsskåpet, och skäms inte för det! Hade jag råd skulle jag ha 50 till....

Däremot kan jag hålla med om att lagom är bäst; man skall bara ana doften!

Bloggblad sa...

Rexxie: Hej igen! Jag har svarat i din blogg...

Som liten tröst kan jag tala om att herrparfymer inte är lika vassa (oftast) som damd:o.