Statcounter

onsdag, september 02, 2009

Fult med teve...

Det slog mig när jag läste kommentarerna i inlägget under, att det fanns en tid .... slutet av 70-talet och början av 80, då det var fult att titta på teve. Melodifestivalen var extra hemskt illa att titta på. Och jag vet, med till visshet liknande säkerhet, att det var fler än jag som smög med teven bakom neddragna persienner...

Jag jobbade vid den tiden på en skola med idel unga ambitiösa vänsterorienterade lärare, och den stackars tant (jag var inte tant, men kände mig som det ibland) som försa sig: "Såg ni det eller det på teve igår?" fick en upprörd blick - ofta åtföljt av: "Jag tittar VERKLIGEN inte på teve!"

Så, från att ha kommit från en skola på en mindre ort där gårdagens teveprogram diskuterades och skrattades åt, lärde jag mig kvickt att inte knysta om att jag sysslade med sådan ... ja... vadå? Svensson-aktivitet? Fördummande verksamhet? Och faktiskt - under åren med småbarn och skjutsningar hit och dit och läxor och föräldramöten och fester då blev det inte mycket teve.

Men det blir det nu. Visst kan jag undvara teven, men jag orkar inte vara aktiv hela kvällarna också, utan tar fram en stickning, tittar med ett halvt öga och lyssnar inte särskilt noga. Det är avkoppling för mig. Helst när det är bras- och ljuständartid.

Skillnaden är väl mest att jag numera inte skäms ett dugg för att erkänna att jag slötittar på både det ena och det andra, jag har en del favoriter, men kan sluka det mesta.

Fördummande? Men hallå!!! Det har ni väl redan märkt att jag är både ytlig och vardaglig och inskränkt? (Det hade jag nog varit även utan teve.) Det bästa med att bli äldre är just att, i alla fall jag, våga strunta totalt i vad man "ska".

Men visst kan jag bli lite lätt avundsjuk på dem som orkar dra igång kvällsprojekt och/eller åka på konsert och teatrar och bjuda hem folk en onsdagskväll... för sånt orkar inte jag.

28 kommentarer:

Monica Hansen sa...

Jag tittar mycket och gärna och halvligger i min divan och dricker te och äter ostbricka och choklad:)

Cecilia N sa...

Jag sitter ju framför den här skärmen hela tiden ju.

Så det är inte något fördömmande från min sida. Det bara inte "ryms". Precis som konserter och filmstudion och annat.

Fast nu ska ridningen rymmas. Tjing!

Bloggblad sa...

Monica: Ostbricka och choklad... jag försöker undvika det i veckorna i alla fall...

Cecilia N: Nej, jag tog det inte som nåt fördömande, jag skulle gärna orka göra nåt annat om jag orkade... Motionen för mig blir att gå förbi datorn när det är reklam, därför blir det en del tid här också.
Nåt fördömande har jag inte känt av sen den tiden på den trendiga skolan.

ullrika sa...

det där minns jag också lite vagt, som en inställning hos pappa och mamma. å tänk så lustigt det är ändå att det nuförtiden verkligen borde varia skämmigt att titta på TV - med tanke på alla lågkvalitativ skit som sänds!

ullrika sa...

"vara" och "alla".
jag är trött...

ullrika sa...

näää. "all"!!! schysst att rätta så det blir lika fel :D

Bloggblad sa...

Ullisen: inte så kinkigt med lite slarv. Jag gissar att dina föräldrar är ungefär i min ålder, så det stämmer.

Vi hade inte tv förrän jag var ca 14, mina föräldrar var tveksamma till om vi skulle se "en massa förljuget" som pappa kallade det mesta. Men det var inte av samma orsaker som de där finkulturknuttarna jag talar om.

Jag tycker att det finns en himla massa intressanta program vid sidan om allt skit som sänds.

ullrika sa...

jag håller med (det sista), men jag känner inte så många andra som tittar på SVT2 :D

ps. jo ni borde vara ungefär samma - tror du är en liten smula yngre dock!

Brittelisabet sa...

Nog tittas det på TV hos oss också! Hur skönt är det inte att nu på hösten, när det är "lov" att sitta inne sitta i soffan, ha en sprakande brasa i öppna spisen... kanske en stickning? ... eller annars datorn i famnen och läsa lite bloggar mm, samtidigt som "dumburken" väsnas i hörnet. "Dumburken" förresten, det måste vär vara ett namn som hänger med från 80-talet?

Lilla B sa...

Jag kommer mycket väl ihåg det! Skulle vilja dra paralleller till dagens datorsurfande och föralldel bloggskrivande. Många säger att " nej datorn håller jag verkligen inte på med, jag har ett riktigt liv".
Jo jo ...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag blir så rastlös av att sitta framför TV:n. Men visst borde man engagera sig mer i samhällsdebatten än man gör. Det finns ju många bra program med sånt innehåll.

Jag har inte tröttnat på bloggandet än utan jag föredrar att sitta framför datorn och läsa bloggar eller skriva själv framför att titta på TV.

Jag älskar gamla filmer, men dom går ju tyvärr för det mesta mitt på dagen...

Musikanta sa...

Eller sent på natten och då är jag trött...

Eleonora sa...

Jag älskar TV och såsom äldre ensamboende kvinna är det ett gott sällskap på kvällarna, speciellt om man nu har så många kanaler som jag har. Det finns alltid något bra att se på. Men oftast har jag ett handarbete eller en tidning framför mig som jag slöläser i alla reklampauser. Och som sagt - blir det fööör mycket - finns ju avstängningsknappen.

Middagar orkar jag bara ordna på fredag eller lördag. Dessutom vill tilltänkta gäster inte gå bort en vardag, då dom har jobb att tänka på nästa dag.

Ditt inlägg påminner mig om hur jag själv "blev med TV". Kanske gör jag ett inlägg om det framöver.

Ha det så gott och sitt du med gott mod framför ditt tittfönster - nuförtiden är ju vissa program dagens kaffepausdiskussion och då kan det väl vara kul att hänga med.

Många kramar till dig för ett, som vanligt, roande inlägg!

Matildas fikarum sa...

Jag minns också att det var fult med TV, och det gjorde väl inte så mycket eftersom det knappt fanns något att titta på ändå. Sändningstiderna var ju mellan klockan fem på eftermiddagen och till runt elvasnåret på kvällen.

Numera kollar jag ganska mycket på olika program, jag har så många fina kanaler med historia, vetenskap och allt möjligt intressant, så dumburken tycker jag inte det är längre, eller kanske aldrig var. För varför är det okej att t.ex. se en film på bio, men om den visas på TV så är det fult?

Samma sak med Nätet. Jag tycker det finns så mycket bra att plocka ur de olika sorters kommunikationsmedel och media som finns nu. Man får väl sålla lite, så blir det nog bra. Någon finkultursfanatiker blir jag aldrig, jag tycker masskulturen är kultur det med. Tycker man något är fånigt, som Simpsons t.ex. tycker jag är riktigt skräp, då är det ju bara att se på något annat istället.

Annika sa...

Blir så trött på sånt där tugg!!!
"NEJ, jag har inte TID att se på TV"...
Synd då, när det finns så mkt BRA att se!
Sedan när man börjar lyssna lite mer inser man att folk minsann kollar mer än de vill erkänna.
Jag erkänner fullt UT att jag längtar efter att höstens program ska dra igpång. Det ska bli trevligt.
OCH för att göra saker ännu mer spetsade så kollar jag gärna svt play över datorn också, hahha!
PLUS spenderar tid på bloggen, FB och bloggar!!
OCH ändå har jag ett liv IRL!!
Absolut, håller med Matilda: om man tycker ngt är skräp är det ju BARA att låta bli att titta på programmet.
SÅ kolla du på TV, och du ska inte skämmas det minsta!

Elisabet. sa...

Undertecknad, som är helt klart äldst på jobbet, fick arbetskamraterna att falla till personalrumsgolvet när jag i ett obevakat ögonblick berättade att jag mer än gärna kollar på Mitt i Naturen .., Plus .., På Spåret .., och diverse andra program.

Pv hörs heller aldrig se på tv.
Näää.
Men när helst jag kommer hem från affären och han är hos mig, nog sitter han framför tv:n och tittar på någon kanal som han inte har ..-))

Jominsann.

Bloggblad sa...

Alla: Tack för era långa och intressanta inlägg! Det känns skönt att höra att fler har samma erfarenheter.

Jag vet rätt många (på den tiden) som plötsligt kunde vara VÄLDIGT insatta trots att de ALDRIG såg på tv....

Jag slappar idag, har bara promenerat, sovit middag och löst korsord... så därför blir det svar i klump. (Framför den däringa dataapparaten kan man ju inte häcka hela dagarna... :)

Hannele på Hisingen sa...

Det där märker man i skolorna med,
ungarna får vara klädd som de vill, gilla vilken musik som helst, alla behöver inte vara lika.

P.S.
Jag saknade TV på riktigt på 1970-talet,
har ingen nu heller ;)

Anonym sa...

När jag inte häckar framför datorn häckar jag i soffan framför tv:n, det erkänns utan omsvep!
Men jag minns också den tid då det ansågs "fult" att ha tillbringat en eller flera kvällar med tv-tittande när man kunnat umgås med vänner, grannar och släktingar, gått vävkurs, gympat, bakat dubbel sats bullar och 4 brödlimpor eller drejat 25 krukor till halva släkten.
Det finns mycket bra, underhållande och lärorikt att se på tv tycker jag och dessutom finns en väldigt fiffig knapp på apparaten som kan stänga av eländet om inget av utbudet duger.

Bloggblad sa...

Hannele: Du har rätt, alla ser inte likadana ut längre, fast jag har förstått att så fort de blir äldre är det väldigt noga VILKET olika fack man placerar sig i. Och VILKEN annorlunda musik man lyssnar på. "Sub"-grupperingarna har ökat enormt från förr när det bara fanns mods och sunar.

Då vet du alltså inte vilka program vi pratar om?

M-katten: Just det. Man kan välja program som är bra. Fast jag har några som jag gillar att reta upp mig på... :)

På en del kanaler långt-bortifrån finns massor av intressanta program. Det jag gillar mest är ett om otroliga byggnadsverk. Är ju husfreak...

Anonym sa...

Jag håller totalt med ´Eleonora´.
TV har ju många kanaler och det är bara att välja. Och, som sagt, man kan ju göra annat under tittartiden. Jag kollar bl.a. en del såpor som har personaliteter som "nästan" känns som bekanta. Visst får - och kan - man
kolla på TV som underhållning eller tidsfördriv.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

I kväll blir det teve, stickning, godis och vin (eller omvänt) hela kvällen för min del.

Såååå skönt att jag får göra vad jag vill.

tant lila sa...

Jag blir så full i skratt när jag läser vad du skriver, för på min sista arbetsplats fanns det fortfarande 68-överlevare som inte tyckte att det var "fint" att titta på tv.
Själv ser jag ganska mycket på tv, mest på 1:an o 2:an, men jag väljer programmen, även om det händer att jag slötittar, men då förflyttar jag mig helst till ett annat rum där jag har tysk (analog) parabol. Där kan jag sitta och växla mellan programmen. Det är bra för språket också.

Rutan sa...

Det är jättekonstigt att det fortfarande väcker känslor när man talar om tv-tittande. TV:är ett självklart inslag i de flesta hem. Den används på olika sätt och mer eller mindre. Som sällskap, underhållare, datorskärm. Att bli bedömd - och rädd för att bli bedömd - på grund av några program man sett eller inte sett är i mina ögon synnerligen föråldrat. Särskilt nu, när man har större möjlighet att välja bland ett stort utbud, kan se program på andra tider, kan se via datorn osv.
Är det en generationsfråga, hos oss som minns tv:s barndom?

Dock blir jag förvånad av att det finns de som väljer att inte följa med i samhällsdebatten (vare sig det gäller politik, kultur eller relationer mellan människor) via tv. Men de klarar sig väl med andra kanaler. Eller är ointresserade.

Bloggblad sa...

Tant Lila: Lite finns det nog kvar, jag hör ibland kommentarer om att "möblera för umgänge och inte för teven"... o.dyl. Men som sagt - man kan ju välja. Finns även intellektuell program ju, allt är inte avklädda såpor och förnedringslekar.

Rutan: Debattprogram har jag svårt för, där de slår varandra i huvudet med argument, och den som gapar värst får sista ordet. Men det finns många intressanta bakom-program, med dokumentärer och information.

Men visst tror jag att det lever kvar en del, jag kan höra kommentarer om hur töntigt det är med dejtingprogram t.ex. "Sånt tittar jag verkligen inte på"....
Man kan nog visa en del av vem man är genom vilka program man tittar på - är väl som med vilka böcker man läser? Eller hur man talar och klär sig?

Annaa M sa...

Lite sent ute här, men jag måste ändå kommentera! Jag har flera vänner och bekanta som anser att TV-tittande är fult, jag känner politiskt aktiva människor runt 30 som inte har en tanke på att skaffa sig TV. Min Äldsta, 20, har ständigt fått ta emot gliringar från en kompis mamma som också är vän till mig, om vårt TV-tittande. "Det känner väl du till, ni glor ju jämt på TV hemma hos er" har hon fått höra mer än en gång. Äldsta har elakt konstaterat att mamman i fråga har en ganska låg allmänbildning när det gäller litteratur och kultur. Spelar ingen roll, bara att inte se på TV ger en högre status än att vara allmänbildad. I vissa kretsar.

Bloggblad sa...

AnnaaM: Jag känner igen det... för visst finns det många som har ett litet fnys bakom när de säger att de VERKLIGEN inte har nån teve. Den mest tv-motståndaraktiga jag känner, har förvånansvärt ofta sett både det ena och det andra...

Marianne sa...

Det är skönt med tv. Och det finns både bra och dåliga program. Och ibland är det skönt att titta på dåliga program också : ) Det gjorde jag i går, jag hade Grannfejds-maraton via nätet!

Men jo, jag minns också den där tiden som om det var i går.