onsdag, november 11, 2009

Mitt hem är min borg!

I kväll vid 20-snåret ringde det på dörren... det är väldigt ovanligt, men nån gång per år händer det. (Jehovas kommer aldrig så dags...)

Det stod en ung och fräsch tjej på trappen, lite halvt uniformklädd med ett block i högsta hugg och namnbricka från TELE 2 väl synlig. Så fort hon sagt sitt namn, sa jag vänligt: Nej, tack, jag är inte intresserad. Då hoppade det fram en man bakom henne, i samma halvuniform med TELE 2-bricka på bröstet och undrade i ganska irriterad ton vad jag inte var intresserad av. Jag sa att jag inte var intresserad av något som de hade att sälja eller presentera. Det triggade tydligen försäljaren i honom, så tonen blev ännu mer irriterad. Hur kunde jag veta vad de ville, de hade ju inte sagt nåt än?

- Jag bryr mig inte om vad ni vill, sa jag. Jag bor här och jag vill vara ifred. Sa jag och stängde dörren så att jag slapp höra huruvida jag är en jävla kärring eller knäppgök.

Telefonen är nixad - så jag slipper de flesta försäljare, men de som letar firmor kommer också till mitt hemnummer (går tydligen förbi Nix) och kan vara ganska påstridiga med sina erbjudanden. När maken svarade en gång, frågade försäljaren om han fick ställa några frågor. Nej! sa maken. Varför? frågade försäljaren... Du ställde en fråga, och jag svarade... (Tack-och-adjöet i andra änden blev mer än avmätt!)

Har jag rätt till min egen tid? Att tv kör reklam får jag leva med - eller stänga av - eller banda och snabbspola. Att tidningen har minst en bilaga per dag sen de flesta tackar nej på brevlådorna... det irriterar mig. Men att jag inte skulle ha rätt att slippa svara och argumentera när jag är hemma - nej, det går jag inte med på.

Numera svarar jag inte heller på marknadsundersökningar om vilket diskmedel jag köper eller vad jag tycker om busstrafiken eller nånting. Kalla mig gärna ansvarslös och samhällsnonchalant, men jag tittar efter miljömärkning+pris utan att memorera namnet, och om jag åker buss har jag glömt busstiderna dagen efter. Och "det tar bara 4 minuter..." 4+4+4+4+4+4 det kan bli rätt mycket tid det, med tiden.

44 kommentarer:

Nina sa...

Japp... nu säger vi bara NEJ. Hela tiden. I alla fall till det du räknade upp.

Ingela sa...

Alldeles rätt av dej. Jag har nyss förnyat min Nix-tjänst. Det funkar bra med hemnummer, tyvärr inte med mobilnummer eller företag.

Lena sa...

Ett nej ska respekteras. Jag blir såå irriterad, när det inte sker.

Hemskt att ha försäljare på trappan. Hoppas vi slipper det här i skogen vid vägens slut.

Annela sa...

Bra agerat, jag har också slutat med sån't. Alla enkäter vägrar jag besvara om jag ointe får någon ersättning för all den tid och kraft det tar. Men jag har inte varit med om att försäljare stått utanför dörren och velat sälja nåt på länge. Som sagt så brukar det vara Jehovas vittnen - men allt annat är väl nästan hemfridsbrott?

Cicki sa...

Vi är nog många som mer och mer börjar reta upp oss på dessa påträngande säljare. Jag hade en från Vattenfall i luren häromdagen som inte kunde ta ett nej. Jag blev rejält irriterad innan det hela var slut.

Vonkis sa...

För några månader sedansatt jag med en från mastercard som ville att jag skulle skaffa kreditkort. Vi satt nog i tjugo minuter fast att jag sa på en gång att jag inte var intresserad men jag tänkte ondskefullt att vill han ändå slösa värdefull säljtid på mig så ok då...

Men att störa hemma, vid dörren, och dessutom bli irriterad när kunden inte vill höra mer, det är bara oförskämt och dumt.

Strumpstickan sa...

Heja dig!

Elisabet. sa...

Skicka dom till mig! Här är en som älskar enkäter .-)

Eleonora sa...

Bra rutet!
Igår var jag i stora staden för att förnya underklädesförrådet och passerade då NK. Där hoppade Greenpeace upp framför mig. Trots att jag sa nej och gick åt sidan kom jag inte förbi honom. Mitt svar "fattig pensionär" var i hans öron inget som skulle hindra mig att kunna skänka 2:- om dagen i alla fall, tyckte han. Kom till slut förbi pojken och då med irritation inom mig. Annars är jag en nej-sägare - som också säger nej innan jag egentligen vet vad det handlar om.
Nix-tjänsten fungerar ganska bra hos mig, men visst har det slunkit emellan några försäljare.

Miss Gillette sa...

Ja, de har sannerligen blivit allt aggressivare, telefonförsäljarna. Vid ett tillfälle fick jag en reprimand för att jag var otrevlig när jag efter enträget vägrar-acceptera-ett-nej-tjat surnade till. Att de har mage!

Jag fattar väl att de blir trötta på att folk är tvära i tonen, men då får de väl lära sig att inte vara så påstridiga så ordnar sig nog den saken.

Anonym sa...

Håller totalt med både dig och alla kommentarer du fått! Bästa svaret gav din man, tycker jag.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Alla -utom Elisabet: Tack för mentalt stöd, vi är tydligen många... fy tusan för att vara försäljare!

Elisabet: Visst - jag ger dem telefonnumret... :)

malou sa...

I telefon brukr jag spela dum (dummare??) - "O nej, jag kan inte ta några beslut när inte maken är hemma!". På stan är det värre, men jag kan se ganska arg ut, har jag hört :-)

Annika sa...

Jag är som du....
jag snäser av på en gång. Både i tfn och på trappan.
Usch vad jag HATAR dörrknackare...TVI VALE!! Här kommer de ganska ofta. jag känner hur irritationen stiger så fort jag ser dem därute.
jag är uppskriven på amerikanska NIX-listan, men ibland händer det ju att ngn slinker förbi ändå.
Jag har inget tålamod...
OCH jag håller med dig: mitt hem är min borg...

ullrika sa...

starkt av dig att säga nej sådär rakt upp i ansiktet. det är på gränsen till fräckt att bete sig som han gjorde (kvinnan var såvitt jag förstod aldrig otrevlig?) och jag hoppas han en dag kommer rannsaka sitt beteende. jobb? jo... men det finns gränser. ändå.

Tankevågor sa...

Här rings det inte på dörrar som tur är. Försäljare kommer inte förbi alla portkoder som finns.

Jag tror jag skulle bli lite skraj om någon ringde på dörren och sa att de var försäljare...

Men telefonförsäljning kan man bli galen på.
Makens företag rings det till och där kan vi inte få hjälp av nix. Hemnumret ska de inte ringa men företag och mobil verkar det som de kommer igenom trots att man anmält till nix.

BRA svarat av både dig och maken!!
Här är mitt hem min borg också! Min tid är också för värdefull för mig för att sitta och tramsa med försäljare i telefon.

Ingela sa...

Har du sett den här?
http://www.youtube.com/watch?v=aefOah-5AGM

Klimakteriehäxan sa...

Det är synd om de där stackarna som sitter och ringer. Men det kan ju inte hjälpas. Svaret är NEJ.

Bloggblad sa...

Malou: Men då är risken stor att de återkommer när han är hemma...

Annika: På nåt sätt känns det som om man inte har rätt till sin hemmafrid. Ibland öppnar jag inte när det ringer - trots att ljuset är tänt och bilen står utanför, och då ringer de flera gånger... som om man MÅSTE öppna. Vilket man inte måste.

Ullisen: Näe, hon var inte otrevlig, men hon höll med killen - hur kunde jag veta att jag inte var intresserad... ?

Londongirl: Så skönt det vore med portkod!!!

Ingela: Nej, men jag ska strax titta.

K-häxan: Jag kan ju inte tänka mig att nån blir telefon- eller dörrförsäljare av fri vilja, AF kan ibland kräva att man tar såna jobb, och visst är det synd om dem - men systemet måste bekämpas. Det finns ju nån som betalar dem!

Bloggblad sa...

Ingela: HAHA - den hade jag inte sett, men jag har hört om folk som svarat så. Nu förstår jag var det fick det ifrån!

Mifflan sa...

Hej! Visst blir man gaaaaalen. Jag har blivit familjens stora nejsägare.Min man har lite svårt med nejet så han lagt sig till med vanan att säga. Kan inte bestämma nu... vilket gör att försäljarna ringer tillbaka och då får JAG säga nej.... Suck! Kom just på att vi måste nixa, igen. Man blir ju listad på nytt om man börjar prenumenera på en tidning eller går med i någon bokklubb.

Ha det så gott! Försöker pyssla om bloggen lite igen. Uppsatsen är inte riktigt klar men på god väg :)

Bloggblad sa...

Mifflan: Tidigare var det jag som hade svårt att säga nej - ville ju vara lite snäll och vänlig... men min man har peppat mig att jag inte måste lyssna på dem. Även om jag inte är ovänlig, så måste det till ett riktigt bestämt nej.

Lycka till med studierna - det var ett tag sen vi "sågs"...

tant lila sa...

Men vad var detta? Inte går väl den sortens försäljare hem till folk? Är du säker på att de hörde dit de uppgav sig komma från?
Jo, man kan stänga med Nix på fasta telefonen, men man stänger ju inte av mobilen för de företag som man har haft kontakt med.
Någon gång har jag faktiskt uppskattat ett fint erbjudande på dagstidningsprenumerationer och annat.

Bloggullet sa...

Så jobigt att ha dem utanför dörren. Försäljningen har blivit agressivare nu förtiden och de ringer ständigt trots att även vi har nix.

Tror de att de får sälja bättre när de retar upp folk? En dum affärsstrategi. Jag köper sällan de märke jag ser på reklamen på teve, en sorts protest mot att jag prackas på reklam jag inte vill ha.

mossfolk sa...

Jag tycker att det är rätt trevligt med telefonförsäljare... i lagom mängd. Och det finns faktiskt de som är trevliga. Pratade med en norrländsk kille för ett tag sedan och efter det samtalet visste jag en hel del om både hans familj och intressen. Alltid intressant att prata med nya människor :) Fast köper något gör jag aldrig, så mig förlorar de tyvärr mest tid och provisionspengar på...

Bloggblad sa...

Tant Lila: Jag blev förvånad, men de hade en rejält läsbar skylt på bröstet med TELE 2, och såg trovärdiga ut.
Jag har samma nummer hem som till firman, men jag blir fort av med firmaförsäljarna när jag säger att jag har hela kontoret i en skokartong och aldrig behöver göra reklam.

Bloggullet: Jag märker ibland att jag köper en vara som jag hört om i tv-reklam... fast jag tror att jag inte går på sånt...

Mossfolk: Jag har stött på en och annan som varit trevlig, men jag har tröttnat på att ge bor min tid till höger och vänster.

Kristallena sa...

Bra gjort! Vi agerar på samma sätt och även när Jehovas kommer. Det som retar mig med Jehovas är att de aldrig kommer till saken utan alltid inleder med småtrevligt kringsnack som det ofta är svårt att bemöta med repliken Nej tack jag är inte intresserad. Tex säger de: Vilken söt katt ni har! Ja hur låter det då när jag svarar: Nej tack jag är inte intresserad!...

Bloggblad sa...

Kristallena: Välkommen hit! Jag känner igen Jehovas direkt och inleder med att jag är aktiv i Svenska kyrkan och inte är intresserad av andra läror.

Jag har haft en elev vars familj tillhör JV, men de verkar mycket öppna och tillåter sagor m.m.

Musikanta sa...

Häromdagen ringde en snäll tjej och undrade om hon fick ställa några frågor om Söderbergs bil. Eftersom jag just hade haft bilen inne för reparation sa jag "Ja".

Men så frågade jag henne hur lång tid det skulle ta. "Bara 7 minuter", sa hon. "Haha, sa jag då har jag inte tid..." Nej, 7 minuter av mitt liv tänker jag inte ge bort gratis till ett bilföretag!

Bloggblad sa...

Musikanta: Även om jag bjussar på de där minuterna (har gjort det några gånger innan det blev så tätt mellan samtalen) så måste jag ta ställning till en massa saker - vad jag tycker om dittan och dattan - och det finns mängder med småsaker som jag inte ids ha åsikter om.

Sus sa...

Hyresgästföreningen ringde på här i tisdags. Mitt i vår middagsbjudning. Det slutade med att vi ringde säljarens chef och frågade vad de hade för puckon antällda. Han skrek och gormade så det ekade i trapphuset. Sanslöst.

Annaa M sa...

Egentligen blir jag lite förvånad att alla är så totalt avvisande, t o m förvånande över att dörrförsäljning ens förekommer. Mest förbluffad över Sus reaktion på Hyresgästföreningens besök. Hyresgästföreningen har inte anställda som knackar dörr, det har inte de politiska partierna heller. Det är en gammal beprövad metod att värva medlemmar till folkrörelser eller att t ex sprida information inför ett val. Det är medlemmar i den ideella rörelsen som ägnar sig åt det helt frivilligt på sin fritid.

Jag är också ansluten till NIX-registret, trött på aggressiv telemarketing.

Jag gillar inte aggressiva dörrförsäljare heller. Men på något sätt kan jag inte låta bli att värna om företeelsen. Det är inget modernt fräckt påfund som majoriteten av kommentarer tycks tro. Min salig svärfar försörjde sin familj på att sälja god litteratur vid dörren i flera decennier. Jag minns även från barndomen spännande besök av dörrförsäljare. I en tid då det inte ansågs som ett övergrepp att ringa på en "främmande dörr". Jag tycker attityden "rör inte min dörrklocka om vi inte är nära vänner eller släkt och dessutom har avtalat tid" är hundra gånger obehagligare än en vänlig försäljare från Tele 2. Med den attityden hos grannar kan människor ligga och dö i trappuppgångar sedan de förgäves haft fräckheten att ringa på en dörr utan att ha avtalat tid.

Anonym sa...

Jag har portkod nu så jag slipper dörrknackare, men förr brukade jag lyssna artigt i fem sekunder på introduktionen och sedan ge mitt standardsvar (med ganska hög röst så att de inte kan avbryta) som var att le stort och säga att "vad jätteduktig du är som kämpar på och är ute och jobbar på en lördag/kväll/regnvädersdag! Tyvärr är jag inte intresserad, men lycka till!".

Det funkade varenda gång. Förmodligen blev de så förvånade av att få beröm att de kom av sig, och brukade bara stolt sträcka på sig, le tillbaka och slinka iväg.

Bloggblad sa...

Sus: Om man tackar nej vänligt men bestämt när nån stör i en middag, hör det till folkhyfs att gå.

Anna: Om jag säger att jag inte är intresserad när nån vill sälja nåt, då tycker jag inte att jag ska behöva förklara eller rättfärdiga mitt beslut när de stör mig i mitt hem.

Och jag tror inte, om jag hade legat död innanför dörren, att de hade brutit sig in och slagit larm. Att folk ligger och dör ensamma är mer hemskt vad gäller släkt och vänner och grannar. För att grannar bryr sig, har jag inte nåt emot. Förstås.

Det var annorlunda förr. Mina föräldrar sålde Stridsropet via dörrknackning - men aldrig att de skulle tvingat sig på någon som sa nej. Det är en stor skillnad.

Matilda: Det var ett bra tips. Jag är gärna vänlig, bara jag slipper stå och lyssna på nåt som jag nästan måste be om ursäkt för att jag inte vill ha.

Marianne sa...

Det där är ett otyg! Fy så fräckt att ringa på dörren och dessutom vara mopsig. Bra gjort av dig att snäsa av dem.

Jag har börjat få reklam på min mobil. Det är inte heller roligt. Man tror ju det är någon kompis när det pingar till i mobilen, och så är det reklam!

Miss Gillette sa...

annaa m: Världen förändras. Det som igår var ett yrke som behövdes kan ha blivit överflödigt idag -- vad gäller försäljning finns numera ett antal kanaler som når rakt in i konsumentens hem utan att nån behöver ringa eller knacka på. Man översköljs med reklam och konsumentupplysning som det är och uppskattar inte längre att få ännu mer. Idag måste den som vill sälja sina grejer vara slipad nog att marknadsföra sig på ett sätt som inte folk retar sig på, vilket ju faktiskt väldigt många gör på intrångsreklam.

Förr uppskattade man kanske en stunds mänsklig kontakt och distraktion i vardagen. Idag är det frid och avskildhet man längtar efter. Det måste ju den som säljer ha längst fram i skallen hela tiden.

Bloggblad sa...

Marianne: Jag har också upptäckt att de hittat mitt mobilnummer...de där... grrr...

Miss G: Tack - du uttryckte det jag tänkte om att tiderna förändras.

Anonym sa...

Hey I know this is оff topіc but I waѕ wonԁering іf yοu κneω οf any wіdgеts I сοuld adԁ to my blog that automatically
tweеt my newest twitter updates. ӏ've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
My page ... http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Anonym sa...

It's a pity you don't have a donate button!
I'd most certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i'll settlе for boоk-marκing аnd adding your RSS feeԁ to my
Googlе accοunt. Ι look foгwarԁ to fresh updates аnԁ wіll talk abοut this websіte ωіth
mу Facebook group. Chat sοon!

Fеel free to visit my sіtе - click Through the Next website page
my web site - http://wiki.underbonesphilippines.com/w/index.php?title=User_talk:CaitlinDow

Anonym sa...

Ηello, this wеeκend is fastidious
in favor οf me, as this occasion i am rеaԁing this fantastiс informative piecе of
writing here at my resіdencе.

My hоmepage - http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Anonym sa...

Asking questіons are truly nice thing if you arе not
undeгstanding anуthіng totally, except this ρаragrаph gives pleasаnt understanding yet.


Alsо visіt my weblog: silk N Sensepil review

Anonym sa...

I just coulԁ not leaνe your sіte prіor
to ѕuggestіng that I extremеly enjoyеd the stanԁard іnformation a person supplу in уouг visitors?

Is going tο be back ѕteadіlу to cheсk up on nеw рostѕ

Also viѕit my blog post :: www.Eaglecentral.ca

Anonym sa...

Ιf you want to іmрrove youг
еxpeгiеnce ϳust κeep ѵіsіting this ωebsitе anԁ bе updated
with the latest gossіρ poѕted hеre.my ωеb sitе www.mosaicoravenna.It

Anonym sa...

Gοod anѕωег back in rеturn of
this ԁifficulty with genuinе argumentѕ and tеlling all
conсегning thаt.

my web page ... V2 Cigs review