Statcounter

tisdag, december 29, 2009

Ostbricka

Till inlägget nedanför fick jag många osttips! Tack tack... Kulsprutan vill gärna fortsätta ostsnacket i den kommentarsrutan - medan jag har ägnat mig åt ost-snacks... Lägg till bildHaka gärna på, jag bjuder på utrymmet.
I kväll har maken och jag provat några av ostarna, Cheddar, Stilton, Färskost och en vit Camembert. Körsbärsmarmeladen var suverän till Cheddar och färskisen. Sen finns det en grönmögel kvar i kylen och den luktande är uppäten till sista smulan.

Portvin till var kanonbra till alltihop - det hade jag nog inte kommit på själv. Tack för tipset! Maken drack julöl och var också nöjd. Alla ostarna fick högsta poäng... det gick bara inte att betygsätta, smaken var gudomlig. De små ansjovisfyllda oliverna var pricken över osten - fast jag prövade dem inte tillsammans med sylten...

De bruna kexen bakom syltburken var absolut bäst i kexraden! Friterade tunnbröd i skivor... dejligt knaprigt... passade till allt. De fyrkantiga hade smak av ... ja, vad var det för krydda? Basilika eller Rosmarin...

Tyvärr är det svårt att få rättvisa till bilder med blixt, det går ju inte att skilja ljuset från ostarna...

Det var i alla fall en kanonbra julklapp - stort tack till dotterns arbetsplats! Gör gärna om det nästa jul!

Och lite tur har jag att dagistomteparaden i bakgrunden knappt syns... jag har pratat om soptunnan länge när det gäller trasiga dagistomtar från tidigt 80-tal, men blir inte hörsammad.

14 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Vilket kalas! Jag blev väldans sugen på en ostbit, med en liten söt sak till!

Evas blogg sa...

Vilken härlig julklapp! Låter gott alltihop. Sött vin är fint till ost (har jag lärt mig på senare år).

Bloggblad sa...

K-häxan: Du är välkommen att titta in! Det finns lite kvar.

Eva: Jag är inte särskilt kunnig i att kombinera mat med rätt dryck - men nu har jag lärt mig det här i alla fall.

ullrika sa...

jag vägrade läsa mer än några rader på det här inlägget. gissar det har med smaskiga dessertostar att göra och dom är säkert opastöriserade allihop så jag får inte äta dom :( påminn mig igen lite senare så ska jag gladeligen hjälpa dig att smaka och recensera!

Anonym sa...

Oj va gott med en ostbricka. Nakdelen med att bo ute på landet är tyvärr att närmaste riktig ost-butik är 5 mil härifrån.
Har det så bra och Gott nytt År!
Hälsningar / ela

Bloggblad sa...

Ullisen: Förmodligen, men gravid är jag ju inte... så jag törs.

Ela: Oj, såååå långt bort.
God fortsättning på alla helger till dig med!

Elisabet. sa...

Finns det nånting så ljuvligt smarrigt som ostar ...?

I nästan alla former, därtill.

Att strosa omkring i en dansk ostbutik måtte vara som ett besök i Paradiset.

Bloggblad sa...

Elisabet: Jag har varit inne och provsmakat en del när jag varit i Helsingör, gudomligt, men att handla när det är sommar och varmt är inte så lätt...

De här ostarna måste ha varit helt perfekt mogna allihop. Och så räcker de flera kvällar - och när det bara finns skalkar kvar tänker jag pröva både "potkäs" och Welsh Rarebit som jag fått recept på.

Monica Hansen sa...

Ett tips om du har en god kryddad dansk snaps är att ta en sup, och sen hälla sista dropparna i glaset över en ostbit och stoppa i mun:)

Jotack, jag fick din fina hälsning,

Gott Nytt År!

Musikanta sa...

Glömmer aldrig när vi - i mitt tidigare liv - hade varit i Köpenhamn och handlat en Havartiost, som vi hade med oss på tåget hem. Det var en vinter och i värmen på tåget tinade den upp...
Fick i alla fall sitta ensamma i kupén den gången...
Gott Nytt År om vi inte hörs innan dess!

Marianne sa...

Så gott det ser ut! Här finns brie och grönmögel ibland, och om jag åker till delikatessaffären hittar jag chèvre. Jo, sen finns det inhemska ostar också, men jag är inte så imponerad, om man säger så ...

God fortsättning och GOTT NYTT ÅR!

Bloggblad sa...

Monica: Måste det vara dansk? (Rinner det inte av?)

Musikanta: Hehe... lika effektivt som att börja klia sig frenetiskt överallt?

Marianne: Getost gillar jag - fast lite i taget. Törs du äta all mat som finns i Kairo? Och vet du hur man tillagar den? Jag gillar spännande utländsk mat, men om jag kommer in i en affär med sånt, vet jag ju inte hur man gör... Jo, några thairätter kan jag, har haft elever vars mor var kocka.

Eleonora sa...

Vilken underbar ostfest! Lyckans du! Jag äääälskar också ost!

Marianne sa...

Jag törs äta all mat utom från små gatuserveringar. Som turist hade jag inte vågat det, och i början var jag väldigt försiktig. Men nu har jag sakta men säkert vant mig vid bakteriefloran, och det har gått bra. Ta i trä.

Sen äter jag inte gärna inälvsmat, som är halvvanlig här. Hjärna och sånt.

Ska jag vara ärlig är den egyptiska husmanskosten kanske inte något av världens stora kök, men här hittar man allt annat som italienskt, amerikanskt, thai och så vidare så det är inget problem. Och vill man äta mat från Mellanöstern går man med fördel till en libanesisk restaurang, det är jättegott.

Jag kan inte laga några typiska egyptiska rätter, men en del turkiskt kan jag. Och det är väldigt likt det libanesiska och grekiska. Med variationer, men många likheter finns.

Knepet med de turkiska förrätterna - mezen - är att man inte ska kyla olivoljerätterna. Så om man till exempel gör aubergine och tomat i olivolja ska man låta det stå i rumstemperatur tills det serveras, annars tappar det i smak.

Jag ska se om jag kan lägga ut lite recept på turkisk mat framöver, det är inte svårt att laga.