Statcounter

onsdag, mars 24, 2010

Tack för orden!

Efter dagens lektion, när vi skilt på hemma och hem (för x-te gången), att det heter i skolan, på frita (lokalt uttryck för fritidshemmet) men bara hemma, utan preposition, (och inte "på mitt hemma" som de allihop säger) och att nyttigt inte är en böjning av nytt, sa nioåringen när hon gick:
-Hej då och tack för orden!

Den nykonstruktionen fick mig att le länge. Mitt jobb måste vara det roligaste som finns, tänk att få följa med i en språkutveckling som går med rasande fart!

Därmed inte sagt att jag inte blir trött... det är otroligt intensivt med dessa ljuvligt vetgiriga och pratglada barn. Så nu tar jag mig en raklång.

22 kommentarer:

Elisabet. sa...

Å, vad det skulle vara roligt att få följa med dig en dag i ditt arbete!

Eller i Hedgrens arbete eller pv:s.

Få se hur dagens skola ser ut.

Bloggblad sa...

Elisabet: Våra skoljobb ser nog väldigt olika ut - men jag undrar om jag inte har roligast... mina arabisktalande fyra syskon har minst en räv var bakom örat. Och så slipper jag allt slammer och alla ljudexesser som blir med fler än 20 ungar i samma rum.

Ökenråttan sa...

Tack för orden ... Jag smälter.

Musikanta sa...

Underbar kommentar! Låter som en bra rubrik på en bok...

Det där med prepositioner är jättesvårt, jag får fundera på minst ett i varje inlägg som jag gör.

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Det kom så direkt från hjärtat och med ett härligt leende, så jag har lagt orden på/i mitt hjärta nu.

Musikanta: Men hallå! Som sångtext vore det ju perfekt!!! Jag sysslar inte med bokskrivning längre, håller mig till det lilla formatet:)

Du, det är mer som är svårt!!! Ordföljd är totalt omöjligt att förklara för den som inte kan nån grammatik.

Marianne sa...

Så fint. Du får verkligen lön för mödan.

Tankevågor sa...

Ja vi har verkligen ett härligt arbete...men jag tror precis som du att ditt, PV's, Hedgrens och mitt är väldigt olika ändå. Men barn är barn och alltid så underbart att få arbeta med.

Alla dessa kommentarer och klokskaper som de säger...."tack för orden" :-))

Annika sa...

Isberget du skickade till mig om språk var bland det bästa jag sett. Jag har visat det för mina vänner och de håller med. TALANDE!!

Ja, nykonstuktionerna inom språket måste få dig att le :-)
Gulligt!!

Bloggblad sa...

Marianne: Det här ger mig mycket mer än det lärarjobb jag slet med i många år tidigare. Och jag känner konkret att de verkligen får med sig en hel massa kunskaper om ditt och datt. Den lilla tjejen kunde förklara för en svenskfödd vad årstider var för nåt, det visste inte klasskompisen.

Londongirl: Jag tycker ju inte alltid att det är underbart i skolan, att vara både pedagog, förälder, polis och psykolog... alltför ofta, men med de här eleverna är det bara roligt.

Annika: Så bra att ni får ut något av det! Väl bekomme!

Klimakteriehäxan sa...

"Tack för orden" var väl ett fenomenalt kvitto, eller betyg, att få!?

Bloggblad sa...

K-häxan: Ja, när jag gick hemåt och funderade på det så, fick det en större innebörd än vad hon kanske tänkte. Hoppas att det blir det bestående minnet för dem sen... men jag vet ju att de snappar upp rätt mycket själva även om jag strukturerar upp det de snappat upp.

Miss Gillette sa...

bloggblad: Det är jätteintressant när du berättar om den här delen av ditt jobb, och om jag finge önska skulle jag vilja ha mer sånt. :-) (Fast du ska såklart skriva om det du själv har lust att skriva om.)

"Tack för orden", det var himla fint, det kan man använda i andra sammanhang också. Jag tror du är en prima lärare som inspirerar till såna kommentarer!

Cecilia N sa...

Om arabiska är som hebreiska så är det där med ordföljd bara viktigt ibland och fullständigt ointressant ibland.

"Gammal mannen" eller "Mannen gammal" betyder båda "Mannen är gammal."

Det idkas särskrivning i hebresikan. Men "prinsess krona" betyder "kronprinsessa". (Inte för att jag vet om fenomenet existerar, men som exempel funkar det fint. De kastar alltså om ordningen.)

"Tack för orden" säger du och din elev. "Thankyou for the music" sjöng ABBA.

Bloggblad sa...

Cecilia: Jodå, det finns säkert många likheter. Jag kan inget av språken, men jag har förstått att man "Rödluvans mormor" blir "mormor Rödluvan" och "en blå penna" heter "penna blå".

Av hemspråksläraren har jag lärt mig att man inte heller bryr sig särskilt mycket om tempus - det får framgå självt av det man säger.

Ska kolla upp det där med rak och omvänd ordföljd (fast ALLA elever från alla olika länder, kör konsekvent med rak ordföljd på svenska.)

Anonym sa...

Vilen fin kommentar från en av dina elever.

Och jag tackar dig också för precis detsamma: Orden.
Fast för mig har det varit dina sångtexter som jag ofta tycker mycket om och uppskattar - och som jag kontemplerar och lär mig från.
Så då är jag väl kanske också en av dina elever om man tänker efter. Fast mer i seniorgruppen :o)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: Men åh! Tack! Jag blir ju riktigt rörd... Kram!

Ökenråttan sa...

I arabiska böjs verben olika beroende på om man tilltalar en manlig eller kvinnlig varelse. Va?

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Javisst ja, det kommer jag ihåg när du säger det. Anabahebak - eller Anabahebik... Jag älskar dig, beroende på om det är en man eller kvinna man säger det till. Men jag minns aldrig vilket, för jag behöver inte säga det så ofta... :) (Stavning spelar väl ingen roll när man skriver det ljudenligt?)

Vonkis sa...

Fullkomligt underbart!

Bloggblad sa...

Vonkis: Orden har liksom fastnat, jag hör dem då och då, känns så uppmuntrande.

Jag tycker att du har skrivit väldigt bra i din blogg om "Linnea". Modigt! För det kommer alltid en massa anonyma som letar sig fram och drämmer till med märkliga argument i skydd av sin anonymitet.

mossfolk sa...

Ja, inte kan det vara lätt att lära sig ett nytt språk sådär.

Jag hade tänkt välja "Svenska som andraspråk" som kurs i höst, men den var tyvärr förlagd så att den inte gick ihop med de andra kurserna.

Bloggblad sa...

mossfolk: Det var ju synd - för det är ett roligt ämne att undervisa i. Jag gick den första kursen de hade på lärarhögskolan, -72 tror jag. Men jag hade behövt gå den nu i stället. Är lite för lat för att utbilda om mig vid den här åldern, dessutom håller jag egna föredrag om att undervisa nybörjare, så det är inte värt att jag lär mig hur det SKA vara... :)