Statcounter

söndag, maj 02, 2010

Smakprov

I kväll var det konsert i stora kyrkan här i stan - och så mycket folk har jag aldrig sett i där, det var så fullpackat att folk stod och trängdes ända ut genom vapenhuset. Temat var Johnny C*ash och förutom en av hans vänner (från Större Staden här intill) var Anna Stad*ling och hennes musiker huvudartister. Stadens stora gospelkör fyllde på med skönsång i refrängerna. Fullt ös!

Anna S har jag bara läst om tidigare, aldrig sett eller hört, men henne vill jag höra mer av! Kanonhärlig röst och fina tolkningar. Det blev ett rejält tryck i den stora kyrkan, och med den nya ljudanläggningen blev ljudet bättre än nånsin förr. Det bästa med att vara kyrkvärd är att man får väldigt bra plats!

Här är bara några sekunder från den 1½ timme långa konserten. JC:s egen bibel var med och blev läst ur - fast bara några ord, det var väl ingen som vågade sig på att läsa på engelska...

24 kommentarer:

Lena sa...

Trycket går fram. Det verkar ha varit en härlig upplevelse.

Bloggblad sa...

Lena: Bra, för det brukar vara svårt att göra det fina rättvisa så här. Det var riktigt häftigt klös i låtarna - och känsla i orden!

Cecilia N sa...

Kyrkvärd är finfint! :-)

Körsångare ser också rätt bra ...

Anonym sa...

Låter det så där får man ju riktig lust att gå i kyrkan!

I stydstaterna i USA var maken och jag ofta inne och njöt av musiken i African-American-kyrkorna. Själva predikan var i vår mening litet överdriven och med kongregationens svar och yrsel och hysteri blev det lätt en travesti av pantomim, men då kunde man ju lämna byggnaden om man ville. Men om musiken svängde det rejält.

Verkar som om ni hade en mysig kväll. Fick ni dansa till om ni ville? Eller bara svaja :o?

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Cecilia N: Det har sina fördelar! Fast de här körsångarna såg ju bara baken av sångerskan, de hade inte heller upplevt helheten.

K-sprutan: Det är ganska ofta den typen av konserter här. Och av anströmningen att döma är det här vad "folk" vill ha... Jag har väldigt svårt för den hysteriska versionen av möten, men det slipper man i sv.k.

Nej, det fanns inte plats att dansa, men många satt och gungade med. Jättefin konsert och mysigt efteråt med brorsan och en stor del av hans familj på fika efteråt hos oss.

Anonym sa...

OK - då är jag väl "folk" då. Vad det nu betyder...

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: Det finns en stark men inte tydligt uttalad konflikt inom kyrkan, ska vi ha konserter med sånt som "folk" tycker om, som drar mängder med åhörare, eller finkultur som bara förståsigpåarna gillar.
Som vanligt blir det en antingen-eller diskussion. Jag håller på både-och. Tyvärr har den som bestämmer bestämt sig för att det är finare med det som är svåråtkomligt och fint.

Det där med "folk i allmänhet" och "svenska folket" och "folket ute i stugorna" är begrepp som jag egentligen avskyr, men är man med på olika typer av konserter i kyrkan, är det lätt att se att det är olika kategorier som kommer och olika antal. I går kom det många som jag aldrig tidigare har sett i kyrkan...

Ingela sa...

AS hörde jag i Alnö kyrka för kanske två år sedan i en konsert med Ted Gä*rdestadtema. Prästen läste korta stycken ur broderns bok om TG och AS sjöng och spelade, ibland tillsammans med en barnkör. Mycket fint alltihopa.

Elisabet. sa...

Det är värst så många * stjärnor hit och dit det är *, jag får nog börja med sånt jag med .-)

Och fint sjöngs det!

Bloggblad sa...

Ingela: Jag gissar att hon behärskar flera genrer, i morse sjöng hon i tv-gudstjänsten...
(Konstigt egentligen att Ted G får äran för alla sångerna - det var ju brorsan som skrev texterna, men det nämns så gott som aldrig.)

Elisa*bet: Det är vi som inte vill ha googlare till våra bloggar som kör med sånt. Men visst ser det flott ut!
Kram från Mari*anne Bok*blad

Anonym sa...

Jag gillar ´blandad konfekt´ helt generellt här i livet och om kyrkan vill ha folk som kommer är det väl bra att det finns att välja på.
Sen har man ju alltid sina favoriter i den blandade godispåsen. Geléhallonen tar slut först i min påse, nej förresten det är nog punschppralinerna - eller sega gubbarna....kan nog inte bestämma mig. Det är olika från dag till dag när jag tänker efter.

Kör på med olika sorters musik och körer så ska du/ni se att mer "folk" kommer till kyrkan och det är väl det som är meningen?

Apropå uppskattningen av bröderna Gärdestad är väl texten lika viktig som musiken men efterom Ted var den publiken såg blev han kanske mer känd/erkänd. Hoppas att brorsan inte är avundsjuk :o)

Folkliga kulsprutan

Anonym sa...

Ser inte "gubben" till vänster i klippet lätt besvärad ut? Han kanske föredrar det fiiiina?

Jag igen /K

Anonym sa...

Gubben till HÖGER ska det vara förstås. Kvällen är sen och vinflaskan tom :o)

Kulsprutan

Eleonora sa...

Vilken häftig upplevelse!

Annika sa...

JC i kyrkan måste ha varit en annorlunda upplevelse...
Häftigt att få gå på en sådan upplyftande konsert!!

Bloggblad sa...

K-sprutan: Gubben till höger är kyrkoherden som ordnat det hela, förmodligen letar han i sina papper, han skulle tala sen. Annars diggade han för fullt. Hade också köpt en T-shirt i svart med namnet CASH över bröstet. Jag påpekade för honom efteråt att det enda som syntes under kavajen var AS.... :)

Eleonora: Ja, det var lika maffigt rakt igenom och bra akustik.

Annika: Den ene av kantorerna tar ofta hit annorlunda musiker och sen lägger han sin stora gospelkör som bakgrund. Det är roligt! Speciellt att icke kyrkvana vågar komma då.

Anonym sa...

Han såg ut som om han slumrade till där ett ögonblick men han kollade väl bara sin text då kanske.
Kul kommentar om det som sågs av texten på hans t-shirt :o)

Kulsprutan

Musikanta sa...

Johnny Cash - det var en countrysångare väl?...

Bloggblad sa...

K-sprutan: AS-kul!

Musikanta: Men skäms på dig! Du som är musiker med bred kompetens! Lyssna på nåt på YOUTUBE så kommer du på vem det är. Jag kan inte mycket om nutida rockmusik, men JC har jag hört i radio sen tidigt 60-tal och gillar skarpt! Har t.o.m. sett filmen om honom.

Musikanta sa...

Jag ska gå in på Youtube, jag lovar. Jag tror att det är en av MM:s favoriter, men jag brukar aldrig gilla hans annars...

Bloggblad sa...

Musikanta: Gör det! Jag har lyssnat på flera - både gamla och nya och han är helt underbar!

ullrika sa...

sicket drag! jo, bara några sekunder, men iaf! det kändes ända ner i tårna!

Cecilia N sa...

Jo det förstås, som "doakör" bakom solist så ser man inte mer än baken och man får inte helheten, det har du rätt i.

Men sisådär en gång om året sitter jag som på första parkett ...
Och speciellt nu i juni när kyrkan antagligen kommer att vara drygt proppfull.

Bloggblad sa...

Ullisen: Mer drag i kyrkan!

Cecilia N: Ja, på så sätt är det bra att tjänstgöra ibland.

Jag har doat bakom både Triple and Touch och The Real Group - skittråkigt att bara se baken på dem, men härligt i övrigt.