Statcounter

torsdag, juni 10, 2010

Stoppa pressarna!

Näe, jag behövde inte skrika det i går, för när jag i rättstavningspanik upptäckte ett fel i det som just skulle gå i tryck, och som jag förstod direkt att jag skulle få mängder av kommentarer om, hade de inte hunnit få in det i tryckpressarna än... Framsidan på nästa nummer
Oj, vad det skavde den där stunden när jag trodde att det var för sent... jag som är så himla noga med allt som ligger ett snäpp över bloggen i offentlighetsgrad. För många är det rena petitesser det handlar om, men inte för mig. Bloggen är min privata, där kan jag slarva och vara friare, men f-bladet är "på rikt".

Sen vet jag att det alltid blir något som blir fel ändå, trots att vi är fem som korrläser. Tyvärr är killen som sätter f-bladet inte särskilt bevandrad i skriftspråkshantering (måste vara himla svårt att ha ett sånt jobb då). När jag skickar en lista med 10 småändringar, kan jag ge mig katten på att det uppstått 5 nya fel när han rättat; mellanslag som försvunnit, mellanslag som uppstått... om jag glömmer att bokstavera när vi ändrar via telefon (jag utgår ju från att jag inte ska behöva bokstavera ljudenligt stavade ord), så ... ja, jag behöver inte förklara. För varje ändringsomgång måste jag få en ny pdf-fil och sen blir det en ny lista... och så där håller vi på rätt många gånger.

Om det råkar bli två stycken "som" - eller en preposition som blir ihopskriven med sitt huvudord, då kan jag leva med det, men såna felstavningar som tyder på okunskap (för naturligtvis är det jag som får bära hundhuvudet... jag är ju ansvarig för korrekturläsningen!) såna fel bryter jag nästan ihop av. Fel i gudstjänsttider tar jag inte på mig, jag hittar inte på dem själv, inte heller telefonnummer, även om det finns anställda som tycks tro det och hojtar "FEL FEL FEL!" när de ser mig.

Vad var det nu då som skavde lite extra den här gången? Jo, jag fick en mycket sen ändring av en rubrik till en konsert, så pass sen att jag bara blåste iväg mailet direkt till tryckeriet... tog dumt nog för givet att det var rätt inskickat, jag läste det inte noga och bad inte att få kolla det extra efteråt. Och när filen kom och jag trodde att det var för sent, läste jag "Musik från slott och herrsäten"... ett fel som jag kategoriserar som okunskap och inte slarv.

Resten av dagen i går gick åt till att göra program för skolavslutningen i morgon och till att vila halsen. Den har trasslat lite mer efter den intensiva helgen. Jag hoppas att jag efter alla de här tidsursäkterna är ursäktad för att jag inte har svarat personligt på alla intressanta kommentarer. Jag läser dem dock med intresse!

18 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Det där låter lite som mina resebokningar på jobbet. Jag är ibland livrädd att få en "uppdaterad" biljett, för det är alltid något som ändrats och blivit fel, som var rätt från början.

PGW sa...

Förstår dig innerligt. Det liksom KLIAR rent fysiskt på kroppen, sånt där.

Vi gjorde förresten en förfärlig upptäckt i helgen. Vi har ätit särskriven studenttårta!!

Marianne sa...

Håller med, sådana fel är de värsta felen, när det ser ut som om man inte kan. Men det var ju skönt att det ordnade sig. Och Grattis till ett nytt blad!

Du behöver inte ha dåligt samvete för kollektiva kommentarssvar! Sånt är livet ibland, och det ska man vara glad för. Jag menar man ska vara glad för att man har många järn i elden, det brukar vara roligare då.

Bloggblad sa...

Matilda: Jag är så van vid att det blir fel, att jag räknar med det numera. Om det rätt, blir jag mycket glatt överraskad och ser det som bonus.

PGW: Just det. Hm... student tårta... låter lite som tårtans titel.

Marianne: Det finns uttryck som jag tvekar över, det ska erkännas, men jag har uppslagsböcker i mängd inom räckhåll och slår genast upp vid minsta tvekan. Förmodligen är vi som gör det ett utdöende släkte.

Det värsta är att det alltid kommer "tjyngvis" som min mamma kallade det. Allt på en gång...

Rutan sa...

Musik från herrsäten... bevare mig! Hur låter det? Nej, jag vill inte veta.

Bloggblad sa...

Rutan: Hahaha... så långt som till DEN innebörde tänkte jag inte ens! Kul att jag har vassa hjärnor på besök här!

Evatina-beth sa...

Jag tänkte inte heller på det som Rutan skrev,då blev det ju riktigt roligt, men kanske inte i "bladet".

Cicki sa...

Musik från herrsäten? Är det stolar speciellt avpassade för manliga musiker....:-)

Bloggblad sa...

Evatina-beth & Cicki: Nästa sommar blir det musik från damsäten... :)

Eleonora sa...

Inte behöver du be oss bloggare om ursäkt - vi är så glada att ha dig med i vår skara. MEN att du orkar. Inte eå kul att ha att göra med icke professionella när man själv är en!!

Sköt om dig så där riktigt gott!!!
Kanske dags för ett nytt SPA?? med vänner

Klimakteriehäxan sa...

Musik från herrsäten vet man ju hur det låter ...
Nu får du stressa av lite!

Bloggblad sa...

Eleonora: Jag är så nöjd om jag kan ligga under äppelträdet några eftermiddagar nästa vecka när jag är ledig. Än så länge har jag inte ens tagit ut liggstolarna.

Jag blir faktiskt ganska gnällig och trist där runt slutkorrekturet...

K-häxan: Bara jag har spelat rätt på alla toner i morgon i kyrkan, så ska jag koppla av. Jag är faktiskt inte nervös längre, men ändå måste det till en viss anspänning för att få styrfart på fingrarna.

Nina sa...

Nästa gång får det bli "musik från herrsäten"... fast hur du ska göra så det hörs i skrift vete sjutton. :)

Anonym sa...

Fint foto till framsidan! Det andas ljus, frid och sommar!

Ska bli roligt att få läsa bladet.
Njut av att det är klart för den här gången.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Nina: Undrar om jag vågar fråga den ansvariga om det verkligen blir pruttkonsert...

K-sprutan: Tack - jag tog en liknande bild förra hösten, men då var det höstblommor, så jag väntade till våren för att få rätt känsla.

Jag njuter - både av att det är klart + att skolavslutningarna gick bra, men det känns väldigt tomt och konstigt... först allt - sen inget.

Vonkis sa...

Men Bloggblad, du kan ju inte kräva att folk ska kunna lämna rätt information om sig själv!
(obs. ironi.)

ab sa...

;) !

Elisabet. sa...

Ja, underbar var och är bilden! Vilken fin framsida det blir!