fredag, december 03, 2010

Glasprovning

Ledig fredag... tur det, för även om glasprovningen i går var jätterolig och uppiggande med glada skratt, kan jag inte påstå att jag är särskilt pigg i dag... Synd att piggheten inte satt i...

Jaså, har hon plötsligt fått tid att blogga, tänker den som följt med här när jag tjatat om tidsbrist sista tiden. Svar: nej, egentligen inte, men eftersom det snickras och sågas och grejas överallt där nere med fönsterinsättningen (jag tog några bilder på eländet medan snickarna var och åt frukost, de (bilderna alltså!)kommer senare) känns det bekvämast att jag håller mig på övervåningen. Visserligen borde jag börja röja undan framför fönstren här där skrivbord med fax och skrivare står framför båda fönstren, men... jag ska väl ha nåt att göra i helgen också?

Så fort jag vaknade kom jag på att vi glömt röja tvättstugan, så det blev en snabbröjning medan grabbarna höll på i ett annat rum.

Just det, glasprovningen skulle jag berätta om. Anna Doll (klicka på bilden med handen till höger för att komma till hennes nätbutik) brukar ordna diverse trevligheter i sin butik, och i går kväll åt vi smörgåstårta innan vi fick provsmaka vin i olika glas och känna hur doft och smak förändrades i de olika modellerna. Som referensglas fanns ett vanligt restaurangglas, typ IKEA, (närmast till vänster i bild). Först prövade vi i rätt glas, sen hällde vi fram och tillbaka och nosade och smakade - och faktiskt! Det var väldigt stor skillnad, jag är ingen kännare och inte så kinkig, men smaken ändrades drastiskt till det sämre i referensglaset och bytte smak även i dem som var ämnade till andra sorter. Märkligt och himla roligt!

Det stora glaset med svart lapp på, ingick i priset för den här provningen. Två vita och två röda viner i 115-kronorsklassen fick vi pröva. En av flaskorna var korkskadad - det var rätt bra, så fick vi tillfälle att lukta på unken källarlukt också.

25 kommentarer:

Evatina-beth sa...

Vinprovning har jag ju hört talas om, men aldrig glasprovning. Det är ju lite märkligt att glaset kan ha så stor betydelse. Kul att höra.

Maggan sa...

Ja, detta med glasprovning var helt nytt för mig med. Måste man vara finsmakare för att känna skillnaden, tro?

Bloggblad sa...

Evatina-beth: Jag har hört om det förut, genom Anna som har haft det några gånger förut, men trodde inte att jag skulle märka någon skillnad.

Maggan: Nej, jag kan inget om viner, men förstår nu varför jag tycker att så många smakar surt... jag har för vida glas! Jag var väldigt skeptisk, men märkte stor skillnad. Men jag har inte råd att byta ut glasparken för det... Räcker med ett för den vita typ jag gillar, och ett (som jag fick igår) för rött... maken är inte förtjust i vin alls. (Men vem vet? Han kanske blir det om han får det i rätt glas?)

Elisabet. sa...

Ojdå .., i Grekland brukar man ju få vin i små mjölkglas bara .., (typ Duralex) .., och det funkar ju bra ,-)

Nu blir det till att byta ut pv:s sortiment här hemma, förstår jag.

Bloggblad sa...

Elisabeth: Jag har funderat på det där... på de vinprovningar jag varit på i Tyskland, har man fått ett pyttelitet rakt glas... Och nån gång när jag köpt med nåt gott, har det inte alls smakat likadant hemma.

Vi har mängder med ärvda kristallglas av helt fel modell... fast - vem märker hur BiB-smakar? (Vi frågade vilka glas som var bäst till det, men fick inget svar...)

Musikanta sa...

Kan varken dricka kaffe eller rödvin på gamla dar, så det där med glasen är irrelevant för mig. Däremot kan jag ta mig ett och annat glas vitt vin - till det har jag vackra gröna remmare som jag ärvt. De borde väl vara anpassade till vitt vin, antar jag.

Unken källarlukt kan jag lukta på i de flesta gamla kyrkor, så jag behöver inte gå på partaj för det :-)...

Anonym sa...

När man är på glas-provning behöver man nog inte spotta ut vinet. Bara det gör mig intresserad :o)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Musikanta: Ånej, så enkelt är det inte... till Riesling ska det vara smalt och lite högre... tulpanformat, till den andra sorten (vaddennuhette) ska det var öppnare och lägre...

Det var bara otur att en flaska var skadad, men ganska bra att känna igen lukten så att jag inte tar den som nåt som är en finess med...

K-sprutan: Det fanns bägare att spotta i, men inte såg jag nån som gjorde det!

mossfolk sa...

Glasprovning har jag aldrig hört talas om. Nu har jag ju, liksom Musikanta, slutat dricka såväl kaffe som rödvin, men det där med vita vinet var intressant... Vi har ju samma oavsett. Och på balkongen på Azorerna drack vi ur plastmuggar. Det smakade bra det med :)
Jag försöker få ihop hur det kan smaka annorlunda i olika glas, men lyckas inte. Fick ni veta det?

Christina sa...

Jag jobbade några år på Systembolaget när jag hade gått ut Konstfack, och gick på deras vinprovningar en gång i månaden.
Som jag minns det hade glasen betydelse när man skulle lukta på vinet och känna allt som fanns i le bouquet, men att det hade betydelse för hur det smakar visste jag inte.Intressant.

Bloggblad sa...

mossfolk: Jag har också kört med samma, dvs två olika glas, utan att ha en aning...
Jo, det var skillnad på hur stor öppningen var, och hur högt glaset var. De smalare tulpanformade gjorde att vinet hamnade längre bak och mitt på tungan, de öppna IKEA-glasen gör att det rinner ut på sidorna av tungan där man känner sur smak.

Sen berättade hon massor som jag inte riktigt fattade eftersom jag inte är inne i vinterminologin. Det var några som ställde ganska tuffa frågor och ville ha vetenskapliga bevis... Hon var van vid såna frågor och hade svar på allt. Utom vilket som passade till vanliga BiB...

Christina: Jag har ju sett Carl-Jan när han kör runt med glaset och pratar lyriskt om bouquet, så jag har fattat att det blir skillnad, men det var roligt att uppleva att det faktiskt luktade olika ur olika glas - jag trodde näsan blev avtrubbad, men när vi bytte tillbaka till det rätta, återkom den ursprungliga doften.

Nu har jag prövat mitt gamla vanliga favvovin i det nya glaset (det råkade vara rätt druva, jag har inte ens läst på flaskan förut) och kanske det var inbillning, men det smakade väldigt bra.

Annaa M sa...

Sen kan man ju alltid säga,men jisses, det är ju ändå bara ett glas vin!
Men jag har också noterat skillnader. T ex att det alltid är ok att dricka retsina i Grekland i vad man än får det i, samma upplevde jag nog i Portugal, små udda struntglas.
Kanske är finare viner känsligare? Kanske är rött vin känsligare än vitt? Jag har tex svårt att dricka rött vin ur ogenomskinliga kärl, t ex keramik. Vitt går bra. Vitt går också bra i plast (svära i kyrkan) där rött bara blir surt.

Man kan också göra som Mellandotter och hennes kompisar på festival. Hälla direkt från BiB-kranen så slipper man fundera.

Bloggblad sa...

Annaa M: Jag blev också lite fundersam: har jag druckit fel jämt? Fast vin i plastmugg det känns lite som bortkastat - men jag avstår gärna även från kaffe i plastmugg.

Direkt från BiB-kranen! Himla smart, blir ju ingen disk på kalasen, bara låta boxen gå runt bordet.

Hannele på Hisingen sa...

ser ut som efter en fin fest :)

Bloggblad sa...

Hannele: Mellanting mellan vinglaskurs och partaj. Jag insåg direkt att jag inte är så fin av mig att jag har olika glas till varenda vindruva...

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Annika sa...

Nyhet för mig att det ens finns!
Allt hittar de på ;-)
Men varför inte? Det betyder ju faktiskt en hel del ur vilket glas man dricker. Det måste vara rätt känsla sas :-)
Har vinglas härhemma som jag helst inte dricker ur alls...OCH andra som åker fram varenda ggn...

Bloggblad sa...

Annika: Du ska se att du automatiskt känt att vinet blir godare i de glasen du gillar!

Cecilia N sa...

Nu ska vi se om "en dum en" aka nykteristen har begripit:

Olika glas för rött och vitt vin.

Men är det olika för olika undersorter också?

Jag har ju fattat att precis som äpplen kan vara olika sorter så kan druvor också vara det.

Och att druvor som växt "här" ger ett annat vin än de som vuxit "där".

Det har önskats vinglas på en del ställen i jul. Måste man då ha koll på vad vederbörande brukar inmundiga för vin för att julklappen ska bli rätt?

*förvirrad*
(Och hennes webbutik var inte nåbar just nu och inget datum kunde berätta om när.)

Cecilia N sa...

Det var lite dyrare än den här madamen har råd med under rådande omständigheter ...

Cecilia N sa...

Men tack för snabbt svar! :-)

Marianne sa...

Så intressant! Det betyder att man ska ta med en flaska rödtjut till affären så att man får prova innan man köper glas : D Men allvarligt talat, det hade varit intressant att prova. Ska se om jag lär känna någon med krögarkänningar, så kan man ju föreslå det. Hm, man skulle kunna föreslå det för någon i Glasriket!

Bloggblad sa...

Cecilia: Butiken är till salu... kanske därför?
Det är inte riktigt i mitt prisläge heller. Men maken får ett i julklapp, vi fick 20% rabatt... och jag fick ett med mig i priset för kvällen.

Min mail vill inte släppa ifrån sig mail, därför går jag den här vägen. Den tar bara emot.

Marianne: Där nere borde det vara av intresse! Fast... de glasbruken gör inte de här österrikiska specialglasen. Det var faktiskt jätteroligt, och märkligt att det var sån skillnad.

Marianne sa...

Kan du mejla mig? jag hittar inte din mejladress och jag har VIKTIGT MEDDELANDE : )

Bloggblad sa...

Marianne: Du kan skapa spänning, du... ;) Mail är ivägskickat!