Statcounter

onsdag, mars 16, 2016

Får jag be om legitimation?


(Jag har inte en aning om varför typsnitten hoppar lite hit och dit, så ser det inte ut när jag skriver.)

Jag pekade på seniorsymbolen när jag skulle betala på bussen, för jag tänkte att om Östgötatrafiken har en krokig gubbe med käpp som symbol för pensionärer, då behöver väl inte jag vara så noga med sanningen heller… det var ändå bara några veckor kvar tills jag skulle fylla käpp. 

Det blev det en våldsam reaktion när jag berättade om det hemma: 

-Du kan väl inte ljuga om din ålder - i din ålder! Fick du visa leg? 

Nej, det fick jag förvånansvärt nog inte.

Då slog det mig hur känslan för att visa legitimation förändras med åldern. I studentkorridoren, i tidig ungdom, var den som inte blev avkrävd legitimation på Systemet mäkta stolt och skröt: 

-Ah… jag ser vuxen ut, äntligen! 

Tio år senare, och nyss fyllda trettio, var i stället den som fått plocka fram sin legitimation glatt överraskad: 

-Wow… jag ser alltså fortfarande ung ut! Bra! 

Nyligen hörde jag en snart fyrtioårig kvinna som var förnärmad:

- Tänk, jag fick ta fram körkortet! Ser jag så barnslig ut, va? Ser jag inte ens ut som tjugo?! 

 När vi gamla kompisar från studentkorridoren träffades för något år sen, var en i gänget upprörd och ville ha sympati: 

-Expediten frågade om jag skulle ha pensionärsrabatt! Fräckt, va? Ser jag verkligen så gammal ut? 

(Ovanstående skrev jag som ett kåseri till vår dagstidning, som hade "Läsargomorron", där jag fick in en handfull kåserier. Sen tog de bort den spalten från ena dagen till nästa. Synd, för det var kul att både läsa andras och att få in egna. )


8 kommentarer:

mossfolk sa...

Hahaha, så klockrent!

Cicki sa...

Pappa berättar stup i kvarten om att farmor vägrade betala pensionärsrabatt vid olika ställen med inträde. Själv är jag en grym användare av alla sorters rabatter. :-)

Äventyret framtiden sa...

Jag glömmer detta med pensionärsrabatten. Men Uffe som är lika gammal pensionär, begär den i alla sammanhang, också där man inte brukar få rabatt men dumt att chansa som han säger.
Härligt inlägg, jag har fått mitt morgonskratt och också idkat högläsning för maken. Så nu är vi morgonskrattade!

Musikanta sa...

Synd att du inte fick artikeln publicerad. Den hade säkert glatt många och många hade väl också lett igenkännande. Jag blir ju otroligt stolt och glad när någon spärrar upp ögonen och tror att jag är mycket yngre än jag är. Men det kanske beror på att jag är lite barnslig?

Bloggblad sa...

Mossfolk: tack!
Cicki: Självklart ska man passa på!
Pettas: så glad jag blev att kunna roa till frukosten! Jag har börjat spana redan, har ju varit pensionär ett tag, men många går helt efter folkpension.
Musikanta: det beror nog mer på att du sköter håret och sminkar dig lagom och klär dig snyggt. När tanter tror att de blir yngre av att ha spretigt grått häxhår över axlarna, ser de genast mycket äldre ut. (Fast de brukar tro motsatsen.)

Tredje året i Hjo sa...

Märkligt hur synen förändras. Jag har faktiskt skaffat mig ett intyg på att jag är pensionär. Men när ska det användas? Inget ännu. Gamla pensionärer heter det men någon käpp eller rullator är icke aktuellt. Inte PRO heller.

Bloggblad sa...

Tredje året i Hjo
Nu kan jag ju visa körkortet och bevisa att jag är folkpensionär, men i två år har jag inte kunnat bevisa att jag varit pensionär. Ingen har heller bett om leg, lite trist....jag som ser så ung ut...

Det är rätt många ställen man får p-rabatt på. Men visst är det fräckt att ha en krokig gubbe med käpp som p-symbol! Den som gjort den är förmodligen väldigt ung.

Klimakteriehäxan sa...

Helt rätt iakttaget!!! Jag har stått efter folk i systemkassakön som fått visa id och då snällt frågat om inte kassören vill se mitt ... hittills har de avböjt, vänligt men bestämt ...