Statcounter

måndag, juli 18, 2005

Aftonbladet ljuger

Jag stavar kanske inte rätt
för på mig finns inget fett som brinner
bara vanlig svett som rinner
(C) Bloggblad

Nedanstående fetstilade har jag saxat ur en artikel i Aftonbladet häromdagen. Handlade om hur jättemånga kilo man går ner med stavgång! Jag har gått stavgång i 5 år nu – och undrar vem testen är utförda på – för inte har jag gått ner nåt. (Mina svar är i normalstil).

Med den heta gångmetoden kan du gå ner i vikt – utan att banta.
Jaha? Låt höra – jag är idel öra!

En halvtimme om dagen – och du tappar mellan ett halvt och ett kilo i veckan.
Då går jag nog för långt, för jag traskar en hel timme om dagen (minst 5 dagar i veckan) . Och har med mig vartenda kilo hem igen.

Utan att behöva ändra dina matvanor. Nej, det har jag inte gjort heller – det får vara måtta.

– Det här är ett utmärkt sätt att komma igång för de som är överviktiga och vill gå ner. Räknas inte 10 kg som övervikt? Det gör det i varenda provhytt i alla fall, det vet jag nog!

Det är effektivt och sliter inte så mycket på kroppen, säger Anna Fällén. Nej, där sliter det inte ett smack, men jag har gjort av med flera par skor under de fem år jag gått.

Effektiv fettbränning –Jag började med fem kilometer varje morgon. Min morgon är inte så tidig – är det det som är felet? Men fem kilometer varje förmiddag borde väl duga?

I dag går jag en mil om dagen (det hinner jag inte, måste sitta vid datorn också) och har nått till en punkt där jag blir orolig och rastlös om jag inte får min promenad. Det stadiet nådde jag för flera år sen… på bara fem kilometer. Förresten har jag alltid varit rastlös...

Experterna är överens om att gångmetoden är ett av de mest effektiva sätten att bränna fett. Show me! Jag har allt fett kvar att visa på! Kom an bara! Var är du, experten?

–Fettförbränningen är som högst när vi tränar länge på 55-65 procent av maxpulsen. Går du i rask takt, men kan prata obehindrat är du på rätt nivå, säger Anna Fällén. Okej – men nu har jag ingen att prata med – jag har prövat att sjunga, och det går bra, men jag törs inte hålla på med det. Tänk om nån älg eller sexdåre tror att det är parningsrop och kommer sättandes ur buskarna?

När på dagen är gång mest effektivt? För fettförbränningens skull är det mest effektivt att gå före frukost. Häpp – ingen skulle vilja möta mig ute med stavarna före frukost - då vore de presumtiva mordvapen! Ingen i familjen vill ens äta frukost ihop med mig. Före kaffet är jag inte bara grinig, inte bara sur, jag är inte tillräknelig. Jag har t.o.m. sagt till min chef, att om jag ringer och säger upp mig klockan sju en morgon, ska hon inte ta någon notis om det. Så här blir inga aktiviteter före frukost!!! Glöm det!

Hur långt ska jag gå?En halvtimmes promenad om dagen är ett bra riktmärke. Det är ingen idé att klä om för bara en halvtimme.

En timmes stavgång är bäst för fettförbränningen, Yes – det gör jag redan!!! Tell me more!

Hur kan jag variera mina promenader?Intervallträning är bra – höj pulsen genom att springa i uppförsbackarna. Que? Vilka backar? Det råkar vara helt platt där jag bor – de mentala motluten gills säkert inte. Visserligen energikrävande, men…?

Gå långa, djupa steg för att träna lårmusklerna. Långa steg – med mina ben? Glöm det! Djupa steg? Ehhh…. ska jag gå och knäa som ett fyllo? Nix! Det är nog med den spe jag får utstå ändå med mina stavar och min röda mössa som jag har för att ingen jägare ska ta mig för ett rådjur.

Gå olika rundor och vik av från stigen för att gå i terräng. Och gå bort mig i skogen? Nänä! Den gick jag inte på! Ska inte bli skallgång efter mig… Fast några mil vilse varje dag – DÅ kanske…

Med eller utan stavar? Med. Enligt undersökningar ökar fettförbränningen med 40 procent om man använder stavar. Hör! Dom ljuger! Jag har inte gått ner ett gram på de här fem åren – och äter inte ett dugg mer än vanligt. Vadå 40%? Av vad?

För vem passar stavgång?Alla. Särskilt bra är det för dem som har ont i axlar och rygg eftersom cirkulationen kommer igång i hela kroppen. Okej! Där håller jag med – jag har inte ont i axlarna längre, och jag har döbra kondis – trots fettet som frodas och trivs. Men det passar inte alla, inte de blyga, inte den som är rädd för spydiga kommentarer om vandrande pinnar och snöbrist och annat kul.

Dessutom får man bättre hållning när man går med stavar. Äsch – så fort jag tagit av mig stavarna säckar jag ihop. Efter ett par timmar vid datorn är jag som ett S igen.

Men hallå Aftonbladet! Du glömde en sak! Styrketräning för hjärnan står det inget om. Den har jag i alla fall känt av. Mina stavpromenader har inte tagit bort nåt, men de har tillfört en del som resulterat i royalties och STIM-pengar, så nåt har det i alla fall gett.

Det är inte helt förgäves som jag travar
i mina härför inköpta stavar
Jag störs inte heller av dem som har
en och annan rolig kommentar
För med dumhet har jag överseende
och tar gärna emot ett leende
från dem som inte ser att jag är
en mycket trendig motionär

21 kommentarer:

Anonym sa...

Tack!

Jag går också varje dag, långt, och retade mig också på deras nya mirakelmetod...

Mikusagi sa...

Elaka Aftonbladet.

Anonym sa...

Ahh, du är för härlig och fick mig att skratta gott med din text :-) Jodu, jag stavgår också emellanåt och kan intyga att något fett blir man inte av med. Och hur himla kul är det när någon ropar efter en att man har glömt skidorna eller frågar vad man använder för valla...Jag skaffade mig en bärbar CD till slut :-)

Vi på Kantarellen sa...

Du tror inte att det omvandlats till muskler? (försöker vara snäll)

Jag har faktiskt också "stavgått"... med tanterna i Korpen. Jag trodde att det skulle vara trevligt och att vi skulle småprata medan vi gick. Men icke!! De drog iväg som "stressade uttrar" och kvar blev jag som gick en liten runda för mig själv. Nä, jag sjöng inte!... vill ju inte att de små djuren som finns här, ska fly Nybban.

Vi på Kantarellen sa...

Royalties och Stim-pengar.... visst är det vackra ord. Mmmm... gillar dom!

Mette sa...

Hahahhahahaah! Himmel vad roligt och bra du skriver!

Heheheh.

Senvaknad M

maruschka sa...

You make my day, darling!!!

Vi på Kantarellen sa...

Jag tror att den går att tonsätta. Ändra bara lite på "Vi gå över daggstänkta berg fallera", Så tror jag det kan bli en hit!

Bloggblad sa...

Muskler? Ska dom vara så lösa? För i så fall har du rätt Mamselamsen.

Å, vad glad jag blir att jag kan glädja nån med det jag själv har så roligt med. Tack för vänliga tillrop!

Det får nog ändras många toner för att få ihop det... Men visst skulle jag behöva en hit i daggstänkta berg-klassen.

I många av de texter jag fått ihop har jag använt mig nån känd melodi som byggnadsställning - men det får inte tonsättaren veta... utan tänker i nya banor. Ett ganska vanligt knep.

Karin sa...

Bara att inse att det går inte att stavgå samtidigt som man har hundarna i koppel. Vet inte hur jag ska prioritera för att gynna samhället bäst: gå ner 5 kilo med stavgång för att inte stressa upp fler diabetessköterskor, men då får jag ju strunta i koppeltvånget...:)

Vi på Kantarellen sa...

Millan har sina knep, när hon skriver låtar. Hon sätter på ett "beat" på synten, och så går hon runt och har det i bakgrunden. Och vips, ploppar det upp nått. Sen när hon fått ihop några toner ringer hon hem och frågar vad jag tycker. Inte så himla lätt att tycka nått över en skrapig linje (nått fel på bredbandet) och så spelar hon.... "klonk klonk klonk"..."fan också"....nya ackord ...."damdamdam"... "texten är inte riktigt klar"....fel ackord... "jäklar".... dadada.... "bridge"..... and loooove!

Fast till slut blir det rätt bra.

Vi på Kantarellen sa...

Lösa muskler är muskler i vila!

Bloggblad sa...

Det ska jag testa, synthen står här bredvid mig... Annars har de få låtar jag gjort helt själv ploppat upp just när jag är ute och går.
Fast jag gör bara barnvisor själv - allt annat överlämnar jag till de proffs jag hittat.

(Jodå, smygläsarMaria, det är bl.a. dig jag menar!)

Bloggblad sa...

Jo, Mamselamsen - är Millan dottern?

Vi på Kantarellen sa...

Japp.... calua alltså!

Gagga sa...

Blir mer o mer nyfiken på vilka låtar du gjort!????
Stavgång skiter jag i. Skulle se jättefånigt ut att ha stavar i det promenadsällskap jag brukar ha.
Först stretar taxen. Sen kommer jag efter i ett snöre. Oftast följer åtminstone gammelkatten efter, ljudligt skrikande.
Det liksom räcker o blir över...

Bloggblad sa...

Okidoki!
Nu har jag skapat mig ett litet "hemligt" mailkonto - bara för bloggbladsfancluben!

bloggblad@spray.se

Där kan vi ha våra hemlisar, Gagga!

Anonym sa...

Jag har faktiskt hört dig sjunga, Bloggblad, och du har en fantastisk röst! (vad nu det har med AB och stavgång att göra...)

Bloggblad sa...

Äh..eh...hm... har inget minne av det - fanns väl ingen karaoke på båten?

Anonym sa...

Du sjöng spontant, då på puben, du vet...

Vi på Kantarellen sa...

Ahaaaa....bloggblad är inte anonym!!!!