Statcounter

fredag, juli 01, 2005

Äntligen

I går satt jag på första parkett i tevesoffan när Musikbussen startade. Reportage från körstämman i Skinnskatteberg. För den som inte läst min knapphändiga profil i högerspalten kan jag tala om att jag är en passionerad körsångare, förstasopran om det säger något, men när det saknas altar kan jag uthärda att sjunga den (oftast ganska tråkiga) stämman också.

Skinnskatteberg - minnen från 5 körstämmori början av 80-talet - korta ljusa sommarnätter med sång, långa härliga dagar med sång... och skratt och picknick med sång... Hm - då undrar man förstås varför jag bara var med 5 gånger. Orsaken är enkel: jag tyckte det urartade, från att ha varit mycket busksång ute på ängen och på pubar och överallt där man bara hoppade in och beblandade sig friskt med andra okända körsångare blev det fler och fler konserter som man först stod i kö för att köpa biljetter till, sen stod i kö för att få en bra plats till, och det fria sjungandet ute på ängen blev idelligen avbrutet av dem som stack i väg för att gå på dyra konserter eller köa för biljetter.

Jag såg på teve att besöksantalet har minskat betydligt, det var riktigt glest på ängen, vilket det inte var DÅ.

En bra sak med "Musikbussen": Det var en överviktig tjej som var programledare. Heja heja! Hon var visserligen ung men såg normal ut, ingen trådsmal skönhet. För ung måste man vara! Och helst snygg och urringad. Om man är kvinna alltså, karlar får se ut hur som helst, de duger som programledare ändå.

Den som kan komma på en enda kvinnlig svensk programledare över 50, tjock eller smal, kan skriva namnet på denna i kommentarrutan. Och då menar jag inte experter som tillfrågas i andra program eller nyhetsuppläsare, utan just programledare. Jag har försökt inventera, men kommer bara på en, norskan i "Bokbadet", och utländska program räknar jag inte.

Däremot var det lätt att komma på en hel drös med herrar i medelåldern och däröver:
Oldsberg
Harryson
Dahlberg
Melander
Barnekow
Aspengren
Och så några till som jag glömt namnet på.

Vem är det som inte står ut att titta på kvinnor över 50? När man får stå ut med (eller stänga av teven!) dessa medelfeta och/eller flintskalliga gubbar...
OBS Jag har inget alls emot feta skalliga gubbar - men mycket emot att kvinnor i teve måste vara smala unga och vackra för att få leda ett program.

Så - vad skönt det var att få det ur sig...

13 kommentarer:

Anonym sa...

Får en "normalfet" (ingen kalaskul) och definitivt icke flintskallig gubbe komma med ett förslag på en "gummig" programledare:
Ingela Agardh, 55 år 2004, programledare i eftermiddagsprogrammet Hemma. Såg inte programmet, uppgiften hämtad från Wikipedia ...

Bloggblad sa...

Ok - bra! Jag gillar Ingela - men har inte heller sett just den programserien!
Har du kommit på fler gubbar?
(Maken påstår att Susanne Axell är en fet käring i 50-årsåldern - men hon kan knappt ha fyllt 40)

Anonym sa...

Under den här länken tas problematiken med avsaknad av programledare upp:
http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,666303,00.html

Det nämns ingen ålder där, dock...

Anonym sa...

Kvinnliga programledare, menade jag förstås...

Bloggblad sa...

Så bra - skönt att även Aftonbladet reagerat - känner mig så ensam när jag sitter och småsvär i soffan.
Jag hade glömt Sauk, Härenstam + de som Beata nämner.

Kvinnorna de talar om i artikeln...hm.... någon över 35?

Ingela A fick dessutom leda ett eftermiddagsprogram som ses av? Just det... inte bästa sändningstid precis.
Och Gröna rum ska läggas ner. Gissar att inte Gunnel Carlsson är tillräckligt raffig - trots att programmet har bra tittarsiffro.

The Female Dinousaur sa...

Ria Wägner - kom tillbaka, allt är förlåtet... :-)

Vi på Kantarellen sa...

Feta gubbar har pondus. Korpulenta kvinnor är feta. Konstigt!

Det är inte bara som programledare man kan se denna skillnad. Det räcker att titta i alla "skvallermagasin". Karlarna ser ut som f..n medan kvinnorna står brdvid som små kuttersmycken.

Cornelia sa...

Visst är det roligt att sjunga i kör. Jag saknar det, "min" kör lades ner och jag har inte hittat någon ersättare än. Fast jag tycker altstämman är roligt för det mesta, tex i Mozarts Requiem eller Bachs juloratorium. Kan bero på att jag är alt.

Bloggblad sa...

Mamselamsen=> Överlag tycker jag nog kvinnor håller sig utseendemässigt högre upp i åldrarna - ändå ratas alla rakt över nånstans vid 50... i fler avseenden än som programledare i tv. Konstigt att de får vara med i skvallerblaskor...:)
När jag var yngre hoppades jag att den stora 40-talsgenerationen skulle bana väg för oss som kom i hasorna, men de har tystnat - får väl inte upp munnen för alla lyftningsstygn....?

Cornelia=> Det är en större utmaning att sjunga en stämma förstås, men när jag sjöng Bachs h-mollmässa ångrade jag mig att jag inte valde en lägre stämma. Det är ju inte för inte som den heter h-mollmässan....
Mozarts Requiem... mmm... Lacrimosasatsen... ljuvligt...

Anonym sa...

Vadå kvinnor ratas vid 50, jag tycker att det verkar som om de flesta ratas redan vid 35 eller strax däröver :-( !

Anonym sa...

Hmm... eftersom jag passerat 40-strecket och börjar bli rätt så tunnhårig kan jag alltså se fram emot ett erbjudande från SVT inom några år. Undrar vilken genre det blir? Ifall jag skulle behöva förbereda mig.

Eller det kanske räcker om jag blir korpulent också till dess, så får jag pondus även om jag inte egetligen kan ämnet. :-)

Bloggblad sa...

Hakke=> Jag såg att de har sparkat Bosse bildoktorn, så den platsen blir ledig...

Kerstin => Jo, det börjar nog redan där, fast jag kände inget av det där "för gammal" förrän jag fyllde 50. Yngre som sa: "I din generation..." och sånt som får en att känna sig passé - dags att mata duvor i parken...

Elisabet. sa...

Håller med.
Och det där du nämner om att män gubbar till sig fortare .., du skulle se på dejtingsidan!
Så snart en man fyllt 50 odlar han mustasch och får stor mage, ungefär som min ..-)