Statcounter

söndag, augusti 14, 2005

Bloggblad bläddrar fram en annan sida ...

Det finns en seriöst sida av Bloggblad också. Bortanför fester och woodotrick. Och i egenskap av den vill jag ha svar på ett par frågor. (Mamselamsen - du kan sluta läsa här!)

Jag sliter just nu med ett informationsblad om kyrkovalet i höst. Tre partier presenterar sig och sitt program i en gemensam folder och jag har lovat fixa till broschyren. Fast jag får inte spinna loss med egna spextexter (tyvärr för mig, tack och lov för församlingsborna) utan måste hålla mig till ordningen. Fast jag undrar om inte fler läst om jag fick göra det på rim…

När jag får dylika blad i min brevlåda, bläddrar jag bara och tittar på bilder och namn och ser efter om jag känner igen någon innan det går till pappersinsamlingen – och läser bara om det verkligen intresserar mig. Alltså har jag tänkt mig lite trevliga bilder från diverse kyrkliga aktiviteter, insprängda i texten. Och så ska det vara foto på toppnamnen på listorna. Lockas man att läsa då om man inte redan är insyltad och bryr sig av gammal vana?

”Varför ska man bry sig, jag går ändå inte till kyrkan!” hör jag nu ganska många stöna. Och det är sant, alltför få bryr sig. Alltför få har upptäckt att kyrkan är ett bra ställe att hämta ny energi i. Men sen, när det händer katastrofer, då är det till kyrkan folk går och tänder ljus. Och om kyrkporten då är låst därför att de som bestämmer har bestämt sig för det därför att ingen röstade på det parti som vill ha en öppen kyrka…Eller när man vill ha julstämning och orgeln är såld för att ingen brydde sig… Till exempel…

Fråga 1: Tänker du (om du är medlem förstås) rösta i årets kyrkoval?
Fråga 2: Skulle du läsa en folder med bilder och info om det?
Fråga 3 (samvetsfråga) Skulle du rösta på det parti där Bloggblad står rätt högt upp på listan? (Det finns nämligen ett parti för opolitiska som jag, som drivs av dem som bara bryr sig! Som jag.)

P.S. Dopbilden som finns med i folden – gissa vem som döps med vatten ur samma skål som mormor fick, och i samma dopklänning som morfarsfar…

29 kommentarer:

Lyckliga Grodan sa...

jag svarar fast jag har gått ur kyrkan, det blir nån sorts utom tävlan förstås, men ändå:
1. jag skulle gärna rösta, dvs jag önskar att kyrkan fyllde de behov jag har av andlighet
2. ja om den var tillräckligt bra gjord (och det blir den i din kyrka nu ju)
3.absolut.. politik och kyrka har inte med varandra att göra sedan staten och kyrkan skiljde sig.. kyrkans angelägenheter ska skötas av människor som är passionerade och kunniga inom kyrkans sfär.. sen kan man kanske välja sina ledare demokratiskt i alla fall.. men vad gör vänsterpartister i kyrkans beslutsrum??

Vi på Kantarellen sa...

Pfhuuum.... *fnyser lite lätt*

Bloggblad sa...

Tack grodan! Då har vi samma åsikter. Jag har faktiskt inte stött på några vänsterpartister där jag är invald. Här i stan har vi numera bara centern och sossarna förutom de opolitiska.

Mamsen: Du ogudaktiga kvinna - akta så jag inte skickar mina woodokräftor att nypa dig i rumpan!

Bloggblad sa...

Förresten mamsen, du kunde inte låta bli att läsa, eller?

Theron o familj sa...

Bloggblad, intressanta frågor!

1, Vore jag aktiv medlem skulle jag rösta. Nu är jag medlem i en frikyrka istället och en kyrka räcker.

2, Absolut. Och hellre lite bilder också än bara text.

3. Det kan du lita på. Tycker inte politik och kyrka har med varandra att göra överhuvudtaget! (Att man sedan kan rösta efter kristna värderingar, det är en annan sak,).

Lycka till!

Gagga sa...

Såg direkt att det var din lilla pärla på bilden, innan jag läst texten. Där ser du hur viktigt det är med bilder! Bild o text förstärker varandra.

Gagga sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Tyvärr bloggis, jag kan inte hjälpa till på någon fråga,,då jag tagit avstånd från allt vad kyrklighet står för,,,,

Bloggblad sa...

Gagga: tyvärr blev hon suddig när hon kom ut på internet... men bilder ÄR bra, blicken dras direkt dit. Och känner man sen igen nån på bilden blir det intressantare.

Så nyfiken jag blir på en del annat som svarats... jag tycker det är lika intressant med de som tagit ställning emot, som de som tagit ställning för kyrkan. Och nyfiken på vilken kyrka Mamma Mu är med i...

Theron o familj sa...

Ha,ha. Jag förstår dig, är själv en ganska nyfiken person.

Säger jag vilken församling det är så försvinner ju en del av anonymiteten och jag är lite tveksam till det.. Ska fundera ett tag..

Cornelia sa...

Hej!
1.Jag är medlem in svenska kyrkan och brukar rösta i kyrkovalet, så även i år.
2. Ja, om det trillar in information brukar jag läsa den, jag vill ju veta vilka som ställer upp och och vad de står för.
3.Om det partiet finns representerat där jag bor och jag tycker deras ställningstaganden är bra - javisst. Vad heter det opolitiska partiet?

Bloggblad sa...

Mamma Mu: Jag förstår, jag hade tänkt vara helanonym, men det slinker igenom både det ena och det andra, det går liksom inte att bara skriva väder och vind. Men om du viskar bara till mig, går det bra på bloggblad@spray.se Då får du svar med både namn och hemsida från mig.

Cornelia: låter bra. Det heter POSK - partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

PGW sa...

Jag är förvirrad. Finns det TVÅ Mamma mu? En nästan-veterinär och en till?

Anonym sa...

Fin bild, på liten söting i fin klänning!

Mina svar;
1. Ja, jag ska rösta. Inte för att jag är någon frekvent besökare. Utan för att, som du skriver, kyrkan ska finnas där när jag behöver den och för att den ska skötas som jag vill att den ska skötas.
2. Ja. Jag läser också rubriker, fångar de mig så läser jag texten.
3. Ja, absolut! Men det partiet måste presentera sig ordentligt, vad de vill, vilka som är med/representerar partiet.

Lycka till!

Mats sa...

1. Självklart. Om man inte röstar, så ska man ju inte heller ha synpunkter på vad kyrkan gör, för då tycker jag att man valt bort att få ha åsikter (om du förstår vad jag menar).

2. Vore trevligt men det lär inte hända HÄR. Vi får ett brev med röstkort. (Notera punkten, det är allt)

3. Jag "trodde" att jag skulle kunna länka till min blogg här men det var tydligen i en kommentar någonstans jag skrev om det här.

Jag tycker att man ska skrota de politiska partierna i kyrkorna.

Istället så ska samtliga kandidater stå i bokstavsordning på en lista (utan partibeteckning) och sedan får man kryssa för ett visst antal.

Då kommer man ju att kryssa för folk som man känner från kyrkan. De som sitter och bestämmer i kyrkoråd (etc) idag och som sitter där bara för "makten" utan att man någonsin ser dem i kyrkan skulle sannolikt aldrig få tillräckligt med kryss för att bli valda.

Svaret på din fråga (3): Nix, jag har aldrig sett dig i min kyrka.

Anonym sa...

1. Jo, jag brukar rösta (fast jag är dubbelansluten)

2. Ja, hur vet man nåt annars?

3. Opolitiskt verkar bra, fast man vill ju veta lite om vad de vill och så.

Bloggblad sa...

Mats: Fråga 3 var mest på skoj. Har väl inte precis agerat här som kyrkopolitiker... Dessutom har jag inte varit i nån uppsalakyrka mer än som turist. När jag bodde där som barn gick vi inte i stadskyrkan, bara i vår egen.

Nu när jag läst och skrivit rent våra tre program och jämfört, har tanken slagit mig - det vore bättre att rösta på de personer man litar på. Det är ganska många kandidater (i de andras listor) som jag aldrig sett i kyrkan öht.


Desirée+nita: Det opolitiska partiet POSK har egen hemsida: www.posk.se

Vi på Kantarellen sa...

Självklart var jag tvungen att läsa. När nån säger till mig att jag inte ska, gör jag det...tre gånger. =)

Skicka hit dina voodokräftor så skickar jag älgen på dom.

Bloggblad sa...

Mamselamsen: Det var det jag visste! Funkar lika bra som: tänk inte på en röd apa.
Men sorry - nu är det försent! De är uppätna och skalen ligger i komposten. Kanske gick woodokrafterna (obs! har inte glömt prickarna!) in i mitt system... det lär vi bli varse!

Batbut sa...

Sent svar omsider;
1. Är medlem i Sv Kyrkan, men inte aktiv troende. Kyrkan fyller dock ett behov hos mig, även om jag sällan besöker den. Vet för lite för att rösta dock, utan överlåter det till initierade
2. Skulle garanterat ha större chans om bilder och presentation av kandidaterna fanns med
3. Personval är för mig det bästa valet i alla lägen, så även i Kyrkovalet. Fick jag rösta på "min" präst skulle jag det *s*, så varför inte på en Bloggblad`?

Gagga sa...

Önskar dig ett glädjefyllt skolår!

Theron o familj sa...

Bloggblad! Sitter på jobbet nu, men det kommer ett mail till dig så fort jag får en stund över!

Bloggblad sa...

Tack för svar! Och gagga: tack detsamma!
Mette: det är en viktig synpunkt - och därmed lite synd att vi är för konventionella när många ska vara med och bestämma. Lite mer braskade rubriker hade jag gärna haft - och lite roligare text än flosklerna som finns i allas program... med ett språkbruk som förutsätter baskunskaper i ämnet... inte bra.

Klimakteriehäxan sa...

Blev nyfiken på din webbfråga. Aj då, jag kommer nog inte att rösta. Och med broschyrerna gör jag nog som du. Sen är det väl tur att jag kan passa på sista frågan - antar att vi inte bor i samma församling... Men lycka till i alla fall!

Theron o familj sa...

Har mailat!

Karin sa...

Jag ska rösta och jag läser allt som kommer.

Hrm. Jag står också på en lista för en nomineringsgrupp som inte är knutet till ett politiskt parti.
Det är inte POSk ensamma om längre. :)

Bloggblad sa...

Mamma Mu: Vi kommer nog att ha en del att snacka om vid sidan om... Kul!
Desirée: Dubbelansluten - antar att jag kan gissa vad du menar.
Karin: Jag vet att det finns fler opolitiska, snart finns ett parti för dem som vill sjunga psalmer långsamt, ett för dom som vill poppa upp dom, ett för dom som bara sjunger i fyrtakt...osv.
Men här i stan blir partierna färre - bara C, S och POSK kvar. Och vi samarbetar väldigt bra, en namnlista på enbart personer hade varit enklare... alla känner ändå alla och de som röstar gör det på personen ändå.

Karin sa...

Mm. Men jag kan se ett demokratiskt problem med att ha en lista.

Bloggblad sa...

Karin: Jo, jag inser det också, men när man lusläser vad vi vill, så är våra mål och strävanden otroligt lika.