Statcounter

måndag, augusti 08, 2005

För gammal... avsnitt 1

”Ålder ska man inte bry sig om…” Jaha, vid vilken ålder då? ”Man är så gammal som man känner sig…” Pyttsan heller, det är lögn. Den ålder som står på körkortet är den som gäller, den kan inte opereras eller snackas bort. Man ska vara ung. Helst under 30, men gärna ha lång livserfarenhet att ösa ur. (Men det får man kanske om man börjar med stringtrosa direkt efter blöjåldern och går på disco redan i lekis?) Om man fått sin livserfarenhet genom att gå den långa vägen genom 20-åren, 30-åren osv och passerat 50, då finns det mycket man är för gammal för. Studielån – ny karriär – löneförhöjning (den som jobbat hälften av min tid får 2000 mer i månaden eftersom den fortfarande anses pigg och alert…)

Har jag drabbats av ålderskris? Nej. Letar jag under P som i plastikoperationer? Nej. Känner jag mig gammal? Nej. Ska jag behöva be om ursäkt för att jag inte dog medan jag var ung och vacker? Nej. (Dessutom har jag till min stora förvåning fått en massa komplimanger för fotot, det var länge sen jag fick såna! Tack tack, det värmde men ändrade inga siffror!)

Vadan detta utbrott, undrar du förstås. Bloggblad brukar ju vara beskedlig. Jo, det stör mig så enormt att det bara är ungdom som gäller i den bransch där jag fått in en lilltå. Där finns inte plats för tanter i medelåldern, de är fullständigt ointressanta. Där är man för gammal nånstans före 40. Nej, jag har inte tänkt bli vare sig dansös eller artist. Håll ut lite till, så kommer svaret!

För några månader sedan dog en av mina vänner, hon var lika gammal som jag. Så ung! sa alla. Det är ju på tok för tidigt! (Där håller jag förstås med, det var hemskt och onödigt och sorgligt.) Men det är nog också enda gången man är för ung vid 50+, när man cancer och dör snabbt som attan.

I teve får vi oss dagligen det subtila budskapet serverat: Hängbröst, hamsterpåsar, rynkor och östrogenhull bör inte visas. På kvinnor alltså, eftersom de besparar oss detta hemska och bara visar vackra fasta kroppar och släta ansikten. Gubbar får bli hur gamla och fula som helst och ändå vara programledare. (Har jag gnällt om förut, jag VET, men det är aktuellt varenda tevekväll!) (De engelska serierna är bättre, där får 50+-are synas.)

Men varför är jag då så sur och känner mig för gammal? Jo, det är så att… äsch, jag tar det i morgon.

20 kommentarer:

Theron o familj sa...

I morgon?! Vilken sida av sängen har du vaknat på i morse?
Kom igen nu, du unga, vackra och ungdomliga quinna i dina bästa år..=)

Lyckliga Grodan sa...

har man sagt a får man säga b...
vad har männen gjort oss idag? på flera bloggar har de fått skit under dagen. Jag blir så upprörd när jag läser ditt inlägg idag så jag måste sansa mig. vi lever helt enkelt i en värld där normer skapats i huvudsak av män... och följaktligen för män. Kvinnor ser slitna ut och män ser erfarna ut när ålderstecknen börjar synas.

Bloggblad sa...

"B" kommer i morgon.
Och - jag är inte helt säker på om det bara är männen som ser till att kvinnor i t.ex. ska vara unga. Kanske inte unga vackra kvinnor vill se vad som händer efter 20-30 års levnad?
Att döma av alla gör-om-mig-och-skär-sönder-mig-och flytta-om-program så vill ingen att det ska synas att man överlevt ungdomen.

Batbut sa...

Kom igen bloggis, annars kan jag inte sova inatt! snälla snälla,*ber på mina bara knän*. Berätta! Lovar att spinna loss och bli knäpp så jag kan pigga upp Dig, om det behövs.

Bloggblad sa...

Du får ta en whisky så du sover. Jag har inte skrivit ner min ilska än. Först måste jag se på den slib... nej, inte värt jag skriver. Fick ju besök på bloggen av en teveprofil jag skrivit om...
Jag ska se Ernst. Apropå unga fräscha gubbar...
Du kan säker gissa vilken bransch jag pysslar med...

Batbut sa...

då får det bli en STOR whisky *s*. Hm.. bransch..nej, kan inte gissa, men så är jag lite korkad idag (stått med näsan i målarfärg hela dagen)

Vi på Kantarellen sa...

Det ultimata idag är: 24 år... vuxna barn... akademisk examen... 18 års arbetserfarenhet... gillar att arbeta ideellt. Och gärna stora fasta bröst.

carra sa...

>>Jo, det är så att… äsch, jag tar det i morgon.

Att du fyller år idag? Hipp hipp, isåfall! :)

I övrigt är jag med dig i din ilska över (kvinno)ungdomsfixeringen idag.

Bloggblad sa...

Mamsen: du har hajat Grejen!
Carra: Nej då, jag är marskatt, och egentligen stolt över att ha varit med i 54 år... men vad betyder det i ett ungdomsfixerat samhälle?

Vi på Kantarellen sa...

Bloggblad? Får man fråga vilket datum? Säger du 6:e smäller jag av.

Förresten.... mobbar du min sida idag? *lite övergiven*

Bloggblad sa...

Nej, lägg på 10 dagar så kommer du till Gustav III:s dödsdag. Och min födelsedag.

Anonym sa...

Vilken cliffhanger! Eftersom vi ändå är vakna på nätterna i familjen MacGregor så sitter vi i skift framför datorn i natt så att vi inte missar resten ... vi har hört att "gamla" människor är morgonpigga, så vem vet vilken tid du anser vara "i morgon"?

PGW sa...

Som kvinna är man väl alltid i fel ålder på något vis? Åtminstone om man ska anställas. För ung. I fertil ålder. Gammal tant.

Lyckliga Grodan sa...

nu kommer jag inte att kunna sova inatt. jag dricker inte whiskey, för det smakar illa..

Anonym sa...

Nu vet jag!
Branschen du pratar om är IT-branschen. Du har sökt jobb som IT-tekniker?

Bloggblad sa...

Herregud, ska man vara ung där också??? Där trodde jag det räckte att vara karl...

Men eftersom jag hamrat så argt på tangenterna ikväll, är det redan klart och blir tidigarelagt, som det heter. Så jag inte förstör nattsömnen för vissa grodor. Sover dom på nätterna förresten?

Ulrika: SÅÅÅÅÅ gammal är jag inte att jag börjat vakna tidigt. I det avseendet är jag fortfarande tonåring...

Anonym sa...

Även karlar blir för gamla inom IT-branschen. Det du!

PGW sa...

Det är nog dags att gå och lägga sig i nåt hörn och själdö, jag passerade ju 30 för flera år sedan och är inte ens botoxad i nån ände. Suck. Är det ingen som gillar min HJÄRNA?

Bloggblad sa...

Du blekgröna kvinna: Hm... du kunde ju börja med lite rouge...

Så trist att jag skrämt upp dig för livet efter 50 - för mig kom det som en chock att så mycket hänger på den ålder som jag inte ägnat en tanke tidigare.

PGW sa...

På något vis inbillar jag mig att jag ska bli lämnad ifred någonstans efter 45 och nästan njuta av osynligheten. Ingen kommer förvänta sig att jag ska producera de 1,8 barnen och göra fantastisk karriär längre, jag får vara "normal-misslyckad" eller vad det nu blir, ifred.

Äsch jag har bara för tidig 40-årskris.

Jag kommer förmodligen vara ännu mer frustrerad vid 50, mer erfarenhet, presterar ännu mer och smartare och ingen vill veta av det ... jippi.

Rouge ... tycker du? ;-)