Statcounter

måndag, augusti 29, 2005

Trädet som aldrig dör...

Så stod det på lappen som följde med när jag köpte min lilla lilla kruka med ett litet litet skott av Ginko biloba i ett växthus på Kinnekulle 1999. Skottet frodades på den inglasade altanen under hela första sommaren, sen när den började tappa löv fick krukan stå bakom en gardin – och där glömde jag bort den. Bara en till synes död pinne som stack upp framåt vårkanten. Men det stod fortfarande på lappen att Ginko biloba är trädet som aldrig dör – och efter ett par skvättar med vatten sprack plötsligt små gröna skott fram igen.

Och så har det pågått, år efter år, fast min Ginko har ingen almanacka, den kan tappa bladen och visa fram nya i stort sett när som helst under året och jag blir lika glad varje gång pinnen grönskar. Det stod att man kunde plantera ut trädet efter 2 år, men jag har inte vågat ta steget förrän nu – den kräver för stor kruka nu för att få plats bakom gardinen i vinter. I år kom bladen så sent att jag trodde att det var kört. En halvmeter hög pinne… inte vackert precis, men så kom det små skott nångång efter midsommar och det blev altanplats som belöning! Nu har det fått en plats i sol och lä bakom en häck.

Bladen ska vara bra för minnet…. och sen var det nåt mer som jag har glömt. För jag vet ju inte hur jag ska komma åt detdäringa mot glömskan. Ska jag tugga dom eller koka te?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Å, då är det precis något sånt jag behöver. Något som aldrig dör. Annars dör allt grönt här, hej vilt. Och om bladen skulle vara bra för minnet, så kan det ju inte bli bättre.

Gagga sa...

Undrar om du inte borde knipsa av den en bit, annars lär den förbli en pinne med små gröna skott nertill.

PGW sa...

Vilket sympatiskt träd! Ger aldrig upp. Jag kunde ha ett som förebild kanske?

Ilva sa...

Inte nog med att det aldrig dor, det ar ju ett trad som fanns redan nar dinosaurierna levde-tala om att aldrig do....

Bloggblad sa...

Jaså, så gammalt? Har hört nåt namn typ japanskt/kinesiskt? tempelträd också.
Knipsa av... vilken tid gör jag det? Jag har knipsat ett par gånger lite då och då, men det verkade väldigt ovilligt att slå ut nytt då.
Kanske därför jag gillar trädet - för att det aldrig ger upp? Omedveten påminnelse?

Batbut sa...

tror Du ska satsa på att göra te på bladen. Underbart att ha något så beständigt i sitt liv.

Bloggblad sa...

Batbut: Mina högar med stryktvätt är också ganska beständiga...

Kristine: Det är min dator som dras på lönen och det översteg inkomsten! Men nu har jag fått lön på riktigt och känner mig stenrik. Inte för att lönen är hög - men den är PLUS!!!

The Female Dinousaur sa...

En liten påminnelse om hur livet kan vara kanske? När man tror att det är kört, så händer det mest oväntade...
En liten kommentar till din kommentar hos mig: Nästa gång du kommer till Stockholm lovar jag att guida dig runt på Kungl Musikaliska Akademien. Maila mig bara!

Bloggblad sa...

WOW! Det tackar jag för! Jag brukar ta mig en semesterdag i Sthlm nån gång per år - så det tänker jag utnyttja. Härligt!

Vi på Kantarellen sa...

Jag tror att Ginko är "ungdomens källa också".

Bloggblad sa...

Då blir det nog några blad på mackan ikväll...

Anonym sa...

Kanske baka en kaka med hackat grönt i?

Bloggblad sa...

Jag associerar till en gammal film där nån bakade in hasch i en kaka och det blev riktigt livat... Kanske nåt för konferenskaffet i skolan?