Statcounter

tisdag, augusti 02, 2005

Tvättmedelstips

Jag har inte (som vissa andra…hm…inga namn...) mögel (tillägg efter gaggas fantastiska uppvisning av hönstvätt: eller fjädrar)i min tvättmaskin. Men den bloggen påminde mig om nåt. Min karriär som tvättmedelsproducent. Jag hörde som barn att mormor (f.1882) tvättade i aska, och jag undrade förundrat hur man kunde tvätta i nåt så skitigt och dammigt. Konstigt nog frågade jag aldrig, bara accepterade fakta.

Men så för några år sen såg jag på teve om en tillbaka-till-naturen-dam som bodde långt ute i skogen och gjorde sitt eget tvättmedel av björkaska och vatten – direkt gick jag och skrapade ur braskaminen och gjorde sammaledes. Enkelt som bara den – man har i lagom med aska och häller på vatten i en stor hink, låter det stå ett dygn, tar bort det som flutit upp och använder vätskan direkt i tvättmaskinen. Perfekt! Ingen parfymlukt, och det fungerar även om sköjmedel, blir mjukt och lättstruket och antistatiskt. Alla fläckar försvinner. Billigt!

Jag höll på ett par år med detta baltande – enda problemet var att vi inte behöver elda när vädret är lämpligt att balta med vatten utomhus… så det blev lite kallt om fingrarna ibland. Och maken saknade att de rena kläderna luktade gott – nu luktade de inget alls.

Mitt i min produktionsperiod ringde ett företag och ville sälja tvättmedel en masse (det var innan jag hade NIX-at telefonen) och jag sa att jag inte behöver nåt, för jag gör mitt eget. Den unge killen kom av sig helt när jag berättade – trodde först att jag ljög, men jag övertygade honom om att detta märkliga var sant.

Långt senare kom det en ung tjej till vårt jobb efter avslutad karriär som telefonförsäljare av tvättmedel. Hon berättade för oss om detta trista jobb – och som kuriosa avslutade hon med att en av killarna ringt till en tokig kärring som gjorde sitt eget tvättmedel av aska…

16 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

Så om jag tömmer askkoppen i tvättmaskinen tillsammans med mina balklänningar...blir det rent då?

Ilva sa...

Maste det nodvandigt vara bjorkaska? Lite daligt med sadana har...

Cornelia sa...

Vi blir ofta uppringda av enkätundersökningar. De kan vara lika enerverande, särskilt när de rabblar upp 20 olika sorters tvättmedel som man ska betygsätta mellan 1 och 10. Nu kan man ju svara "aska är bäst" på alla såna frågor.

Bloggblad sa...

Mamselamsen: Pröva på dina egna klänningar i så fall...

Ilva: det går med gran också, fast det blir lite gulaktigt, så kör inte vittvätten i det.

Cornelia: Jag har slutat svara på sånt, för jag känner mig så dum - inte fasen tänker jag och känner efter varenda liten grej jag gör. Och att svara: "vet inte"... känns som om jag inte gjort läxan.

Gagga sa...

Undrar om det hade gått bättre med björkaska, när jag tvättade dunkuddar förut? Kolla bedrövelsen på min blog!

Bloggblad sa...

Ilva: Du ska ju upp till björklandet snart - aska väger inte mycket på flyget...

Mikusagi sa...

Haha, vad roligt att höra någon berätta om en själv så där! XD

anna sa...

det här har jag ett vagt minne av att mamma pratade om när jag var liten...att man kudne göra alltså, men jag tror det var ett av hennes projekt som hon inte genomförde!

crrly sa...

Fantastiskt kul knorr där på slutet!! :D

Bloggblad sa...

Tack - ja, det roliga är ju att det är sant!

Gagga sa...

Din historia är helt underbar! Fick inte ur mig det igår, eftersom jag var mest fixerad vid min egen tvättmaskin. Din historia hade en knorr på slutet, min hade bara fjädrar, blöta o ack så många.

Bloggblad sa...

Gagga: Men du vet väl att en nyhet är mer nyhet ju närmare i tid och plats den ligger. Så din befjädrade tvättmaskin är förstås mer aktuellt än mitt flera år gamla tvättmedel...

Gagga sa...

Idag har jag länkat till dig igen! Tror mig ha kommit på lösningen på ett för oss gemensamt dilemma!

Annela sa...

Balta?? Vad är det??

Bloggblad sa...

Annele: Hehe.... Kladda på öschöttska...:)

Bloggblad sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.