Statcounter

tisdag, september 20, 2005

I kväll....

Nu har den kommit, dagen som låg så långt borta när jag lovade att komma till en hembygdsförening och berätta om mormors mormor (1815-94) som hann vara med om (även för den tiden) exceptionellt mycket. Och fick ett ovanligt långt liv. Jag är laddad som bara den, har läst på alla gårdsnamn och tittat på kartan och öööövat. Men behöver nog några hållna tummar ändå...

Min dotter tyckte det blev för trist när jag provföreläste för henne i fredags, hon tyckte jag skulle klä ut mig och vara Britta-Cajsa, och berätta fritt i stället. Och visst har hon rätt! Det blir roligare. Jag har rotat fram en gammal östgötsk [öschöttsk] förningsduk som huckle och en virkad sjal. Det får räcka som förklädnad.

Jag har även plockat fram min gamla mormors uttryck: spranter i bena - klipanischer - tjistanes - emellertid och emedan - vurte... (varit) Och så ska jag riva av ett par egna sånger som bör passa i sammanhanget.

Jag tänker ha fusklapp - får skylla på minnet - går väl an när man är 79 år?

Det andra "giget" jag skrev om är klart nu - det gick bra. Inga falska toner som irrade sig fram under kyrkvalven. Men jag sjunger hellre i kör än ensam, känns vääääldigt ensamt...

Efter det här ska jag pusta ut och kanske hinner jag blogga lite igen. Är det nån som vill träffa Britta-Cajsa? Här är hon:

11 kommentarer:

Anonym sa...

Så fin hon är tösabiten...all lycka till... kan man få höra berättelsen någon gång...

Bloggblad sa...

Tösabit? Menar du Britta-Cajsa? Hon är 79 år och jag tycker att jag matchar den åldern rätt bra...

Höra? Njae - det blir svårt. Kör bara i slutna sällskap. Ska göra om det i november. Men läsa? kanske.

Cornelia sa...

Vilken söt liten gumma. Släktforskar du? I så fall, visst är det roligt. Jag har hittat många goa gubbar och gummmor i min släkt. Det är verkligen att resa i historien.

Bloggblad sa...

Jag fick överta en bunt med papper från en forskande släkting - historien om Britta-Cajsa var så pass fantastisk att vår tidning tog in den direkt när de hade en "släktsag"-serie. Och hembygdsföreningen i hennes hemby hörde av sig direkt. Plus några till som hade hört de här historierna som barn.

Anonym sa...

Snygg sjalett!

Anonym sa...

Så vackert leénde,

PGW sa...

Britta-Cajsa ser trevlig ut! Men säger hon saker som "klipanischer" så behöver jag nog en textremsa ..?

Bloggblad sa...

PGW: Jag tror nog att det är ett lokalt uttryck som faktiskt fortfarandes sägs ibland här. Ingen frågade vad jag menade ikväll:)
Britta-Cajsa var det klipanischer i, ska du se! Hon var inte rädd för besvär eller arbete!

Gagga sa...

Ska du inte skriva en bok om henne?

Bloggblad sa...

Njae... jag vet hur svårt det är att dels skriva, dels få ut det. Men nog finns det stoff. Kommer snart bildrapport!!!
Förresten gagga: min kompis har firat unionsupplösningen med en konsert där i dina gränstrakter precis nyligen.

maruschka sa...

79?...du ser inte ut att vara en dag äldre än 42!...