Statcounter

måndag, januari 30, 2006

Föredöme?

I morse vaknade jag som vanligt till P4 – och som vanligt fungerade det; jag var tvungen att gå upp och stänga av skiten – och wips! så var jag uppe! Tack för det, P4.

Men innan jag gick upp hörde jag hur de uppmanade folk att ringa och säga sin mening om huruvida folkvalda och idrottsstjärnor ska vara ett föredöme för andra; ska de inte få slå sig lösa och supa skallen av sig på krogen och vara som folk?

Jag blev så arg – men ringde inte – jag blir arg här i stället.
Är man som folk om man super sig dyngrak (deras uttryck) och bär sig åt? I så fall avstår jag gärna från att vara som folk.

Måste ”förebilderna” avstå för att vara just förebilder, har de ansvar inför ”svenska folket ute i stugorna”? Jag förstår inte frågan. För det första hatar jag uttrycket ”svenska folket” – som om vi vore ett särskilt folkslag och kändisarna ett annat. För det andra undrar jag om vi inte har ett ansvar inför oss själva i första hand? Vill jag vara ”dyngrak” och härja på stan? Det är ju mig själv jag visar upp då vare sig jag är folkvald eller kändis eller fru Svensson från "stugorna".

Att jag inte raglar omkring ”dyngrak” på stan beror faktiskt mer på att jag själv inte vill det, för min skull, än på att jag är lärare, körledare och folkvald i kyrkopolitiken. Och det är väl helt upp till min ”sort”, det ”svenska folket” att välja vilken förebild eller politiker jag vill ha. En som super och slåss på krogen eller en som inte gör det.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hear, hear! Kan bara instämma! I varje ord!

Vi på Kantarellen sa...

Exakt! Men visst bör folkvalda tänka sig för lite grann... jag vet en folkvald här i Nybban som som gjort så mycket jäkla dumt, innan han "kom upp sig". Den personen får inte min röst i alla fall.

Vonkis sa...

Frågan i det aktuella fallet tycker inte jag är huruvida folkvalda (och Anna Sjödin är ju inte folkvald...) ska "få" supa eller inte. Jag tycker att frågan mer handlar om vilket beteende vi kan förvänta/kräva av krogvakterna.

När är det ok av tre vakter att ge sig på en gäst, kvinna eller man, nykter, salongsberusad, dyngrak.

Själv har jag en kompis som bryskt blev utsläng från en krog för att hon satt i en soffa och blundade... Hon var inte full, hon försökte att samla tankarna i allt liv och stoj men det var tydligen inte ok, för hon skulle ut. Till varje pris.

Anonym sa...

Mitt inlägg här handlar INTE om SSU:s ordförande!

Är man myndig är det lagligt att supa sig dyngrak. Vill man göra det får man också stå för eventuella konsekvenser. Som minnesluckor, allmänt korkat beteende och därefter kanske dåligt rykte. Och i vissa specifika fall, sparken från jobbet, avgång, icke omvald.

Mycket enkelt. Man väljer själv. Precis som jag väljer vem jag röstar på, tror på, litar på, har förtroende för. Och det kanske inte är traktens fylltratt. Men det är inte stans nykterhetsivrande absolutist heller...

Bloggblad sa...

Just det, till både Vonkis och Monica. Ingen har rätt att bete sig illa mot nån.
Och - det är urdumt att tro att det är "förebilden" som väljer att vara förebild. Det gör man inte själv. Alla väljer alltid själva sin egen förebild.
Men - då gäller det att uppträda så att man ens kommer ifråga.
Liksom Monica blir jag alltid skeptisk om folk verkar FÖR perfekta, då klämmer det oftast en sko nånstans.

Anonym sa...

En människa, oavsett vad han / hon har för befattning, som måste "supa skallen"...är en osäker människa med problem. Tragiskt att denne människa kanske ska leda vårt samhälle framåt - eller bakåt?

Farsan_Baloo sa...

Uppenbarligen har vi likartade radioupplevelser du och jag, negativa!

Om man ser till sakfrågan här har du alldeles rätt. Är det så att vi inte gillar folk som är fulla och slåss, ja då röstar vi inte på dem. Problemet löst!

Tycker i vi att Kajsa Bergqvist är en bortsämd skitunge som flyttar till Monaco med alla sina pengar och inte ger tillbaka till det svenska samhället? Ja då köper vi inte sånt hon gör reklam för och betalar inte dyra biljetter för att se henne hoppa. Problemet löst!

Anonym sa...

Exakt, det handlar om förhållningssätt och du har helt rätt. Det är det där med att generalisera, slå ihop folk som en klump, en massa, att inte ta ansvar för sina handlingar. Många poänger i dina tankar!

Bloggblad sa...

Så trevligt att vi är så många som är ense!
För även om det är sig själv man ska vara rädd om och inte skämma ut sig - så tycker jag nog att man har lite mer att tänka på i ledarposition - om man vill ha folks förtroende.

(Och, Monica: det finns inte mycket annat som får upp mig tidigt om morgnarna!)

Anonym sa...

Håller helt med dig. Och att som löpsedlarna gör idag skrika ut: Hon festade i nio timmar - vad menar de med det? Är det något fel i att festa nu också?
RS
kulturbloggen.com

Bloggblad sa...

Just det! Dom som gör löpsedlar skulle följa med oss på en körresa - där är det fest dygnet runt. Fast ingen behöver skämmas ändå... eller avgå från nåt jobb.

The Female Dinousaur sa...

Jag går ibland helt bananas på kvällstidningarna och deras rubriksättning. Senast var det Birgit Nilsson som höll sin död hemlig, och nu får man minsann inte festa längre...

Anonym sa...

Offentlig eller inte,, jag förstår inte uttrycket "dyng rak", har aldrig upplevt detta fenomen! Men vem man än är, offentlig/förälder/mor/far/syster/bror osv osv, tycker jag det är skrämmande, att många skyller på spriten, "jag minns inte"!
Bra inlägg!

Bloggblad sa...

Tack Rita, nej "dyngrak" är nog ett slags förskönande omskrivning för "stupfull". För rak står man väl knappast...