Statcounter

onsdag, februari 01, 2006

Rysk manskör

Nu är jag salig, lite svävande i gången... men jag har inte varit på Crazy Horse med SSU, utan jag svävar av Sången... Jag har varit och lyssnat på en rysk manskör. Och så fort vi snackar ryskt när det gäller musik - då handlar det om proffs. Superproffs. Synd att det inte var obligatorisk närvaro för herrarna i vår kör... (Kunde man fått dem att stanna till lördag när vi ska sjunga? Värdefullt tillskott hade det varit!)

De heter The Optina Pustyn choir och kommer från St. Petersburg.
Sex killar, inte särskilt gamla, men var och en hade högsta tänkbara utbildning. Det ovanliga var att dirigenten stod mitt i halvcirkeln bland de andra med ansiktet mot publiken. Jag har aldrig sett nåt liknande. Den här killen har inte gått samma kurs som jag, om jag uttrycker mig lite försiktigt. Snarare överkursernas överkurs. Nåt 1-2-3-4 var det inte heller tal om, snarare ett mellanting mellan chi gong och teckenspråk. Inte bara jag känner till det där med ryska proffs... det var fullsatt, så jag är sned i ryggen efter att ha hängt en halvmeter åt sidan för att se honom där jag satt till hälften bakom en pelare, men det var det värt. Varenda ton och varenda stavelse hade han i fingrarna - händerna - armarna!

En annan kyrkdam som satt nära mig höll på att svimma när baskillen sjöng solo. Det kändes ända ner i magen även på mig, men kompisen ville ha hem honom under balkongen... Jag kunde nöjt mig med dirigenten...

20 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, oj, oj. Du låter smått förälskad! Vad härligt, att bli så "höjd". Själv har jag varit på Taize'mässa, försökte "pipa" mig igenom de höga tonerna. F. ö var det vackert med alla ljus och de andras sång. Dröm sött om dirigenten!

Vi på Kantarellen sa...

Karlar...karlar. Snart börjar Tour de France!!

Anonym sa...

Ojdå, det där skulle jag inte ha något emot att höra. Men jag hörde Klimenko en gång för många år sen.

Anonym sa...

Lyssnade till en rysk manskör för några år sedan i en av våra kyrkor, en kör av munkar. Vi ville bära hem en av bassångarna och en av tenorerna från den kören också. Som tur var sålde de skivor.

Cornelia sa...

Jag kände mej ungefär lika lyrisk efter gosskören i söndags

Bloggblad sa...

Jag köpte förstås en skiva! Har redan lagt över den på min Mp3-spelare så de ska komma ända in i själen. (Jag tror den sitter i öronen)
Klimenko - jag tänkte faktiskt på honom, för han var förut den lägsta jag hört.

Anonym sa...

mmmmm vissa män som har riktigt låg bas (även när de pratar) brrrr* jättesexigt! Hade de skägg oxå som kronan på verket?

Elisabet. sa...

Jag hade en gång en arbetskamrat som var med i kyrkokören hemma. Så åkte kören till Moskva eller Leningrad på liten "turné". Och när dom kom hem, berättade arb.kamraten följande, som jag aldrig har glömt:
Körsångarna satt i en stor rysk matsal, i en restaurang, om jag minns rätt. För att visa sin uppskattning av maten, ställer sig hela kören upp och sjunger "Uti vår hage där växa ...".
Efteråt, berättade arb.kamraten, rann tårarna på de ryska vännerna/matgästerna!
Och när hon berättade detta för mig, hade jag svårt att hålla gråten, så rörd blev jag.
Tänk, vad musik kan förena känslor.

Morgondimma sa...

Oh det låter som en upplevelse. Jag vill också höra basar så det murrar i maggropen *L*

Bloggblad sa...

Morgondimma - det här var sista chansen, de har uppträtt på 10 ställen sen förra fredagen.

Elisabet: Det förvånar mig inte ett dugg. Och med alla de körer jag varit med i har vi knappt kunnat en "tack för maten"-sång utan skruvat oss och blivit besvärade...

En lettisk kör som var här och uppträdde, drog oväntat igång med "Den svenska folkvisan" (stod det som titel i deras noter) på en konsert. Och snacka om att de nästan kom av sig när hela publiken reste sig. Det var Kungssången de sjöng... Men att ha övat in den på svenska!!!

Monica med yffen sa...

Ja, ryssar brukar inte göra något halvdant och går genom de hårda skolorna. Vi såg rysk folkdans och folkmusik i S:t Petersburg i våras. Det var en upplevelse, för att inte tala om den riska cyrkusen.

Monica med yffen sa...

Ryska cirkusen ska det vara. (Har inte rökt på hela kvällen, du ser vad som händer...)

Miss Piggy sa...

Jag har aldrig varit på en riktigt körkonsert! Det hade varit kul. Precis som balett eller nån opera! Det är så, när jag bor lite i fel hörn av landet, det kostar en del att ta sig dit där det händer saker..tyvärr!

Bloggblad sa...

Jovisst sitter det kvar - speciellt när jag kan repetera med cd-skivan.
Pia: jag blir förstås nyfiken, var bor du då? Kyrkor brukar alltid bjuda på konserter ganska ofta - och inte bara religiöst - oftast är det dessutom gratis.
Bio och teater kommer jag sällan iväg på, men det ska mycket till för att hålla mig borta från körkonserter...

Batbut sa...

Jaha, och vad skulle herrn i huset säga om Du släpade med Dig en dirigent hem?
Btw så kanske Du skulle varit med på SSU - det hade antagligen blivit lite mer ordning i leden då *S*

Bloggblad sa...

Batbut: Oj, tänkte inte på det...
På fråga 2: Tar dom med tanter i ungdomsförbundet?

Vonkis sa...

Jag måste helt klart börja håll abättre koll på vad som händer här omkring. Jag missar ju en massa bra saker!

Bloggblad sa...

Vonkis: Det stod i tidningen igår - på en norrköpingssida t.o.m.! Du gick verkligen miste om nåt!

Miss Piggy sa...

*ler*
I sydvästra Blekinge, Sveriges trädgård, kallad!
;)

Bloggblad sa...

Å, jag trodde det var övre Norrlands inland... där nere hos dig är det tätt mellan kyrkorna, men jag vet att många som inte är vana vid det, inte tänker på att det ges mängder med fina konserter i kyrkor. Fördelarna är flera - oftast gratis - ingen förbeställning!
Lycka till!