Statcounter

onsdag, mars 22, 2006

Bokutmaning

Från Kulturbloggen fick jag en utmaning om att skriva om den bästa bok jag läst. Det var en svår utmaning. Jag började sluka böcker så fort jag lärde mig läsa och sen har jag slukat vidare i 50 år... Så det blir inte EN bok utan ett par stycken i olika kategorier.

Första och största bokminnet: Kajsa reser till Solköping, Edith Unnerstad FEL FEL FEL - det är Jeanna Oterdahl som skrivit den - uppdaterad ett och ett halvt år senare efter att en läsare sett och påpekat detta slarvfel. Jag läste alldeles själv rakt igenom. Jag har hittat den på antikvariat nyligen och försökte läsa den med en 7-årig elev. Det gick inte. Totalt obegripliga ord och begrepp för en modern unge.

Sorgligaste gråtboken: Törnfåglarna, av? (dessutom hade jag bihåleinflammation så jag höll på att kvävas av snor och tårar den helgen!)

Roligaste skrattboken: Wilt, Tom Sharpe. Jag skrattade så hejdlöst om kvällarna att jag höll på att bli utslängd från sovrummet. Maken påstod att det bara inte går att skratta så högt och länge åt en BOK. Sen låg han och flabbade själv när han tog över den... Blev grymt besviken över att filmen inte alls var rolig.

Bästa fackboken: Ordet är ditt, Patricia Tudor-Sandahl. Mailade till henne och tackade och fick ett mycket trevligt och personligt svar.

Krångligaste att komma igenom: The Artist's Way, Julia Cameron. Mitt skollärarengelska ordförråd täckte liksom inte alla amerikanska specialuttryck, men jag kom igenom och fick mängder av inspiration.

Bästa boken i 20-årsåldern: En clowns åsikter, Heinrich Böll (Läste den 2 gånger på tyska och 3 gånger på svenska och såg filmen två gånger... vet inte om jag skulle gilla den nu, 30 år senare.)

Bästa boken i "modern tid": Det sjunde mötet, Herrbjörg Wassmo.

Hemskaste boken: På andra sidan tystnaden, André Brink. Så skrämmande otäck att jag blundade ibland.

Bästa talbok: Vargskinnet, alla 3, Kerstin Ekman. Jag förstod inte den skrivna dialekten, därför var jag tvungen att låna talboken - och det var bra. Första gången jag inte somnat efter första kapitlet, vilken berättelse!

Och nu ska jag gå och lägga mig med en islänning... minns inte vad han heter, men spännande är han...

Uppdatering: Häng gärna på och ge boktips!

9 kommentarer:

Gagga sa...

Aha, du läser Kvinna i grönt, eller möjligen Glasbruket!? Minns heller inte hans namn, men spännande är de. Svårt bara att hålla reda på alla konstiga isländska namn.

Lyckliga Grodan sa...

jag älskar Vargskinnet... en makalös berättelse..
Kerstin Ekmans böcker är bra.. såå bra.

Bloggblad sa...

Just det! Glasbruket var det! Kvinna i grönt har jag redan läst.

Kerstin Ekmans svit om kvinnor i Katrineholm läste jag för många år sen, också berättelser som fastnar.

Anonym sa...

Törnfåglarna...då grät jag också massor. Annars var det inga böcker, som du nämnde, som jag har läst.
Jag är så dålig att komma ihåt titlar.

CV sa...

Bra boktips. Den första boken man läst brukar sätta outplånliga spår har jag märkt. Flera som skriver om bästa boken skriver om sin första bok.
Också Pulllman när jag hörde honom berätta i ett seminarium på bokmässan 2005.
RS
kulturbloggen.com

anna sa...

historikern av elisabeth kostova är grymt bra! och har precis kommit ut, I adore!

Gagga sa...

Nu prövar jag igen! Ser att Smenita har gått av passet ;)
Så här skrev jag förgäves förut:
Som en bieffekt får ni idag tips om en underbar bok på min blogg!

Nu står det trgrrc (inte lika snygg o sträng, va?;))

Bloggblad sa...

Gagga: nej, det är en velig typ.

Anna: Har aldrig hört talas om, men ska hålla ögonen öppna.

Gunnel: Då har du lite kvar att läsa.

CV: Jag drömde om att kunna läsa böcker ändå från det jag började lära mig vid 5. Tror att stavade mig igenom Pippi vid Söderhavet ännu tidigare, fast med lite hjälp. Men Pippi var så långt borta från verkligheten. Kajsa däremot - hon kunde varit jag.

Anonym sa...

Håller med om att Tom Sharpe´s böcker tillhör de roligaste som finns. Jag har hört att en del mäniskor inte tycker de är roliga på grund av politisk inkorrekthet och det säger väl en del om de människornas sinne för humor.