Statcounter

söndag, april 16, 2006

En dag kvar...

… och sen är sköna lovet slut.

Vill inte jobba – inget kul längre. Fyra av mina elever har stuckit – gissningsvis till ”hemlandet” som de kallar det trots att alla fyra bröderna är födda i Sverige. Ingen vet när och om de kommer tillbaka – och med dem försvann mer än hälften av mitt jobb. Första veckorna flummade jag runt och hjälpte till lite här och där på deras lektioner, men så kan jag inte jobba.

Nu har jag en elev kvar på skola I, Två elever på skola II och en nykommen elev på skola III. Det var ju tur att en sådan dök upp på ett sätt – men otur att det blev på ytterligare en skola.

Ska jag se det positivt – vilket jag inte har för vana att göra även om jag låtsas det ibland – så får jag se olika skolor. Ska jag se det som det är, så är det pest. Jag måste förflytta mig under raster och luncher för att få schemat att gå ihop. Och med det missar jag det väsentliga i arbetslivet: fikapauserna.

Ännu mer negativt är att jag på nya skolan inte har någonstans att vara, får hitta ett ledigt rum och hoppas att ingen behöver det bättre. Inte på någon skola har jag ett skrivbord eller ens en hylla, bara ett fack i A4-format på en av dem. Så länge jag bara var på två skolor stod jag ut. Men nu – tre skolor… inga raster, ingen tillhörighet… Blä! Jag gör det bara för pengar… Har ingen lust alls. Snart ska jag ha lönesamtal – och gissa om jag kommer att använda de här nackdelarna till min fördel!

På skola III har de visserligen ett trevligt personalrum, men eftersom det ligger på fjärde våningen är det ingen som går dit, så man tar sig en kopp kaffe i det lilla köket på varje plan och umgås inte med kollegorna... På skola II hinner jag aldrig till personalrummet...för långt bort från min smatt. Å, vad jag kommer att sakna p-rummet på skola I - helt centralt, alla samlas där vid varje ledigt tillfälle... men där hinner jag möjligen umgås 10 minuter varje torsdag...

Mitt mantra är numera: kom ihåg att du får lön.... kom ihåg att du får lön.... kom ihåg att du får... osv.

För att inte låta riktigt så negativ som jag är, ska jag tala om att mina elever är jättegulliga.

25 kommentarer:

Humlan sa...

Detta låter både stressande och tråkigt, dessutom missar du väl en massa information och gemenskap.

Man kan ju inte jobba för lön allena...

Gagga sa...

Va!!! Är ditt påsklov slut. Mitt börjar nu. Tur det eftersom jag har ryggskott.

Monica med yffen sa...

Det låter jobbigt att alternera mellan tre platser och du har verkligen en bra sak att ta upp på lönesamtalet!

Anonym sa...

Men fy för den lede vilken arbetssituation!

Bloggblad sa...

Humlan: Fram till sommarlovet ska jag klara det. Och info... jag får nog själv kolla upp om ungarna ska iväg på nåt - det har jag vant mig vid ändå, för lärarna glömmer ofta bort det. Säger inget om det - jag har själv varit klasslärare...

Gagga: Ni hade ju senare sportlov.

Mmy: Fast jag får inte vara för krävande, för då kanske jag inte får nåt jobb alls till hösten-

En liten tant: Tack - empati tas tacksamt emot.

Anonym sa...

Oj, vad jag förstår dig! Jag jobbar visserligen bekvämt hemma, men saknar också kafferum! Författare och frilansande journalister och annat löst folk borde ha ett fikarum i varje stadsdel.... :-)
Du, det måste gå att ändra det där på något vis? Du måste ju ha en fast plats att jobba på och träffa de andra vuxna i skolan.

gts sa...

Tack Bloggblad för att du uppmärksammade mig på att kommentarerna på min blogg inte funkade. Det är ett spammskydd i WordPress som tydligen skyddar mot ALLT. Borttaget nu.

Av ditt inlägg här gissar jag att du saknar en annan viktig del i arbetet, förutom fikapauserna, nämligen arbetskamrater (hänger rätt mycket ihop med fikapauser).

Stickbloggen sa...

Och så har du oss i bloggrike:)

Bloggblad sa...

Ab: de två år jag var tjänstledig saknade jag enbart fikapauserna. Och lönen...
Monica: Bloggandet är till viss del en ersättning för arbetskamrater - men att sticka iväg just när de andra plockar fram kaffepannan, det är inte kul.

Hans: Då kanske du förstår varför du får så få kommentarer...:)

Bloggblad sa...

Hans igen: Det går inte att komma till din blogg den här vägen - spelar du svåråtkomlig :)?

CV sa...

Själv började jag jobba redan idag, annandag påsk. Men jag klagar inte, jag sitter just nu på Arlanda och väntar på planet som ska ta mig till Moskva.
RS
kulturbloggen.com

Bloggblad sa...

CV: Åh, det låter betydligt mer spännande än det som väntar mig i morgon...Pratar du ryska?

Anonym sa...

Åh vad det låter splittrat det där att fara mellan olika skolor! Mitt Påsklov är också slut nu och jag är tyvärr inte sugen på skolvärlden just nu! Suck!

Anonym sa...

Att enbart jobba för att få lön är varken tillfredställande eller utvecklande. Jag hoppas du kan ändra på det förhållandet snart.

Bloggblad sa...

Just nu kan jag inte göra nåt - jag måste ju dit där eleverna är, men jag tänker se till att det inte blir så splittrat till hösten. Om det finns några elever kvar åt mig då... det vet jag inte än.

Anonym sa...

Skulle inte vilja byta med dig. Måste vara hemskt att inte känna sig riktigt hemma någonstans. Fikapauserna är så viktiga. Jag som klagar på att dom tagit bort fredagsfikat medans jag var sjukskriven. Det var så spännande och se vad som bjöds. Ska nog sluta klaga på det.

Anonym sa...

Fika med arbetskompisarna som är så viktigt. Men håll kvar ditt mantra, det tröstar väl lite i alla fall! Synd du bor så långt bort, annars kunde jag komma å fika med dej på nån rast, *skratt*

Elisabet. sa...

Ja, jag håller med alla ovanstående. Fikaraster eller lite opretentiös tillvaro med arbetskamrater betyder så mycket.
Lite småprat så där ... en god kaka .. nån som har bakat ... och genast blir det lite guldkant på tillvaron.

Anonym sa...

För jävligt när det känns som att man bara jobbar för lönen.Men det händer oss alla, vid olika tillfällen.

Men jag lider med dig, sätt dit dem vad gäller stålarna - om det nu för tillfället är det enda du jobbar för så ska det vara ordentligt med dem.

Bloggblad sa...

Tack för allt stöd! Det är skittråkigt. I dag när jag laddat upp för att åtminstone vara positiv mot eleverna, var elev nr 2 på skola III sjuk. Blev alltså bara en lektion. Jag gick hem efter första lektionen i ren protest över att inte ha nånstans att vara. Fast en tyst sån, för ingen märkte att jag gick... Blir ju liksom ingen tom plats...:)

Bloggblad sa...

Magnus: Vilken konstig sida jag kommer in på när jag klickar på ditt namn! Är det din blogg - eller en delad sådan?

Anonym sa...

Håller med de övriga. Så tråkigt för dig! Kram från Frösön!

Vi på Kantarellen sa...

Jaa, tänk på lönen... det är väl det enda i detta röriga.

Anonym sa...

jag vet inte var du hamnar:) Men nu klickade jag sjalv och kom bara till min egen start sida.

Lanken http://amstxl.blogs.se/ ar kanske annorlunda.

Min sida ska ha bada adresserna, men nu maste jag kolla upp det dar.

Mette sa...

Usch ja... det låter inte alls skoj. Jag funderade ett tag på att pendla mellan olika tidningar som korrekturläsare på den tiden när jag hade mina små fötter inne där... men nä... fy... jag vill vara på ETT ställe.

Ja tänk lön, lön, lön, lön... och så sommarlov förståss!!