Statcounter

onsdag, maj 31, 2006

Sista maj

Inte klokt. Så här dags på året brukar salladen gro redan, blomsterlådorna brukar prunka och altanen har skinande rena fönster...

Och idag - när jag på min lediga dag käckt klev ut med jordpåse i ena handen och grävinstrument i den andra - fick jag vända om, gå in igen och ta på fleeceväst och mössa för att inte frysa sönder medan jag tog itu med trädgårdsmästeriet. Altanen har varit med om en enda lunch hittills - och jag har inte riskerat frysskador för att tvätta rutorna än. Det är den första juni morgon... Ingen växthuseffekt i sikte här!
Men nu är det gjort. Det ska bli massor av körsbärstomater är det tänkt... hm...och annat. Både nyttigt för ögat och munnen. För säkerhets skull pekade jag åt komposthållet med bestämt hand och sträng blick innan jag satte ut krukor och hängde upp lådor. Hoppas dom fattade vinken. En liten liten solglimt fick prästkragarna se innan himlen öppnade alla spjäll och vattnade dem...
Ska det hålla på så här, då går jag över till pappersblommor. De här två tulpanerna vek jag igår ihop med en elev. Det blev många nya bra ord: stjälk, kronblad, tvären, bredden, diagonalen, längs med, stå stadigt, stjälpa... Fast det är väl ingen som tror att jag kan vika sånt här själv? Nej då, det fanns en mall i matteboken!

18 kommentarer:

Ilva sa...

det var som attan Bloggis! Du kan borja salja... och om du plastlackar dem sa kan du stalla ut dem i rabatterna!

Monica med yffen sa...

Vilken bra idé med papperstulpaner för en som inte har så gröna fingrar. Kan du maila instruktionerna? :)

Vonkis sa...

Blir så sugen på att ha en egen liten trädgård så här års.

Bloggblad sa...

Ilva: Kan nästan se mig stå på torget och sälja...

MmY: Nänänä - yrkeshemlighet!

Vonkis: Du får gärna ta ett tag i mina rabatter... jag har flera som kommer att få växa igen iår, sen kör vi över med gräsklipparen...:)

Bloggblad sa...

Monica: Klart att en äkta tant har pelargoner... fast jag klarar inte att få dem att övervintra sen vi fick nytt garage - ej vinterbonat och fönsterlöst.

Anonym sa...

Jag tappar hakan! Förlåt mig, jag har haft fördomar om dig:-) *skrattar* Mina blomlådor gapar stort och jag kan se blomjord i gapet. Men vänta du.. När skolavslutningen i kyrkan är avklarad brukar vi gå lös i Heden och komma hem med plantor... Endast 8 pelargoner överlevde, vi köpte få se... 15 stycken förra året.. Hrmf....Grannen är medskyldig!

Tankevågor sa...

Det är faktiskt värme som behövs nu. Inget vill riktigt sätta fart och växa på min takterass utom en stor Löjtnadshjärta. *fryser jag med*

Anonym sa...

Ja nu vill vi nog ha lite värme. Börjar bli på tiden.
Lycka till med tomaterna

Anonym sa...

Jag har inte ens börjat "sommra" min altan, ogräset frodas, och jag håller på att frysa ihjäl!

Visionary soul sa...

Här i de nordliga delarna av landet är det ungefär så kallt som det brukar vara så här års... så jag klagar faktiskt inte över det! :-) Det kunde få låta bli att skvätta hela tiden, men annars klarar sig faktiskt de utplacerade balkongplantorna bra (än så länge, peppar peppar...) Skulle de stryka med, så är det väldigt fint med hemvikta blommor också! :-)

Humlan sa...

...en fördel med hemvikta blommor, dom behöver inte planteras om!
...men dom doftar inte och växer inte heller...
nä, jag tror jag fortsätter och påta i jorden, trots att jag inte törs sätta ut något än
men dom var fina, dom hemvikta (och tomaterna är ju supergoda när man får dem solmogna!)

Vi på Kantarellen sa...

Jag har också blomlådor!!!!!!!!


På Mamsans... dock inga pelargoner.

Bloggblad sa...

Välkommen, Visionära själ!

"Somra" var ett himla bra ord! Tack för det.

Anonym sa...

ah - en hälsning till Holland? *ler*

Bloggblad sa...

Josephine: öh...joo... hm... det tänkte jag FÖRSTÅS på...*ljuger lite lagom*

Anonym sa...

hmm.. en mattebok.. jag som varken har gröna fingrar (ens när jag doppar dem i en färgburk;) eller är ett matematiskt geni..
Snälla, snälla, Snälla Bloggblad.. Var hittar jag receptet på de här vackra papperstulpanerna? De skulle bli utmärkta ögongodisar i jagets nya lägenheten *ler snällt*

Bloggblad sa...

Excessa: Jag har ingen sån bok hemma, den heter Mattemosaik, åk 3...
Jag minns hur man gjorde, men jag klarar inte att skriva beskrivning. Det var krångligt nog att klura ut det... Men om jag kommer åt boken (jag har inte matte, eleven har den bara med sig ibland när det är nåt svårt) kan jag kopiera sidan med instruktioner.

Anonym sa...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»