Statcounter

söndag, juni 04, 2006

Ett kliv bakåt...

I dag har jag taigt ett jättekliv in i det förflutna. Rakt in i 50-talet. Och jag har lite svårt att kliva tillbaka in i nuet eftersom det väckte en massa minnen.

Mina föräldrar var officerare i Frälsningsarmén och därför tillbringade jag mina första 9 år kringflackandes i södra och mellersta Sverige. Ett eller två år på varje ställe, i färdigmöblerade lägenheter ovanpå kårlokalerna. Oftast så lyhörda att det gick att avgöra vilken typ av möte som pågick – om jag inte redan var med därnere själv och fick tiden att gå genom att fantisera. Att göra nåt annat än att sitta still och sköta sig var otänkbart.

Det var ett mycket annorlunda liv mot det ”vanliga” som jag levde sen när de lämnade den banan och började arbeta inom Svenska kyrkan. Och jag har inte saknat det. Tvärtom, jag har hållit mig därifrån. Men – jag råkade få ögonen på deras annons i tidningen häromdagen. Jag såg att den 14-åring som jag var dökär i när jag var 8 år skulle komma till Norrköping just idag. Nyfiken tog överhand och jag åkte dit.

Det var intressant och ganska så känslosamt. När hornmusiken drog igång var jag inte beredd, det började läcka ur ögonen på mig direkt och jag förflyttades bakåt i tiden till gamla dammiga fullsatta lokaler. Sen gick det lättare eftersom så mycket är förändrat. Jag kände inte riktigt igen språket och det var många nya sånger. Riktigt lättsamt och trevligt var det. Men jag saknade de röda blusarna, bonnetterna och gitarrerna! (Ska jag gå på ett möte vart 40:de år, då ska det vara som förr!)

Och 14-åringen då? Hm…tja.. han var inte 14 år längre med lockigt hår och jättetuff duffeljacka… snarare gubbe med tunt hår och dubbelhakor… Men å andra sidan är ju inte jag heller 8 år…

27 kommentarer:

Anonym sa...

Vad roligt du har skrivit. Håller med dit fullt ut...klart att det ska vara som förr. Inte oftare än du kommer på besök så borde dom skärpa till sig.

Anonym sa...

hornmusiken?

Bloggblad sa...

Anne-Maj: Oj, det kanske bara är en frälsisterm? Vad säger man? Brass? Tuba, horn, trumpet, basun...m.fl.

Anonym sa...

Ja "Frälsis" är nog lite annorlunda än Sv Kyrkan, tror jag men vet ju inte, eftersom jag inte har någon erfarenhet av det första. Modigt av dig att åka dit. Förstår att det väckte mkt inom dig, kanske både sorg och glädje. Själv har jag varit i Frösö kyrka idag, en vacker mässa med mkt god musik. Har du kollat in den nya psalmboken? Så många fina texter.

Bloggblad sa...

Eva: Nej, jag har inte haft tillfälle att titta i den. Var ju lite sur ett tag att inte någon av mina texter kom med...:)men det har gått över nu när jag får med dem på annat håll.

Anonym sa...

Aha nu förstår jag!

Uppdraget "sången" är slutförd! Helt improserat, ingen större översättningsjobb. Om man ska översätta till svenskt teckenspråk ska jag ha gjort det ordentligt.. Det här är på skoj!

Bloggblad sa...

Anne-Maj: Nu vill jag se den på din tecken-blogg. Medan jag väntar har jag klickat på den superba teckenspråkslektionen. Så lätt det ser ut med ett tecken i taget och skriven översättning.

Anonym sa...

Var har du dina texter?

Bloggblad sa...

Eva: De har jag inte lagt ut någonstans. Några texter finns på hemsidan, men de flesta finns bara IRL.

Vi på Kantarellen sa...

Visst är det häftigt att möta folk från förr. Tänk så gamla DE har blivit.

Anonym sa...

Ha, ha....där sa mamselamsen ett sant ord. DE har blivit äldre! Håller fullständigt med!

Elisabet. sa...

Jag känner igen mig precis.
Fast för mig var det pingstkyrkan.

Och när jag hör "Ovan där" eller "De komma från öst och väst ..", översköljs jag av känslor som jag inte riktigt kan beskriva.

Batbut sa...

En fin historia, men jag kan slå vad om att Du åldrats med större behag än vad han hade eller? Jag menar, han har blivit gubbe men Du är väl inte tant heller?

Bloggblad sa...

Eva, Mamsen, Batbut m.fl.: Ni har läst helt rätt mellan raderna! Det är inte jag som blivit gammal!

Elisabet: "De komma från öst och väst" är skriven till ett stort Frälsismöte för länge sen, då ett fartyg förliste och flera musiker omkom. Deras stolar stod tomma på mötet och då skrevs versen "de komma från stormigt hav" just till dem som omkom. Skönt att nån förstår det där med känslorna som inte går att beskriva. Inte sorg, inte glädje... utan nåt annat.

Monica: Tack!

Mette sa...

Jasså.... har inte soldaterna längre de där kläderna? Det trodde jag! När jag var liten hade de det! Men nu... hm.. jag har faktiskt ingen aning. Men jag vet ju å andra sidan inte nu när jag sett någon soldat nu med heller då.

Hm... Men att han kände igen dig! Helt otroligt! Vad kul!

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vilket inlägg! Jag fick gåshud av att läsa det, du har materialet till en bok och förmågan att skriva! Uppenbarligen gillar du också att skriva, annars skulle du inte ha en blogg - så skriv boken!

Fria Foten sa...

Härlig berättelse. Har svårt att föreställa mig hur det var på den tiden, men en grej vet jag och det är att du fick musiken med dig i blodet från den tiden.

Bloggblad sa...

Mette: Nu har du läst fel - han kände inte alls igen mig, bara mitt namn och att det bodde flera "ungar" i huset... :)

Karin: Tack! Så glad jag blir.

Flaxa: Jodu, där var det inte nån fråga om huruvida man var musikalisk eller ej. Det var bara att hänga med.

Anonym sa...

Underbar minnesbild!
Tänk att de attraktiva ungdomskärlekarna förändras... märkligt :)

Bloggblad sa...

Mifflan: Jag har postat ett stort kuvert till dig idag!

Anonym sa...

Bloggblad! Sången på teckenspråk finns i min blogg för ovanlighetens skull. Inte på teckenspråksbloggen. Gå lite längre ner förbi dövprästen! Nu förstår jag att man måste TRÄNA körsång. Samma sak med teckenspråk!

Klimakteriehäxan sa...

Bättre att återse en förlorad kärlek och inse att man inte gick miste om så mycket... mycket bättre än att återse honom och vrållängta tillbaka!
Däremot kan man ju undra lite över om han insåg vad han missade?

Cornelia sa...

Jag kan i alla fall inte låta bli att stanna och lyssna när de spelar. Jag tycker det är vacker t och gripande.

Anonym sa...

Vad menas med IRL?

Bloggblad sa...

Klimakteriehäxan: Han såg ut att må så väl med sin fru...:)

Cornelia: De som finns kvar i Nrkpg är så pass gamla att de inte spelar ute på stan så ofta. Och dessutom är jag aldrig där på lördagar ändå. Min i S-e är de visst ganska aktiva.

Eva: IRL = in real life. Vilket en del påstår att det är att sitta vid datorn och surfa. De kallar det i stället för AFK = away from keyboard...

Mette sa...

Aha Bloggis!! Jag tänkte på mailet (inlägget på min blogg???) du skrev men då missförstod jag det! = /

"Skyller på huvudvärken"

Anonym sa...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»