Statcounter

lördag, juli 15, 2006

Kliande fundering

Ungefär som irriterande klåda kommer varje sommar samma fundering när jag är ute och går. I år har den inte kliat så mycket som förr om åren - och det var just därför den kom i dag. Det har tidigare kryllat av fjärilar av arten påfågelsöga utmed min stig. Och hur uttrycker man det lite mindre krångligt?
Jag har sett ett påfågelsöga (... som ramlat ur en påfågel som flög förbi...)
Jag har sett en påfågelsöga (... och genast låter jag som en av mina invandrarelever...)
Jag har sett en fjäril av arten påfågelsöga (... och jag låter som den gamla skolfröken jag är)
Jag har sett en påfågelsögefjäril (...och tungar vrickar loss)
Jag har sett på fågels öga (...särskrivningsvarianten blir ju faktiskt rolig men kommer rätt långt från sanningen)

Sen kommer nästa undring. Vad säger jag när jag har sett många (eller som i år, inga) fjärilar av arten påfågelsöga?
Smaka på det: inga påfågelsögon... inga påfågelsöga... inga på fågels öga (nu retas jag med alla särskrivare, f'låt)

Det är betydligt lättare att berätta att det bor en korpfamilj i en dunge intill gamla järvägsspåret. I dag var en av dem tjurig och flög iväg med ett jäkla krp-ande. Hoppas det inte var en olycksvariant av arten korp...

28 kommentarer:

Humlan sa...

Hmm, nu börjar det klia här också... :-)

Anonym sa...

När vi ändå är i farten så kan en hare vara rädd, men vad är ett lejon som känner på samma sätt? Hm?

PGW sa...

Jag tror den där fjärilen flyttade på grund av grammatiska problem.

Bloggblad sa...

Humlan: säg till om det kommer ut nåt!

Tobias: Jo, men där finns det ett ord: Ett räddhågset lejon. Inte så vanligt, men samma gäller barn - de kan vara räddhågsna. Eller också byter man till: en rädd unge.

PGW: Hehe! Tänkte inte på det...

Vi på Kantarellen sa...

Jag ty cker att du mob bar oss sär skriv are.

Jubbe sa...

Just e jag så seg så det enda jag grubblar över är hur kommer det sig att tiden bara går å går å går...men den ringer aldrig för att det är dax att gå hem från jobbet.

Bloggblad sa...

Mamselamsen: Särkrivning tillhör det jag tycker sämst om. I skrivväg alltså. Jag står hellre ut med stavfel.

Gunnel: Grubbel är bara mitt förnamn... :)
Ett harigt lejon - ha! Den var bra.

Jubbe: Jobba... vad är det?

Anonym sa...

Underbart! O uttalar man ett ord tillräckligt länge i olika former, så glömmer man nästan bort hur det låter egentligen.. :)

Batbut sa...

Men huvva vad svårt det var. Det Du skrev var säkert klokt men i mitt febriga tillstånd, bedövat med Alvedon så fattar jag nada *s*. Fast det säger nog mer om mig idag *S*

Vi på Kantarellen sa...

Nä men var för då?

Bloggblad sa...

Excessa: Jag kan fastna sådär på ord ibland och lyssna och tycka att de låter konstigt. Fast det här är fattar jag bara inte hur man ska säga, det följer inga regler vad jag kan se.

Batbut: Sluta genast att grubbla på sånt här med Alvedon i kroppen. Då vet man inte var det kan sluta.

Mamsen: Där för att jag är en mörk hårig kvinna. Och när jag bantar genom att svepa in mig i plast blir jag en glad packad kvinna.
Sen köper jag en rak apparat på rea och en herr sandal. För att göra maken glad köper jag prinsess tårta och tar med en hämt pizza...

Behöver jag förklara mer?

Cornelia sa...

Bloggis: Och ingen fattar varför vi röker när det står "RÖK FRITT" på skylten (ja fast jag har ju slutat för länge sen).

Vi på Kantarellen sa...

Herr sandal gillar jag speciellt. :-)

Mette sa...

Hehhehehe - vilken fundering! Så´nna där tankar kan jag också halka in på.

Elisabet. sa...

hahaha .. nu kommer jag aldrig att kunna se en sån fjäril utan att tänka på den där filurmadamen som talar sån härlig östgötska!

Anonym sa...

Varför gick jag hit? Nu kommer jag att grubbla resten av kvällen. Är du alldeles säker på att det var en sån du såg? Kan ju ha varit en nässelfjäril eller flera nässelfjärilar... Säger jag som inte har en aning om hur nån av dem ser ut.

mossfolk sa...

Det här inlägget har gett mig rynkor i pannan i förtid! Efter att ha slagit upp det i ungefär varenda ordbok utan resultat gick jag över till natur -och fjärilsböcker och förstås internet. Den här sortens fjäril står i alla böcker jag hittat dem i som "flera påfågelöga".
En eller ett var lite klurigare för det står ingenstans, däremot säger man ju "påfågelögat" och så står det även på slu´s artdata. Det borde innebära att i allafall de tolkar den korrekta grammatiken som ett påfågelöga...
*pust* :)

Bloggblad sa...

Så roligt att jag fått igång er!

Faktiskt, Karin. Om man tar bort s-et, vilket står som alternativ i SAOL, då låter det inte så illa med ett eller flera påfågelöga. Tack för hjälpen!
Jag återkommer när jag får problem igen! :)

Fria Foten sa...

Ja, livet är fullt av funderingar och tankar. Efter att ha varit på semester några veckor är huvud fullt med ännu mer grejer. Vart ska jag tippa av dem någonstans?

Bloggblad sa...

Tippa dem på din blogg...:)
Ska du på konsert i morgon?

Översättarhelena sa...

Å, vad trevligt med korpar! Det är mina favoritfåglar.
Och dessutom en intressant grammatisk diskussion om påfågelögon. Men "flera påfågelöga" fungerar inte, det vill jag alldeles bestämt hävda. Hur skulle då den bestämda formen plural se ut? "De tidiga påfågelöga är redan förpuppade"? Nej, påfågelögon och påfågelögonen tycker jag fungerar finfint. SAOL håller med.

Bloggblad sa...

Helena: Korparna är vackra, men ljudet de frambringar kan jag förstå att många kategoriserar som olycksbådande. Det låter märkligt.

I dag på promenaden noterade jag med tillfredsställelse att jag inte mötte några problematiska växter eller djur - tills den satt där. En enda, med vackert öga på varje vingdel...

Jag prövade diverse sätt - men nöjde mig att det var ett exemplar av arten påfågelöga... Hinner jag tänka/säga/skriva så många ord, så hinner jag de där extra också.

Mikusagi sa...

Räddhågset? o.O
Det har jag inte hört förut men OJ vad det lär hjälpa mig i framtiden :D
Tack Bloggblad!

Fria Foten sa...

Är medveten om att det är konsert time. Men imorgon är jag upptagen med annat. Nästa tisdag kanske...

Anonym sa...

tror jag gillar sär skrivnings sorten bäst.
*blinkar*

Alltid språkliga dilemman som är roliga att ta tag i. Tror det var Anna som skrev om problemet med en rädd tiger men vad heter det om det är ett lejon?

Anonym sa...

tror jag gillar sär skrivnings sorten bäst.
*blinkar*

Alltid språkliga dilemman som är roliga att ta tag i. Tror det var Anna som skrev om problemet med en rädd tiger men vad heter det om det är ett lejon?

Bloggblad sa...

Mikusagi: Jag står gärna till tjänst med att röra till det...

Flaxa: Jag är där då med - och kan tänka mig en öl efteråt! (Det var helt suveränt ikväll - fullsatt!)

Johannapanna 146: Det där med räddhågset kommer upp ganska ofta - jag hörde det för måååååånga år sen. Det finns många såna "omöjliga" saker - och ju mer jag skriver, desto mer tvetydiga och svåra grejer ramlar jag över. Då väljer jag oftast ett annat sätt att uttrycka mig.

Bloggblad sa...

Och - jag H A T A R särskrivningar... blir helt vild av dom.