Statcounter

måndag, augusti 07, 2006

Författarkväll på Bondens bokhylla

Vilken utomordentligt trevlig kväll med Aino Trosell jag varit med om! Ljummet ute - alla fönster öppna uppe på Bondens magasin - och fullsatt. Som vanligt var männen underrepresenterade. Det tolkar jag på mitt eget sätt, helt ovetenskapligt. Jag har bara varit och lyssnat på 3 kvinnliga författare, kanske var det fler män när de två manliga var där?

Kvinnor
1) är mer intresserade av kvinnor (obs! Att lyssna på dem!)
2) att kvinnor hellre läser kvinnliga författare (förra veckan var det deckarförfattare - lika få män då.)
3) att kvinnor hellre går på den här typen av snäll kulturell underhållning

Att män läser mindre tror jag däremot inte. Min man läser mängder men inget i världen skulle få honom att gå och lyssna på en författare... "Vad skulle h*n säga som jag vill höra?"

Aino berättade mest om bakgrunden till sin stora kvinnoroman - som jag också köpte och fick signerad - och hon gjorde det intressant och chosefritt och hade mycket bra publikkontakt. Suverän föreläsning utan manus.
Maj Wechselman filmade hela tiden, hon syns svagt och suddigt till höger under en lampa, kameran syns mest. (Och jag kunde inte hålla mig utan viftade stort med min rosa sjal när hon svepte förbi mig med kameran ett par gånger... Kolla K-special framåt hösten får ni se!) MW fick stänga av kameran mitt i alltihop och gå ner och be någon få tyst på en skrikande unge som vrålade i över 5 minuter med en makalös volym! Sen knäppte hon på kameran igen.

Den undre bilden lyckades jag få in från Flickr... efter mycket möda och stort besvär, men båda bilderna blev lite oskarpa när jag smygfotade.

20 kommentarer:

qi sa...

Författarträffar är väldigt trevligt. Jag har varit på ett par författarfrukostar som anordnades av bl a en förening jag var med i tidigare. Per Gunnar Evander och Inger Frimansson var ett par av de som engagerades. Alla träffarna var välbesökta, faktiskt av både män och kvinnor.

Bloggblad sa...

Det låter ju hoppfullt. På de två kulturresor jag varit på, med författarföredrag i mängd, var det rätt många karlar - fast övervägande kvinnor.
Jag har som sagt inte gjort nån undersökning, det kanske bara var slumpen just de här tre kvällarna, jag ska fråga de som arrangerade när jag stöter på nån av dem. För jag är rätt nyfiken.

Lena sa...

Låter väldigt trevligt. Alltid intressant att få höra om hantverket. Jag har en sådan fantastisk upplevelse med mina elever faktiskt. Stefan Casta berättade om sina böcker, om hur han använder verkligheten i dem och en speciell "scenen" i en bok som vi läste högt just då. Vi hade inte kommit till just det stället, men när vi var där en vecka senare så tittade vi på varandra, eleverna och jag, och vi visste.

(Tillbringat många timmar vid datorn idag?)

Lena sa...

Låter väldigt trevligt. Alltid intressant att få höra om hantverket. Jag har en sådan fantastisk upplevelse med mina elever faktiskt. Stefan Casta berättade om sina böcker, om hur han använder verkligheten i dem och en speciell "scenen" i en bok som vi läste högt just då. Vi hade inte kommit till just det stället, men när vi var där en vecka senare så tittade vi på varandra, eleverna och jag, och vi visste.

(Tillbringat många timmar vid datorn idag?)

Monica med yffen sa...

Det ska bli kul att se hur du viftar med sjalen! :)

Bloggblad sa...

Panter: Stefan C har jag inte stött på - men fenomenet i sig. Problemet nuförtiden är att skolorna inte har råd med författarbesök.

(ja, jag har suttit inne ovanligt mycket hos datorn - av olika skäl)

MMY: mmmmm vänta bara!

Lilla B sa...

Det både låter trivsamt och ser trevligt ut på bilderna.

Bloggblad sa...

Ellis och Lilla B: Kvällarna har blivit succé och varit utsålda i stort sett varje måndag. Bra på ett sätt med så pass lite folk att det blir intimt(drygt 60 går in i lokalen) men synd att inte fler får höra.

I kväll ska jag på konsert i kyrkan - liksom varje tisdag - det är fullt upp med aktiviteter här i stan.

Lilla B sa...

I vår lilla by ordnas det Operafestival!! I ett nerlagt virkesmagasin pågår musikverksamhet av oanade mått. Lyssnade på en underbar uppsättning av Rigoletto i lördags och ska arbeta som frivillig nu i veckan. Inte sjunga.....
Titta gärna in på
http://www.operapaskaret.se/

Bloggblad sa...

Lilla B: Det såg jag stora affischer om när vi passerade din by - samt läste om det i pressen.
Jag ska genast kolla länken. Det är himla roligt när de använder udda ställen och hittar på lite kul.

Humlan sa...

På en diskusionsgrupp om en amerikansk författarinnas böcker, skrev författarinnan själv nyligen om att de sista böckerna i en serie (15 böcker!) kanske inte kommer ut, förlaget vill inte satsa på henne eftersom de anser att kvinnor läses av kvinnor, medan män läses av både män och kvinnor.
Detta berättade hon i en grupp, med ungefär hälften män, som bara pratar om hennes böcker!

Bloggblad sa...

Sånt gör mig skitarg! För jag tror att det är sant.

Kolla in (jag har gjort det) titlar på barnböcker: Där ligger flicknamn/flickor i lä. JK Rowling fick inte sätta ut sitt förnamn, för då skulle inga pojkar köpa boken.

Ända upp till tonårsböcker satsas mest på böcker om pojkar - just eftersom flickor läser om pojkar men inte tvärtom, och om det är en "flickbok" finns nästan alltid ett pojknamn med i titeln. DÄRFÖR har jag skrivit en bok om en flicka. Det finns pojkar med, men det är absolut ingen pojkbok. Det finns på tok för få rena böcker som stärker flickor och lär dem att ta plats.
(Oj, jag får visst högre puls...)

Bloggblad sa...

Jo - alltså - pojkar i gemen slutar läsa i tonåren, men flickor fortsätter, därför svänger kurvan där.

Finns mer att läsa om detta på http://www.sbi.kb.se/

Översättarhelena sa...

Vad trevligt det låter! Jag ska absolut hålla utkik efter en rosa sjal i K-special!
Och så ska jag nog börja gå på fler författaraftnar ...

Bloggblad sa...

Helena: Jag brukar inte gå på såna särskilt ofta annars, bara på författarkryssning till Åland och så nu den här sommaren.
Men det är så pass kul att jag kommer att ha ögonen öppna.

Anonym sa...

Jag var på en skrivarkurs på Medlefors för två år sen. Vi hade en heldag med Aino Trosell, mycket givande dag. Det känns som om hon är en ödmjuk människa och en bra författare.

Vonkis sa...

Oh
Ska självklart hålla stenkoll på K-special!

Anonym sa...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! »

Anonym sa...

What a great site Reviews buy retirement planning software Forms of vicodin 2004 chevrolet chevy c silverado 2wd wiring search scholarship Timeshare in orlando fl for rent Ordering cheap xenical http://www.subaru-impreza-wrx-type-r.info/Tootin-bathtub.html Web page templates http www.layoutbank.com Kentucky elk horn tattoo removal comfortaire air mattresses Jobs im callcenter in cottbus Printable poker table layout zoloft fertility Mattress pedic tempur Best cellphone plans daily cellphone news

Anonym sa...

Very cool design! Useful information. Go on! » » »