Statcounter

fredag, augusti 04, 2006

Mer gissning


På min altan har jag prövat att så ett pyttelitet frö (tips fick jag av en kompis) av en liten frukt som normalt inte växer i Sverige men som finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Nu blommar den för fullt och jag väntar ivrigt på första skörden. Jag har fyra stora plantor som kommer från var sitt pyttelitet frö. Min skörd av alldeles vanliga grönsaker har misslyckats i år (bortsett från persiljan) men den här verkar funka - jag håller tummarna.

Är det nån som kan gissa? (Den som har prövat och redan vet behöver ju inte avslöja direkt!)

45 kommentarer:

Bantartant sa...

Det lär bli supergoda frukter om du lyckas!!

Vi på Kantarellen sa...

Paprika.... avocado?

Elisabet. sa...

Ja, det är i alla fall inte avocado.
Inte det minsta kan jag begripa vad det är.

Bloggblad sa...

Bantartant: Ja, jag älskar domdäringa...

Mamselamsen: varken eller...

Elisabet: Du har säkert sålt många såna...

Lyckliga Grodan sa...

passionsfrukt kanske???

Bloggblad sa...

Lyckliga grodan: nej, den är mindre.

Cornelia sa...

tomater - eller kanske inte frukt?

Bloggblad sa...

Cornelia: jag tror att den är lite släkt med tomat - kolla blomman nere till vänster. Och jag är ganska säker på att den hör till fruktsläktet.
Jag har inte hört om nån annan än min kompis som har odlat den här hemma, så jag hoppas verkligen att jag lyckas.

Anonym sa...

Tänkte först på lime...men den är ju inte släkt med tomaten. Tomat och potatis är iofs släkt...men inte lime väl. Få se vad kan det då vara...hm en liten physallies kanske (vet inte om jag stavade rätt där). Jag ger upp!!

Bloggblad sa...

Gunnel: TADAAAAA!!!! Rätt. Det ska bli physalis. Tur att du inte gav upp. Jag kastar iväg en åt ditt håll om det blir nån.
Grattis. Du har vunnit ära och berömmelse.

Anonym sa...

Fina bilder...andas värme!

Anonym sa...

Å inte trodde jag att den fruktens växt var så stor & ståtlig med sån växtkraft. Där ser man...

Tack själv att du tittade in hos mig!

Å, jag finns också på ostkusten. Jag tror att jag bor i din grannsta' så där en kvart bort. Jag har ett svagt minne att jag varit inne hos dig förut, men då inte i din blogg utan på en hemsida. I så fall stämmer det jag tror ovan.

JULIEK sa...

Så fine. Viste ikke helt vad det var jag heller.

Anonym sa...

Det där pys-phys-vad-det-nu-heter är för krångligt. Vi kallar dom för prasslor. Menar du att ett enda av dom där knappnålshuvudsstora fröna räcker? Ska följa dina odlarmödor och funkar det med frukt ska jag också ta upp odlandet. Prasslorna är ju bra dyra att köpa.

Anonym sa...

Fantatsiskt att det går att odla physalis på en altan i Sverige. Trodde det var så'nt som krävde extraavancerade växthus.

Anonym sa...

Åh bilden! Jag fick nackspärr!

Anonym sa...

Åh bilden! Jag fick nackspärr!

Lilla B sa...

Odlar sådana i mitt växthus. De som inte hinner bli klara innan höstkylan kan man bara plocka av och lägga i en skål. De eftermognar lätt och är mycket hållbara.

Bloggblad sa...

Ja, inte förrän jag sett frukterna vet jag om det går. Bilden nere till höger är lite trist och rakt på - de andra är roligare, men jag ville visa storleken.
Fröna var små och kletiga och jag smetade ut dem - från en frukt - och fick sen skola om flera gånger.

Bloggblad sa...

Lilla B: Tack för tipset. Och eftersom altanen varit mer drivhus än altan i sommar törs jag hoppas alltså.

Anonym sa...

Äntligen fick jag ta åt mig av äran :O)
Har inte ens funderat på att man kan så dessa små stjärnor. Men nu ska även jag förska. Men vilka enorma blad för en sådan liten frukt

Anonym sa...

Fin blogg du har¨

http://kulturnorden.blogg.se

Elisabet. sa...

Physalis!!! Det tänkte jag också på, men höll det för otroligt.
Jaha. Där ser man.
Och typiskt att man inte drar till med första tänket.
(praktiskt att säga så här ... då tror alla att man är begåvad ...,haha ...).

Vonkis sa...

Jag som tänkte gissa på passionsfrukt och så var det fel, hade aldrig kunnat gissa att det var syfilis, ska genast testa.

Bloggblad sa...

Gunnel: Ja passa på och njut av äran så länge den varar!

Anonymus: Välkommen hit. Jag har varit inne på din blogg - intressant! Problemet är att det finns fler bra bloggar än jag har tid med...

Elisabet: Klart vi tror att du gissade rätt först!

Vonkis: haha! Bra nytt namn. Lättare att stava i alla fall!

Jag återkommer med bild när (om) det blir frukt på den.

Bloggblad sa...

Pladdertanten: En kvart norrut. Då vet jag. Och jag har en hemsida ja - och heter nästan Bloggblad.
Vi kanske har träffats också - vem vet? I nån kö i en affär någonstans...?
(Kommentarerna kom lite huller om buller och jag tryckte lite för snabbt på några, därför blev det lite huller om buller med svaren)

Lilla B sa...

Lite mer tips angående din Physalis. Du kan ta skott av den och driva upp under hösten/vintern. De kommer att bli rangliga och trista. Det gör inget. Använd plantan som en moderplanta och ta skott av den i februari sen igen. Sen har du frukt mycket tidigare och många fler än om man frösår. Min physalis är inne på sitt tredje år. Det funkar utmärkt. Om du har plats kan du ju hoppa över skotten nu och bara flytta in en planta. Men jag har ju mina i växthus så det går inte alls, det.

Bloggblad sa...

Vilket bra tips! Funkar det tror du om jag knycker skott från dem jag missade att omskola, de står 7-8 stycken i en kruka och är ganska taniga och kommer inte att ge nåt - eller kanske bara flytta in dem och ha som skottgivare?

Lilla B sa...

Ta in dem och ha som skottgivare! Det skulle jag göra. Och så slipper man ju undan med omplanteringar och sånt under hösten. Du kommer att få så mycket skott under året att du nog kan dela med dig! Det har funkat jättebra med att "övervintra" via skottmetoden.

Anonym sa...

Haha - syfilis! Kommer mig att tänka på Gerda Antti som trodde att klamydia var en krukväxt. - Att OMSKOLA plantor tror jag inte att jag klarar av. Jag får nog köpa mina prasslor i fortsättning också, för nu fattar jag inte ett ljud här längre.

Anonym sa...

Kul att läsa igenom din sida. Tack för mail. Går själv genom Aftonbladets blogg får se om jag ska byta..... ;) Physalis hade jag hört om innan men inte sett. Tack för titten på min blogg.
Syster Yster

Fria Foten sa...

Katten har sina gömmor och jag svettas och bråkar med fångarna på kåken. Vilket liv, men det ska bli bättre. Har nya projekt på gång.

Bloggblad sa...

Lilla B och Lena B:
Hu, tänk om jag försäger mig på jobbet: Jag ska hem och pyssla om min syfilis... :)

Flaxa: Och jag ser hur sommarlovet sakta försvinner bort...

Anonym sa...

*fniss fniss fniss*
"Jag måste hem och vattna syfilisen!" *fniss fniss fniss*
Nu vet vi ju att man kommer att säga fel i tid och evighet bara därför. Undra på att man inte törs odla konstiga växter...

Mette sa...

Det där är en olaglig drog.

Bloggblad sa...

Men hallå Mette! Du har fått droger på hjärnan... Oskyldiga små pappersfrukter som man kan köpa i mataffären???? Jag ska inte trilla små piller av dem utan äta till efterrätt!

Eller är det sjukdomen du kallar för olaglig "drog"?

Anonym sa...

Hej!
Vi odlar Gyllenbär (som de heter på svenska, vackert va?!)ute i odlingslådor mot en södervägg, inte på någon glasad altan, och det går jättebra! Pappershöljena är just nu gröna och ganska tjocka, men ska snart börja torka så att bären inuti kan mogna. Mums blir det!

Anonym sa...

Hej!
Vi odlar Gyllenbär (som de heter på svenska, vackert va?!)ute i odlingslådor mot en södervägg, inte på någon glasad altan, och det går jättebra! Pappershöljena är just nu gröna och ganska tjocka, men ska snart börja torka så att bären inuti kan mogna. Mums blir det!

Bloggblad sa...

Katwinkle: Tack för att jag fick ett finare ord än "syfilis" - Jag har nog hört ordet "gyllenbär" men inte vetat vad det var. Bra att veta att jag kan ha dem ute också, de blir så himla stora. Tack för tipset!
Mina pappershöljen är rätt tunna än så länge.

Anonym sa...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it »

Anonym sa...

hej hej!
vilka fina bilder på dina plantor! du ska vara stolt!
råka bara över din sida här då sökte på physalis. är sugen på att odla upp själv... men frågan jag tänkte ställa dig är; går det på nå sätt att driva upp från ett physalisbär som man köpt sjäv eller måste man köpa frö? vet du?
//physalis-novisen

Bloggblad sa...

Novisen: HEj och välkommen på vilket sätt du än tog dig hit.

Jag klämde sönder ett bär och fixade till det själv. Men jag var lite sent ute (så här dags ung.) så bären hann inte mogna. Sen tog jag skott som har övervintrat och nu är nya skott som jag satt i krukor.

Obs! De blir jättestora, så 1 frö = en jätteplanta. Jag tog flera i samma kruka vilket också försenade tillväxten.

"Lilla b" är expert - hon kommenterar hos mig ofta, så kolla in hos henne.

Anonym sa...

tusen tack för ditt svar! värsta experttips på en gång-kanon! ska ge mig på ett försök då. kanske.man får ju lite prestationsångest då man ser dina otroligt vackra bilder=) tack tack!

Bloggblad sa...

Det var så lite så.... hör gärna av dig igen om det funkar - eller inte...

Anonym sa...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Free email with mass sizes Viagra herbal single bar driveway gate Lilly pulitzer swimsuits