Statcounter

torsdag, augusti 17, 2006

Släkthistoria

Lotten har hittat på en egen släktutmaning - den antog jag. Kopiera släktingarna och svara - den som har lust.

1. Min mamma … är död. Annars hade hon varit 95 år. Hon var den djupast troende människa jag vet. Stark i anden, jättesnäll, barnkär och kakbaspecialist. Hade ett rätt långt och ovanligt liv innan hon fick familj.

2. Min mormor … föddes 1882. Äldst av mååånga syskon. Såg barn som ett straff. Hon ansåg att barn inte skulle höras eller synas. Helst inte finnas. Jag tyckte aldrig om min mormor. Hon dog 92 år gammal när jag var 23. Nu efteråt vet jag att hon inte hade det så lätt som ung ogift mor…

3. Min morfar … var snäll, sägs det. Dog långt innan jag föddes. Han var en av dem som Moa Martinsson skrev om när han stoppade hästar som skenade på en marknad. Han var ridande polis vid den tiden.

4. Min pappa … dog under en cykeltur. Hans (och mammas) otroliga liv behöver 244 A4-sidor… och jag har skrivit dem.

5. Min farmor … hade långt svart hår och satt i en gungstol och var stum. Mitt enda minne av henne. Hon dog när jag var 5 av något som gjorde henne stum och förlamad. En klok och vis kvinna med konstnärliga anlag. Hade dock inte mer än papperspåsar (sällsynta!) att teckna på medan hon kunde.

6. Min farfar … ”Oäkta” son som därför blev dräng på den gård han skulle ägt - fast som vuxen var han lantarbetare och bodde i ett torp han fick till skänks. Underbart mysig gammal man med stor mustasch. Han kan kännetecknas som ”förnöjd”. Jag var 14 när han dog. Han kunde allt om Sveriges historia och sin egen släkt bakåt i många generationer.

7.Jag ... gör så gott jag kan.

18 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Din farmor ... har du skrivit om hennes liv också? Stum ... och rita på papperspåsar. Fascinerande.

Monica med yffen sa...

Jag var ju bara tvungen att haka på och skriva om mina släktingar...

Anonym sa...

Jag har blivit utmanad men är velig. Vet inte vad jag ska skriva om .. du vet "släkten är värst"!

Mette sa...

Hur gammal var din mor då när hon fick dig? Har för mig att du sagt det men glömt.

Bloggblad sa...

Lotten: Njae... farmor är bara med på ett hörn i berättelsen om mor och far. Däremot har jag skrivit om mormor (publicerat i Liv i Sverige-bladet)och om mormors mormor (det programmet som jag uppträder med ibland när jag klär ut mig till Britta-Cajsa)

Anne-Maj: Jag satt och velade en stund, hur sammanfattar man ett liv i ett par meningar?

Mette: Enkel matte, jag är 55, alltså var hon 40 när jag föddes.

Cissi sa...

Blir det bok av föräldrarnas levnadsöden? Eller den kanske redan finns?

Mette sa...

Hm... då har jag tre år på mig att hitta karl. Sluta röka, vilja bilda familj, växa upp, ta simborgarmärke( eller det behövs kanske inte??) osv. Så det är lugnt?

Monica med yffen sa...

Jag kände likadant - hur sammanfattar man ett liv i ett par meningar?

Det fick bara bli kalla fakta för mig.

Batbut sa...

Fascinerande hur mkt några få enkla meningar ändå kan säga om ett liv. Fast det kan ju ha med författaren bakom att göra också *S*

Bloggblad sa...

Fr.B: Det enda som saknas är ett förlag som satsar på en medelålders okänd tant var bok inte innehåller mord, knark, smaskigt sex eller annat spektakulärt.

Mette: Jo, man behöver simborgarmärket! Måste bevisa att man har uthållighet...

MMy: Men de korta meningarna är väldigt spännande...

Batbut: *fniss* Äh.... nu smickrar du... *rodnar lätt*

Anonym sa...

Det är farligt att rida, cykla, föda barn och gunga gungstol. Men stärkande att baka kakor, arbeta på landet och skriva. Undrar om man kan komma undan genom att kombinera de farliga sakerna med de stärkande? Skriva i gungstolen eller baka kakor till häst typ. Eller så tar två minus ut varandra och blir till ett plus. Föda barn cyklandes, typ.

Bloggblad sa...

Hakke: Det där var väl typiskt manligt att föra statistik... jag vill nog ta steget fullt ut: Det är livsfarligt att leva öht.

Tills vidare håller jag mig till skrivandet.

Unknown sa...

Hejsan hoppsan
Jag är väldigt mycket tjej *s*
Och ja..Vildingen är aningens Vild

Åhh släktforskning vad kul..

Jag har den infernaliska oturen att ha 2 adopterade föräldrar och det är bara mamma som har tagit reda på sitt ursprung..

Så min lista blir så där lite snöpligt kort ( å andra sidan är den rätt dramatisk med koncentrationsläger,Vita bussar samt sibiriska fångläger men det är en annan historia

Ha en trevlig helg :)

Bloggblad sa...

V.B: Det kommer att bli mycket svårt för den kommande generationen att släktforska med så många nya/halva/plastfamiljer som bildas...

Monica: Jag tackar och bugar! Men alla misstag kommer inte med i bloggen...

Mette sa...

hahahah! Ok... då får jag börja på simskola med... suck.

Anonym sa...

Har du kontakt med C.I.S.V??

läste din gamla komentar på min blogg!

Bloggblad sa...

love: För 15-20 år sen fanns det rätt många aktiva här i stan - så pass att de ordnade läger i skolan där jag jobbade. Flera av mina elever/grannar åkte också lite överallt på läger.

Anonym sa...

Oh, det här låter ju kul! Ska också berätta - sen när jag har tid.