Statcounter

tisdag, september 05, 2006

Goda nyheter

Nu kan jag berätta lite mer om Den Hemska Olyckan för en vecka sedan. Min elev är vid gott mod - endast skalet sprack, innanmätet i skallen är intakt. Tack och lov! Vad gör dryga 40 stygn från pannan, över näsan och ner mot hakan när han kan tänka, prata, röra sig och klara allt annat som styrs av hjärnan.

Benet är av, rejält mitt på låret, men det är spikat. Lite småbitar som spökar, men det är en baggis i sammanhanget. Mannen som körde på - och familjen i bilen - har fått bra hjälp, de blev svårt chockade. Föraren körde inte fort utan blev helt överraskad över en cykel i full fart från en gångväg som inte syns så bra.

Hjälm? Nej. Och de som såg honom sprider ut rykten om att han dog (vilket i dag har dementerats på de andra skolorna) för en sådan luftfärd torde ingen överleva, så söndrigt ansikte och så mycket blod... Änglavakt? Vet inte om muslimer tror på änglar... men jag gör det.

Trafikundervisning för barn och föräldrar ihop? Det kommer buntar med kalendrar till alla skolor med trafikråd... delas ut... men sen? Hjälmlagen?

Jag har en poäng med att berätta det här - gissningsvis är det rätt många av de dryga 100 (fniss fniss... såg att ni råkade bli dryga...men jag låter tryckfelet stå kvar, det blev ju nästan kul - och jag som viftar med pekpinnar så ofta... :-0 ) som läser här varje dag som har barn... ni fattar nog vad jag menar. Speciellt om ni tror att skolan står för praktiskt trafikundervisning... eller tror att era barn följer de tips och råd de fick på dagis... innan de fick pröva att cykla i trafiken...

18 kommentarer:

qi sa...

Gott att det gick så bra! Änglavakt? Säkert!

Lyckliga Grodan sa...

sån himla tur den gossen hade vid den flygturen..
och den stackars föraren också..

Linda sa...

Ja, det var verkligen skönt att höra.
Det måste vara fruktansvärt för alla inblandade.

Det finns ju bra slut på tråkiga historier också!

Bloggblad sa...

En dyr läxa blev det... i alla fall har hans klasskamrater börjat se lite annorlunda på att cykla med eller utan hjälm.

Dakota sa...

åh, vad skönt att höra att han klarade sig! :)
Tack skyddsänglarna!

Lena sa...

Skönt - en lättad suck, jag får ont magen av att läsa om olyckor. De senaste åren häromkring har vi i princip alltid börjat hössterminen med en minnesstund.
Cykelhjälm, jag vet att jag borde, jag har en, men den samlar oftast damm...

Monica med yffen sa...

Vad skönt att det ordnade sig för honom också! Det gjorde det även för killen i dotterns skola.

Vi på Kantarellen sa...

När jag tänker tillbaka på när Millan var liten och också flög av sin cykel... med hjälm... och ändå fick hjärnskakning.

Vad hade hänt utan?

Anonym sa...

Översättar-Helena och jag är lite inne på det här med cykelundervisning - det finns cykellärarinnor, så vad väntas det på?

Översättarhelena sa...

Jag och min kompis är visserligen högst självutnämnda cykellärarinnor ... Och eleven är inte precis något lågstadiebarn (om jag låter lite hemlighetsfull så är det för att jag tänker blogga om detta snart :) Men givetvis borde barn få lära sig trafikvett! Det är ju föräldrarnas ansvar - men sen finns det ju alltid några barn vars föräldrar inte tar det ansvaret. För deras skull borde förskolan och skolan göra en insats på området. Och jag säger det igen - hjälmlagen borde gälla alla, inte bara barn under femton.

Anonym sa...

He he,ja lite dryg är man..
Allvarligt talat vad skönt att han klarade sig!
Det måste vara jobbigt för den som kör bilen också..

När jag gick i skolan fick vi bra trafikundervisning,det verkar som om det inte är så viktigt längre,från skolans sida sett..
Man får göra sitt bästa som förälder..

Vonkis sa...

"Glöm inte bort att Änglarna finns, att dom är här för att se hur du har det. Och dom kan hjälpa dig fast dom inte syns, glöm inte bort, att Änglarna finns!"

Så gick en sång vi sjöng i söndagsskolan, tycker att den passade in rätt bra här :-)

Vonkis sa...

mammamia
"När jag gick i skolan fick vi bra trafikundervisning,det verkar som om det inte är så viktigt längre,från skolans sida sett..
Man får göra sitt bästa som förälder.."

Skolan har rätt mycket att göra som det är och klite ansvar får allt föräldrarna ta för sina barn.

Bloggblad sa...

Cykellärarinnor - låter utmärkt. Jag väntar med spänning!

Vonkis + mammamia: När jag började jobba som lärare, då var det ren undervisning som gällde. Nån enstaka friluftsdag per termin. Nu är schemat sönderhackat av diverse jippon. Inget fel på dem var för sig, men man ska hinna allt annat också (då menar jag läsa, skriva, räkna...:
Skoljogg
Positivet
Schackkurs
Lions Quest
Nutidsorientering
temadagar
temaveckor
.... kommer inte på mer just nu, men som sv2-lärare märker jag hur otroligt ofta schemat bryts för diverse aktiviteter som går utanför.
Som jag skrev förut - torrcykling i klassrummet ger inte nåt, då vet alla. Och att ge sig ut i stan med 22-28 ungar på cykel... nej nej nej.
Här håller jag stenhårt på att det är en föräldragrej. Jag vet att alla inte orkar/har lust - men har man skaffat barn tycker jag inte man kan skylla på tid/lust. Det kostar inget att visa hur man cyklar, annars brukar pengaargumentet väga starkt.
Det tar tid - och ork - att ha barn.
Häromveckan hörde jag ett förslag från en förälder att skolan ska ta upp svåra saker ute i världen, "det är så jobbigt som förälder..." Que?

Tankevågor sa...

Vilken lättnad att han klarade sig. :D

Anonym sa...

Vonkis;
Ja lite ansvar får man allt ta men nuförtiden ska vi göra skolarbete också,utöver att lära barnen trafikvett..
Man är ju rädd om sina barn och såklart ska de kunna endel innan de cyklar iväg,själva..

I em skulle jag plötsligt vara mattelärare..
JAG? Matte är inte mitt starka ämne,men tydligen får barnen läxor om något de inte kan och så ska föräldrarna lära dem..
Jag är ingen lärare och vet inte hur jag ska förklara och till sist är vi nästan osams...
Trafikregler kan jag lära ut,men inte matte.
Skolan/samhället kräver både och.
Det är inte lite ansvar!
Plus allt annat som skolan förväntar sig av föräldrar..

Bloggblad sa...

Mammamia: Där håller jag helt med dig. Jag har nästan kräks över mina barns läxor många gånger. Man kan inte vara lärare åt sina egna barn när man är det annars.

Och jag är av den åsikten att man kan träna på nåt hemma som man lärt sig i skolan, men själva utlärandet ska inte föräldrarna behöva stå för när det gäller skolämnen.
Barnen ska kunna klara sina läxor själva, tycker jag. Men jag vet att många inte håller med.

Fostran av alla slag hör till föräldrarnas åtaganden.

Anonym sa...

Skönt att det gick bra för killen. Hoppas han har föstått nu att hjälmen är inget att rynka på näsan åt.
Han borde titta på oss pantertanter som vågar ha hjälmen på oss.