Statcounter

lördag, september 09, 2006

Ta daaaaa - klart

Nu är det avsmakat och klart. Smaken var en härlig upplevelse - mellanting mellan svarta vinbär och tranbär - och jag gillar båda. Lång och fin eftersmak, lagom sötma och syra och allt vad di kaller't (som dom säger här i trakten). Det blir helt klart tradition.

Inga fläckar! YESSS!!! Men tack för omsorgen om det eventuellt nerkletade köket... :) Enda besvikelsen är att det blev så lite. Busken är inte stor, det blev 2 liter bär. Och så ½ liter vatten och 5 dl socker - och av det blev en endaste ynka liter färdig saft... Men å andra sidan slapp jag allt flaskletande och flasktvättande som En liten tant varnade för. En full vinflaska (och det är den enda som blir full av denna ädla dryck!) som kommer att gå åt fort - och så fryser jag ner en del i istärningspåsar för festliga tillfällen i vinter.

13 kommentarer:

qi sa...

Jag har blivit så nyfiken på det där bäret som dykt upp i dels din dels i Inkans blogg. Tydligen skall det innehålla väldigt mycket näring.

Humlan sa...

Det kanske blir fler buskar i framtiden? Låter som en spännande saft, förmodligen skulle jag också gilla den (antar jag efter din beskrivning).

Linda sa...

Hatten av för din idoghet! Jag är mycket imponerad äver din beslutsamhet. Från en frågan om ett bär till färdig, läcker saft!

Bloggblad sa...

Qi: Jag letade hos Inkan, men hittade bara att hon skrev om havtorn - och det bäret har jag inte sett nångång, bara hört talas om. Men hon kanske skrev tidigare om aronia?

Humlan: Njae, fler buskar är jag nog för lat för att ha, men det har blivit många fler klasar för varje år, så nästa år kanske det blir lite mer saft än idag.

Lindalotta: Jag är rätt förundrad själv - men det blev inte nåt gjort av det jag hade tänkt göra.

Monica med yffen sa...

Jag har aldrig hört talas om det bäret men kanske man borde leta rätt på en buske hos trädgårdshandlarna (fast jag bara gör saft ungefär vart femte år):)

Anonym sa...

Din kastrull BLÄNKER!!!! Kan tyvärr inte ge beröm för jag har inte fått smaka på det.

Bloggblad sa...

MMY: Jag köpte busken enbart för att den skulle få så fin färg på hösten - och det får den!

Anne-Maj: Ja, titta - men det är en ren (!) slump. Inget annat i köket blänker... tyvärr.

Lena sa...

Aronia - hmmm jag har några tomma ytor. En buske kanske kan vara lagom. Det ser väldigt tjusigt ut när du kokar saft. :-)

Anonym sa...

Att dom där stora bären inte gav mer saft! Snopet. Kan saften avändas till färgglada drinkar, såna där som Modegrisen favoriserar?

Bloggblad sa...

Panter: Ja, för sjutton. Och tänk på vilken färgprakt du får framåt hösten! Men det tjusiga... hm... det beror på kameravinkeln, tror jag, det blev rätt mycket disk...

Ökenråttan: Det kändes lite snopet ja, åtminstone två liter hade jag tänkt mig. Jag testade att blanda med vitt vin och vichyvatten - jättegott - och man kan göra likör av saften också... vi får väl se vad jag prövar nästa år. De få bär som hänger kvar ska jag testa att torka, det stod att de blir som russin, fast nyttigare. Men jag tänker inte förta mig på husligheter, så jag lugnar mig lite.

Anonym sa...

Så kul - Aroniasaft som smakar som sv.vinbär och tranbär - det låter riktigt gott! Vad duktig du är...*suckar åt sig själv*

Vonkis sa...

Jag vill också ha bärbuskar så jag kan göra saft! *plutar tjurigt med munnen*

Bloggblad sa...

Marskatten: Duktigheten har jag lagt ut som en rökridå för att ingen ska förstå hur slapp och slö jag egentligen är som husmor... :)

Vonkis: Jag har några bortglömda (förträngda) vinbärsbuskar som står och ruttnar bort bakom komposten - du får väl komma hit nästa år och vittja dom!