Statcounter

onsdag, mars 21, 2007

Förnya

Jag går med på att livet i sig innebär ständig förändring, och att förändring kan innebära utveckling. Men jag går inte med på att man ska förändra för förändringens skull. Eller att förändring alltid är synonymt med förbättring.

I dag hade jag ett ärende till Större Staden och passade på att gå på apoteket där. Och där måste nån galning ha rört till hela förändringsprocessen, kanske spillt kaffe på dem eller nåt, för jag fattade inget. Hör här:

Ta en kölapp och stå i kö. Ja, det är självklart.
Lämna fram recepten i rätt kassa när det plingar. Jättesmart och enkelt. Så här långt.

Men sen krånglade det till sig - jag frågade om jag kunde hämta en salvtub medan jag väntade på att få mina piller. Jodå, men ta med dig kölappen....

Jag smet iväg och hämtade min tub - och 10 sekunder senare var mitt nummer förbiplingat i "min" kassa och en annan kund blev expedierad där.

Jag väntade tålmodigt, mest för att jag inte fattade - sen ropade någon ut mitt nummer från en annan kassa.

Jag gick dit och fick mina piller och frågade varför de bytte expedit. "Det blir mer effektivt så här" sa expediten samtidigt som en annan irriterad väntande dam undrade om de börjat räkna baklänges när jag gick förbi plingnumren...

Jag la fram min tub och tog fram plånboken, men det behövde jag inte. För nu skulle jag ställa mig i kön till kassan borta vid ytterdörren med en liten klisterprislapp på påsen. Så för tredje gången köade jag - ännu längre än de tidigare båda gångerna.

Om någon har förstått hur det här nya systemet blir mer effektiv, tala om det för mig då. Jag brukar inte lida (själv, alltså, om andra lider vet jag inte) av att jag är virrig, men där på apoteket kände jag mig rejält förvirrad. Och tänkte på dem som verkligen ÄR virriga... eller har svårt att stå (fanns 3 stolar på detta stora apotek!) eller som vill fråga om sin medicin... eller inte hör utropen?

Kan de ha låtit någon PRAO-elev tänka ut denna effektivisering?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Måste vara en karl som har tänkt till igen. Det där verkar vara lite sjukt system....vi har väl annat för oss än att köa

Anonym sa...

Hihi, men du.. varför tog du inte tuben innan du traskade i väg till kassan:-) Eller under tiden du väntade på ditt tur? För trött nu. Måste sova snart.

Lilla B sa...

Ryskt eller kinesiskt system. kö+kö=sant

Bloggblad sa...

Gunnel: Det var definitivt ingen mogen kvinna med ont i benen och dålig hörsel...

Anne-Maj: Jag trodde först att det var ett straff för att jag sprang iväg - jag hade ju glömt ta tuben tidigare (minnet... !) Men det var inget straff, bara ett nytt SYSTEM.

Lilla B: Aha! Jag har hört talas om öststatsköer....

Humlan sa...

Ibland undrar jag om dom tror att alla är stamkunder som kommer ofta, vet hur systemet på just det apoteket fungerar, och dessutom har bra ork och inga rörelseproblem...

Linda sa...

Så där är det i Malmö också och har varit så ett bra tag, därför går jag nästan alltid hemma i byn, där vi lyckligtvis har ett apotek. Där funkar det som förr :)
Minns att när jag hade frikort var jag ändå tvungen att stå i den sista kassan för att få den där lilla streckkoden scannad innan jag blev utsläppt - korkat så det förslår!

Elisabet. sa...

Det är lika korkat som när man bygger nya hus utan utdragbara skärbrädor eller sätter in skåp som bara går att öppna till hälften.
GAranterat män som har tänkt till eller som i ditt fall, nån ny chef sm vill Göra Avtryck.
Det är så dumt så det är inte sant.
Skriv en insändare!

Bloggblad sa...

Humlan, Linda & Elisabet: Förmodligen kommer det att ändras tillbaka igen. Jag kunde ju inte hålla käft utan talade om hur dumt jag tyckte det var, och expediten höll med och flinade lite...
Insändare har redan förekommit. Förr fanns soffor utmed hela väggen och där var full. Nu ska det inte bli några köer, stod det som svar.
Vilket det var i dag - och i går (enligt en annan gnällande kund)

Susanne sa...

Precis så har vi det även i min lilla stad, med timslånga köer (nästan) som resultat. I årets lokalrevy blev det en uppskattad och bejublad sketch där alla skrattade mycket igenkännande.

Förresten, det kan väl inte vara någon skolutvecklare som varit i farten med någon slags förändringsiver? En del skolfolk brukar ju vara mycket för utveckling för utvecklandets skull. :-)

Anonym sa...

Annars tycker jag om självbetjäningen som har blivit på apotek. Det går snabbt att hämta det man vill ha och sedan ställa sig i kassan. Jag har å andra sidan inte behövt vänta på ett recept, då kanske det är annorlunda.

Bloggblad sa...

Susanne: Nu vet jag! Det är någon på apoteksförbundet som är mutad av amatörrevysällskapet... de behöver nytt spexmaterial!

Monica: Självbetjäning hade de förut också - och riktig väntekö med stolar. Och man betalde på var ställe och det funkade mycket smidigare.
Här i stan har de självbetjäning + receptavd. där man får sitta kvar vid samma bås och vänta + betala. Jag håller mig här i fortsättningen.

Ella sa...

Ha ha... Apoteket i ett nötskal. Ineffektivt till max, fullständigt obegripligt och en total frånvaro av kundservice.

Anonym sa...

Oj! Konstigt system! Jag har aldrig varit med om liknande!!

Strumpstickan sa...

Helt galet! Det är ju jobbigt att köa när man är frisk så när man ska till apoteket kan man ju inte vara sjuk och trött längre, det förstår man ju...

Det är nån smygkampanj från F-kassan som friskskriver alla som har någon arbetsförmåga eller förmåga...

stå-i-kö-förmåga? ja, då kan du stå upp åtminstonde, och länge dessutom.. *skrattar*

Anonym sa...

Jag måste ta med mig en filmkamera nästa gång jag besöker Sverige. Sånt här är ju hysteriskt skrattframkallande! Folk här i Australien tror aldrig på mig när jag berättar hur olika institutioner fungerar i Sverige med kölappar hit och dit. Det scenario du beskriver skulle betraktas som ett absurdt skämt här. Ett fall för Dolda Kameran.

Bloggblad sa...

Ella, blyger & strumpstickan:
Det kändes verkligen absurt. En dam i sista kökassan, sa att hon hade fått stå så länge dagen före att hon inte hann till jobbet - hon la tillbaka alla grejer och gick därifrån.
Men - kopplingen mellan FK och apoteket låter ok. De har kanske spioner där: Kan du stå i kö, så kan du jobba!

Matilda: Hade det inte varit ombyggt för dyra slantar hade jag nog trott på Dolda kameran!

Anonym sa...

Härligt med byråkrater...
Hämta salvan först nästa gång ;)

Vonkis sa...

Det där låter ju som något gammelkommunistiskt tänkande. Ställ dig i en kö och säg vad du vill ha. Ställ dig i en annan kö och få det du vull ha, ställ dig i en tredje kö för att betala...

Var med mormor på apoteket hemmavid. Hon fick först lämna i sina recept, sedan fick hon sätta sig och vänta i ungefär en timme på att medicinerna skulle kunna hämtas ut. Under tiden fick en massa andra lämna in sina recept och sätta sig och vänta de också...