Statcounter

torsdag, april 12, 2007

Ledig...

Fast... riktigt ledig - vad är det? Jag tycker alltid att jag har en himla massa saker att göra, men att få göra dem i egen takt - det kanske är det som är det lediga. Vara min egen chef. På förmiddagarna är jag en snäll och mesig sådan, låter mig sova rätt länge - läsa tidningen länge - men sen förvandlas jag till värsta slavdrivaren!

Nu är klockan kvart över 11 och det alltså dags för denna metamorfos alldeles strax. Full fart!

Som jag berättade om för nån månad sen, har jag lyckats genomdriva en delning av femman där jag har musik, till en pojk- och flickgrupp. Det är det bästa jag gjort (men den manlige klassläraren är fortfarande tveksam!). Med killarna blir det mycket rytminstrument och taktarter (och inga tjejer att impa på) och tjejerna kommer ofta i korridoren och fladdrar med textpapper till sina favvolåtar som de hittat på internet. Så idag blir det övning hos min sång- och spelfröken på denna låt Jag har inte en aning om hur man gör för att få fram själva bilden på you tube här, men den som är nyfiken hittar den under länken.

Det är himla roligt att hitta nya grejer - en utmaning - så jag uppmuntrar dem förstås, men har varnat dem att nån rockorkester kommer jag aldrig att kunna låta som. Det har de förståelse och säger att de lyssnar efter om de tror att jag kan spela det... Vi får väl se hur det går med den här The Truth... (Frågan är om de med sina änglaröster kan låta som en hes karl... Om sanningen ska fram tycker jag att de är synd att de inte ens känner till sånger som skulle passa deras röster bättre... )

19 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har just lyssnat och tror att det kommer att låta jättefint med flickrösterna och din hjälp. Eftersom de valt själva kommer de förmodligen att satsa allt. Vore kul om det gick att höra resultatet.
Och så är jag glad att du inte tar helledigt från bloggandet!

Elisabet. sa...

Vilken härlig musikfröken du är!
Tänk, om man hade haft en sån i skolan .., jag minns ännu med fasa tragglandet av Dona Nobis Pacem .., tala om att det inte direkt var nåt som fick det att spritta i kroppen ...

Bloggblad sa...

Kulsprutan: Jag önskar att jag klarade tekniken... och sen vet jag inte om man får lägga ut andras hur som helst... stim-pengar och sånt.

elisabet: Det gläder mig att det verkar så - jag tar det i alla fall på allvar vilket tyvärr inte många gör... musik är ofta eftersatt i skolan.
Men själv älskade jag Dona nobis... :)
Vi hade en magister som spelade bra på gehör, så vi sjöng ofta gamla schlagers. Och vi som kunde fick ofta sjunga stämmor till. Det var kul!

mossfolk sa...

Vad skönt med en ledig dag! Och jag håller mer Elisabet, dina elever har tur som fått en engagerad musiklärare. När jag gick på mellanstadiet hade vi vår klassföreståndare i musik. Hon kunde inte sjunga när hon var på dåligt humör och inte spela gitarr när hon hade för långa naglar. Och hon var alltid på dåligt humör och hade jämt för långa naglar. Ingen musik alltså. På högstadiet hade vi en superbra musiklärare! :)

Elisabet. sa...

Marianne: jipppiee! Nu kan jag spela din cd!! Underbart fin musik!

Anonym sa...

Jag har haft turen att ha bra musiklärare under hela skoltiden (men kanske inte riktigt så engagerade som Bloggblad) och såg alltid fram emot körsång och annat som hade med musik att göra. Mitt första instrument var förstås en triangel. Senare blev det piano för Monsieur Monet och fransk smäll med pekpinnen om jag spelade fel på pianot. Han var definitivt inte lika snäll som Bloggblad verkar vara!
Hoppas att musiklektionerna fortsätter att finnas i framtiden. Vi hade SÅ kul och hoppfullt lät det bra också. (Gick på flickskola så vi hade bara tjejröster). Däremot fick vi a-l-d-r-i-g välja eget material. Och det hade kanske kunnat bidra till enstusiasmen. Vem vet?

Lena sa...

Ååå, det är ju guldkornen i tillvaron, när man har ungarna med sig och de verkligen vill! Vad roligt det låter.

Bloggblad sa...

mossfolk: Att man inte kan sjunga när man är arg, det vet jag! Det är bl.a. därför vi delat på pojkar och flickor - och jag inte behöver bli arg längre.

elisabet: Det var ju tur. Och tur att du gillar den när det äntligen funkar!

Kulsprutan: Min entusiasm hänger helt på gensvaret jag får - och det är väldigt olika i olika klasser. Vissa sitter och stönar Öööhhh... va' träääääligt... mer hårdrock... och det kan du tro påverkar allihop.
Andra ropar så fort de ser mig: JAAAA! Ska vi ha musik i dag???? och surar om det är fel dag...

Bäst är att ha elevens val, för då har de valt själva och VILL.

Panter: Ja, det gäller att suga på dom godibitarna, men tyvärr känns det som att de sura karamellerna vara längre...

Vonkis sa...

Till höger om själva visningsrutan har du en liten ruta. I den står det Embed. Vid Embed har du en liten gråaktig ruta som är full med en massa tecken. Dessa tecken kopierar du in i bloggen och vips blir det en video när du publicerar. Fantastiskt eller hur!

I övrigt kan jag bara hålla med det som redan sagts. Du verkar verkligen vara en supermusiklärare (kan man skriva det som ett ord?).

Tankevågor sa...

Jag tror att den låten kommer att bli hur fin som helst bara för att de INTE har några hesa mansröster. Med din hjälp blir det säkert bra.
Men jag förstår vad du menar med att de inte hittar musik/låtar som egentligen skulle passa deras röster bättre.

Bloggblad sa...

Vonkis: Tack, jag ska testa det nästa gång.

Jag blir nästan generad - det var inte meningen att det nästan skulle bli som om jag ginge runt med håven.

Londongirl: Min sång- och spelfröken fick jobba ett tag med att översätta den till piano i lagom tonart... men den var inte så himla svår när hon gjort grovjobbet.

Jag kan alltid hoppas att de får ett sug efter lite mer sångbara - musikaliska låtar.
I de här nya jag fått, är det otroligt entonigt. Ett ständigt upprepande av samma fras med lite nya instrument - mer vrål - för varje...
Jag är nog rätt kräsen och vill ha lite mer melodi.

Linda sa...

Å som jag saknar min musiklärare på högstadiet - Anki!!
Hon var/är en riktig pärla och vi håller fortfarande kontakten med ett vykort då och då.
Tror at tjejerna kommer att fixa låten galant :)

Anette Jahnke sa...

Hej, hittade just din blogg - härligt och intressant.
hmm...
det står "lite lärare" i din beskrivning...men är det
verkligen sant?

(Som mattelärare har jag också reflekterat en del, se min hemsida )

Mette sa...

Kan du vara slavdrivare åt dig själv? Jag skulle vilja vara min egen slavdrivare. Vad heter det nu? Galär? Ja, inte galärslav - den som piskar slaven? Hehehehhe.

Bloggblad sa...

Lindalotta: De bästa och sämsta lärarna minns man... resten flyter in i allmänna skolmosminnena. Visst ska vi fixa till låten!

anettejahnke: Välkommen hit - och tack! (Jag är jättesvag för medhårskommentarer!) "Lite lärare" syftar på att jag jobbar halvtid, med lite småplock, svenska för invandrare, musik och fredagar i en klass med engelska och musik m.m.
Jag erkänner utan omsvep att jag skulle hoppa av lärarjobbet om mina andra "hobbisar" gav tillräckligt mycket inkomst. Jag är förvisso hängiven i det jag gör - men inte i lärarjobbet som sådant.

Mette: När det gäller sånt jag vill, då behöver jag inte piska hårt - men när det gäller tråkgrejer... ojojoj... Vad galärslavspiskaren har för titel... där åkte jag dit. Ingen aning. Säkert slav åt någon annan som står över i rang.

Anonym sa...

Haha...kommer ihåg en gång i mellanstadiet när vi skulle sjunga "Så länge skutan kan gå". Vi fick inte öva klart på den...vi var obildbara. Tänk bara om det hade funnits sådana musiklärare som du verkar vara...då hade det gått bättre. Det är jag säker på

Mette sa...

Galärslavspiskareslav?

Hahahha.

Cecilia N sa...

Men du, bloggblad! Sätt en flicka vid trumsetet! I pojkfri miljö finns plats för kvinnliga trummisar. Det är väl bara piano och trumset och röst i sättningen?

Maken funderade över ditt knorr. Spice girls - är det bättre?
Men jag kan hålla med om att sånger visst kan få ändra tonläge flera gånger. Allt måste inte vara släkt med Diana från 50-talet.


När jag gick på mellanstadiet fick vi sjunga ur ett färgglatt häfte med spiralbindning. Till detta häfte hörde det (kassett?-)band med komp. Nån som minns vad det hette?

Jag tycker det är bra att det finns separata musiklärare att tillgå även på mellanstadiet nuförtiden.

Bloggblad sa...

Gunnel: Felet låg med all säkerhet hos läraren som inte visste hur man övar upp röster!

Mette: Något att föreslå arbetsförmedlingen?

Cecilia N: Jovisst, trumset har vi inte, men vi har en massa andra rytminstrument. Vi ska nog få till det.

Med de moderna rock- och poplåtarna är det så att de väldigt sällan är melodiösa - det är en eller två fraser som upprepas i det oändliga med olika instrument. Ingen särskild röstutmaning. Det finns mängder med bra och lämpliga låtar, men ungar är tyvärr skeptiska till det som inte hörs i tv/radio... och jag har dem för kort tid för att hinna omvända dem...

Det var säkert Olle Widestrands... ett ögonblick ska jag kolla vad det heter.... jag har boken hemma. "Sjung med" - skrivet både rätt och spegelvänt uppochner?
(Du kan kolla på www.isaberg.nu och klicka på "musik" Det är samma förlag som jag har två böcker på.)