Lika strålande som igår - men här ska inte nötas på nån solstol i dag. Jag ska sjunga. De två kyrkokörerna i stan har som tradition att sjunga "Från palmsöndag till påsk" den här söndagen. Fin tradition, det blir liksom en snabbspolning och repetition av hela storyn. Efter långfredagssången släcks alla ljus för en stund - det blir tyst några minuter - och sen drar uppståndelsesångerna igång medan ljusen tänds igen.
Men - det har bestämts (jag vet av vem och varför !) att alla gudstjänster i den här kyrkan ska ske kl 15 varje söndag. Hur många går till kyrkan så dags? Jo, en handfull äldre damer som inte törs gå ut på kvällen. (Så den kyrkan som fått kl 18 som standardtid får ännu färre besökare)
Varför ändrar man nu inte tiderna om det kommer så få? Jo, för att i statistiken blir siffrorna ganska bra en sån här dag. Vi är 35-37 i den sammanslagna kören + 2 musiker + 1vaktmästare +2 kyrkvärdar +1 präst = över 40 (Alla räknas!). Och så kommer de trogna 5 tanterna, då närmar vi oss 50. Om det sen kommer 4 konfirmander som ska ha påskrivet och några medtvingade äkta körsångarhälfter, då ser det ut som om det varit en riktigt bra besökssiffra. Finns ingen anledning att ändra tiderna då.... Visst, vi körsångare kommer ju frivilligt, men vi hade inte kommit en sån här dag om vi inte var inbokade, det törs jag lova (är så pass ofta i kyrkan att jag har koll.)
18-gudstjänsterna i den kyrka som ligger närmast mig, dit man måste ta sig med bil från stan, får likadan statistik. De hyr in några ungdomar som sjunger (och det brukar de göra SÅÅÅÅÅ bra!) hela släkten kommer + jag och några få tanter som har gångavstånd. Och tänk - det var ju över 20 ... i statistiken. Ingen anledning att ändra den tiden.... Att det skulle stått 5 om inte släkten kommit, det syns ju inte.
Nej - jag sitter inte bara här och gnäller. Jag sitter med i diverse instanser och gnäller också - men för döva öron. Tidigare var den här lilla stan indelad i tre församlingar och flera personer har inte accepterat att det nu är en sammanslagen församling. De går enbart till "sin" kyrka trots att präster och musiker ofta är samma.
Ska väl tillägga att i den stora kyrkan mitt i centrum börjar gudstjänsterna kl 10 och dit kommer det alltid ganska mycket folk, men småkyrkornas anhängare vill inte att det ska centreras så att deras kyrkor bara öppnas för dop, begravning och bröllop.
Klockan 12.30 börjar dagens övning - inomhus. Klockan 15 börjar alltså gudstjänsten och först efter kl 16 får jag se dagsljus igen... hoppas det finns lite sol kvar. Förra året var lika vackert - och då - för första gången - hade jag fel i min gissning om antal åhörare. Det kom 30 personer. Tidigare år 10-12. Men visst - vi ska sjunga vackert för dem som kommer och inte tänka på dem som inte kommer ... (Fast det blir mer nerv och tryck i sångerna om publiken är större, det bara är så!) Jag ska harkla upp mig nu - i favoritsången "Det finns ett ljus" ska jag och tre andra sjunga i en sologrupp med resten som doakör. Den är sååååååå fin.
Jag gissar på 17 besökare förutom oss som är ditkommenderade. (Och jag har gärna fel om det blir fler, inte annars.)
Uppdatering: Kanske bäst att förtydliga - jag räknar förstås alla som riktiga åhörare och välkomna - men jag är emot statistik som enbart ska stärka någons åsikt. Den Gud jag tror på är större än sånt. Och finns inte bara i kyrkan - utan där också. Vilken som helst.
Så här ungefär:
Under valven i Guds hus
där solstrålar spelar
i färgers ljus
hörs ekot av böner
sen tusen år
hörs klangen av lovsång
som himmelen når
Under valven i Guds hus
där änglarna dröjer
vid tända ljus
finns minnet av tårar
i sorgens spår
finns svar på de frågor
som himmelen når
Under valven i Guds hus
där orden som talas
är Skaparens bud
är kärlekens under
den stund som är vår
är nåd att se vägen
som himmelen når
(C) Marianne Bokblad
22 kommentarer:
Känner igen det där att det är föräldrar till körbarnen/ungdomarna som sjunger som höjer statistiken i kyrkan.
Åh, vad jag skulle velat höra dig sjunga den!
Lycka till med sången och ha en skön söndag!
Önskar lycka till med sången och publiken. Om jag inte bodde så långt ifrån dig skulle jag gärna komma!
Statistik kan användas i många syften. Hoppas att det kommer många som får glädje av sången och kyrkobesöket.
Ute på landet där jag växte upp ändrade de gudstjänsten på julafton så att den inte krockade med Kalle Anka. Det var p g a kyrkokören som bara bestod av Kaninens barn (han såg ut som en kanin och producerade barn som en kanin) - de ville inte missa Kalle.
Kören var ganska stor och de var alltså ALLA Kaninens barn, heheheheh.
Ah, denna jakt på besökare finns alltså även hos kyrkan? Inte bara tv, radio, bloggvärlden, alltså.Håller helt med om dina åsikter om missbruk av statstik/ anpassning av verksamhet enbart för att få upp statistik.
Javisst måste väl en Gud, en kraft som någon tror på vara större och finns överallt, inte bara vid ett visst klockslag på en viss plats.
Fin text!
Londongirl + kulsprutan: Ni hade då fått upp besökarantalet till över 30!
Panter: Det gick ganska bra - men det behöver inte alltid bli bättre av att man är många, det finns dom som börjar slarva då...
Mette: Hm... Var det körledaren som var själa Kaninpappan alltså?
en liten tant: Ja, fast den större kyrkan har så bra statistik så den behöver inte tävla - det är de två mindre som envisas. Sen kan det väl vara så att man trivs bättre och har särskilda minnen från just en specifik kyrka, men det är en annan sak.
Kul att du läste dikten och gillade den! Tack.
Knepigt det där, självklart känner sig många mest hemma i sin egen kyrka, men tyvärr måste man kanske vara lite krass också? I synnerhet vintertid, det måste vara infernaliskt dyrt att värma de stora kyrkobyggnaderna. Kanske är det bättre att lägga pengarna på annan verksamhet än att absolut hålla igång alla kyrkorna absolut hela tiden? Men det kanske är vanvördigt att tänka så??
Nu är ju inte jag kyrklig och så men jag gillar i alla fall inte att dom har slagit ihop de tre kyrkorna som finns här. Jag vill inte tillhör Norrbo församling utan Skultunas :O)
PGW: För att inte tala om vad det kostar att ha personal - präst, kantor, vaktmästare, i tre kyrkor...
Gunnel: Jag ler, för det är jättemånga här som säger så av dem som inte går i kyrkan. Min man, t.ex. om han nån enda gång per år går med, då ska allt vara som det var när han var barn, och han ska gå till SIN församling.
Det blir ganska kostsamt att tillfredsställa alla som går så sällan och vill ha det som förr.
Kyrkan är inte alls så rik som många tror - det var förr i tiden!
Jag höll länge på att vi skulle gå i vår kyrka men när jag sedan insåg att det bara var vi och några "äldre" som kunde räknas på en hand, kändes det nästan bättre att gå i stora kyrkan där det var mer folk. Fast nu är jag jättesällan i kyrkan. Julottan och någon enstaka gång mer om året.
Vilken fin dikt du skrivit!
Landsbygdens avfolkning och den allmänna avkristningen tömmer kyrkorna. Det går inte att prata bort.
Vi har sju kyrkor på 5000 människor. Vi har inte råd att ha gudstjänster i alla. Och speciellt inte om det bara kommer fem tanter till den stora kyrka som rymmer 1000... Våra kyrkor ligger med ca 5 km mellanrum, de som kommer har redan tagit ut bilen... de skulle kunna åka några km till eller åt andra hållet...
Men man gör inte det. Man grälar istället om att resurserna satsas på tätortens kyrka där församlingslivet fungerar och gudstjänsterna är välbesökta...
Och faktum är att när det är gudstjänst ute i landsortskyrkorna är det mest folk som kommer från tätorten där... inte dom som bor därute...
Mossfolk: Tack ska du ha - Jag tycker också att det är mycket roligare att gå i kyrkan när det är mycket folk och mycket sång.
Speciellt om jag ska sjunga med någon kör - det blir lamt med bara ett par stycken som åhörare, kan inte hjälpas.
Kyrksyster: Just det. Du har så rätt! Hos oss säger de som förespråkar en gudstjänst i varje att vi "tillgodoser allas önskemål" med de olika typerna av gtj. Men hur länge har vi råd med det? Vi kanske kunde lägga pengarna på verksamheten i stället.
Välkommen hit, förresten.
Men så trist att ni har så knepiga tider. Det blir sämre för alla!
Vi sjunger nästan alltid kl 11 eller kl 18. Och du vet ju när det kommer flest :)
Just den här tiden är det fullt av konfirmander som sitter där och ser uttråkade ut och blåser stora tuggummibubblor...
Jag hade velat höra dig sjunga den där sologrejen, när man själv tycker att något är så bra så brukar det vara toppen!
Texten är så fin...
Lindalotta: konfirmanderna sköter sig bättre än vad vi gjorde på 60-talet! Då gick ju alla och "läste" och det kunde vara ett himla tjohej i kyrkan, hände mer än en gång att prästen fick avbryta predikan och säga till på skarpen...
Den förre prällen (ung, ca 30)vi hade här, hade fått för sig att ungdomarna skulle slippa se så många gamlingar i kyrkan, så de hade egna ungdomsgudstjänster - vilket ju gjorde att alla äldre gnydde över att så mycket pengar gick till ungdomar de aldrig fick se...
Nu får vi se dem igen!
"minnet av tårar i sorgens spår", det var vackert!
Jag har en G-klav till dig i min blogg idag och lite till:)
Elva är det kyrka här, lagom. Alltid roligt när den lilla lokala kyrkan ordnar extra musik.
Strumpstickan: Tack! Och jag ska genast gå in och kolla hos dig!
Hannele: Ja, klockan 11 är lagom. De som bestämt 10 här, tror att folk går till kyrkan innan de "åker till landet" eller IKEA, men det tror inte jag. Det är de själva som vill hem lite tidigare...
Jag tycker verkligen om din dikt. Finns den utgiven? Är den tonsatt?
Ingela: Tack, den finns inte utgiven men är tonsatt - fast i en konstig udda melodi som jag inte är förtjust i... så jag har inte använt den. Den har bara blivit läst i samband med en konsert i kyrkan för länge sen.
Det var en underbar text!
Den gud jag tror på finns också överallt :-)
Mammamia: Tack ska du ha. Och visst undrar man... de där som bara kan gå till en enda kyrka... har de tänkt på att Jesus verkade utomhus...?
Vilken vacker text du skrivit! Kanske den kommer i nästa nya utgåva av psalmboken? Jag har just beställt "Psalmer", en CD med Irma Schultz och Toni Holgersson, har du hört den? Hm, jag är nog en av dem som gillar att gå till "min" kyrka. Vi har två här i vår församling, onsdagar är det mässa 19.00 i kyrkan alldeles bredvid där jag bor. Söndagar kl. 11.00 är det gudstjänst el. mässa i Frösö kyrka (den kända). Alltid är det så och det är enkelt att komma ihåg.
Skicka en kommentar