Statcounter

onsdag, juni 06, 2007

Inventering

I ett svagt ögonblick för ett par månader sedan lovade jag att fixa festvisor till en avskedsfest för en av mina chefer. Och - javisst - jag fixar några specialskrivna för henne, självklart... har ju gott om tid...

Och nu börjar det dra ihop sig, festen är om knappt 2 veckor. Jag har börjat (näe, fel! SKA börja) leta efter nidvisor jag gjort till andra - ofta går det att ändra och trixa och få till det så det stämmer på nästa festföremål också. Några ord här och några rim där, och vips är det klart... Men ack, så segt det är att börja. Initialsvårigheter har jag ofta.

När jag öppnade mappen "spex", hittade jag nedanstående alster, helt bortglömt. (Och fastnade här en stund.) Den ska inte med på festen, men passar riktigt bra för er kära bloggläsare att stå i givakt och sjunga just idag! Melodin är förstås: "Du gamla du fria". Jag har inte en aning om i vilket sammanhang och varför jag skrev det här - överskottsenergi? Förmodligen, för jag ser på datumet att det var under mina två tjänstlediga och mycket kreativa sabbatsår.

Med växlande molnighet, och en spridd skur
drar sommaren in härupp' i Norden
Vi väntat på värme och kanske vi har tur
//: så en och annan solstråle når jorden ://

Med åska och busvä'r på vårvädersvis
och snålblåst som böjer allt mot jorden
Vi kämpat mot snöblask mot kyla och mot is
//: och längtar efter högtryck över Norden ://

© M. Bokblad 18/6-04

16 kommentarer:

Anonym sa...

Bang - Barbro Alving, den roliga - fick ofta i uppdrag att dikta roliga visor till/om vänner och bekanta. Tyvärr kunde hon dikta bara när hon stod i duschen! Det lär ha inneburit en del komplikationer. Hoppas du kan sitta på torra land åtminstone, medan diktarådran rinner till!

Bloggblad sa...

Det visst jag inte. Jag brukar faktiskt komma på det mesta och bästa när jag är ute i sista minuten. Kvällen före... men det blir jobbigt när det ska skrivas ut och kopieras.

Medan jag slitit med att börja har jag hunnit göra en del annat... och framsidan på häftet är klar. Lovsångshäfte - vad annat kan man ge till en lärare som ska ha evigt lov?

Anonym sa...

Vilken tur att den inte stämmer in på vädret idag. Här är det 26 grader varmt och näst intill vindstilla.

Bloggblad sa...

Gunnel: Här har det också varit ljuvligt. Jag som aldrig brukar sola har faktiskt suttit en lång stund i solen. I baddräkt som är så gammal att den krasade när jag drog på mig den... måste köpa ny.

mossfolk sa...

Alldeles säker var jag på att du skrivit den tidigt på våren, men se det stämde inte alls med datumet :)

Cecilia N sa...

"Normalt jer sömra i Sverige nalta kallare än normalt".

Bodil Jönsson har skrivit så bra om ställtid, tiden det tar att ställa om från förra uppgiften till nästa uppgift.

Lovsångshäfte - himla bra!
Helt i Povel Ramels anda.

Bloggblad sa...

mossfolk: jag har en bestämd känsla av att vinter var lång och svår det året...

Cecilia N: Jag TROR att jag fattade första meningen... kul.

Jag har läst Bodil J - jodå. Och håller SÅ med om sönderstyckad tid som spills bort...

Visst, Povel är/var en favorit. Likaså Alf Henriksson.

Anonym sa...

När det gäller att prestera: Jag har sagt det förr. Det gäller bara att få upp ångesttrycket tillräckligt så går det av sej själv sen. Men man blir nervös medan man väntar.

Humlan sa...

Kul text, även om den inte passar årets inledning av sommaren..

Själv kan jag absolut inte få ihop en sångtext eller hyllningsdikt, så jag beundrar er som kan!

Susanne sa...

Här är en till som ska få ihop sångtexter. På onsdag ställer jag mig upp och sjunger för hela skolans avgångsklasser om min egen niondeklass. Än har jag bara kommit på vilken låt jag ska använda.

För tre år sedan blev det en bejublad rapföreställning. Tänk dig en medelålders kvinnlig lärare med nerhasade, säckiga jeans, bufflig munkjacka och kepsen på sned och som rappar om alla elevers påhitt under tre år. Den bedriften hinner jag inte med i år.

Lycka till med ditt lovsångshäfte! Titeln lovar gott!

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Jaså är det så avancerade saker jag ägnat mig åt... visste inte vad det hette... Men jag tog mig samman sen - och pratade allvar med mig själv: Nu jäklar skriver du nåt! sa jag. Och så lydde jag. Fast bara en och en halv låt är klar.

När jag inventerade gammalt material och reprissjöng för maken - tyckte han att jag varit lite väl fräck i mina nidvisor... men det är inte kul att vara gullesnäll.

Humlan: tack! Men som du förstår är det en förbannelse ibland att kunna - alla förväntar sig så mycket. Och kommer jag på ett kalas utan nidvisa blir folk ganska besvikna. För får jag inte vara lite småelak blir det inget. Mot personer är jag något snällare än mot företeelser i skolvärlden t.ex.

Susanne: Det låter oemotståndligt. Jag skulle gärna vilja se och höra en sån föreställning!

Evas blogg sa...

Jag förstår att detta inte är skrivet detta år, ingen snålblåst här inte, snarare en värmebölja som inte liknar något! Lycka till med skrivandet!

Bloggblad sa...

Eva: Skönt att ni äntligen fått sommar - ni brukar ju kunna ha otur.
-04 var jag på Frösön just den här veckan, och då var det helt ljuvligt sommarväder. Sen slog det om och var kallt resten av semesterresan uppe i fjälltrakterna.

Anonym sa...

Den lät riktigt bra med vokalerna, särskilt vers två! :-)

Översättarhelena sa...

Du kunde ju gjort som Evert Taube när han blev ombedd att skriva en gratulationssång till Gerhard Bonnier. Han åkte till Paris och Gerhard försörjde honom med pengar i minst ett halvår, alltmedan Evert försäkrade att sången var på gång. På själva födelsedagen slog Evert upp dörrarna till festlokalen och om in och sjöng: "Här kommer Gerhard Bonnier, det snöar på hans hatt ..." Och så vidare. (Fritiof Anderssons paradmarsch alltså.)

Bloggblad sa...

Josephine: Det blev många prickar där, ja...

Ö-helena: Haha! Den hade jag inte hört! Kanske kunde jag be chefen om lite löneförhöjning för att göra en bra visa? Och sen bara ändra lite i Kristina från Vilhelmina...