Statcounter

söndag, juli 01, 2007

2-årskalas...

Jag missade min bloggs tvåårskalas häromdagen... :( Men kollade vad jag skrev för precis 2 år sen idag - och hittade en riktig käpphäst... om kvinnliga programledare bl.a. Aktuell även idag. Så den bjuder jag på som gammal skåpmat eftersom jag är rätt slutkörd av skåpjobb idag.

Äntligen

I går satt jag på första parkett i tevesoffan när Musikbussen startade. Reportage från körstämman i Skinnskatteberg.

För den som inte läst min knapphändiga profil i högerspalten kan jag tala om att jag är en passionerad körsångare, förstasopran om det säger något, men när det saknas altar kan jag uthärda att sjunga den (oftast ganska tråkiga) stämman också.

Skinnskatteberg - minnen från 5 körstämmori början av 80-talet - korta ljusa sommarnätter med sång, långa härliga dagar med sång... och skratt och picknick med sång... Hm - då undrar man förstås varför jag bara var med 5 gånger.

Orsaken är enkel: jag tyckte det urartade, från att ha varit mycket busksång ute på ängen och på pubar och överallt där man bara hoppade in och beblandade sig friskt med andra okända körsångare blev det fler och fler konserter som man först stod i kö för att köpa biljetter till, sen stod i kö för att få en bra plats till, och det fria sjungandet ute på ängen blev ideligen avbrutet av dem som stack i väg för att gå på dyra konserter eller köa för biljetter.

Jag såg på teve att besöksantalet har minskat betydligt, det var riktigt glest på ängen, vilket det inte var DÅ. En bra sak med "Musikbussen": Det var en överviktig tjej som var programledare. Heja heja! Hon var visserligen ung men såg normal ut, ingen trådsmal skönhet. För ung måste man vara! Och helst snygg och urringad. Om man är kvinna alltså, karlar får se ut hur som helst, de duger som programledare ändå.

Den som kan komma på en enda kvinnlig svensk programledare över 50, tjock eller smal, kan skriva namnet på denna i kommentarrutan. Och då menar jag inte experter som tillfrågas i andra program eller nyhetsuppläsare, utan just programledare. Jag har försökt inventera, men kommer bara på en, norskan i "Bokbadet", och utländska program räknar jag inte.

Däremot var det lätt att komma på en hel drös med herrar i medelåldern och däröver:OldsbergHarrysonDahlbergMelanderBarnekowAspengren.

Och så några till som jag glömt namnet på.Vem är det som inte står ut att titta på kvinnor över 50? När man får stå ut med (eller stänga av teven!) dessa medelfeta och/eller flintskalliga gubbar...OBS Jag har inget alls emot feta skalliga gubbar - men mycket emot att kvinnor i teve måste vara smala unga och vackra för att få leda ett program.Så - vad skönt det var att få det ur sig...
posted by Bloggblad at 15:45 13 comments


31 kommentarer:

Ingela sa...

Va! Hur kan du tycka att altstämmor är tråkiga? (Såg att en "gammal" kommentator tänkt detsamma)

Jag tycker att de för det mesta är rätt så trevliga och inte sådär "rätt på" som sopranstämmor kan vara.

Fast intressantast är nog faktiskt tenorstämmor. Där kan man träffa på utmaningar.

Ingela sa...

Såg du förresten att vi "pingat" på exakt samma klockslag?

Klimakteriehäxan sa...

Försenat grattis på tvåårsdagen översändes härmed. Borde förstås sjunga - men vid närmare eftertanke är du kanske lika glad att jag inte gör det... för det är många år sedan jag sjöng i kör! Fast kul var det.

Lena sa...

Grattis! Då fyller vi nog år ungefär samtdigt:) Det är nog många inlägg som förtjänar att köras i repris.
Jag kanske ser för lite på tv för att uttala mig om programledare, men jag tror inte att det skett någon förbättring.

Lena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Amber sa...

Grattis till bloggfödelsedagen!

Jag sjöng första sopran till för några år sedan - numer är jag andra alt. Visst är stämman mindre kvillrande, men den är en utmaning i bland och det är rätt roligt att mullra i stället för att kvittra. :-) Dock kan jag fortfarande sjunga första sopran, kortare stunder - rösten håller inte riktigt för enhel konsert, eller för ständigt övande på den höjden.

Ja, si dessa orättvisor. T o m sonen har reagerat över att kvinnor/flickor alltid måste ändra på sig, enligt reklamen.

Evas blogg sa...

GRATTIS på 2-årsdagen!

Anonym sa...

Grattis på tvåårsdagen! Keep on blogging!

På rak arm kommer jag på tre kvinnliga programledare som torde vara i 50-årsåldern:
Stina Dabrowski, Malou von Sivers och Ingela Agardh. Gemensamt för dem är att de är mycket erfarna journalister och välutbildade. Och att åldern syns! Men jag tror aldrig de skulle få leda en stor sommarsatsning eller liknande. Till sådant tar vi de som gått "barn- och ungdomslinjen på gymnasiet och sedan blivit programledare" som Gry Forsell enligt Wikipedias biografier.

Lilla B sa...

Gratulerar på Bloggdagen!
Ser mer på dataskärmen än på tv - men försöker tänka på alla möjliga program utan att kunna komma på någon oslimmad kvinnlig programledare över 50. Förskräckligt sorgligt att blogginlägget är lika aktuellt idag som förra året. Ta fram det nästa år igen och igen så får vi se.

Bloggblad sa...

ALLIHOP: tackar tackar! Kul att läsa era synpunkter...

Att altstämman är tråkig beror på att den oftast är väldigt entonig...ska bara fylla ut ackordet. Min första körledare (som var en av de största i landet på sin tid) sa att kompositörerna ofta var gifta med en alt och vågade ta dusterna om den tråkiga stämman...:)

Ja - liten tant: Ingela får sköta pensionärsprogram... :) Och Malou har väl ? (ser aldrig på tv på morgonen) bara morgonprogram.... Stina är rätt! Hon var inte igång då när jag skrev. Men - visst får man leta lite längre i minnet än efter äldre herrar?

Andrea's Garden sa...

Happy birthday on your blog's 2nd anniversary. You will have to bake a cake and let us take part in the virtual celebration! Wishing you well from Germany, Andrea

Anonym sa...

Och med en enkel tulipan
uppå bemärkelsedan
jag har den äran
jag har den äran att gratulera!

Muchas felicidades!

Bloggblad sa...

Andrea: Soviel hast du also verstanden! Gut! Baking a cake? Me? hm...

K-sprutan: Gracias - eller hur man nu stavar det... ljuvlig sång - även om det är svårt med tulpaner så här års...

Anonym sa...

Grattis i efterskott till 2-årsdagen :)

Anonym sa...

Skinnsbergsgrabbarna dom var bra på att dansa dom...när det begav sig :O)

Håll med om att det är fint när man närmar sig det lilla samhället.

Anonym sa...

Grattis grattis, Bloggblad!

Att det inte finns några mogna damer i programledarposition är illa nog, men att gamla skruttgubbar däremot får hålla på i evighet, det är ju märkligt! Den där Plex med sina värdelösa utförskommentarer och den där Weise som väl knappt orkar hålla sej kvar på stolen. Där är toleransen stor, vill jag lova.

Kan man inte låta dom lägga av och plocka in lite fräscha, mogna brudar i stället!

Ajaj ,kanske Plex la av medan vi bodde i Öknen ...? Vi hängde inte med i det alpina då. Nä, jag tror säkert att han är kvar. Jag kör så här!

Anonym sa...

Alldeles rättstavat - där ser man vad 11 kapitel/lektioner kan leda till!

Fast för att det ska vara helt korrekt ska MIN spanska fras föregås av ett uppånervänt utropstecken, men jag hittade inte faenskapet på mitt modifierade tangentbord.

Nu ska jag avnjuta gorgonzolafylld fläskfilé (Eureka - jag hittade accenten!) med ugnsbakade päron, tomater med färsk oregano och kokt
nypotatis. Det hade varit kul att äta det i sällskap med en älskad person, men det blev inte så den här gången.

Väntar jag på något från dig?

Bloggblad sa...

Hannele: Tackar!

Gunnel: Samhället med herrgårdsbacken är helt ljuvligt! Men när jag var där, träffade jag mest utsocknes.

tv-råttan: Jag undrar om de är rädda för att medelålders kvinnor är för duktiga? För det duger tydligen bara med superunga tjejer eller gamla stofiler?

K-sprutan: Inget kul att äta så god mat ensam - hoppas du får sällskap snart igen. I övrigt har bara mail gått iväg. Men snart!

Anonym sa...

Hmmm... sa alten. Jag har varit med om flera gånger att en sopran känner att höjderna blir svåra att nå vid högre ålder och går till altstämman. Bara för att upptäcka att det var för svårt och smyga tillbaka till sopransidan. En gång fick jag höra att definitionen på en alt är "en sopran som kan läsa noter" :o).

Jag älskar att sjunga alt, ibland även tenor. Tråkigt är bara att de flesta dirigenter vänder sig till sopransidan och låter oss känna att vi är ett bihang.

I kväll ska jag göra en jättegod blandad sallad med en smaskig dressing till en delikat skiva entrecôte. Alldeles ensam. Ska man äta äcklig mat när man är ensam? När ska en ensamstående då äta gott? *surnade till lite* (men det går över).

Bloggblad sa...

Rutan: Visst är det svårare med alt! Kräver mer än att bara kunna LÄSA noter, man måste kunna sjunga efter dom också :) När jag hade en damkör övade jag upp mig, var ju tvungen att visa... men vidhåller att det inte är särskilt melodiöst.

Det var inte alls menat generellt att det är trist eller att man inte ska äta god mat ensam - utan mycket speciellt i detta fallet. Klart att du ska unna dig. Jag sitter inte precis och tuggar knäcke när jag är ensam...

Linda sa...

Nu måste jag också gnälla över att du klankat ner på altstämman - det är ju den som ger tyngden i hela låten :)
*fniss*

Grattis på 2-års dagen!

Bloggblad sa...

Linda: Klankat ner... nej, den är så klart nödvändig, men visst är den ofta entonig?! Sen att den är nödvändig, det är ju självklart, utan altstämman skulle det bli fjuttig.

Linda sa...

Tack - det var bättre!
(jo, ibland är den lite entonig...
Synd att jag inte vet hur man får texten att bli minimalt liten så att den knappt går att läsa :))

Bloggblad sa...

Sen kan jag ju erkänna att jag tycker det är SVÅRT att sjunga alt. När jag var tonåring fick jag sjunga alt i skolkören just för att jag kunde noter - men falskt som attan blev det. Låg ju helt fel i röstläge.

Vonkis sa...

Grattis till tvååringen! Och nu är jag storsint ska du veta, andra alt som jag är...

Och på tal om programledare, hur är det med fråga doktorn? Det har väl i alla fall varit en kvinna modell strörre (och kanske äldre) som varit programledare där. Är hon det fortfarande eller är hon utbytt?

Bloggblad sa...

Vonkis: Bara för att jag tycker altstämman oftast är entonig och lite trist, måste ju inte andra tycka det, och jag måste inte ha rätt heller! Sjunger man alt är det väl suveränt om man tycker om altstämmor.

Susanne i Fråga Doktorn - hon är inte över 50! Det var det saken gällde. Hon fyller kvoten "nu har vi tagit in en tjockis, titta!" men hon är ung - och programmet vänder sig inte till tv:s favoritkategori: ungdomar, precis, då spelar det ju ingen roll...
Tänk dig henne leda Sommarkrysset med popstjärnor...

Vonkis sa...

Bloggblad
Jag vet, hängde bara med på altprotesten här blan kommentarerna :-) Själv skulle jag inte vilja sjunga sopran för det är oftast "bara" en melodistämma. Smaken är som röven, klöven.

Susanne, så hette hon ja. Anade nästan att hon inte var 50. Är otroligt dålig på att avgöra folks ålder. Brukar chansa på något mellan 20 och 60.

Bloggblad sa...

Vonkis: Nu är jag redan här igen efter disken... datorn har magnetisk förmåga!
Det är för att du är så pass ung, tror jag. Det finns annars tecken som man lätt ser på de flesta: Tunna rynkor runt ögonen=över 30. Djupare "drag" så att man ser tydliga linjer= över 45, Hamsterpåsar på båda sidor om hakan = över 50... :)

Bloggblad sa...

P.s. Jag är inte säker på att metoden är helt säker, men jag brukar få rätt ganska ofta. Inte för att jag bryr mig så mycket om ålder, men det går automatiskt.

Cecilia N sa...

Jag är förstasopran och jag har sk*tsvårt att sjunga annat än "överst" i kören. Går nån stämma över så måste jag vara 300% koncentrerad.

Jag är impad av resten av kören att de klarar hitta sin plats i "gyttret" emellan.

Och tenorerna har häftiga stämmor ofta.

Grattis i efterskott!

Bloggblad sa...

Cecilia N: Tack för grattiset! Börjar känna mig som en ibiten bloggare...

Jag hade jättesvårt att sjunga nån annan stämma tidigare, men jag har tränat upp förmågan, och blivit säkrare på att sjunga direkt efter noter - det är lättare att koncentrera sig då, mot att lyssna in hur de andra sjunger och chansa.

När jag hade min damkör och de blev allt duktigare och klarade trestämmigt, då var jag ju bara tvungen att höra var tonerna gick snett och gå in och hjälpa till... Det tog inte så många veckor förrän jag kunde. Det är mer övning än begåvning!