Statcounter

tisdag, juli 17, 2007

Ut ur garderoben

Nu tänker jag komma ut ur garderoben. För en stund. Jag har nämligen fler att gå in i med värsta sjungfejarambitionen. Är alldeles svettig - mer av att ta ställning till prylar jag hittar, än själva röjandet. Kan jag kasta den här sladdriga duken som mamma broderade när jag var nygift. Svar: Ja... Kan jag kasta den enda "remsa" jag vävt själv, i värsta 70-talsfärgerna... Svar: njae... Kommer jag att lägga på den nånsin? Svar: Nej. Alltså => sopsäcken... Kan jag kasta svärmors teveruteglasögon från tidigt 80-tal? Svar: Absolut inte. Kan vara bra att klä ut sig i...
Nej, nu ska jag inte fördubbla röjarslitet med att skriva om skräpet också...
Håll dig i nu, heliga Birgitta, för nu blir det guidad vandring i dina spår....

Kyrkogården kring klosterkyrkan - lugnt och fridfullt ställe. I mitten av 60-talet var mängden turister betydligt mindre och man kunde pussas i lugn och ro på en soffa där borta till vänster... under träden... När jag var med en fjärdeklass på skolresa här - var de mer intresserade av min pussarsoffa än av klosterkyrkan...
Min första vadstenatid inföll under realskoleåren 64-67. Jag bodde i Motala då, men vi som inte skött läxorna sådär superbra, kom inte in på realskolan där, utan fick åka till Vadstena. Det blev många roliga bussresor och tre härliga år ...:)

Rödtornet hörde till S:t Pers kyrka som byggdes på 1400-talet (om jag inte minns fel, jag läste på en skylt igår, men minnet...). Skolan byggdes några århundraden senare. Gympafröken såg strängt på oss när vi skuttade - äsch, vad säger jag? - vi marscherade i takt och gjorde HALT på befallning - hon berättade att vi skulle betänka att det hade legat många begravda under oss... kanske låg det några skelett kvar? Av skylten att döma var vi sista klassen som gick där... fast det tror jag inte på... det var nog minst en till efter oss.

I hörnet mellan skolhus och torn kunde man få vara ifred och pröva varandras läppstift. Vitt skulle det vara, skitsnyggt med likbleka läppar... men jätteförbjudet att vara sminkad under skoltid!!!! Vi gnolade på Michelle, ma belle, sont les mots qui --- och så kan jag inte stava mer på franska, men sjunga den kan jag!

Jag har försökt rita pilar på bilden, men lyckas inte. Detta är Stortorget. Kolla in de rektangulära små fönstret under taket på mittenhuset!

Innanför dem bodde jag och en kompis under de andra vadstenatiden, tio år senare, när vi gjorde praktiktermin på stadens folkskola. Det vita huset brevid är Helgeandshuset, delar av det byggt under medeltiden, och på vinden där, intill vår lägenhet, låg garderoben... några få gånger vågade vi oss in på den läskiga, jättelika vinden med tjocka träbalkar och träspik... Det sas att det spökade sen någon hängt sig däruppe....mest låg nog kläderna slängda i våra rum... Men kul hade vi bakom de där fönstren...

Ibland gick vi på lokal... till Rådhuskällaren som syns bakom mig på bilden. I källarvalven där, regerade "Madam" en barsk storvuxen kvinna som verkade ha överlevt några århundraden och sades späda ut vinet i karafferna... Maten var otroligt god... igår, alltså. På den tiden hade vi inte råd att äta där.

Vid rådhustorget ligger också stadens apotek. När jag var här med fjärdeklassarna som nämns ovan, samlade några killar ihop sina sista slantar och gick in och köpte var sin kondom över disk. Ganska modigt när man bara är 10 år - dem skulle de ta fram när vi besökte nunnorna... som om de skulle ha blivit förskräckta... De tog aldrig fram dem...

Har jag missat nåt av historiskt värde? Jo - kanske en pussarsoffa nere vid strandpromenaden... Med maken drack jag bara medhavt kaffe där...

Nu hör jag att någon undrar om det var maken som var pussaroffret - det var det inte - men de hampade sig så att maken jobbade extra på mentalsjukhuset där medan jag gjorde min praktik, så jag har faktiskt svärmat där med honom också. Det blev visst mycket mer privathistoria än vad jag brukar bjuda på - det blir ett undantag... och pussarraiderna är väl preskriberade vid det här laget?

24 kommentarer:

Morgondimma sa...

Ohh en pussarsoffa måste hag hitta i mina trakter

Klimakteriehäxan sa...

Ojojoj - hellre pussarsoffa än garderoben... men det är det senare som är det troligaste alternativet även för mig!

Anonym sa...

Trevliga bilder. Vet inte om det är så privat, de flesta har pussats med sin man ;)

Evas blogg sa...

Tack för en liten rundvandring i Vasstena! En fin liten stad. Och vilken galant dam!!

Lilla B sa...

Tack för trevlig guidning!

Anonym sa...

börjar man väl lägga upp bilder är det svårt att sluta... *grin*... Vadstena är ju känt för sin produktion av spetsar också, säljs det på flera håll i staden?

Elisabet. sa...

Du ser ut som rena filmstjärnan .. har inte tv hört av sig snart ..?

Den där franska sången, den kunde jag med utantill .., utan att kunna franska ..-)

Bloggblad sa...

M-dimma: Det finns säkert flera - ta med dig Gevalia-U och pröva dig fram!

K-häxan: Ja, du, med åren har det blir fler garderober än pussarsoffor här också!

Hannele: Tack - men nu var det ju inte min man det gällde med kyrkogårdssoffpussandet...

Eva & Lilla b: Vassego och tack!

Josephine: Jag vill minnas att vi diskuterade spetsar och frivol(i)teter för ett tag sen. Min svärmor var från Vadstena och knypplade mängder med spetsar.

Elisabet: Näe... inte än... Det var ju Michelle med Beatles - alla i vår generation kan väl fortfarande alla texter, eller?

Humlan sa...

Tack för fina turen, fina bilderna och det är fina hatten på bilderna också! Jag gillar den!

Bloggblad sa...

Humlan: Jorå, det är Skagenhatten - den var bra att ha i solen! Kul att du gillar den!

Strumpstickan sa...

Vilka underbara bilder:)

Anonym sa...

Vilken härlig blogg med nostalgi och vackra bilder.
Men Bloggblad - visste dina fjärdeklassare att soffan var just DIN pussarsoffa eller var de bara allmänt intresserade? Och OM de visste - vem hade talat om det för dem:0)?

Så kul ni verkat ha haft det under studietiden och vilken förnämlig bostadssituation.

Bloggblad sa...

Strumpstickan: Kände mig som japanturist, nästan...

K-sprutan: Tack. Hm... jo, jag nämnde det förstås i förbigående, ihop med Birgitta och Gustav Vasa...
Det var en spännande termin - fylld av mängder med jobb, hade ingen rutin på klasslärarjobb precis, men också en massa kul. Både ansvarslös tid med framtidsförtröstan + en del oro för att få jobb i framtiden, det var tufft då!

Amber sa...

Vad du minns! Jag tycker mycket om Vadstena - tänkte i ungdomens dagar delta i retreat där, men det blev annat i stället.

Du är duktig som städar garderober - sjungfejar eller feng shuiar, låter som om de är släkt. Urtrist är det i alla fall.

Jag gillar det där med pussarsoffor. Och din hatt gillar jag också - du under den är en riktigt bra kombination!

Bloggblad sa...

AMber: En får tacke'... Jag har bott hos nunnorna på ett tredagarsseminarium - det hade samma effekt på mig som en retread... vill dit igen.

Anonym sa...

Tack för den vandringen. Vadstena har vi bara passerat på väg ner till mormor och morfar...inte tog vi oss tid till att gå och titta på allt fint.

Pussarbänkar låter mysigt. Hoppas dom får vara hela och fina och att dom låter bli att kladda ner dom med färg.

Linda sa...

Så fint där är och roligt med lite historia :)
Du är så tjusig i din solhatt - precis som Elisabet skriver så har du fått in filmstjärnestuket :)
Men vitt läppstift?? Ser man inte ganska sjuk ut då?
*fniss*

Bloggblad sa...

Gunnel: Nästa gång måste ni stanna till! Stan + kyrkan + klosterruinen m.m. är verkligen värt att stanna för!

Linda: När små rultiga tanter blir inne - då har jag en bra chans!

Jo - vi såg nog rätt sjuka ut. Men det var nog egentligen mer åt blekt hudfärgat... nästanvitt. Jag minns att de som hade det när vi skulle fotograferas, fick tvätta bort det, för annars skulle inte munnen synas. Det var på den svartvita tiden...

Anonym sa...

Vadstena är ett sådant ställe som jag vill åka till och titta genom noggrant.

Bloggblad sa...

Nina: Det är värt att se! Och sen när du ändå bara är en timme bort - kan du titta på Söderköping, det är minst lika sevärt :)

Anonym sa...

Jag har bara varit i Finspång av alla ställen hela Östergötland... rent av synd och skam. Det måste åtgärdas.

Hade en arbetskamrat som kom från Norrköping så jag vet hur de talar där. Mer vet jag inte. Det är bara Östergötland, Skåne och Norrbotten som jag inte har varit i...

Bloggblad sa...

Nina: Nu ska jag inte säga nåt taskigt om Finspång, mer än att vi bodde där i två år - och sen dess har ingen av oss längtat dit igen...
Dialekten i Nrkpg och den i Motala skiljer sig väldigt från varandra. Finns inte nåt nasalt västerut, bara brett och öppet...

Anonym sa...

Hur det är att bo i Finspång vet jag inte. Jag var gäst i ett hus där bara.

Eftersom jag inte har utforskat Östergötland mer så vill jag gärna göra det. Jag gillar att veta hur olika ställen ser ut och vad som är speciellt för alla dessa ställen.

Längtar också efter någon annan dialekt än den norrländska. Jag är ju upplänning i grunden och bor bara i norrland.

Bloggblad sa...

Nina: Jag föreslår då en tur Vadstena - Omberg - Alvastra - Bjälbo/Skänninge (när Birger var i Bjälbo, hoppades han att Sthlm en gång måtte bli lika stort och viktigt som Skänninge...)

Och så Söderköping förstås... då kan du höra av dig när du kommer hit!