Statcounter

tisdag, augusti 14, 2007

Hade tänkt...

... att bara lata mig, men bären formligen skrek ute i aroniabusken: plocka, PLOCKA, P L O C K A! Och den saft jag kokade förra veckan har nästan gått åt; aroniasaft slår allt i saftväg... tycker hela familjen och bälgar i sig. Konstigt att den är så god när den är så nyttig... det stämmer ju sällan.

Men - kan nån hålla en kurs i hur man jobbar i ett kök utan att stöka till så förbaskat? Jag vet inte hur jag bär mig åt (speciellt med bär :) för jag lyckas stänka ner det mesta och dra ner så många pytsar jag hittar. Att jag inte hittade silduken spelade ingen roll, jag tog ett gammalt (tvättat!) myggnät och konstruerade lite... Disken har jag flytt ifrån - maken tycker så mycket om saften att han gärna diskar bara han slipper tillverka den.

Suck... Jag fattar inte.... jag hade ändå hemkunskap i realskolan... måste ha varit sjuk nån dag... Bilden visar snällt bara ett par fläckar... känns nästan fejkad... blir nog aldrig Årets Husmor...
Kunde inte låta bli att testa en något ädlare variant... men hur det smakar kan jag inte meddela förrän tidigast vid jul... den ska först stå till sig en månad, sedan ska sirapen i, sedan ska den lagras UTAN PROVSMAKNING VARENDA HELG!!!! (Jag lovar! nästan) Ser ut att bli väääldigt gott.... hoppas det finns nåt kvar till Kalle Anka på julafton...
Och nu är det mord i Midsomer! Så sjukt det känns att se fram emot att minst tre stycken ska mördas... jag som är så fredlig...

Uppdaterar med en länk till en artikel + några recept.

36 kommentarer:

Anonym sa...

Aroniabär?? Har aldrig hört talas om. Undrar om det finns här i mina krokar =) Blir ju väldigt nyfiken på smaken. Den ädlare varianten blir säkert jättegod. Har du testat att göra slånbärslikör? Mmmm det är gott =)
Jag laddar också för morden ikväll *s*
Kram

Bloggblad sa...

majsan: Jag köpte busken för att den skulle få så fina blad på hösten - och det får den! Smakade på bären (som försäljaren sa att jag kunde koka saft på) men de var tväräckliga... och så förra året när jag bloggade om de oätliga bären fick jag mängder med recept och tips och prövade - och föll.
Jag har inte testat att använda slånbär alls. (Jag är mycket latare som husmor än vad det verkar)

Anonym sa...

Aronia....dom har jag aldrig smakat trots att det finns gott om buskar och häckar. Ska sanningen fram trodde jag inte man åt dom utan lämnade dom åt fåglarna :O)

Vi hade häggmispel som också hade bär (den ätliga sorten, finns två varianter) men dom smakade inte så mycket så dom lät jag pippina få.

Bloggblad sa...

Gunnel: då tycker jag du ska testa! Lägg dom i frysen en stund så att de får sig ett nyp... då blir de mer saftiga och inte så beska. I saften finns inget av det beska, fadda, sura.

Ingela sa...

I frysen...! Ja jag säger då det, om du inte är avancerad som husmor så verkar du ju ha andra spännande idéer.

Hört talas om Saftmaja? En mycket behändig piga.

Nu är det mord här också. Hoppas att det inte hunnit ske ett första redan.

Annela sa...

Aroniasaft har jag aldrig hört talas om, men det låter gott. DEt vore kanske nåt för min lilla koloni att ha en aroniabuske. Ska genast googla så jag ser hur den ser ut.
Lycka till med saften! Gör du snaps på aronia också?

Susanne sa...

Jag minns dina bestyr för ett år sedan. Då var det också en väldig diskussion om aroniabären.

För inte så länge sedan nämnde man bärbusken i något trädgårdsprogram på P1. Kanske det ligger på nätet för den som är intresserad av att veta mer om detta beska bär.

Anonym sa...

Hehe, du tampas med dina Aroniabär, samma visa varje år!
Kan inte låta bli att le åt dina bilder av den kladdiga bänken och spisen och tänker på Ilvas ljuvliga bilder av de anrättningar hon gör....Kämpa på!

Evas blogg sa...

Jag minns också fjolårets Aroniasaftkokning (hos dig alltså). jag hade aldrig hört talas om bären förrän jag följde din blogg. Har fortfarande inte smakat sån saft. Jag kokar körsbärsmarmelad för tillfället.

Anonym sa...

Jag hörde om Aroniabär första gången på din blogg.

Om de finns här i samhället (som Gunnel skrev) får jag väl rycka ut och leta snabbare än kvickt - innan hon har plockat rent på alla. :)

Elisabet. sa...

Och Aronia för mig är en kund i affären som bjöd hem mig .., hon var gift med en gammal provinsialläkare och visade sin stora tomt, det det fanns just Aroniabuskar.
Tror jag att det var.

Anonym sa...

När du pratar om morden i Midsomer så kom jag att tänka på de röda fläckarna på din köksbild...

fast det tror jag inte om dig :D för jag tror faktiskt att du är just fredlig. Det farligaste du gör är att dansa på catwalken.

Bloggblad sa...

ingela: Idéer har jag gott om... Saftmaja ärvde jag en för många år sen (ca 30)och prövade den, men den var av aluminium och det skulle inte vara nyttigt, så den är skrotad. Sen dess har jag inte gjort saft förrän förra året...

Annela: Det tycker jag du ska pröva! Snaps blir det nog inte - jag häller i sirap så det blir likör. Tror den blir för besk annars.

Susanne: Tänk att det redan gått ett år! Fast då fanns det bara 2 liter bär på busken, nu har jag redan plockat av 10... Jag har inte hittat nåt från p1, men mängder av andra länkar om det.

Marskatten: Ja du kan ge dig på att det blir saft varje år... och det är just såna där fina matbilder med blänkande kök som jag drömmer om...

Jag minns en gång när jag gjorde nässelsoppa och locket lyfte från mixern.... ja herre min je... så grönt kök jag hade....:)

Eva: körsbärsmarmelad... låter inte alls tokigt.

Monica: Saften är beroendeframkallande... skynda dig ut! De är snabbplockade eftersom de växer som rönnbör, i stora klasar.

Elisabet: Har inte du åkt än? Du måste vara himla cool som hinner blogga mitt i packningen!

Nina: Kanske ett uppslag... man ser inte blodet för aronifläckarna... hm... jag har inte skrivit nån deckare än...

Anonym sa...

Precis så där ser det ut i mitt kök när jag saftar....måste också ha missat någon hemkunskapslektion.

Anonym sa...

Kanske ska börja skriva deckare med köket som inspirationsplats...

Anonym sa...

Bloggblad: Varför ge Kalle den goa snapsen?? Ge lite till mig istället!! ;D Nu är jag tillbaka och kan ses. Men nu kanske du jobbar och sliter och inte kan träffas?? "Morskan"

Linda sa...

Kan du skicka ett smakprov?
Har aldrig haft förmånen att testa aroniasaft.
Och det där andra kan jag jag också ta ett test av när julen närmar sig :)

Tycker visst du är husmoderlig - bara komma på tanken att koka saft... :)

bollebygdsbo sa...

Visst känns det bra att ha lite från "skogens skafferi" att ta av under mörka årstiden.

Midsomer tittar jag också på. Man måste ju tänka lite själv liksom.

Jag hoppas att du inte ska uppleva min blogg så rörig i fortsättningen.
Nu ska jag hålla mig i skinnet ett tag framöver. :-)

Jag jobbar med diakoni i försmlingen. Lite som diakoniassistent kan man väl säga.

Nu ska jag lyssna på dina sånger igen. Behöver detta känner jag.
Tack!

Anonym sa...

Wow, saftmakeri! Fläckar hit eller dit spelar väl ingen roll, bara saften blir god! :)

Bloggblad sa...

Christina W: men du är ju en matbloggare??? Jag trodde att sådana inte skvätter överallt... jag har fördomar...

nina: Jag har läst ett par amerikanska deckare där en cateringtjej löser fall medan hon lagar mat. Det fanns ett gott recept i en av böckerna, men familjen vågade knappt smaka "mördarkakan"...:)

Morskan: Visst jobbar jag, men ännu någon vecka är det lite fart nere vid kanalen - hojta till bara, jag finns i telefonkatalogen eller på mailen.
Nu var det ju jag som skulle dricka för att stå ut med Kalle A... och Arne W...

Linda: Jag skickar via högtalarna... så se upp när du lyssnar... Jag märker väl när det kommer fram - du börjar slira på tangenterna...

Bollebygdsbo: Det var inte det du skrev som var rörigt, bara att du har flera olika bloggar med olika layouter och att jag kommer in på olika hela tiden :)
Intressant att du jobbar i kyrkan, jag frilansar ju där... med församlingsbladet just nu, tidigare med barnkören.
Jag blir SÅ glad om du gillar låtarna. Om du kollar på min hemsida så ser du att jag gjort barnvisor till barnkör och en bok om en körflicka... kanske nåt att tipsa om?

miriam: Speciellt som maken tog hand om köket :) Men nu ska jag inte satsa på fler projekt. Tänker lägga mig raklång.... somnade flera gånger (mikrosömn) under en jätteföreläsning på snabb norska... sex timmar...

Anonym sa...

Bloggblad: OK, jag förstår dig ang Kalle. In i dimman bara!! "Morskan"

Annika sa...

HEEJ!! Nu är jag tillbaka igen efter 7 veckors "tystnad"...Jag håller med dig om att det är oerhört svårt att hålla fint i köket medan man lagar mat/syltar/saftar mm. JAG lyckas inte med det konststycket. Fattar inte hur andra bär sig åt!!

Henrik Forsberg sa...

Hur har du gjort för att sprida din blogg.Jag tyckte annars att det var en jättebra taktik att vara rak.

Bloggblad sa...

Annika: Welcome back! Skönt att resan gick bra - och skönt att det finns fler kladdmostrar.

Henrik: Välkommen hit! När bloggen var ny för 2 år sen, trodde jag inte att jag skulle få mer än två kompisar som läsare - men jag pingade på www.nyligen.se och flera hittade hit. Sen läser jag ganska många bloggar - svarar och kommenterar - och svarar dem som skriver här.

Jag tyckte det var jättekäckt att du skrev så rakt på sak - det var därför jag garvade! Men bästa sättet att få läsare är nog bara att skriva ärligt och att vara social och läsa och skriva hos andra.

Numera gör jag inga ansträngningar alls, jag hinner egentligen inte med att läsa hos fler, men det är en himla kick när besöksantalet och kommentarerna ökar....

Henrik Forsberg sa...

Ville bara tacka för din hjälp och så hoppas jag att läsarna kommer

Bloggblad sa...

Henrik: det var så lite :)


OCH KLICKA NU PÅ HENRIKS NAMN ALLA SOM LÄSER HÄR!!!

Elisabeth sa...

Jag måste erkänna - någon bärmänniska är jag inte! Jo, att äta dem.. men plocka, sylta och safta.. nja, det finns ju att köpa, är min inställning! Å så blir det ju, precis som du skriver, så himla mycket söl...!!

Ha det gott..Kram..

Ps. Självklart måste man ju skicka en kommentar till en så himla modig kille...gjorde det!

Christina sa...

Men......så använder jag dem till dekoration?
Hi hi där ser man, jag har hittat en guldgruva....
Måste ta den stora kassen med mig imorgon och plocka med mig.
Så duktig du är som saftar, jag gillar att pyssla i köket men sylta och safta är jag ingen hejare på.
Tack för att du upplyste mig om bären....
Ha det gott
Kram

Kan jag lägga till din länk?

Bloggblad sa...

Elisabeth: Det är bara ett undantag det här med saften i år och förra - det är 30 år sen sist...


Christina: Du kände väl igen dem från länken?

Självklart får du lägga en länk till mig, jag tar det som en komplimang.

mossfolk sa...

Aroniabär har jag aldrig ens hört talas om, det måste jag titta efter. Och det ska väl synas i köket när man sysslar med sådant där :)

Hannele på Hisingen sa...

Maken står för bärberedning, då blir det likör :)
Visst är det kul att spara något till julafton (kalle anka tittar vi dock inte på).

Strumpstickan sa...

Jag har heller aldrig vetat om aronia men det var kul att få lära mig nåt nytt, den där burken till jul verkar ju spännande:)

Christina sa...

Tittar bara in och undrar om saften blev god?
Det ser gott ut på bilden.
Vet inte ifall jag vågar plocka så mycket för det är ju på en allmän plats.
Det har funnits ett hus där som är rivet och nu är det liksom en liten "park" med fruktträd.
Får väl ta lite varje dag:)
Ha en riktigt skön dag
Kram

Bloggblad sa...

Mossfolk: Ja, fast hos mig ser det alltid ut som om jag höll på med allt samtidigt... mat, saft, disk... allt.

Hannele: Min man rör sig ogärna i närheten av spisen... och om jag ska vara ärlig ser jag sällan på Kalle A, för jag brukar somna innan första snutten är slut :)

Monica H: Det är alltid kul att lära ut nåt nytt (yrkesskada?) och om det finns nåt kvar till jul återstår att se...

Christina: Jodå, den är jättegod och går åt i mängd. Jag vet inte hur det är med allmansrätten på gamla tomter... men om ingen annan tar dem? Och du kan knapra lite på färska bär också - alla nyttigheter finns kvar även om de är kärva och beska.

Ha det så skönt själv! Jag ska packa ihop och sticka iväg strax...

Mette sa...

Knepigt att nästan alla svenskar verkar se så fram emot Midsomer. Jag känner nog ingen som säger att det är Midsomer utan att skriva utropstecken efter.

Bloggblad sa...

Men Mette - det är ju det svenskaste vi har på sommaren!