Statcounter

söndag, november 04, 2007

Lite till på begäran

Det går inte att lägga upp mer än några sekunder på en sån här videosnutt, men eftersom två stycken suktar efter mer... :) Här är det någonstans mitt i Faurés Requiem, det ansågs nyskapande på sin tid, dvs 1888. Lättlyssnat, tycker jag. Nästan som filmmusik här och där. Synd att inte helheten hörs bättre, det är fortfarande mest min röst som hörs, men med smygfilmning blir det så.

I dag sysslar jag enbart med "hasning" och uppladdning inför nästa konsert i Norrköping, den blir i mässform, dvs styckena petas in där de hör hemma i nattvardsmässan. Avresa redan kvart i två...

24 kommentarer:

Annika sa...

Nu har jag lyssnat på båda snuttarna och jag håller med sig om att det är väldigt vackert! Så underbart det måste ha varit att stå där i kyrkan och få sjunga med denna kör. Likaså måste det ha varit underbart att få sitta i församlingen och LYSSNA på er. Fint!

Anonym sa...

Det är vackert och jag förundras av att människor kan komma upp i den där höga tonen.

Bloggblad sa...

Annika: Ja, visst är det fin musik! Och i kväll gick det ännu bättre, kändes säkrare. Större kyrka med många fler levande ljus. Helt makalös stäming. Gör gott i själen.

Gunnel: De höga tonerna är övning och teknik och en bra sångpedagog...:) Och sen har jag väl såna stämband, de är ju kortare om man är kort, och vibrerar snabbare = högre ljud.

Anonym sa...

Ahhh - Faurés Requiem - SÅ vackert!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Ta gärna bort ett av mina två inlägg här ... Varför blir det så där?

Bloggblad sa...

Råttan: Nu har jag raderat ett av dem - men å andra sidan gör det inget om du tjatar några gånger om hur vackert det är. Jag har inte hört det framföras tidigare, så jag är ganska nyfrälst. Älskar det redan!
Det gick dessutom ännu bättre idag... och så har vi en gång kvar, med jättekör på 250 pers i Vadstena klosterkyrka... nåt att se fram emot!

Evas blogg sa...

Oj så mäktigt. Precis vad jag behövde.

Ingela sa...

Men - jag är också kort. Har stämbandens anatomi med kroppslängd att göra? Visserligen brukar jag hänga med sopranerna upp under uppsjungningsövningarna och det går ganska lätt, men när man är framme vid den sista tonen är det länge sen det lät vackert...

Cecilia N sa...

Fast jag är 1,80. Och "ändå" sopran. *?*

Och nu på Duruflés requiem var jag uppe på b långt ovanför notraderna. Och en lång ton dessutom.

mossfolk sa...

Inte gör det något att du hörs mest när det låter så bra!
Skulle jag komma i närheten av de tonerna skulle det behövas en sångpedagog som kunde trolla.

Linda sa...

Detta är balsam för min själ...
Tack igen.

Anonym sa...

Det var vackert! Jag går aldrig i kyrkan själv, men nog skulle jag gå om jag fick lyssna på er sjunga! Helt underbart fint.

Anonym sa...

Jag är kort...och rätt kort hals...men aldrig jag skulle komma upp så där högt :O)

Bloggblad sa...

Eva: Du skulle ha trivts att vara med live!

Ingela: Det finns mängder med undantag, men titta i körerna får du se att oftast är tenorer och sopraner kortare än basar och altar.
Det handlar mycket om att "öppna", tänka lågt fast med tonerna i huvudet och inte i stämbanden. Om man försöker "komma upp" blir det lätt spänt. Alla mina höga toner låter inte vackra ensamma, men ihop med många klingar de.

Cecilia N: Som jag skrev till Ingela, det finns mängder med undantag, jag känner korta altar också, men ofta stämmer det. Mer ofta än en slump.
Jag har inte sjungit Duruflé, men väl H-mollmässan av Bach, och där handlar det mer om att hitta "flöjtläget" en halv meter ovanför. Ganska häftigt när det funkar - och tur att man är många!
Jag har inte ens hört D:s - måste se till att göra det.

Mossfolk: Tack ska du ha - men solister i kör... inget vidare. Jag vet ändå att det finns dom som gillar att ha mig bredvid eller bakom som stöd. Gör att jag övar extra för att inte luras...

LindaL: Mjuk musik, ett par tända ljus... det gör gôtt.

Matilda: Har ni inte en massa kyrkokonserter "under there"? Här duggar de tätt, och oftast gratis. Hög kvalitet brukar det vara också.

Gunnel: Se svar ovan - men, en avgörande fråga: Övar du?

Vad kul det vore med en bloggkör.... salig blandning av alla röster.

Ingela sa...

Tror dej inte riktigt men har inget säkert statistiskt underlag. Har heller aldrig hört denna teori trots att jag läst en del om röstapparatens anatomi och lite foniatri i min utbildning.

Jag kommer att kolla noga hädanefter när jag lyssnar på andra körer!

Ingela sa...

Jag kanske bara är en sopran som ännu inte "kommit ut"?

Bloggblad sa...

Ingela: Jag har inte hittat på det själv, men minns inte var jag hört det, säkert på nån kurs. Och sen dess har jag kollat, och det verkar finnas fog för det, fast förstås en massa undantag. Rätt teknik gör förstås underverk också.

I min nybörjarkör var det mest altar från början, men en efter en hittade upp till huvudklangen och blommade ut som soprander och kom ut ur altgarderoben. Efter ett par år var där ganska få altar....

Ingela sa...

En sånglärare jag hade påstod att jag nog var mer mezzo än alt, men jag trivs ju så bra med altstämmorna. Å andra sidan sjunger jag med lätthet de flesta tenorstämmor också så jag är väl flexibel, som det brukar heta i platsannonserna...

görel sa...

Apropå kroppslängden och tonhöjden så tror jag att en anledning att det är så svårt att få tag i tenorer är att gossarna över lag var kortare förr (det vet vi i alla fall med säkerhet) och därför över lag hade ljusare stämma. ("Förr" = typ 100-200 år sedan.) Kompositörerna skrev då för den tonhöjd som tenorerna hade på den tiden, och nuförtiden fortsätter man på samma sätt av bara farten. Det är bara det att nu finns det inte alls lika många herrar som klarar dessa tonhöjder.

Egentligen borde alla musikstycken transponeras ner sådär en ters eller så, bara rakt av. Vad mycket lättare det skulle bli, eller hur!! :)

(Det sista är väl inte helt allvarligt menat.)

görel sa...

Glömde säga - jag är andra alt och 1,60 vilket helt emotsäger min teori ovan, men det kanske kan tillskrivas de inomgruppsliga variationerna?

Cecilia N sa...

Vi får bloggköra på Elisabets fest i sommar! *längtar*

Bloggblad sa...

Ingela: Jag tvingades vara alt i skolkören bara för att jag kunde läsa noter, och jösses vad falskt jag sjöng. Det styr inte bra i lägre tonlägen än i dag. Fast när jag hade nybörjarkören var jag tvungen att lära mig hitta i alla stämmor under farten - och nu går det bra. Kul att sjunga alt ibland, även om det är så lågt att det börjar klia i halsen.

Görel: Det kanske bara blir undantagen som hör av sig, och då skiter det sig med min teori... som alltså inte är egenpåhittad :)

Men visst tror jag på din! Folk var kortare förr. Dessutom var det gossar som sjöng även sopranstämmorna - damer kommer inte alls lika högt. Men det är inte lätt att hitta sånggossar i mängd idag...
Även barnsånger överlag gick högre. Har hört att det beror på att luftföroreningar har förstört en del av det översta i barnrösterna. Men jag tror mest på ovanan. Jag har skrivit många inlägg tidigare om barn som bara lär sig härma altar-basar, (fröknar och artister) trots att alla barn är sopraner. Och så förstör de sina röster. Det senare är dock inte alls egna teorier, det har jag lärt mig av proffs på barnröster.

Cecilia N: Undrar om Madame Bettan är medveten om vilken körsång det blir... och en programpunkt är klar....

Anonym sa...

Jo, det finns nog, men jag har inte riktigt koll på det.