Statcounter

söndag, december 23, 2007

Dan före dan...

Jag tror aldrig att jag varit så avslappnad inför en julhelg - mest beror det nog på att jag inte måste upp och sjunga med barnkören vid krubban i morgon förmiddag... och inte heller behöver jag sjunga i midnattsmässan. Fast det senare skulle jag ju vilja, men då finge det bli bland basarna... och nog skulle de tycka att det vore kul, men jag tror inte körledaren vill ha mig där.
Inte heller några åldriga släktingar att pyssla om. Visst kan jag sakna dem ibland, men det var inte bara lattjolajbans att ha sällskapssjuka äldre på besök i flera dagar. Under en tioårsperiod hade vi någon ensam åldring hos oss. Nu finns ingen av dem kvar. Vi är äldst...

Vardagsrummet i "solnedgångsskick". Funktionen "solnedgång" ger ett gammeldags skimmer- inte ett dammkorn syns... :) Endast röda dukar + kuddar + ljus +(ännu outslagen) hyacint. Inte en tomte i sikte. (Den märkliga tingesten hitåt på bordet är en trasig julgranskula...)

Nu passar jag på att surfa runt och läsa julhälsningar bland bloggarna innan barnbarnet med föräldrar kommer för att tjuvstarta med litet julbord. Den unge fadern jobbar i morgon, så det är enda chansen att få fira lite ihop. Och morbrodern väntar ivrigt på att få hjälp med att klä granen och koka knäck.

De fyra olika sillsorterna blev testade och betygsatta i går - men jag hade svårt att rangordna eftersom jag gillade alla lika mycket. Maken satte senapssillen som nummer ett.

Disk... det tråkigaste med julmatshelgen. Men i år har maken lovat att ta hand om ALL disk. För då räknar han med att slippa fixa mat... jag känner honom!

26 kommentarer:

Humlan sa...

Tack för att du förklarade vad som finns på soffbordet! :-)

Här är inte så mycket pyntat som jag skulle vilja, men så mycket som jag har orkat. Det är ändå stämningsfullt och lite julkänsla, det räcker för mig.

Ingen sill blev det i år, men jag hoppas på att bli bjuden på det i morgon. Jag har också svårt att välja mellan de olika sillarna, det är ju variationen som är så härlig med sillbordet (och kanske därför som jag brukar vara mätt efter sillen...).

Jag sitter just nu och lyssnar på Helga natt med Jussi Björling, det påminner om min morfar som var körsångare (tenor) och gärna tog sig ton till sill-snapsen.
Julen är också saknadens tid, jag saknar den generation som inte längre finns (min farmor dog i höstas, så jag har varit barnbarn väldigt länge) och jag önskar att det hade varit lite närmare till Umeå där delar av min familj finns.

Önskar dig en skön jul!

Anonym sa...

Jag fick mig en gott skratt när du skrev om disken. Jag hade precis innan svarat dig på min blogg angående disken. Vi slänger in allt i maskinen så det bara går. Sen säger jag att jag är trött och behöver vila. Maken diskar snällt.... Vardagsrummet är verkligen fint. Ni har gjort jättejobb i höstas eller i somras. Sillen såg jättegoda ut och jag är sugen på dom nu, men det ska bli fiskgratäng till middag om en stund. God Jul!

Susanne sa...

Och jag vill också passa på att önska dig en riktigt god jul. Har inte riktigt hunnit med att följa alla bloggar i höst eller ge de kommentarer jag velat. Men här kommer i alla fall en julhälsning från Italien:

Buon Natale!

Anonym sa...

Det är la bra och dela på sysslorna. Här har knäcken kokats idag, doppspat är upptaget liksom vörten, granen klädd (den barrigaste jag har haft någon gång)och nu väntar jag på uppesittarkvällen. Det blir bara fyra som kommer att vara med då Joel ska vara hos flickvännen och Jonatan jobbar till klockan 2 i natt. Det kommer att bli en annorlunda jul för äldsta jäntan blir inte med på kvällen utan vi ska doppa i grytan här hemma redan på förmiddagen och äta lite gott. Hon och hennes pojkvän ska få julklapparna...och jag tror dom tar hem dom till sig och öppnar dom där. Lite konstigt kommer det att bli men det är livets gång.

Bloggblad sa...

Humlan: HOppas du får lite sill! Här har vi enats om att vi saknar de gamla från den tid de var självgående, men sista åren blev det väldigt tufft...

Anne-Maj: Vi slänger det mesta i diskmaskinen också, men det blir alltid lite extra grejer som inte passar där.

Susanne: Jag har förstått att du haft mycket att göra. Ha det så bra nu i pastalandet!

Gunnel: Jag tror det är många av oss som får vänja sig vid annorlunda jular, det får vi också göra, men i teve och reklam är allt helt underbart, ingen som jobbar, ingen som separerat, ingen som väljer bort familjen.... Tur att vi inte lever i en reklamfamilj :)

Majsan sa...

Midnatt råder... eller nej, inte riktigt ännu... men snart så =)

Önskar dig och de dina en riktigt God Jul!

Kramar

Elisabet. sa...

Och jag har bara lagt in en enda sorts sill och lär nog överleva ändå, hopefully.
Iafton besök hos min mamma, tillsammans med äldsta dottern och småttingarna och så min storasyster och hennes dotter,som är fyllda 40 ohc känns som min lillasyster.
Vi drack kaffe och åt syrrans hembakade pepparkakor och lussekatter och Emil hissade gammelmormor i luften ..,.-)

Det är verkligen som du säger. Jularna numera är .... lite annorlunda.

Annika sa...

Fina bilder! Gillar den där solnedgångstekniken!! It works!
GOD JUL från USA!!!

Evas blogg sa...

Ser stämningsfullt ut hos dig. Här är det också lugna gatan, har dragit ner på tempot betydligt. Julen ska kännas rolig, inte kravfylld. En God Jul önskar jag dig!

Anonym sa...

Tack för kommentarer, Bloggblad - och JA, det VAR Översättar-Helena!!! Har BlogRollat hennes blogg - men det blev tyvärr en romb redan i början av hennes bloggnamn, ju…

God Jul på dig! Nu har jag full 3G-signal och kan - äntligen! - lyssna på din musik! :-)

P.S. Du och jag tycks ha ytterligare en egenskap gemensam, förutom "var lade jag nu den där j-kla grejen-syndromet" - nämligen beslutsvånda... :-) Tur att jag inte lagt in en enda sill, och slipper välja favorit...!

Anonym sa...

GOD JUL, Bloggblad! Hoppas att det blir skön och fridfullt. Ser jättefint ut på bilderna!
På torsdag är jag i stallet och rider. Ca 13-15. Kom upp vetja!
Jul kram från "Morskan"

Tankevågor sa...

God Jul kära Bloggblad! Hoppas den blir precis så som du vill ha den! Och att du får tid att lösa lite korsord och bara vara!
Kramar från
Lisbeth

Anonym sa...

Tittar in för att önska dig en riktigt GOD JUL!

Fint vardagsrum du har!

/Caroline

Anonym sa...

God Jul & Gott Nytt År!

Bloggblad sa...

Majsan: Tack! Jag har suttit fast vid tv 4+ och tittat på tjocka prästen i stort sett hela kvällen. Jättekul! Jag hade inte sett de sista avsnitten. God jul på dig också!

Elisabet: Annorlunda är ordet! Fast just i kväll är jag himla nöjd med att ha haft alla "de mina" här. (Och jag fastnade inte vid tv:n förrän en av dem åkt till jobbet)

Annika: Den kommer jag nog att använda ofta... :)

Eva: Visst är det skönt - att ge julen den ro den förtjänar!

Ursula: Det är ganska häftig att man fastnar för bloggar där man känner igen sig. Jag har hittat flera "systrar" som jag trivs bra med. Vi förstår varandra utan krusiduller. Hoppas du gillar låtarna också!

Morskan: Det skulle ju vara tänkbart med en promenad åt det hållet... är ju i närheten när jag är ute på järnvägsspåret. Vore ju kul att se om jag kan gissa vem du är. Hoppas att mina luftrör fortsätter åt rätt håll så ja kan gå ut.

Londongirl: Tack - jag vet ju att du behöver samma vila!

Caroline: Tack, vi är rätt nöjda efter lång renovering i somras...

Nina: tack - och tack detsamma! Vi hörs!

mossfolk sa...

Hm, största förändringen under min jul är att julaftonsfrukosten serveras en timme senare på den ridskola där jag tillbringade så mycket tid då jag bodde hemma :)

Önskar dig en en riktigt god jul!!!

Lena sa...

Det där skymningsljuset är bäst :)
God Jul!

Anonym sa...

Ha, ha, jag gillar det sista fotot. En tom tallrik! Det är väl bästa betyget på att någonting smakar bra.

God Jul!

Strumpstickan sa...

Det är skönt att slippa diska:)

God Jul!

P.S Bra på TV4+ i e.m kl 15.15...

Bloggblad sa...

mossfolk: Det är nog tur att jag inte har något med djur att göra - allt verkar hänga på att man går upp tidigt... Jag hade inte blivit en bra bondmora...

Panter: Mmmm, slätar ut rynkor också...

Matilda: Vi körde lilla julbordvarianten igår kväll - och det blev lika tomt på alla tallrikar. Bra betyg alltså.

Monica: Då sätter jag på DVD:n. Jag har sett ett par avsnitt och gillar det. I går kväll var det marathon med den tjocka prästen, henne gillar jag ännu mer.

Det bästa med hans disklöfte är att det ska ske på kvällen... alltför ofta tar han det morgonen efter...

Anonym sa...

En del av er nämner "tjocka prästen" och Bloggblad säjer "henne" om henne. Då gissar jag att det gäller ´Vicar of Dibley´ med Dawn French, en engelsk serie om en kvinnlig präst i en liten by full av "kuliga" knepiga människor. Om jag har rätt har ni alla hittat en PÄRLA. Serien är underbar! Njut!
Men kanske jag har fel och är ute och cyklar alldelans ensam.
(Jag har tyvärr inte tillgång till svensk TV där jag bor så jag är inte säker på om det är just VoD-serien som givit mig så många skratt).

I vilket fall som helst: Felices Fiestas!Åh, så sugen jag blev på sill ...tror jag har ett par ABBA-burkar i kylen. Springer och hämtar dem nu :))

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: Helt rätt gissat! Jag älskar den serien och såg alltså ända till sista avsnittet i går kväll.

Just nu spelar jag in "keepin up Apperiances" för att ha nån trist tv-kväll... de kör också marathon.

Abba på dig!

Anonym sa...

jomen ga och titta pa de andra foto'na i gruppen! Bara att logga in med yahoo-ID och ga med i gruppen (join) alldeles gratis! :-)

Hannele på Hisingen sa...

vi tänkte gå upp på morgonen till julottan,
god fortsättning

Anonym sa...

Bloggblad: I början av vår bloggkarriär så fotade vi oss alla med varsin häst. Där finns jag tillsammans med Hurry(och Ingela). Jag tror att det är mars/april.
Kolla får du se!Efter det kasnke du vet vem jag är.
http://ridgruppen.blogg.se
...eeehhh..."Morskan"-hur anonym som helst.(eller inte, då)

Vonkis sa...

Egentligen skulle jag kunna klara mig med bara fisk på julbordet, eller blana och bröd vill jag också ha, men skinkan och allt det köttiga skulle jag nog kunna vara utan.

God fortsättning!