Statcounter

onsdag, december 12, 2007

Glitter

Nu drar jag mig åt sidan ett tag - in i en glittrande värld som befolkas av tomtar och pepparkaksgubbar, stjärngossar och små tärnor....
Återkommer när sista tåget är avsjunget om jag inte ligger i luciakoma...

Och bara för att visa att jag är en kul en
kommer varje år till julen
Varje år på samma vis
denna dikt uti repris
Den har några år på nacken
men inga repor, än, i lacken:

Nu är den tid på året
när jag får stearin i håret
När jag ska klippa och klistra
och med ögonen gnistra

Överallt i vita skrudar
hör jag hesa lussebrudar
Då jag av sången gåshud får
fäller andra ömt en tår

Jag vägrar falla i trance
över pyssel och sånt trams
Jag slår omkring mig vilt
när jag ser flirtkulor och filt

Varje mamma med nån fart i
gör små klappar med nåt rart i
Men jag ryser och mår illa
om jag med kottar måste pilla

När andra morsor runt i köket kilar
lägger jag mig helst och vilar
Mina barn blir lyckliga ändå
när de köpekakor få
© Marianne Bokblad

31 kommentarer:

Majsan sa...

Lycka till med lussefirande =)
Kram

Evas blogg sa...

Underbar text!!!

Elisabet. sa...

Här är en till icke-pysslerska ..,-)

Tankevågor sa...

Ha ha ha! Där var den igen! Jag tycker den är för härlig den där texten! Skulle vilja visa den på jobbet i personlarummet. Är det ok?

Lycka till med alla lussetåg!

Bloggblad sa...

Tack ska ni ha!

Första tåget är kört och gick bra - drygt 15 minuter tog det.

Londongirl: Självklart. Jag skrev den för snart 20 år sen på en pysselkväll i skolan. Sen var den med i Lärartidningen några år efter.

Anonym sa...

Efter 20 år i branschen vet jag vad denna tid på året innebär... Jag skrattade högt och befriat åt din enastående träffsäkra dikt. Jag kan fortfarande "slå omkring mig vilt när jag ser flirtkulor och filt".

Förstå mig rätt, jag tränade lucior och organiserade pysseldagar av fullt och varmt hjärta för de tindrande smås skull. Men HUJEDA mig vilket slit det var. Det fattar ingen som inte stått ansvarig för det själv.

Folk tror uppriktigt att det är barnen själva som åstadkommer det hela. Jo, tjena...

Särskilt i juletid går mina tankar till alla pysslande, sångtränande pedagoger. Ni är mer än väl värda er kompledighet pga fullgjord övertid som jullovet faktiskt är.

mossfolk sa...

Haha, den har jag alldeles missat förut. Jättebra skrivet!
Även om jag gillar att baka och pyssla och fixa såhär före jul :)

Bloggblad sa...

En liten tant: Tack. Man måste nog vara i branschen för att förstå - det är många som alltid säger "så duktiga barnen är!" utan att faktiskt förstå att även gott material måste övas och knuffas lite uppåt och tränas.

Men pyssel... nätack. Det avstår jag från. Visst kan jag sno till lite idéer - men jag vill inte göra det ihop med barn. Och vanligt julpysse: no thanks!

mossfolk: Tack. Den kom från hjärtat... på den tiden hade jag klass och egna ganska små barn och genomled många luciatåg.

desiree sa...

Å,jag vill också lussa. Eller lyssna på ett tåg, som kan sjunga.

Bloggblad sa...

Kd: Du skämtar med mig aprillo???

Lyssna på skönsjungande tåg kan inte vara så svårt - varenda kyrka brukar bjuda in traktens lucia på konsert. Jag övervägde i kväll att stanna till i vår kyrka och lyssna på garanterad skönsång, men kände att jag väntar tills den kören byter repertoar framåt våren.

Anonym sa...

Det enda lussefirande jag får se i år är väl tv;s. Och det är illa, eftersom jag hör till de där som "ömt fäller en tår".

Härlig text - du är suverän på att snickra ihop såna! /Monica m y

Lilla B sa...

ÅHH! Önskereprisen!! Sista versen som visans höjdpunkt.
En visa för oss som vill vara pysselbefriade.

Cecilia N sa...

Köbekagor är fullgott. De är ju för sjutton bakade av proffs! De kan!

Sonen, den nyblivne gynmnasisten, kommenterade esteternas luciasång: "De hade ju övat. Luciatågen på högstadiet, där sjöng de ju bara."

Och det stämmer, på den skolan. Den skolan jag jobbade på en gång i tiden hade fyrstämmigt luciafölje som fyllde hela den stora aulascenen. *wow!*
(När jag gick lucia på högstadiet var vi tvåstämmiga.)

Men Lucia har alltid varit årets höjdpunkt för mig, ända sen jag var liten liten.

Bloggblad sa...

MMY: Tack! Nu har jag faktiskt sett tv:s lucia. Helt frivilligt. Och blev lite tårögd på ett par ställen... fina ungdomar!

Lilla B: Visst är det skönt att vi är några stycken?

Cecilia: Jag gillar ju förstås stämningen och när det är vacker sång - även om jag blir lite less när jag får för mycket. Och när det skrålas och vrålas falskt.

Den klassen jag stöttat med musik det här året, (en trea) har sjungit de två första "tågen" alldeles superbra. Rent och fint. Jag blev alldeles salig bakom pianot. Och sååå lycklig efteråt när jag fick en fin blomma och en massa kramar!

Nu är det bara ett kvar i kväll... i en lokal med heltäckningsmattor och klädda möbler och lågt i tak. Och ett elpiano utan pedal...

Ingela sa...

Vi har också haft L-tåg i dag. Jag har dock inte varit engagerad på heltid denna gång, bara som "hjälpreda", alltså tänt och släckt ljus, sopat glitter, sett till att alla packat ner sina grejor i rätt väska o.s.v.

Ett fint Luciafirande var det i alla fall.

Jag har också snott din dikt och satt upp på skåpdörren i personalrummet. OK?

Ingela sa...

Eller snott; det står på papperet att du har skrivit den förstås.

Anonym sa...

Ha det så bra med allt lussefirande. Här är det enda luciafirandet en lussebulle och ett pepparkakshjärta med Luciatext på.

Versen är härlig

Bloggblad sa...

Ingela: Självklart är det ok. Jag känner mig hedrad! Det är bara publicerade sånger som inte ska kopieras och spridas. Den här får man visst sno - det är bara när namnet försvinner och den slutar som "anonym"... då är det inte kul. Händer för en del.

Gunnel: Tack - och tack och lov är allt klart nu. Det gick superbra i logelokalen trots den dåliga akustiken. Underbart frejdiga ungar som kan och som törs... härligt. Och härligt att det är gjort.
Nu blir det lite varm glögg vid brasan och teven. (Alltså - jag springer inte emellan... de är bredvid varandra)

Hannele på Hisingen sa...

jag som är avundsjuk...

Annika sa...

Vilken kul text!! Gillar den! Speciellt sista raderna...Kan jag helt skriva under på!!

Klimakteriehäxan sa...

Här har du en som inte sett en endaste lucia vare sig live eller på tv på hela dagen! Lite synd faktiskt! Tröstar mig med ett par spår från Jöbacks julskiva (59 spänn med dagens aftonblad!)

Bloggblad sa...

Hannele: De här ungarna är så duktiga att det faktiskt var riktig kul. Och jag slapp allt glitterklippande - klassläraren och föräldrarna skötte allt sånt som jag tycker är jobbigt.

Annika: Tack - och tur att du fick lite svensk lucia!

K-häxan: Det kommer nya nästa år... :) Jag såg på tv:s lucia också - hoppades på ljuvlig sång, och det fick jag.

Anonym sa...

Den dikten måste ramas in!

Cecilia N sa...

På tal om bra framförd julkörmusik: har du kollat in sr:s klassisk jul på webradion?

En gång i timmen (eller oftare?) blir det förstås Stilla Natt, men mycket annat blir det också. Somligt har jag hört/sjungit tidigare, annat är sånt jag kan längta till. Men hur säger man det till maestro utan att han tar illa upp? (Jo, jag tipsade om kanalen och så får han upptäcka själv ...)

Bloggblad sa...

IT-mamman: Tack, den ligger i säkert förvar i datorn och plockas fram så här dags varje år.

Cecilia N: Nej, det har jag missat. Tack för tipset!
Det har kommit fram en hel hoper med härliga nya julsånger sista åren, jag är lite övermätt på några av dem. Fast, vackert sjungna i rätt sammanhang är de fina. Stilla natt som bakgrund i varuhus... nej tack.
Och inte heller gillar jag när nån artist gör om och "piffar till" (=förstör) fina låtar till pop- eller dansbandsmusik.

Anonym sa...

Kul dikt!

Missa inte DNs Lucia-tåg, kolla DNs webb-TV! Det finns där från igår. Hon är bara sååå söt och tapper!

desiree sa...

Jag skämtar inte! Har man varit körmänniska, med fyrstämmig luciakör som en av höjdpunkterna, så tröttnar man rätt snart på dagisbarn. Skolan här har inga körtraditioner alls (inte en svensk sång på skolavslutningen).

Tankevågor sa...

Hur gick det kära du? Har du hamnat i Luciakoma nu? Jag hoppas i alla fall att du ligger och tar det lugnt mellan varven på soffan med ett korsord. Snart får vi vårat efterlängtade J*U*L*L*O*V! :-)

Bloggblad sa...

Josephine: Jag ska kolla!

kd: Okej, riktigt fin körsång till lucia gillar jag också. Det är mer det undermåliga skrålet jag är less på. Och klassen jag hjälpte iår var jätteduktiga. Inte stämsång, men rent. Och en luciakanon som lät bra.

Londongirl: Kanske räknas det som koma att jag sov från ca 00 i natt till kvart i elva i dag? Det var inte meningen, men det var skönt. Och jag tror att jag behövde det - för annars hade jag inte somnat om i ett kör....(i morgon får jag se till att jag inte somnar i en kör..:) Då sjunger vi in julen och det tar ett antal timmar med två föreställningar, övning och fika mellan varven.

Hannele på Hisingen sa...

tja, jag var vuxen när jag såg mitt första lussetåg, blir lite tårögd fortfarande

Bloggblad sa...

Hannele: Skönsång är jag alltid svag för - men efter att ha ansvarat för ca 100 luciatåg genom åren, blir jag inte lika fascinerad av stalledrängar och tomtenissar längre...