Statcounter

onsdag, januari 30, 2008

Svenska folket

Jo, jag har kräkts över det förhatliga uttrycket förut, men - nu hampar det sig så att jag kommer att tillhöra Det Svenska Folket! Jag har nämligen utvalts att svara på en hel bibba papper om mina spelvanor. Det är inte alltid jag svarar på sjuttioarton frågor om ditt och datt, men det här var enkelt eftersom det mest blev "vet inte" och "känner inte till" och "har aldrig spelat". För en vecka sen gick jag med i postkodlotteriet bara för att de skänker pengar till välgö... äsch, det tror ni inte på ändå. Bara för att inte bryta ihop om grannarna vinner. Så enkelt är det.

Men - när ni kära läsare sen får se undersökningar om Svenska Folkets spelvanor... måste ni hålla tyst om att det inte riktigt stämmer... För det fanns ingen ruta att kryssa för: "jag satsar 20 spänn i veckan på nåt med hästar som jag inte riktigt vet vad det är, bara för att jag inte ska bryta ihop om kollegorna vinner Storkovan och jag inte är med...." Så jag kryssade nej på allt om hästar... med fingrarna i kors. Tänk om jag spräcker hela statistiken nu?

Som belöning för mina svar kunde jag välja.... Och här kommer ytterligare ett erkännande ur de själsliga djupen (fritt fram för hemmapsykologer!):

Jag kryssade i att jag vill ha 2 trisslotter som tack för min medverkan. Jag som är så snål att jag inte köper trisslotter för att jag aldrig vinner... Det fanns ett kryss att man kunde skänka 50:- till välgörande ändamål i stället - och jag som gladeligt skänker en hel del till sånt, och till och med skänker till okända beskänkta.... (igår fick jag förmodligen en guldstjärna i himlen när karln framför mig i kassakön hade lagt för mycket pengar på den nyss intagna drycken och saknade ett par kronor till maten - han letade och letade i fickorna - och jag slängde i de kronor som fattades och värjde mig för den osande kram jag kunde ha fått... )(Alltså: fatta vad givmild jag innerst inne är!)

Och så är jag för snål för att skänka bort 50:- och tar girigt emot två lotter som jag med all säkerhet inte vinner nåt på. Men kanske.... Tänk om? Ack, ack, ack. Vad är det för en liten speldjävul som dväljs i mig? Egentligen.

51 kommentarer:

Lena sa...

Drömmen om storvinsten är nog levande hos väldigt många, med tanke på hur många miljoners miljoner det spelas för i det här landet. Jag skulle också gräma mig om grannarna vann och inte jag... nu måste jag nog också gå med i postkodtjosan...

Bloggblad sa...

Panter: Jag har också drömt ibland - men kom på att det ju inte är nån idé utan några som helst lotter.
Nån sa en gång att de flesta inte känner någon som vunnit - men det gör jag. Flera stycken...b.a. en av bloggarkompisarna vann på postkoden i höstas...

Och faktiskt vann jag 5000:- för många år sen, när jag fick en lott i julklapp!

Bloggblad sa...

Och du Panter - jag hade inte gått med i P-k-lotteriet om det inte var för att mycket av pengarna faktiskt går till bra grejer. Och för att jag troget sitter och svarar på frågor hemma i soffan på fredagar och lördagar...

Tankevågor sa...

Fniss....postkodtjosan! Det är jag också med i av precis samma anledning som du...men det känns i alla fall fint att pengarna går till nåt bra.

Fast om jag ska vara ärlig har jag ingen aning om hur det går till EGENTLIGEN jag bara betalar. Måste man kolla nåt på postkodlotteriet? Hålla koll på nummer/datum eller så? Min föredetta arbetskamrat vann en bil så jag känner ju en som har vunnit på riktigt.

aurorabuddha sa...

Vad rolig du ar! :o)

Om jag vinner pa lottery, da kommer manga att fa hjalp. Maken sager lite irriterat till mig: "Jag vet att du kommer att ge bort alltihop."

Jag ville bara beratta att har i USA kan man vinna *storkovan*... Jag menar STORT.

Nyligen visade dom pa TV "The Curse of Winning the Lottery" - det var ett program om alla dom som vunnit mycket, alldeles for mycket pengar. Och kort sagt: det har gatt at helvete for allihop. :o/

Sa det var ju lite nedslaende. Men jag vill vinna i alla fall. :oD

Bloggblad sa...

Londongirl: Visst är det bra när man kan skylla på nåt ideellt? Och, man behöver inte ha koll. Jag gick med för ett par veckor sen och fick besked att om jag vinner nåt, sätter de in summan på det konto som de drar kostnaden ifrån. Utan att jag behöver ha koll. Bara att sitta och vänta.

aurorabuddha: Rolig? jag som försöker vara så seriös. Misslyckats igen, alltså...

Jag har också läst om folk som snabbt gjort sig av med alla pengar - men en snål och förnuftig typ som jag, skulle förstås hushålla duktigt med alla miljoner. Hehe...För jag vet ju att man inte blir lycklig av pengar...

Hannele på Hisingen sa...

jag tillhör ett icke-spelande minoritetsfolk

Anita sa...

Ja, tyvarr har du misslyckats bloggblad, for du ar faktiskt valdigt rolig :). Skont med en manniska med lite sjalv distans och humor. Det ger en kick och bra borjan pa dagen! (Jag laser din blogg nastan varje dag nu, sa nu lagger jag en lank om det ar o.k. med dej.)

Anonym sa...

Nä..nån postkodlott har jag då inte. Spelar hellre på stryktipset eller lången där man själv kan vara med att påverka om man ska vinna eller inte..men det tycks inte hjälpa heller :)

Bloggblad sa...

Hannele: Finsk flagga idag... är du minoritet i Finland eller på Hisingen? Jag har till helt nyligen tillhört samma minoritet. De lotter jag köpt genom åren har varit lätt räknade - så det är först sista tiden jag är med på jobbet (med så liten andel att de andra fnyser åt mig) och jag har just betalat min första lott i postkodtjosan.

Anita: Oj, jag bugar och tackar. Självklart är det kul om du länkar - det är så roligt att träffa nya bloggare - och extra kul med alla er utan åäö på tangentbordet. Tur att ni har de andra bokstäverna!)

Bikbok: Jag har ju hört om alla miljoner som rullar in - du kan ju dela med dig om det blir för många!

Bloggblad sa...

Bikbok igen: Du får faktiskt INTE flytta hit när jag vinner på postkoden!!! Men jag bjuder på tårta då, det lovar jag.

Klimakteriehäxan sa...

Fast om du skrapar fram en rejäl slant på de där trisslotterna kan du ju skänka mer än 50 spänn till nåt välgörande - så har alla tjänat på affären!

Anonym sa...

Vet du...jag tror att det bor en liten speldjävul i oss alla. Jag hade nog gjort samma som du gjorde. Du har ju gått med i postkoden och skänker pengar där...kan du ju rena ditt samvete med.

Blev det någon storvinst??

C sa...

Har också fyllt i det där "häftet", och valde precis som du trisslotterna...men inte vann jag något på dom:(
Man kan skrapa trisslotter på nätet - livsfarligt!

Bloggblad sa...

K-häxan: Den var bra! Så ska jag förstås göra!

Gunnel: Det var bl.a. dig jag tänkte på när jag kände att det var bäst att gå med... :)

Jag har inte fått lotterna - fyllde i papperet idag.

Fr.B: Skönt att det inte bara är jag då...
Skrapa på nätet... nänänä, det är inget för mig. Det enda jag köper via nätet är tåg- och bussbiljetter... och dom vinner jag aldrig nåt på.

Annika sa...

Hihi! Kul inlägg. Jag spelar inte på ngt, men om jag bott i Sverige så skulle jag kunna ge mig den på att jag också varit med i just det lotteriet.
Det är sant som Aurora säger; I USA kan man verkligen vinna storkovan. Men, jag orkar inte spela på lotto och sånt varje vecka...pust.
Däremot skulle du ha sett mig när jag var i Las Vegas ;-)

Elisabet. sa...

Om en kund köper en Trisslott och jag frågar "vad gör du nu om du vinner 50 tusen i månaden ...?" ..., då ser man hur tankebubblor börjar segla upp från kunden som står bakom och nästan alltid köper han eller hon då också en Trisslott ..-)

Förr köpte jag en lott varje måndag, men det har jag glömt bort.

Anonym sa...

Jag vann 20:- på en tialott idag. Vet inte vad jag ska hitta på för festligt för pengarna...:) Min pappas morbror hade en stående stryktipsrad i över 30 år men vann aldrig några större pengar...

Va gott med tårta...

Anonym sa...

"Jag bara dyrkar dig, kan inte hjälpa det!"
Sa min Kommentar-maskin - och jag håller med :-) Gillar din stil!

Bra gjort av dig, att lägga till de kronor som fattades! Mer sånt - man gör ju även sig själv glad, över att kunna hjälpa!
När jag handlar på Amnesty rundar jag alltid av uppåt, och säger att de kan lägga växeln i sin fikakassa, eller var de vill. Och de blir så glada - främst för uppskattningen som jag visar med de kronorna. Och JAG mår bra av det!
Jag vet att min väg inte leder till miljoner - men den känns bra! :-)

mossfolk sa...

Jag hade med tagit trisslotter. Absolut. Och tänkt att OM jag vinner så skulle jag ju förstås skänka en redig slant till välgörenhet :)

Bloggblad sa...

annika: Jag spelar aldrig på automater och sånt - har det i mig sen jag var barn, tror jag, att det var syndigt att spela om pengar. En lott känns inte lika "syndigt"... :) Så jag hade nog haft mina pengar kvar om jag varit i Las V...

Elisabet: Jag förstår precis känslan... får du provision för att du säljer fler lotter??? :)
Jag tycker att de är lite för dyra, de där trisslotterna... och de andra tror jag inte riktigt på.

Bikbok: Fast din tjuga räcker till en bakelse - eller 1½ (så den lilla får smaka) så du kan väl festa till det lite?

Ursula: Ibland känns det bra att hjälpa till lite, även om det inte är så stora summor, känslan räknas. Den halvfulla karln blev så himla glad, kom tillbaka och tackade flera gånger... och jag kände att dagens goda gärning var avklarad...

Slumpgeneratorn gjorde ett bättre val än när jag försökte.... gamla kungar och slikt...

mossfolk: Bra. Du också. Jag lovar att redovisa ev. vinst på bloggen!

Anonym sa...

Jag drömmer om att vinna så mycket att jag slipper ta studielån, typ 10.000 kronor i månadne i tio år... men om man inte spelar kan jag ju inte vinna. Så jag har dåliga odds från början, men drömma går ju!

aurorabuddha sa...

Jag tror man blir lycklig av mycket pengar, vet du. :o) Fast jag maste ju saga att jag ar lycklig redan - och jag har inga! Jag kan inte ens forestalla mig hur lycklig jag skulle bli om jag vann pa lotteri.

Sen ville jag bara saga att dom sager samma sak har i USA: det amerikanska folket. Och du vet, nu menar dom ju *mig* ocksa. Det gar liksom inte ihop.

Anonym sa...

Men jag vet att man faktiskt KAN vinna en storvinst, om det så inte är mer än en liten bil... :) Skulle aldrig kunna sluta med just det lotteriet.

Ingela sa...

Här är en till som aldrig köper lotter. Om jag nån gång gör det glömmer jag att kolla dem. Urdumt.

Men häromdagen gjorde jag nåt jag aldrig gjort förut; köpte några aktier i ett land långt borta. I råvarubransch. I dessa börsnedgångens tider. Det måste väl vara nästan ännu värre än en trisslott då och då? Vet inte vad som for i mej...

Linda sa...

Jag ska hålla tummarna för att du vinner!
Haha.
Mamma beklagar sig ibland över att hon aldrig vinner, men det är så svårt när man inte spelar på något...
:)

Bloggblad sa...

Emelie: Just den summan tycker jag skulle kännas trygg och bra... Jag kom också på att det är fånigt att önska sig en vinst utan lott...

aurorabuddha: Jaså, de säger också det förhatliga ihopklumpande... Och kanske är man mindre olycklig om man är det i ett tjusigt hem... gråter hellre i en Rolls än i en Folkvagn, så sa hon väl... vem det nu var (det kommer upp två namn så jag törs inte chansa på vem det var)

MMY: Just det! Du är en av dem jag känner som verkligen vunnit... den som vann 10 eller 20 000 i månaden som jag känner, var redan miljonär...

Ingela: Hehe... jag tror att min man har några stycken såna knäppa aktier i nåt vansinnesprojekt - men han satsade inte så många kronor så det kan ju vara kul att se hur det går. Man vet ju aldrig...

Linda: Tack. Du behöver inte börja hålla än, för kuvertet går iväg först i dag... Jag har gjort precis som din mamma förut - men nu med en postkodlott är nog inte chanserna så våldsamt mycket större för mig.

Annika sa...

Yes, det gör dom...
"America has voted"..."America thinks"...
Så sant, Aurora! Det är helt rätt, och jag tål det inte heller!!

Musikanta sa...

Som du vet är MM (Musikantamaken) mycket ekonomisk åtminstone när det gäller små utgifter. Han kan stå och vända på en konservburk med krossade tomater och se om det möjligtvis finns någon som är 50 öre billigare. Han har också myntat uttrycket "Man får ingenting gratis här i livet" och det tänker jag på varje gång jag går förbi lottdisken. Innan jag gifte mig spelade jag åtminstone på tipset. Men jag hade aldrig mer än 3 rätt så jag gav upp till slut. Vidare har han talat om att det är mycket större chans att krocka med bilen än att vinna på lotteri. Det har avhållit mig hittills. Men visst vore det kul att vinna 10 miljoner. En miljon skulle jag göra av med på några dagar.

Bloggblad sa...

Annika: Ja, när du säger det så har jag ju hört det - men inte reagerat, jag hör ju inte dit... och inte räknar jag mig till svenska folket heller... som du kanske minns från ett annat hatiskt inlägg.

Musikanta: Hehe... jo, nog minns jag att han är ekonomisk... och har aldrig tänkt på honom i samband med spelande...
Förresten, spela och spela... du spelar väl så det räcker ändå? :)

Anonym sa...

Hoppas du har samma tur som mig...tror jag hade varit med i två månader...

Bloggblad sa...

Gunnel: Ja, du och MMY tillhör dem jag tänkte på när jag gick med i lotteriet. Och till den här staden har ingen vinst kommit än...

Hannele på Hisingen sa...

(kanske minoritet på Hisingen,
i Finland var vi 9 milj :)

Anonym sa...

Nu har jag suttit och gjort klart helgens stryktipsrad...och den ger självklart 13 rätt...

Bloggblad sa...

Hannele: Jaså, spelar ingen i Finland? Och bor det så många där, det trodde jag inte. Fast jag har inte funderat över invånarantalet...

Bikbok: Du vet att du måste dela med dig till familjen, va?

Anonym sa...

Jag lovar att om jag vinner över 10 000:- ska jag köpa en present åt dig!

Linda sa...

Jag har förresten också en postkod, men än så länge har den inte givit någon utdelning.
Men visst var det Gunnel som vann i fjol?

Elisabet. sa...

Va? Har Gunnel vunnit och jag har missat det totalt?
Lyckost.

Bloggblad sa...

Bikbok: Ge mig pengarna direkt! :)

Linda & Elisabet: Jodå. Och året före det, tror jag det var, så vann MMY en bil på ett liknande lotteri. De har bloggat om det, så det är inte hemligt.

Mette sa...

Jag har också funderat på postkodlotteriet. Men inte för att jag skulle bryta ihop om grannarna vinner - jag är nämligen helt säker på att ingen annan häromkring är med: Så jag skulle vinna MULTUM ensam!

Här runt Möllevången i Malmö tror jag inte att folk är med i så´nt. Men det kanske bara är mina fördomar ... hm..

Bloggblad sa...

Mette: Det är nog fördomar. Säkert sitter alla och smyger med sin lott och tror att de ska vinna rubbet själva.

Anonym sa...

5 mille, menade jag, dom spelar och jag tillhör minoriteten :)

Anonym sa...

Tack för komentar, Bloggblad!
Ja, när man läser ngt av en författare vars röst man kan, då HÖR man rösten när man läser texten. Och mycket släpigare än Leif GW kan man nog inte bli...
Det var nätt och jämt att han orkade uttala de få orden, där vid frukosten... :-D
Kanske festade han FÖR mkt på kryssningen... ;-)

Bloggblad sa...

Hannele: 5 låter mer rätt - och jag tänkte väl att de inte var spelfria allihop :)

Ursula: Fast det är bara de speciella rösterna som jag hör, som Bodil M-sten, Leif GW och säkert nån mer som jag inte kommer på.

Om han gjorde det vet jag inte, men åtminstone en av de andra var bra mycket sämre på måndagsmorgonen än på söndagskvällen... inga namn...

Anonym sa...

Ja, och Torgny Lindgren (och hans härliga västerbottniska!), och Lars Forssell, Astrid Lindgren, och Slas (förstås!), och Doris Lessing, och Norman Mailer... Ja, rösterna ger en extra dimension åt läsandet - ofta positivt!

Nu ska jag strax titta på Fåret Shaun i Bolibompa - jag är så himla
barnslig, gusskelov!

Bloggblad sa...

Ursula: Tack för namnen! Fast jag erkänner att jag inte hör vare sig Slas eller Norman M... har vissa luckor i min bildning.

Cecilia N sa...

Dina spelvanor?

Mestadels på klaviatur har jag förstått?

Och varför heter det postKOD"tjosan"? I svenskan heter det ju postNUMMER.

Nä, jag köper aldrig lotter.

Bloggblad sa...

Cecilia N: Förvisso.
Men jag har räknat ut varför det inte kan heta postnummerlotteriet. Det finns ett annat som heter Nummerlotteriet. Eller fanns. De är väl rädda för sammanblandningen? Först störde mig ordet postkod väldigt, men jag har vant mig. Snart kommer ingen att säga postnummer längre. ("Sanna mina ord", som morsan alltid sa.)

Det verkar vara ganska många som aldrig köper lotter.

Bikbok sa...

Sorry, det blev inga miljoner på stryktipset igår...

Bloggblad sa...

Bikbok: Synd. Men förra veckan vann jag 26:- på det där på jobbet som jag inte riktigt vet vad det är. Bara att det handlar om hästar.

Anonym sa...

Jag vann 488:- förra veckan då jag bestämde mig för att inte gå ut på krogen utan köpte en påse bilar istället...:)