Statcounter

torsdag, mars 06, 2008

För tidig ankomst?

I dag såg jag första lärkan för året... den brukar komma första dagarna i april... Men det passade den här härliga vårdagen med lärkfladder mot den blå himlen.

Jag tänker inte ta efter och fladdra runt i cyberspace. Ledig dag för min del är inte bara ledig... mycket har blivit liggande under de hektiska sista veckorna innan den här äntligen är ute i alla brevlådor i stan. (Bilderna blir tyvärr oskarpa i pdf-format, de är riktigt fina på papperet.)

När jag hämtade mitt ex häromdagen, var den första kommentaren: Det fattas ett 't' här... Jag tackade förstås för upplysningen och påpekade (utan att vara syrlig i tonen!) att det finns några andra hundratal ord som är rättstavade... Det är nåt lurt med korrläsning: vi är 5 som korrläser - varav 2 är proffs, och ändå slinker alltid nåt igenom. Själv har jag läst det flera gånger och hjärnan har fyllt i det 't' som saknades i fruksallad alldeles av sig själv... men om nån annan skrivit det, hade jag förmodligen reagerat. Även här är det lättare att se grandet i grannens öga än bjälken ...etc.

Så - ni som är intresserade och klickar fram församlingsbladet: jag vet redan att det fattas ett 't'!

26 kommentarer:

Anonym sa...

Min mamma ringde och var arg... för att jag inte hade berättat om min medverkan. Mest chockad är jag dock över att hon överhuvudtaget öppnade församlingsbladet. I vanliga fall åker det nämligen direkt i pappersinsamlingen. Och varför ska man berätta allt för sina föräldrar? Förresten tyckte hon att numret var fint :)(och det tycker jag också)

Anonym sa...

Har du redan hört lärkan. Skulle tro att hon drillar över gärdena hos oss vilken dag som helst med tanke på vårat otroligt vackra väder idag.

Du det där "t" har tydligen lurat flera hjärnor redan och säkert är det många läsare som inte heller kommer att se att det saknas.

Bloggblad sa...

Emelie: Oj, jag trodde för ett ögonblick att hon var arg på riktigt...men det är klart att hon måste vara stolt över dig!
Jag vet att väldigt många bläddrar och läser - eller tittar på bilder - trots att de kanske inte vill erkänna. Jag märker det på en del kommentarer...

Roligt att du gillar det! Eftersom jag är känslig för om nån skriver nåt om mig som jag inte gillar, så försöker jag tänka mig in i hur jag skulle reagera om artiklarna handlade om mig.
Men din har du ju skrivit själv :)

Gunnel: Måtte det nu inte bli en köldknäpp så de små liven inte får nåt käk!

Det stör mig inte så mycket med ett sånt typiskt slarvfel, vore värre om det såg ut som ett riktigt fel... som enda eller ända... Ett vanligt lärarfel är just att bara hitta fel... jag gör så ibland själv också.

Linda sa...

Det saknas ett...
:)

Hjärnan är bra finurlig ibland som kan fylla i bokstäver när man själv skriver texten, annat är det när man läser andras missar :)

Annika sa...

Precis, nog är hjärnan lustig. man kan läsa samma ord om och om igen och till sist kanske man ser det som är fel. Det händer jätteofta när jag fyller korsord av ngn anledning.

mossfolk sa...

Ett missat t i fruktsallad är inte den sortens fel som stör. Jag kan reta mig riktigt på missar i en text men då är det oftast stavning som dommare, fiskdam osv, samt upprepade eller klassiska grammatikfel...

Bloggblad sa...

Linda & Annika: Det där är ett fenomen som jag upptäckte för många år sen, och sen dess låter jag alltid någon annan läsa igenom om det är nåt viktigt. Här är jag förundrad över att de andras proffsögon missade det...

mossfolk: Jag håller med - hade varit fatalt att klämma in 2 m. fel.. eller skriva fel på före och innan (som är ganska vanligt fel - fanns i lördagsartikeln :)...
Fast det händer att jag upptäcker felaktigt placerade kommatecken när det väl gått i tryck.
I fortsättningen ska jag själv lägga texten i 3 spalter - det blir helt annorlunda mot det jag skickar in i vanligt A4-format.

Carl-Johan sa...

Jag tyckte också det var jättebra. Men nästa gång kanske "sevärdheten" kan få en lite större bild...

Evas blogg sa...

Fin upplaga!! Jag är imponerad av allt roligt ni gör i er församling. Och jag tycker om tidningens upplägg. Plusade även ihop ett och ett (som du skrev om hos mig). Angående stavfel så är det väldigt lätt för andra att kommentera sånt, istället för innehållet i det som skrivs. Och visst kan man reta sig på stavfel men ibland går det till överdrift när det gäller petighet. När vår bok kom ut höll vi på att ramla baklänges. Något fel hade hänt efter vägen ang. "korret". Det som trycktes var det ex där det fanns flera stavfel, inte det som vi hade rättat. Jag hade ont i magen under flera veckor efter att ha läst boken. Men vad skulle vi göra? Förlaget hade redan tryckt alla ex. Något vi får leva med. Ingen har sagt något om detta men jag antar att desto fler har tänkt.

Anonym sa...

Ibland har människor (läs; min mamma) bara lite underliga sätt att visa sin stolthet. Inte mycket att göra åt det... Arbetskamraten som läste på nätet tyckte i alla fall att vi har ett trevligt församlingsblad hemma. Det som finns i församlingen här är inte mycket för världen. Så jag tycker att du ska vara lite, eller mycket stolt över väl genomfört arbete :)

Bloggblad sa...

Carl-Johan: Jag håller med, det blev lite för liten bild. Det är ett väldigt pusslande med sidorna - hur stor texten ska vara - hur stora rutor etc... alla som lämnar in pålysningar vill ha stor text... fetstil...
Jag ska ha det i åtanke till nästa nummer! Då är det inte så mycket pålysningar, så turisttipsen kan få större utrymme.

Eva: jag känner igen det - jag vet inte hur många gånger jag läste och rättade barnboken, och ändå... hade flera saker slunkit igenom - jag hittade nåt direkt, sen ville jag inte läsa igenom det färdiga... så jag lever i lycklig okunskap om alla slarvfel...
Blir glad att du gillar bladet - det är ju tänkt att visa hur trevligt vi har det! Och ofta är det rätt bra uppslutning - när det är nåt speciellt...

Emelie: Man får träna lite på att berömma folk i sin närmaste omgivning och ge beröm... lätt att glömma att även de som vet att vi gillar dem, behöver en klapp på axeln.
Tack - jag är rätt stolt över resultatet. Tryckaren ska ha en stor eloge, för han gör ett jättejobb, vi tillbringar ett par timmar per nummer i telefonen och plockar hit och dit... och han kan en mängd knep.

Bloggblad sa...

Carl-Johan: Pingar du din fina kyrkspaningsblogg någonstans? Jag kollade, och den finns inte på www.nyligen.se Det är ett bra sätt att få fler läsare.

Anonym sa...

Vilket trevligt församlingsblad! Vilken skillnad mot det som vår församling ger ut...
Så duktig du har varit! Jag såg visserligen fruksalladen, men vad spelar det för roll!

Bloggblad sa...

Marskatten: Tack - det börjar nästan kännas som om jag lagt ut det för att gå med håven... och det var det inte tänkt som, trots att jag är stolt över det.
Jag får faktiskt väldigt många "blad" från vänner lite överallt, och hittar inspiration här och där, men roligast är när jag får idéer själv - och när jag får idéer från läsarna om vad det ska innehålla (som från C-J som skrev här ovanför!)

Lilla B sa...

Det var ett imponerande innehållsrikt församlingsblad.
Ett extra "t" hade nog knappast fått plats förresten ;).

Bloggblad sa...

Lilla b: Tack! Och det var ett mycket sympatiskt sätt att se på mitt tappade t... :)

Elisabet. sa...

Och jag har inte läst det ännu, men ska.

Vi hade ett cv från en ung kvinna som sökt jobb .., hon påstod i brevet att hon var "punklig" och hade "lätt för att lära".

DET t:et kan vara nog så betydelsefullt.

Läser vidare sedan Bloggblad.. jag håller på att förebereda en gryta för i morgonkväll.

Eleonora sa...

Ett litet missat t- vad betyder det egentligen. Så många stavfel som man läser i tex SvD - är ditt lilla t fullkomligt betydelselöst.

Vilket vackert nytillskott ni har fått i släkten! En riktig liten praktpjäs. Gratulerar. Ha det gott och kram kram

Ingela sa...

Om jag skulle granska mitt "ex" skulle jag säkert hitta flera "stavfel"...

Ingela sa...

Nä jag bara skojar, håller precis med mossfolk vad gäller stavfel.

Bloggblad sa...

Elisabet: Så retfullt om det var samma 't'-sort som jag missade...
Och du: det är inte lästvång... :)

eleonora: Tack - jag håller med. Till tidningarnas försvar kan ju framhållas att de ofta har bråttom... jag har flera månader på mig med min. Men nog tycker jag innehållet i stort är viktigare än ett litet t.

Ingela: Jag tror att vi har samma principer när det gäller rättskrivning. I bloggen är jag lite snabb och slirar ibland - men det tycker jag är mindre viktigt. Kanalen är kyrkans ansikte utåt, det får inte vara hafsigt och slarvigt och ge dåligt intryck - även om man kan ha överseende med att alla vi som skriver där är amatörer inom journalistiken.

Anonym sa...

Jag måste ju också få ge beröm för att ni i grannstan faktiskt har ett riktigt fint församlingsblad.

Vad gäller stavfelet så såg jag det, men hjärnan ser också ibland bokstäverna fanns de inte finns där. Det måste vara trolleri eller nåt. Ska se om jag har mailet kvar så ska du få se...

bollebygdsbo sa...

Så roligt att få lösa ett annat församlingsblad!
tack för länken.
Jag ska skriva ut detta, men det sker på församlingens skrivare så att alla får ta del av det. :-)

bollebygdsbo sa...

OK, det skulle stå läsa - inte lösa! *ler stort*

Anonym sa...

Församlingsbladet är inbjudande att läsa och det är ju innehållet och budskapet som är viktigt tycker jag. Att halka på tangenterna är mänskligt, det är ju inte ens ett stavfel utan en skrivmiss.

Bloggblad sa...

Pladdertanten: Tack. Det märkliga var att ingen av oss sågt det... kanske slarvar man i allmänhet med bildtextgenomläsning?

Jag har sett det där med optiska villorna, men gick ändå på det första igen, med två 'THE'... :)

B-b-bo: Men oj, om du ska visa det för de andra kan jag skicka dig ett riktigt pappersex. Ge mig din adress! Min mailadress om du inte har den, finna i tidningen.

Nicoline: Tack! Jag tycker också att ett halkfel inte är så viktigt - raljerade mest med att det var det första jag fick höra. Men jag har fått höra flera som gillar innehållet i övrigt.